КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

  • 96 630
  • 735
# 225
Интересно е това, което споделяте за коричките Thinking Спомням си, че миналата година прибрах така един козунак в свежо фолио и после беше страхотен, но не ми е хрумвало, че именно по този начин мога да омекотявам  коричките по принцип. Този уикенд ще пробвам - един в плик и ядин във фолио, и ще докладвам.
А мазането с масло го правя на пити и погачи, но на козунак не съм - не падат ли отгоре украсите - филирани ядки, захар? Да уточня, че аз ръся с обикновена кристална захар.

За този Великден съм решила да прая и курабийки. Великденските на Сладка хапка. Ще ми е първо приключение с амонячна сода, от дете не съм се докосвала до такова нещо, когато помагах на баба за нейните курабийки Heart Eyes Дано не смърди непоносимо.
Виж целия пост
# 226
Здравейте момичета,
Реших да споделя тук един линк към италиански блог и по-конкретно към рецепта за тестено изделие много подобно на козунака. Особеното е, че е приготвено с квас! Има ли някоя от вас опит в приготвянето на козунак с квас? Ще ми е много интересно да споделите.

Ето и линка - http://profumodilievito.blogspot.com/2012/03/la-colomba-fermenta … one-naturale.html (съжалявам, че е само на италиански, който разбирам, но нямам смелостта да превеждам)
white.orchid,това е коломба Simple Smileаз съм я правила по друга рецепта , става страхотна,но онзи ден намерих тази и мисля този Великден да я направя по тази  http://www.youtube.com/watch?v=b006fYfwF4k . Много харесвам и панетоне,но той се прави за Коледа.
Виж целия пост
# 227
да се поразпиша и аз - направих опит с планетарния миксер , стана   Peace.
Само аз дето оставих тестото по - меко , и в опита си да докарам визия на кифли станаха питки   Mr. Green.
Но пък другата част която оплетох на козунак , стана идеален, на вкус нямам идея как е , защото го подарих за един рожден ден току що сутринта.
Рецептата, е на Нудел с малко увеличена течност и захар, пробвах една арабска мазнина Смен се казва подобие е на масло, маргарин , ми никак не са лоши на вкус поне питките  Laughing.
Дано до великден да успея да докарам конци  Crazy
Виж целия пост
# 228
Val80, хареса ми идеята за пудра захар върху козунака, ще пробвам  :  :bouquet:bouquet: Но,мисля да сложа и малко на кристали захар и пудра отгоре,дали ще стане..... newsm78
Виж целия пост
# 229
Като отворихте дума за пудрата захар, четох в един блог, че захарта трябва да е разбита добре, за да може маята да действа по-активно, та се замислих да пробвам с пудра захар вместо с обикновена  Thinking

Обаче колко да сложа, някой да си има на идея   bouquet


Виж целия пост
# 230
От моя тазгодишен опит мога да споделя, че е добре захарта да е разтопена предварително в млякото и печенето да става на 150 градуса - поне при моята печка така е добре. Виждах как постепенно набъбва тестото. И съотношение олио - мас - 2/1.
Виж целия пост
# 231
Аз тотално ви изтървах края, но да се запиша.  Peace  bouquet
Виж целия пост
# 232
Miusli, по коя рецепта прави козунаците? Изглеждат много апетитно!
Виж целия пост
# 233
Рецептата ми я даде нидел  като малко измених-
3 яйца и отделно един жълтък за отгоре
1 к ч  захар + 1 с л
180 мл прясно мляко - при мен непълна ч ч
90 мл мазнина-сложих 60 мл олио+30 мл свинска мас
20 гр прясна мая
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
лимонова есенция
брашно,около 600 гр (ориентировъчно) - сложих 4 ч ч като после допълвах постепенно с олио и брашно до събиране на тестото
Важни моменти са според мен - захарта първо да се разтвори в млякото, и след първото втасване непременно сгъване 10-на пъти на тестото както Венета е описала. И второто втасване да е около 25 минути и печене на 150 градуса.
И още - първо сложих половината мазнина - после постепенно добавях останалата част.
Ако може някой да ми прати линк как да си намаля снимките.
Виж целия пост
# 234
Благодаря! А може ли да се види някъде тази рецепта? И още нещо, козунака, който ти си показала един ли е или? На мен ми приличат на козуначени питки.
Виж целия пост
# 235
От ляво е козунак , а другите топки направих на питки. Вече имам форма и работим върху вида. В тази връзка пускам линк с плетките. Рецептата е на макс мама по принцип.
http://tube.lankaz.com/video/5WmDYNh8heA/Anleitung-zum-Brotflechten.html
http://tube.lankaz.com/video/dhxkVo38GCo/6-er-Zopf-AVI.html
Виж целия пост
# 236
Влизам да се похваля с успешното откриване на сезона на козунаците тази година  Laughing

Направих козунака по тази рецепта
http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/02/blog-post_23.html

Само че сложих пудра захар, вместо обикновена!

Също така като авторката на блога, не шупвах маята, не чаках всички продукти да са със стайна температура, не премесвах и каквото там друго се препоръчва....

Месих в машината, сплетох и пекох във фурната на 150.

Това ми е най-сполучливият козунак до момента, едва не изскочи от тавата и най-важното - има конци  Grinning  Peace
Виж целия пост
# 237
miusli , по така дадената рецепта не разбрах, два козунака ли излизат?
Виж целия пост
# 238
Здравейте! Понеже за Великден сме канени на гости извън София, а много ми се иска да занеса домашен козунак,но ще пътуваме в четвъртък и единствената опция да го направя е сряда.... имате ли идеи какъв е шансът да се запази свеж и вкусен до неделя..за да знам има ли смисъл да се мъча.. Приемам всякакви трикове за запазването му, както и наблюдения колко време е "срока на годност" на домашните козунаци. Под срок на годност визирам периода, в който остава приятен, не съхне и не се втвърдява:) Благодаря предварително за отговорите, ще ми е полезна всяка информация:)
Виж целия пост
# 239
Козунак не съм, но хляб редовно замразявам във фризера и като го извадя и се размрази е съвсем мек.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия