Здравословно хранене за децата - 7

  • 64 251
  • 741
# 195
Рядко поглеждам темата вече.
Виждам, че ми споменавате името и затова се включвам.

Онази рецепта за мус със сурови яйца не е моя. Само дадох примери с линкове що е мус. Wink Simple Smile
Ще прескоча лиричното отклонение защо реших да се обадя, тъй като усещам, че за някои (повечето) съм досадна. Wink Но пък не съм и няма да спра да си мълча. Пиша там, където съм сметнала за най-добре и подходящо. Който иска, винаги може да ме прочете.

Иначе преди години и майка ми и аз сме правили мус със сурови яйца и ставаше вкусен и сполучлив.
Давам рецептата, но така като я чета сега, хич не е за тази тема, тъй като има кафе и ром. Другите съставки са си добре. Значи горните 2 се прескачат. Simple Smile

Начупват се 2бр черен шоколад и се разстопява като се внимава да не загори (най-добре водна баня). Разбива се 2/3 ч.ч сметана до втвърдяване. Разбиват се 4 жълтъка с 2 к.л. захар до побеляване. 3-те смеси се разбъркват заедно много хубаво и внимателно. Към тях се прибавят и 4-те белтъка разбити на сняг (най-добре става с щипка сол). Пак се внимава с разбъркването на разбитите белтъци, за да не спаднат. Насипва се в купички (6-8бр) и се оставя в хладилника за 12 часа.

Ако не се прави за деца, в разтопения шоколад се прибавя 1/4 чаша силно кафе, което е добре прецедено и 2с.л. ром. Разбъркват се добре с шоколада.


Ани, спирулина баш на бебе не съм давала. Но малко след годинката - да. Ползвали сме досега на прах все. Слагала съм я къде ли не - и в солени и в сладки неща. Ето днес поръсих с нея салатата. Иначе в сосове, кремове, домашен шоколад, крекери, пастети, зърнена закуска (мюсли), супи. За мен навсякъде се връзва. Ползвали сме я за оцветяване при торти, сурови бонбони, солени ядкови топчета. Ако правя нещо, което дозирам на момента и само за децата, слагам от около 1/2 до 1 ч.л. спирулина.

Ивка, страхувам се, че няма да съм ти много полезна с идеите (особено за следобедна закуска), защото тогава давам най-често кремове - от дълго време млад кокос + плод, чиа и разни други неща, ако ми скимне на момента като пчелен прашец, какаови трохи, годжи бери. Преди за кремове по-често позлвах кашу или белен коноп.
А вечерята е различна винаги - нещо готвено постно или сурово. Последните 3 дни:
- сурови нори рулца - за плънка настъргана и изстискана ряпа + белен слънчоглед; от зеленчуците  - авокадо, чушки, краставица, различни поници
- зелена салата с маруля, зелен лук, краставица, домат, рвзлични поници + сос от авокадо, мисо, магданоз, чесън, лимон; салатата нямаше зехтин
- сурова зелена супа: спанак + разни зеленчуци, мисо, водорасли; отделно има хумус по класическа рецепта т.е. с варен нахут; аз добавям от себе си и малко пресен кориандър.
Общо взето най-различни неща; каквото ми/ни щукне според настроението и времето.
Виж целия пост
# 196
Вери, що да си досадна?  newsm78
На мен винаги си ми била много полезна и се радвам като се включиш.
Виж целия пост
# 197

А ти даваш ли вече? И как?

Около 5 пъти съм слагала в храната, но само по няколко прашинки (на върха на к.л.), защото порциите са му още малки и се оцветява в зелено. Това на бебето. На баткото ръся на филии, под намазаното, защото ако храната му е зелена няма да я яде.  Mr. Green

Сега Вери даде идея за салати!
Виж целия пост
# 198
Да, става и на филия. Слагала съм спирулина и в намачкано авокадо.
Но щом не обича зелена храна, най-добре в нещо тъмно да се добавя като шоколада, който може и да е фалшив т.е. с рожкови.
Виж целия пост
# 199
Момичета, да ви питам момичета за следното- брашно от овесени ядки може ли да се слага в сурови десерти от типа на т.н. блокчета? И да е подходящо за деца? Вие как предпочитате да ги правите подобни блокчета - сурови или запечени? Има ли връзка дали са сурови или не със срока на годност след приготвяне?


Цитат
Рядко поглеждам темата вече.
Виждам, че ми споменавате името и затова се включвам.
Вери, съветите ти са от полза за много хора! На който си му досадна,да не те чете в крайна сметка.  bouquet
Виж целия пост
# 200
Тукашното овесено брашно е всъщност от пресовани такива ядки, които пък от своя страна в общия случай не са сурови. За неща без печене съм ползвала ситно смлени пресовани овесени ядки, които почти са си на брашно.
Твоето, Лурдес, нямам представа какво точно е. Ако е като стандартно пшенично и т.н., не бих ползвала за сурови неща.

Виж целия пост
# 201
Вери, благодаря за включването. Значи в сайта на въпросната фирма проверих какво пише за брашното: This pre-cooked flour (pre-cooking is needed to avoid the oats becoming rancid because of the fat content) is stone-ground. It can be used mixed with wheat flour to make bread or alone to make cakes, waffles, pancakes and sweet or savoury biscuits.
Т.е. излиза, че вече е подложено на термична обработка както писа ти за общия случай? Rolling Eyes А как се превежда stone-ground?
Виж целия пост
# 202
Лурдес, означава, че е смляно в каменна мелница.
Виж целия пост
# 203
Дам, обработено е както повечето овесени ядки. Може да се ползва в неща без печене.
Виж целия пост
# 204
Ние пием и готвим с изворна. Имам и кана Брита, но спрях да я ползвам след като прочетох някакви гадории за филтъра. Навивам половинката да купим скъп филтър, но засега е само дълбоко потресен от цените.


Soleil, какво имаш предвид като гадории за филтъра на Брита?
Виж целия пост
# 205
Ние пием и готвим с изворна. Имам и кана Брита, но спрях да я ползвам след като прочетох някакви гадории за филтъра. Навивам половинката да купим скъп филтър, но засега е само дълбоко потресен от цените.


Soleil, какво имаш предвид като гадории за филтъра на Брита?

да и мене ме интересува какво има предвид?
и какъв е този филтър за който навиваш мъжът ти?
Виж целия пост
# 206
Привет момичета Hug.Отдавна не съм писала.........но напъните ми Mr. Greenпоне малко да се храним по здравословно у дома не са приключили.
Та...на въпроса.Малкия хапва рибка без протест.Прегледах какво сте обсъждали за рибата на 1 стр.в линковете.
Това как ви се струва-аз съм лаик абсолютен по темата за развъждане на риба.Добре ми звучи ..но на първо четене Rolling Eyes
http://www.reyafish-bg.com/page/371/%D0%9E%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0% … 0%B8%D0%B1%D0%B0/.
Вземам пъстърва на тази фирма.
Норвежка сьомга-не знам как е гледана и с това се изчерпва асортимента.
Моля запознатите за съвети и мнение Hug.
Че ми се иска повече рибка да хапваме.
Виж целия пост
# 207
Лаврака и ципурата са много добър избор за риба, особенно ако са охладени, а не замразени  Peace
Виж целия пост
# 208
Някой дали е правил желирани бонбони с агар-агар? Чудя се дали ще стане нещо с плодов сок, някакъв подсладител и агар-агар... newsm78
Виж целия пост
# 209
Някой дали е правил желирани бонбони с агар-агар? Чудя се дали ще стане нещо с плодов сок, някакъв подсладител и агар-агар... newsm78

много интересно.как се правят? понеже малката много обича такива....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия