(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 69 279
  • 746
# 30
Здравейте,
купих си Шарлан-нерафинирано олио на фирма Балчо, но вкусът му е ужасен и горчив. Така ли трябва да е по принцип. Ако някои знае моля да каже.

не трябва да е така  Confused може да е бил съхраняван неправилно: влажни бутилки, на светло, бутилките не са били затворени плътно...

 Thinking чувала съм, че такова олио може да се "препече", но не знам какви са ефектите  Hug

Ами от кауфланд си го купих. Стъклена бутилка, затворена си беше добре 750мл за 5 лв. Изглежда си идеално. Много ме е яд сега. Май няма да повторя
Виж целия пост
# 31
Мммм дааа,
Чуйте от стар човек , като мен , препатил мноого в тоя живот.Още 72- ра година , в тогавашния СССР  готвеха с нерафинирано олио. Като сурово мирише на кюспе, на смачкано слънчогледово семе. Не горчи.Мириса не е много лош. Обаче като се затопли , като се готви с него храната добива особен дъх, като маслиненото разбира се , ако се прекали с него.. Пробвайте пак с лъжица ракия, като се напече пуснете люспа/ не обелка /  от глава лук, резенчета на тънко  ябълка и тогава гответе. И аз не харесвам маслиненото олио като дъх , трябва да се слага малко.
Тогава разбрах , а , де , че олиото се рафинира със сода каустик.Един път рафинирано, двойно рафинирано.Един път отрова , втори път отрова. Не помня точно  но мисля че е това , но когато готвя все се сещам за това . Ааааа, това е отрова. Сега маслобойните са турски , олиото е като водица , не е онова олио по БДС , мазното и както виждате май се прекалява с тая сода каустик.
Та не зная с какво готвим , може би със сапун? Може и да греша,  но мисля че такова нещо беше.
Това олио може би не е слънчогледово нерафинирано а може би маслинено нерафинирано .На мен маслиненото рафинирано не ми по вкуса , а пък какво остава за нерафинираното.
Пипилота , не се коси. Все пак е по добре да не е рафинирано с отрови , а да му измислим цаката както ви казах по-горе.  
Виж целия пост
# 32
Мммм дааа,
Чуйте от стар човек , като мен , препатил мноого в тоя живот.Още 72- ра година , в тогавашния СССР  готвеха с нерафинирано олио. Като сурово мирише на кюспе, на смачкано слънчогледово семе. Не горчи.Мириса не е много лош. Обаче като се затопли , като се готви с него храната добива особен дъх, като маслиненото разбира се , ако се прекали с него.. Пробвайте пак с лъжица ракия, като се напече пуснете люспа/ не обелка /  от глава лук, резенчета на тънко  ябълка и тогава гответе. И аз не харесвам маслиненото олио като дъх , трябва да се слага малко.
Тогава разбрах , а , де , че олиото се рафинира със сода каустик.Един път рафинирано, двойно рафинирано.Един път отрова , втори път отрова. Не помня точно  но мисля че е това , но когато готвя все се сещам за това . Ааааа, това е отрова. Сега маслобойните са турски , олиото е като водица , не е онова олио по БДС , мазното и както виждате май се прекалява с тая сода каустик.
Та не зная с какво готвим , може би със сапун? Може и да греша,  но мисля че такова нещо беше.
Това олио може би не е слънчогледово нерафинирано а може би маслинено нерафинирано .На мен маслиненото рафинирано не ми по вкуса , а пък какво остава за нерафинираното.
Пипилота , не се коси. Все пак е по добре да не е рафинирано с отрови , а да му измислим цаката както ви казах по-горе.  


Хм,доста интересно. Нещата са сериозни с олиото значи. Аз това го взех заради една рецепта със жабурене с шарлан, но днес го сложих в салата и вкуса не беше много добър.
Виж целия пост
# 33
По време на социалистическата криза за олио , дето се редехме на опашка от 4 часа сутрин  за бутилка олио и купичка кисело мляко , на село даваха олио само един път рафинирано , което има дъх . Та тогава баба нарязваше на тънко един картоф , изпържваше го добре , той обираше дъха , изхвърляше го и тогава готвеше. Може и така . Виж етикета на това олио , гаранционния срок , да не е рапично , или кой знае какъв гявол?

П.С.
Опитай , само олиото или само доматите.На мен веднаж ми се случи такова нещо но беше от доматите, бяха преторени и горчаха.Тая година продължавам да твърдя че качеството на доматите е отвратително.
Виж целия пост
# 34

Да, иначе олиото е нерафинирано,студено пресовано слънчогледово Шарлан на фирма Балчо в срок на годност. Опитах само от него и си нагарча доста. Преди малко видях че и други са писали, че им горчи във форума. Явно си има проблем някакъв. Иначе мерси за съветите и информацията. Доста интересни.
Виж целия пост
# 35

Да, иначе олиото е нерафинирано,студено пресовано слънчогледово Шарлан на фирма Балчо в срок на годност. Опитах само от него и си нагарча доста. Преди малко видях че и други са писали, че им горчи във форума. Явно си има проблем някакъв. Иначе мерси за съветите и информацията. Доста интересни.
Не съм в България и марка немога да ти кажа.
Шарлана не би трябвало да горчи. Ползвам го редовно.
Ако готвя, мазнината я слагам след истиване на яденето.
Виж целия пост
# 36
...Развълнувана съм. Hug
Питанка:трябва ли да повдигна плодовете на дините така че да се огряват от слънцето.Те са потънали в листа,врежове,трева и влага?
Дали ги вижда Слънцето?

Повдигни ги!
Виж целия пост
# 37
Мананди ,
Що за технология за приготвяне на храна?  newsm78
То приготвянето на храна си е цяла наука. От суровоядството,... топлинната обработка ,  ... сандвичите , ... през разделното хранене ,  до космическите тубички.
Каква е ролята на мазнината при приготвянето на храната ? Не е ли подпомагане храносмилането , да го направи по-ефективно? Поставянето в края  на готвенето,  не обезмисля ли това?
Истината трябва да е някъде по средата , а? 
 
 
Виж целия пост
# 38
Върнах се от Балкана.Голяма жега  през деня,но нощите ....са чудесни.Мъжо и малкия спаха с одеала.Градината пъшка ,но засега се държи .Доматите обаче ме тревожат.Свежи са и зелени,цъфтят,високи са над 2 метра,но няма много плод.Има малки доматки и някак има празно между първите и последните домати.От жегата зреят дружно /набрах две кофи/,ама не знам после какво ще стане.Зелето върви чудесно :     http://prikachi.com/images/899/5102899Y.jpg
http://prikachi.com/images/900/5102900M.jpg
http://prikachi.com/images/907/5102907q.jpg
и последно -домат на дърво:  http://prikachi.com/images/909/5102909p.jpg
Радост за очите!
Виж целия пост
# 39
Здравейте всички!   wavey
Стелт, благодаря за темата!    bouquet
Теди, честит рожден ден със закъснение!  Цветята са невероятни, наистина като истински!   Flutter
Рорик, и ти да си жива и здрава!    bouquet
Чета ви отдавна, но трудно наваксвам, че ви открих късно.  Имам още десетина страници от старата тема и вече ще съм в крак.  Реших, че е крайно време да се включа в темата ви, прекрасна е и всички сте невероятни!  Благодаря за споделените опит и съвети   Hug
Накратко за мен - заек градинар съм, всичко тръгна напролет от чисто любопитство, но вече хапваме малко продукция и съм много щастлива.  Всичко започнах от семенца, само пъпеша купих като разсад.  Градинката ми е около 5-6 квадратни метра, колкото да не е без хич   Blush  Най-хубавото е, че ми носи радост и спокойствие, че даже и опитахме почти от всичко, разкош   Flutter  Имаме чери домати, три вида боб, бамя, корнишони, пъпеш, тиквички, патладжан, чушки, зелен лук, праз, брюкселско зеле, цвеклото трябваше отдавна да е станало, от първите репички само една стана, от морковите има няколко стръгчета, но са мънички, грахчето даде две шушулки, а марулята изсъхна   Rolling Eyes  Чушките са по педя и нещо високи, цъфтят, едната има и чушле колкото голяма череша.  Брюкселското зеле дори не знам как трябва да изглежда, и то се източи, ще го видим.   Laughing  Пъпеши има два със завидни размери, скоро май трябва да ги режа, ама и тях ще видим как и кога.  Коприва също садих, нищо не излезе, а така ми се ядеше копривена супа, но здраве да е.  Преди две седмици пак садих репички, този път разхвърлях семето в пръстта, без да правя разсад, каквото стане, няма време вече.  Копър и магданоз също имахме по малко, а босилека е на корем.  От другата страна на къщата гледам люти чушки в съдове, но хич не щат да растат горките, халапеньо.  И семе за хабанеро взех, от цялото пакетче две покълнаха, а по-късно едната изсъхна.  Всичките люти са по 5-8 см високи и не мърдат от началото на лятото, ригъна е висок 2 см и той там замръзна.  Леле, уж накратко, то ферман стана, извинявам се   Blush
Не съм слагала тор, така и не намерих време да потърся оборска тор, два пъти ръсих с blood meal.  Днес успях да се сдобия с 4 изсъхнали кравешки "торти".  Ще се опитам да намеря информация как да ги използвам още сега, въпреки че съм чувала, че трябва да отлежава година мисля беше.
За "буби" не съм пръскала с нищо, но и нямам големи поражения.  Нещо изяде на два стръка боб листата, но подозирам че беше заек или сърничка.  Краставичките не щяха да растат на височина, останаха си по педя височки, по няколко краставичлета дадоха и изсъхнаха, една хубава имам само засега.  Скоро пръсках за комари, както цялата градина, така и тревата и храстите наоколо.  Изяждат ме като изляза, не признават препаратите ми за тяло и дрехи, ядат си ме и това е.  Намаляха, но не изчезнаха, ще пръскам пак.
С две думи - за първа година се занимавам с нещо повече от магданоз в саксия и си начесох крастата.  За догодина ще знам повече как да разположа нещата, кое вирее и кое иска повече вода, това научих засега.
Ето и линкче към албумчето ми, ако ви е интересно.   Blush
Спирам, че изписах темата   Mr. Green  Хубава и слънчева седмица на всички!   Hug
Виж целия пост
# 40
Мананди ,
То приготвянето на храна си е цяла наука.

Навлизаме в тема надминаваща границите на текущата. Иначе накратко нещата със съвременната наука стоят така - колкото повече наука, толкова по-малко знание.
Абсурдно, но факт.
Виж целия пост
# 41
Мишки,
Добре дошъл/ла! Сподели, моля?
Какви са тия бутилки? Това  капково за разсад ли е?Ще ми е полезно за задочното земеделие,  което ползвам.
Виж целия пост
# 42
 мишки :Защо правиш разсад от репички? Те се сеят направо в земята.Поне при нас е така.И защо ти е толкова мини градинската като наоколо има толкова площ.Ох ,май много питам.И мен ме заинтригува с това капково.
Виж целия пост
# 43
Добро утро!
Рорик, тя съм   Mr. Green
МХ,  защото не зная нищичко и всичко четох и гледах в интернет.   Blush Не питаш изобщо, моля те!  Аз имам чувството, че прекалих вчера, така ви бомбандирах с първия пост.  Градинката е малка, защото сме под наем.  Попитах собственика за 2-3 квадрата, той каза "ок" за малка градина, аз я направих не съвсем малка.  Не успява да ни изхранва в никой случай, но си начесох крастата, а и понаучих доста неща от първа ръка.   Flutter
За разсада и капковото - тъкмо бях започнала да се занимавам и трябваше да замина в командировка 4-5 седмици, мъжа ми беше в командировка в същия период.  Трябваше да измисля вариант да спася положението с домашните цветя и разсада.  Ще ви цитирам част от писмото, което пращах на приятелка относно техниката при домашните цветя:
***
Много има писано в интернет, но не знам защо, ползват въжета, връзки за обувки, а при мен не работеше.  Три дни правих проби с какво ли не, само с нарязания потник стана.  Ползвах памучен потник, на който плетката беше като рипс, много лесно го нарязах на ленти водейки се по самия рипс.  Аз предвидих по един буркан на саксия, 4 седмици изкараха, само едното авокадо леко беше клюмнало, но се оправи.  Ако ще го правиш, пробвай два-три дни предварително, за да можеш да прецениш по колко смуче всяка саксия.  На по-жадните лентите ми бяха малко по-широки (7-8 мм широки), на другите бяха 3-4-5 мм широки.  Сложих бурканите и лентите, отбелязах водата и след 24 часа засякох колко вода е изпита.  Така ще си корегираш големината на буркана или ширината на лентата ако е необходимо.  Също капаци, да не се изпарява излишно вода!
***
За разсада съответно ползвах повече ленти, за да се напоява достатъчно.  Тъй като всичко беше изложено на пълно слънце до 1-2 часа на обяд, изпиваха водата бързо, комшиите донапълваха бурканите около веднъж седмично (нямах по-големи съдове).
За да не ставам досадна, спирам дотук.  Ако съм пропуснала нещо, питайте.  Ще се радвам да бъда от помощ!
Виж целия пост
# 44
И аз съм тук  Hug Заминахме за малко и като се прибрахме... пак миризливки, как ги мразя... Много узрели домати, но пък съвсем мънички, гроздето изядено от оси, къпините изсъхнали на стръкчетата... не ми харесва нищо тази година.
Пащърнак много използвам, откакто го открих преди 2-3 години, слагам го на кубчета както морковите, където тях, там и от него, супи, манджи, пасиран в картофеното пюре, аз там и парче тиква пасирам  Embarassed Тази година съм доволна от тиквичките, но тикви няма да имам  Sad Добре поне, че имам замразена от миналата година, пък и семе има.
Патладжаните ми са доста, лилавички, обаче мистерия, с размера на показалеца ми и не растат  Shocked
П.п. Теди, ама това торта ли е, сега загрях, божествена е  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия