какво да сготвим в глинен гювеч

  • 62 309
  • 80
# 15
Гювеч-телешко с картофи+др зеленчуци
Свинско с кисело зеле - сега на НГ опитах и вариант кисело зеле с ориз и свински и пилешки гърди, беше много вкусно.
Пълнена зелка
Сърми с кисело зеле
Банска капама-задължително

Еи ,добре че е гювеча ,че иначе нямаше да ядем сърми в къщи.Преди все ми се развиваха в тенджера и не ставаха.Сърми и пълнени чушки стават страшно.
Виж целия пост
# 16
Харесвам българският "Цептер" ,а най-хубавото е,че се слага всичко и
го забравяш за 2 часа във фурната.
Готвя зеле със свинско,пържоли,боб,сърми,както и го ползвам вместо
тенджера под налягане за около 1час.
Важно е да се знае,че не се използва върху котлоните,фурната трябва да е студена и
след 15мин.да се намалят градусите до 180.
У дома е предпочитан ,а и хубавото е,че  не пръска и не си над него.
Виж целия пост
# 17
Аз готвя там неща, за които не е нужно да се получи сос като мусака например.
Виж целия пост
# 18
Само мусака не съм пробвала да направя. Но иначе гювеча е на почит у нас.

Сарми и сухи пълнени чушки
Капама
Месо с гъби и сметана
Гювеч
Различни видове меса със гъби и вино
Боб
Гювеч със свинско и ориз
Свинско със кисело зеле Wink
Виж целия пост
# 19
Aз готвя напоследък всичко в гювеча,но определено някои неща ги обработвам предварително. Така ги харесваме повече.

Готвя и неща със сос.

Днес например ще пека вътре джолан.
Виж целия пост
# 20
Всичко! В буквалния смисъл можеш да сготвиш всичко в гювеч. Последната голяма изненада за мен беше рецептата за постно зеле в гювеч . Зелето по принцип винаги ми е отнемало доста време, но откакто открих тази рецепта то си се готви де факто само! Тъй че след нея смятам, че гювечът е истинско чудо на чудесата! Simple Smile
Виж целия пост
# 21
В голям гювеч готвя кавърма  chef,зелеви сарми и нещо като гювеч - картофи с месо.Цъкаш в интернет и ти излизат много рецепти.В последно време така готвя-дообогатявам си мои рецепти или според продуктите,които са ми налични.
Виж целия пост
# 22
Кебап в гърне

750 г агнешко месо, 5-6 глави кромид лук, 3/4 пак. масло, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно, магданоз, чубрица, черен пипер, люти чушки, джоджен, сол, кисело мляко.
Месото се отделя от костите, нарязва се на късчета, разбърква се със ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен.Поръсва се с черен пипер и сол и се слага в гърне. Прибавят се лютите чушки с виното, маслото и брашното. Ястието се похлупва с капака, замазва се с тесто и се задушава на фурна. Може да се поднесе с кисело мляко.
Виж целия пост
# 23
Не запечатвам с тесто. И в момента сармичките къкрят...  Wink
Виж целия пост
# 24
Аз също съм любител на гювеча,но искам да попитам специално за боба дали го обработвате предварително,или всичко си зависи от боба.Първия път когато правих боб в гювеча стана страхотен.Втория път боба въобще не увря , а последния случай е от днес боб с кисело зеле и свинско.Сигурно 4 часа беше във фурната и не съм сигурна дали е напълно омекнал,а цяла нощ го киснах във вода.От същия пакет боб готвих в тенжера преди и увря нормално.Моля споделете вашия опит за боб в гювеч.
Виж целия пост
# 25
И аз редовно слагам боба в гювеч. Става страхотен, направо се разтапя. Пък ако има и някоя наденичка към него.....!
Виж целия пост
# 26
аз по-скоро мога да кажа какво не мога да приготвя в гювеча. не мога да направя кекс, сладкиши,блатове за торти. не мога да изпържа картофи или мекици ,та дори и разните му полуфабрикати. не съм пробвал да правя и супи (студени и топли), а и няма смисъл. за лютеници и сладка е безсмислено да се говори.
оттук нататък авторката може да прецени какво и остава да може да се приготвя в гювеча.

пп. разбира се има още неща за които не е подходящо да се използва  гювеча.   bouquet
Виж целия пост
# 27
Благодаря на всички Simple Smile за идеите.
Сега вече идва и конкретното питане как се приготвя боб в гювеч?
Виж целия пост
# 28
За мен най-вкусно е Чомлек и яхния с малки лукчета.
Виж целия пост
# 29
Благодаря на всички Simple Smile за идеите.
Сега вече идва и конкретното питане как се приготвя боб в гювеч?

Измиваш боба и го слагаш да заври, след което изхвърляш водата (като при обикновеното приготяне на боб)

Слагаш в гювеча боба, една нарязана чушка, един нарязан морков, една нарязана глава лук и подправки (аз слагам джоджен и червен пипер) и вода в съотношение 1:4 и слагаш в гювеча в студена фурна. Включваш на 180 градуса и го оставяш да се вари 2-3 часа. Накрая добавяш сол и разбъркваш и изключваш фурната! Това е!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия