ЧЕТВЪРТИ ТОРТЕН СЕМИНАР НА ДАМИТЕ ОТ ТОРТЕНАТА ТЕМА - продължение

  • 11 440
  • 228
# 180
Ванче, честита нова фурна, кажи и че аз предпочитам пържоли да ми намята, мъфините ако нещо не и се получават да ги зареже.  Laughing
И какви са тези червени домати сега, с колците ли са ги сушили и къде ги раздават?
Виж целия пост
# 181
Аз пък чакам с нетърпение специалната снимка ,дето Ванчето е на метлата JoyАма кой снима не разбрах  newsm78
Шеметка ,много съжалявам че така на бързо си тръгна,но тук искам да ти кажа огромно благодаря за търпението към нас.С такава лекота правеше лалетата ,а аз горката само те тормозех това така ли ,това иначе ли ,ама много ми се иска като вас но май ще иска доста тренировки.С една дума научих много от теб и Рая за което ви благодаря още веднъж.
Ванче ,към теб искрени благодарности за цялостната организация.Ти си страхотна моля другарка  love001
Иглика ,а на теб дължа почерпка ,за всичките отливки .
На всички искам да кажа радвам се че ви познавам не само виртуално а и та живо .С малко извинение към Искронето искам да предам думите и които каза на семинара .Кажи на всички ,че докато ги има доброто в света ще продължи .това е за вас  bouquet
Макетните торти са в нас ,малко деформиранки ,но това май не е от значени ,трудно ми беше да ги превозя читави но все пак са добре.
Виж целия пост
# 182
Аз пък чакам с нетърпение специалната снимка ,дето Ванчето е на метлата Joy






 Mr. Green Mr. Green
Виж целия пост
# 183
Е те това е  Joy Joy Joy Joy Joy.Ванче, супер си .Това е слабо казано .Баба Яжка може само да ти завиди Laughing
Виж целия пост
# 184
ЕееЕх оправихте ми настроението с последните 2 странички/ особено долюбвам стила на Марулич/
А Ванчето да вземе да си качи оригиналната снимка в ника, стига ни е заблуждавала с тая рисунка.
Виж целия пост
# 185
Честно казано не предположих ,че това е обяснението за тортите Peace,но добре сте направили в такъв случай,защото тази година тортите наистина бяха малко и малцина са оспяли да ги пробват.Моят мъж и син пробваха от 3 торти.На Албенка,защото аз им занесох моето парче и едно друго.От Хрисината също пробваха,но само защото бяха  в момента на разрязването и,тъй като по това време разрязох и моята торта.Обаче от мъфините на Ванчето излапах 3 и чакам рецептата на маслените,както и рецептата на Димините 2 торти.
Виж целия пост
# 186
Ваньо, недостоверни снимки!!! Къде са ти токчетата? Следващият път, моля те, не подвеждай хората, че можеш да се предвижваш с маратонек, а?  Joy Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 187
Ваньо, недостоверни снимки!!! Къде са ти токчетата? Следващият път, моля те, не подвеждай хората, че можеш да се предвижваш с маратонек, а?  Joy Joy Joy Joy
Нали видя как се спъвам на всяка крачка.....
Виж целия пост
# 188
Аз видях и се смях през сълзи Joy Joy Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 189

И какви са тези червени домати сега, с колците ли са ги сушили и къде ги раздават?

http://vbox7.com/play:d593ac46
 hahaha

Аз видях и се смях през сълзи Joy Joy Joy Joy Joy
Ама че сте зли всички!!!  Twisted Evil  Само Блюто ми съчувстваше на изтормозените краченци.

Ванче, честита нова фурна,
Не е нова. Само реотана и е нов, ама сега работи по чисто нов начин, та се запознаваме още.
Виж целия пост
# 190
Хайде и обещаните рецепти - пускам ги тук, защото може би по-лесно ще ги забележат тези, които ги пожелаха Simple Smile

Торти за почерпка Цигов Чарк Семинар 2012

Ябълкова торта с карамелен крем

Блат (Рецепта на Нелка от Предизвикателство 2012):
Цитирам (моите добавки, интерпретации и импровизации са в синьо)

"За мен е най-вкусната ябълкова торта, взела съм я от книгата на Otto Ramsbacher.   

Френска ябълкова торта
800 г ябълки - непочистени
50 г стафиди - сушени череши
1/2 ч.л. канела - allspice
1 ч.л. настъргана лимонова кора
малко захар
---
70 г чисто масло
85 г захар
3 яйца
90 г смлени бадеми - 100г
1 с.л. (=12 г) брашно
ванилия
бакпулвер  - 1/2 пакетче

1. Почисти явълките, нарежи на парченца
2. Смеси ги със стафидите, канелата, захарта и лимоновата кора. Не добавяй течност, задуши ги до омекване на слаб огън. (Аз ги оставям малко al dente.)
3. Разбий маслото със захарта до бяло. Добави яйцата 1х1.
4. Добави бадемите и брашното.
5. Изсипи половината смес във форма с D=20cm, печи до полуготовност на 180 гр.Ц - тава на фурната 27х36см, 160С +вентилатор, 15 мин.6.
Разстели върху блата заушените ябълки (отстрани предварително отделения сок). Изсипи върху им остатъка от тестото. - 160С +вентилатор, 15 мин.
7. Изпечи до готовност на 180 гр.Ц."

В тавата на фурната, така както съм описала, вместих 2х тази доза.

Крем:
250г масло, стайна Т
400гр карамелизирано, кондензирано мляко
1 кутия Филаделфия.

Към маслото добавям лъжица по лъжица карамелизираното мляко, от този крем няколко лъжички добавям към отцедената и затоплена до стайна Т Филаделфия, след което разбърквам и вече я добавям пак постепенно към основния крем.

Разрязах блата на 2 половинки 18х27см. Нанесох по-голямата част от крема върху ябълките на едната половинка и захлупих с другата част от блата така, че да ябълките да се съберат, а отдолу и отгоре на тортата да остане гладката част от блата. Измазах с останалата част от крема.

Торта с горски плодове
Блат:
Бишкотен (давала съм го и друг път, но пак го пускам тук, така, както някога съм го превела)

Продукти:
5 жълтъка от големи яйца
¾ чч кристална захар, отделете 2 сл
¼ чл лимонов ексктракт, може и кората на 1 лимон – към жълтъчната смес
6 белтъка от големи яйца
1 чл лимонов сок
¼ чл сол
1 чч универсално брашно
2 чч пудра захар, пресята
Приготвяне:
1.   Предварително загрейте фурната на 190С. Подгответе тавите, поставете решетката на средата на фурната

От 2 до 4 тави за сладки са нужни, ненамазнени, пергаментова хартия без восък.

2.   Разбиване на жълтъците: В голяма купа разчуркайте жълтъците с вилица, за да се разкъсат и смесят, добавете 2 сл захар и лимоновия екстракт и разбийте с миксера на средно силно докато оформят вълнички и като вдигнете бъркалките, те се задържат.
3.   Разбиване на белтъците: В купа разбийте белтъците с миксера на бавна степен, докато се разпенят. Добавете лимоновия сок и солта. Бийте, докато побелеят и са все още мътни. Увеличете скоростта на бърза и добавяйки на тънка струйка отстрани захарта, продължете да биете. Бийте докато станат твърди, тогава сместта ще е гладка, лъскава и бяла, а около бъркалките ще се оформят трайни вълни. Спрете миксера, когато вдигнете бъркалката, връхчето, което се оформя остава право. Готови са.
4.   Смесване на жълтъци и белтъци: 

Добавете много малко белтъци към жълтъците и разбъркайте с бъркалката, така те ще се отпуснат и по-лесто ще поемат останалите белтъци.

Добавете към жълтъците около ½ от белтъците и с отсечени движения и шпатула разбъркайте – от центъра на сместта шпатулата се движи към тебе и горния ръб на купата, така загребана смест отдолу се обръща върху средата, купата се завърта на четвърт и това движение се повтаря, докато се забелязват само малко бели линии сред жълтата смес. Добавят се останалите белтъци и това всичко се повтаря, като отвреме-навреме се обират стените на купата.

5.   Добавяне на брашното:

Пресейте половината от брашното в яйчната смес, бъркайте както при добавянето на белтъците и добавете втората част брашно, когато едва се забелязват следи от първата. Хубаво бъркайте с бъркалката до дъното. Накрая семстта вече няма блясък, но е въздушна и прилича на гъба. Не трябва  да се виждат бучици брашно.

6.   Шприцоват се с накрайник от 1.5 см широк, държи се поша перпендикулярно на тавата, като искаш да завършиш бишкотата, спираш натиска на поша и леко връщаш нагоре по вече шприцованото докъм средата.
7.   Печене: Преди печенето, поръсете със ситото голямо количество от пудрата захар върху бишкотите и оставете така тавата около 3 минути. Тестото поема захарта и преди да пъхнете във фурната, поръсете съвсем малко отгоре – тази процедура прави характерната хрупкава коричка. (Аз в моя случай тази част я пропуснах, тъй като ми прябваха като блатове, а не като самостоятелни сладки и не знам как това наистина се случва) Печете 10-12 мин, като на времето завъртете тавата, целта е – леко златисти краища, не препечени и малко от захарта може още да личи отгоре. При допир горната част е твърда.
8.   Както са на пекарската хартия се охлаждат върух решетка. Вече охладени, се поръсват с пудра. Те ще са залепнали за хартията и опитите да се махнат с пръсти може да ги скъса, затова трябва да се подвре дълъг, тънък нож.
9.   Обикновено са най-хубави веднага след готовност, но може около седмица да се съхраняват в плътно затваряща се кутия.

Така дадена, рецептата е за бишкоти, аз обаче не правя бишкоти, правя блатове, като тази доза я ползвам за 2 тави на фурната (27х36см), пека едновременно на вентилатор, като намалявам Т с ок 15-20С.

Крем:
Сметана, течна, животинска 250мл
Шоколад бял 300гр
От това прява ганаш. Не разбивам много след като стегне, защото може да се пресече

За горските плодове:
ок 200-300гр горски плодове (от замразените, но да преобладават малини, къпини, а не ягоди)
захар - приблизително ок. 1/2 чаша, може и повече
кората на един лайм
сок на 1/2 лайм
мента, листа

Пловодете се сваряват със захарта , лайма и ментата до постигане на гъстота близка до тази на сладко, но не чак толкова. Със сока, който отцеждам от тях, сиропирам блатовете. Отцедените плодове разпределям върху слоя ганаш.
От двете тави на фурната 27х36 направих 3 блата - 27х24см.
Виж целия пост
# 191
Дими благодаря! Hug
Виж целия пост
# 192
Кой иска мъфини???
Маслени мъфини

200 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
3 яйца /нека са топли, за да не пресекат маслото. Добавят се едно по едно/
1 ванилия
1 щипка сол
220 гр. брашно
1 бакпулвер
30 гр. нишесте /може и без него, но с него се постига по пухкав вкус/
2 пълни  суп. л. горчиво какао
 Съставките се смесват в реда в който са изброени.  Не се изполва миксер. Продуктите се бъркат, колкото да стане хомогенна смес. И да останат някакви бучици, изобщо не е фатално. Всичко се изпича както си трябва.  Ако случайно сместта се пресече, в никакъв случай не я изхвърляйте. Довършете си рецептата. По никакъв начин това няма да се отрази на резултата или вкуса. В половината смес се добавя какаото. Тази смес става малко по-гъста, затова се слага отдолу. Какаото може да се пропусне.
Фурната се включва да загрее, докато се  забъркват съставките. Пекат се около 18-20 минути на 180 градуса БЕЗ ВЕНТИЛАТОР! Всичко зависи от печката, така че около 15тата минута проверявайте с клечка.
Аз ги пекох с вентилатор, и видяхте сухия резултат.
Добавки:
Ако искате може да нарежете на кубчета 3 банана и да ги оваляте в нишестето. Добавят се преди брашното. Резултата е страхотен. Не стържете бананите, а ги нарежете.

Другите мъфини които ядохте, бяха със стъргани банани но почти не се усещаха. Любимия изяви желание да помага, връчих му 2 кила банани и нож и отидох да събирам багажа. . На 2рия банан човека се изнервил и  грабнал рендето. Не, че не става с пюре, но на кубчета резултата е съвсем различен.
Виж целия пост
# 193
Ванче и на теб БЛАГОДАРЯ! Явно повлезнахте в релси след семинара  Laughing
Виж целия пост
# 194
Хайде и аз най-накрая да се запиша, че ми отпуснаха малко свободно време.
Първо искам да благодаря на Ванчето за организацията на семинара. Ванче, без теб сме загубени!   newsm20
И голямо благодаря на Шемет и Рая за уроците, въпреки че само гледах пак ми бяха от полза.  newsm20
И да кажа, че си изкарах много хубаво и цялото семейство чакаме следващия семинар.
Пиша и рецептата за моите мъфини за тези които се интересуваха от нея, източник - интернет

Мъфини с тиква

Сухи продукти:
1 ½ чаена чаша брашно
1 ¼  ч. Чаша захар /ако тиквата е варена без захар може и 1 ½ ч.ч./
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ ч. Лъжичка сода
1 ч. Лъжичка канела
Щипка сол

Мокри продукти:
1ч. Чаша пюре от тиква /сварена или печена/
1/3 ч. Чаша олио
2бр. Яйца

С една вилица се разбъркват първо мокрите продукти и към тях се добавят предварително смесените сухи продукти. Бърка се до еднородна смес, изсипва се в хартиени формички за мъфини, отгоре се поръсват орехи и се пече на умерена температура / 180гр/ за около 25 – 30мин. Дозата е за точно 12бр с размера на най-продаваните тавички за мъфини.Задължително да се сложат орехи, без тях вкуса не е същия. Заради тиквата са много сочни и с дни неизсъхват. Приятен апетит.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия