при Ердинч

  • 109 753
  • 48
# 15
Козунакът на Бащата
Was invented by Erdinc, all rights reserved.



рецептата не е моя и няма нищо особенно в нея, тя е на баща ми, той я натъкми. Малко е диетична, понеже имаме забрани, правим го с възможно най малко забранени продукти.


Продукти:

Прясно мляко...................140мл(5/8чч) (топло)
Пресен лимонов сок........15мл (1 сл) прибавя се в 15мин на месенето или най късно със звука за допълнителните продукти, също така той убива миризмата на маслото
Олио ................................60мл (4сл)
Ванилия............................5г (1пакетче)

Яйца.................................3бр (разбити много добре, внимавайте, според големината на яйцата се променя консистенцията на тестото, отделете половината жълтък смесен със малко олио/зехтин за мазане на козунака отгоре)
Захар................................120г (4/8 чч или 10сл) (може да увеличите малко захарта до 135г, защото по причини ние го слагаме възможно най  малко и понякога го правим със фруктоза, внимавайте: много захар ще стегне тестото )
Пресято бяло брашно......500г (3  5/8 чч) (пресято най малко 2 пъти със щипка сол)
Мая...................................7,5г (2  1/2 чл)
в последно време добавям и 10мл(2чл) уиски

Настъргана кора на лимон/портокал/мандарина ...1бр или 2сл (ние слагаме също така понякога и мандарина, малко лимон и малко портокал, корите на портокала ги изсушаваме през сезона им)

а от горепосочените продукти : олиотo, лимоновия сок и от уискито правя смес разбита в шейкър и ги добавям след 10а мин на месенето по чл и така до последната 5а мин на месенето като внимавам за консистенцията(''играчка'' е да, но си струва)

също така леко стопленото мляко плюс яйцата на стайна ги смесвам със захарта до разтварянето и

Препоръчвам ви Юва мая или френската
1. в контейнера на машината сложете първо течните(разбъркайте яйцата със млякото и със щипка сол и захарта) после сухите. Посипвайте брашното със лъжица ( да поеме повече въздух, или я пресейте заедно със щипката сол 2 пъти). добавете захарта(аз я добавям по средата на брашното), в средата на брашното на кладенче добавете и маята(знаете че маята не трябва да е в съприкосновение със течните продукти).
2. нагласете контейнера в машината.
3. включете машината на програма за френски хляб и на най светла кора(внимавайте да не пропуснете настройката за цвета, иначе ще ви прегори козунака).
4. след първите 5мин проверете състоянието на продуктите(трябва мн добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.

5. след 5 мин почваме да проверяваме състоянието/консистенцията на тестото, ( трябва да бъде по малко твърдо от месцето на ухото). Ако e много твърдо тестото добавете ч.л. зехтин/олио или п.мляко , ако е много мокро добавете по с.л. брашно.
Тестото за козунак трябва да бъде еластично, когато тестото се разтегля и събира на топка е ОК.
а това го знаете вече
-упътване за по добро тесто:  
прекалено сухо       прекалено мокро                 OK
                   
източник: http://www.kucinare.it

Колкото повече се меси, толкова по-хубави стават.  #Crazy

6.след звука за прибавяне на допълнителни продукти, може да импровизирате с различни семена, понякога аз корите ги добавям в този стадий, но по ги обичам ако са добавени още от начало, сякаш така козунака ухае мн повече

7. една мн важна стъпка, в последните 25или30 минути на печенето( някъде към или после средата на стадий печене) намажете набързо отгоре със отделения жълтък(*) и посипете със захар, тука трябва да сте много бързи, защото ако се забавите от топлината козунака се изпича намазаното яйце

8. наблюдавайте към края на печенето да не ви прегори козунака, по точно в последните 10 минути бъдете на щрък(особено за първия козунак правен по горния метод ), ако забележите че е почнал да прегаря(крайния резултат на цвета горе долу трябва да е като на снимките), изключете машината и го извадете веднага, ако не, оставете да свърши програмата

9. след звука за свършване на програмата за печене, извадете веднага козунака, и я завийте със памучна кърпа.

>>>>>>>>

10. понякога го правя на 1ва програма(там печенето е с около 5мин по малко), на опция малък по размер хляб и на най светла кора

опитайте и двете програми, която ви устройва най вече, занапред нея ползвайте, м/у другото, никога козунак на кратка а винаги възможно на най дългата програма, а най дългата е винаги френската Simple Smile  

 Hug да ви е сладко

             


edit:
помолих бащата и той ми даде неговата ръчна настройка:

презатопляне:...................................15мин
месене(разбъркване)1:.....................20мин
месене 2  :.........................................35мин
втасване1:.........................................35мин
изкарване на въздух(*).....................15cek.
втасване2:.........................................25мин
оформяне на тестото(**).................1мин
втасване3:.........................................70мин
Печене...............................................60мин
градуси за печене.............................120Ц

Същия козунак във фурната(продуктите увеличени на половина)

За да са осезаеми конците, усуквахме фитилите със намазани ръце. Втасва на топло(във фурната включвана от време на време към 50Ц) отгоре мазахме с зехтин/олио, за да не хване кора. Зае  1/3 от обема на кръглата форма за кекс. Пекох 55мин на 140Ц с вентилатор, в първите 30мин на средна поставка, реотан загрят  отгоре и отдолу, след 30мин мазахме отгоре със жълтък и ръсихме със захар, смъкнахме козунака с една степен по надолу и пекохме със долен реотан на вентилатор(150Ц), последните 15мин обвихме горната част със алуминиево фолио. За да не прегори и изсъхне на дъното на фурната сложихме купичка с вода. Извадихме го топъл и покрихме с памучна кърпа.

 
Виж целия пост
# 16
Турска Плато Чорба в машина за хляб
Яйла Чорбасъ

Кисело Мляко                            1/2чч
Ориз                                          1/3чч
Брашно                                     1/3чч
Гореща вода(**)                        5чч
Маргарин(разтопен)                1/4чч
Чубрица                                    2чл
Сол                                            2чл
                           
1. В отделен съд разбъркайте млякото, ориза и брашното.
2. Горе приготвената смес я сипете в контейнера за хляб и добавете горещата вода.
3. Добавете към горната смес разтопения и смесен с Чубрица маргарин.
4. затворете контейнера отгоре със алуминиево фолио.
5. Нагласете контейнера в машината за хляб и пуснете на програма за сладко(програмата за Речел/конфитюр/мармалад).

Да ви е сладко!

(*) не си спомням точното име на тревата но сухата мента е от рода Stellaria media и растеше по дворовете на времето

еврика, тревата се е казувала чубрица  Embarassed

(**)една част от количеството вода може да се импровизира със бульон от месо и малко прясно мляко


Виж целия пост
# 17
Хляба на Бащата
was invented by Erdinc, all rights reserved

Вода............................380мл
Лимонов сок................1чл
Олио............................1чл
Сол...............................3/4чл
Захар...........................3/4чл
Бяло брашно...............300г
Пълно-зърнесто............100г
Брашно със трици......150г
Ръжено брашно.........50г
Мая..............................1 + 3/4 чл
Ленено семе...............2чл
Челебитка посевна....2чл

Програма: френска, нормална и особено на ръчна регулировка

Настройки за ръчна регулировка:
1во месене ............6мин
почивка .................20мин
2ро месене ............24мин
1во втасване .........0мин
2ро втасване .........6мин
оформяне .............15сек
3то втасване ........62мин
печене ..................65мин(180градуса, а при бревилето е 135градуса)

1. в контейнера на машината сложете първо само водата, pосле сипете с лъжица брашното (като я развявате с лъжицата).
пп: не забравяме, през лятото студена, а през зимата малко по топла водичка
2. нагласете контейнера в машината.
3. включете машината на ръчна, френска или обикновенна програма.
4. след първите 2мин проверете състоянието на продуктите(трябва добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.

5. след 5мин месене изключваме машината и оставяме тестото да отпочине близо 20мин,

6 след 20мин пускаме машината да меси и прибавяме останалите продукти, проверете състоянието тестото, тестото не трябва да лепне по стените на контейнера( трябва да бъде мекичко колкото мекото на ухото). Ако e много твърдо тестото добавете ч.л. вода, ако е много мокро добавете с.л. брашно.

-упътване за по добро тесто:  
прекалено сухо        прекалено мокро                  OK
                   
източник: http://www.kucinare.it

7.след звука за прибавяне на допълнителни продукти, може да импровизирате със семената
8. след звука за свършване на програмата за печене, оставете хляба да постои още близо 5мин. в машината, извадете я и я нагласете върху решетка, оставете да изстине хляба около час.

newsm51
          цък
Виж целия пост
# 18
 

Trabzon Ekmegi / Хляб Трaбзон  
http://www.ekmeksanati.com/documents/kolay_trabzon.html

                                                                                                             продукти за машина     
500 г  .....................................брашно зa общо предназначение................300г
500 г  .....................................пълнозърнесто брашно..............................300г
650 мл. .....................................вода.....................................................330г
2 супени лъжици / TBSP / .......зехтин /олио. ............................................20г
1 супена лъжица / TBSP / .......сол (*)........................................................9г  (1,5tsp)
1 супена лъжица / TBSP /........активни дрожди ..........................................5г (1,5tsp)

(*)в оригиналната рецепта е със смляна  морска, ако сте със едра морска би трябва предварително да я разтворите във част от водата, иначе има вероятност/опастност да си надраскате контейнера.


Двата вида брашно се смесват и ce бъркат до като се получи хомогенна смес. След това се прибавя първо олиото, солта и при постепенно бъркане се прибавя и маята( промита във вода).

Близо 10-15min. Се меси на ръка. {тестото требе да е меко като месцето на ухото }

Дъното на Съда за втасване се намазва със зехтиново масло, омесеното тесто се покрива със боне за душ и се оставя да втасва 40мин, след 40 мин на тестото му изкарваме въздуха(набоцкваме просто със пръсти и скатаваме на пликче тестотот) , втасваме още 40 мин, изкарваме пак въздуха и скатаваме на пликче. Оставяме да втаса още 40 мин(до сега общо 120мин втасване).

Преместваме втасалото тесто върху масата за точене(нема да точим) От тестото се отделя парче за плитката(колана), оформяме тестото на топка(има си техника, http://www.ekmeksanati.com/documents/tafe_ekmef0i.html ) и се оставя да втаса още 45мин на стайна.

В това време отделеното парче за колана се нарязва на две парчета усуква се и се оплита плитка дълга колкото да обвие хляба напречно(от едната страна до другата).

Фурната се загрява предварително на 230C, в дъното на фурната, в най далечния ъгъл се поставя вода във огнеупорен съд.

След 15 мин се наглася специалният камък за пещ(аз камъка го слагам още в началото, също така ако нямате такъв, може да използвате като преобърнете тавата на самата фурна).

Тестото се преобръща върху лопатка, предварително набрашнена(ако нямате такава, използвате преобърната другата тавичка на фурната) сръчно правим напречен разрез и върху разреза нагласяме оплетената като плитка тесто колан. изтласкваме тестото върху камъка(преобърнатата тава) в фурната.

Първите 5 мин. Напръскваме стените на фурната със вода, Първите 15мин печем на 230C, после намаляваме до 200C и печем още 30-40min.

Как разбираме дали е опечен хляба, просто удряме със нокът на дъното, требе да издава звук на тъпан Simple Smile

Виж целия пост
# 19
Лютеницата на Ердинч в машина за хляб
was invented by Erdinc, all rights reserved

50г .............Домате "Слива"
150г.............Червена Капия
300г............Патладжан
1бр..............скилидка чесън
6г(1,5чл).....Захар
9г(1,5чл).....Сол
15мл(1сл)....Зехтин(Олио)
1сл .............Чубрица
1чл .............шарена сол

пиперките и патладжана се пекът във фурната,

в дълбок съд всичките продукти се раздробяват с пасатора

от вида на шарената сол се променя кол сол, за да не се пресоли, вкусва се добавя и се добавя постепенно

след като се нагласи контейнера в машината се пуска на програма за сладко

за да не пръска вътре в машината, може да покриете контейнера отгоре със алуминиево фолио  




рецептата може да се настрои и така:

200г .............Домати от сорта "Сливи"
150г.............Червена Капия
150г............Патладжан
1бр..............скилидка чесън
1сл...............Захар
9г(1,5чл).....Сол
15мл(1сл)....Зехтин(Олио)
1сл .............Чубрица
1чл .............шарена сол
Виж целия пост
# 20
                      
Тутманикът на Ердинч
was invented by Erdinc, all rights reserved

Продукти    от всичко по малко и в грамове:

Прясно мляко..........................50г   
Айран......................................50г (тука в Тр айряна е малко солен, но може да се замести със газирана вода или лимонада)   
Кисело мляко...........................50г         
Олио........................................85г   
Кашкавал................................75г   
Cиpeнe...................................150г   
Яйце.......................................100г(половин жълтък с малко олио се отделя за отгоре)
Оцет.......................................5г      
Захар......................................6г   
Сол.........................................6г   
Бяло брашно.........................550г      
Cyxa Мая................................7г   

Всички продукти на стайна, първо течните, после сухите, част от сиренето може да се добави след звуковия сигнал за подправки(или една две минути преди края на месенето, целта е да остане неомесено сирене във вътрешността на тутманика)). Може да се пече направо в машината на обикновенна, струва си да се опита и на френска/селска, но азе месих в машината, после пекох във фурната, 60мин на 160Ц с вентилатор, понеже трябваше да бъде готов до 12:20 го пекохме направо след първото втасване Simple Smile, препоръчвам непременно и второ втасване.

пече се                            вече готов                        второто парче

Виж целия пост
# 21
                           

 Crossing Arms Хляба на Жената  ooooh!
Was invented by Erdinc, all rights reserved.

мерките                                        вззети с везната
на жената                                     мои мерки

1 и 1/4чч..........вода......................280г или мл
2сл....................к.мляко.................85г
1 и 1/2чл...........сол.......................9г
3чч....................бяло брашно.........360г
3/4чч.................брашно стрици.....93г
3/4чч.................пълнозърнесто......97г
2чл....................мая инстант...........7г

1чл.....................челебитка посевна
1чл.....................ленено семе
1сл......................мусли

програма: бърза  (с продължителност най малко 2ч и 20мин)
размер за хляба: 1250г
кора: средна

1. в контейнера на машината добавете киселото мляко със връх и със нормална супена лъжичка, налейте водата. Добавете брашното, отгоре солта и маята

2. нагласете контейнера в машината.

3. включете машината на БЪРЗА програма (програма с продължителност най малко 2ч и 20мин) , 1250г хляб(на най голям размер хляб), средна кора.

4. след първите 3мин проверете състоянието на продуктите(трябва добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.

5. след 10мин проверете състоянието тестото, тестото трябва леко да лепне по стените на контейнера(малко по меко от месцето на ухото). Ако e много твърдо тестото добавете ч.л./teaspoon вода/мляко, ако е много мокро добавете с.л./tablespoon бяло брашно.

-упътване за по добро тесто:   
прекалено сухо        прекалено мокро                                                                  много твърдо
            консистенцията между двете требе да е         

6.след звука за прибавяне на допълнителни продукти, добавете семената и муслито (по желание)

7. една хитрост: гледате че последното втасване е за свършване и хляба ще мине на цикъл печене а тестото все още не е втасало достатъчно, натискате pause бутона и оставяте да почака още най много за 10мин.

 newsm78 ако нямате такъв бутон прекъсвате направо електричеството на машината по най простия начин: дърпате щепсела. (след 10те минути недейте забравя да включите отново щепсела  #Crazy

внимание : печката ви е осигурена със softwear срещу евентуално прекъсване на тока, в някои модели това е най малко 15мин и най много за час се запазва съответната програма че след като доди тока да почне от прекъснатото място, за това не повече от 10мин със дръпнат щепсел, или си проверете упътването и после импровизирайте както ви душа желае  (начи накъсо, ние го исползваме това предимство за удължаване на съответния цикъл в машината)

8. след звука за свършване на програмата за печене, оставете хляба да постои още близо 5мин. в машината, извадете я, и я нагласете върху решетка, оставете да изстине около час.

9. за тези които ще ползват прясна мая: не трябва да се преувеличава много c маята, мисля че за тази рецепта 14г или 15г   ще са предостатъчни.  смесете с дървена лъжица маята, малкото вода или млеко взето от общото количество течности в рецептата и щипка захар във стъклената купичка, покрийте сместа със боне за душ и я оставете на топло да шупне за около 10-15min. В края на това време сместа трябва да се е активирала и образувала мехурчета по повърхността и.  в контейнера на машината сложете първо водата и киселото мляко, после приготвената смес от мая, отгоре брашното и най отгоре солта.

да ви е сладко!
Виж целия пост
# 22
Хляб Капама
YoYa Bread

продукти за:

1кг хляб                                                                                                                750г хляб

350г...................................................бяло брашно (Söke)........................................500г (*)
300г ..................................................пълнозърнесто (Söke).....................................(*)
400г...................................................вода.................................................................300мл
1 1/2 teaspoon/чл.............................сол (**) ........................................................1чл
1 1/4 teaspoon/чл.............................суха мая (Pakmaya)..........................................1чл

(*) половината от общото количество 500г брашно може да се замени със пълнозърнесто
(**)в оригиналната рецепта е със смляна  морска, ако сте със едра морска би трябва предварително да я разтворите във част от водата, иначе има вероятност/опастност да си надраскате контейнера.

приготвяне на тестото:

1. слагаме продуктите в контейнера
2. пускаме машината за близо 10минутно месене
3. слагаме омесеното тесто в хладилника  за около 15 часа(аз го държах около 12часа в хладилника и около 3часа извън него на стайна температура)
4. след 15часа изваждате въздуха на втасалото тесто
5. набрашняваме кухненската маса с малко брашно, също така намазваме съвсем леко йенската тенджера в дъното и  
    отсрани  до средата със най много 2,5мл зехтин
6. сгъваме тестото като пощенско пликче      с десен клик смъкни видеото за сгъване на тестото
7. преместваме сгънатото тесто във тенджерата като внимаваме сгънаната част да остане долу, поръсваме тестото отгоре със брашно
8. оставяме да втаса във стайна температура за около час, аз втасах направо в фурната(както при козунака като  превключвах от време на време на 50Ц) и след втасването  направо превключих на печене, решетката на 2ри етаж на фурната
9.  препоръчвам да се сложи чашка вода на дъното на фурната(аз сложих)
10. печеме общо 45 минути,  в първите 30 минути със затворен капак и на 230градуса с загрят реотан отгоре и отдолу
11. последните 15минути печеме на 210градуса без капак, (аз на 5та минута изключвам фурната и така още 10мин)
----
12. може да се пече в тенджера без капак,  ако ще печете без капак, печете около 30мин на 190Ц и 20мин на 150Ц с вентилатор и с плюс около 15мин на изключена фурна (за да е същия ефекта както с капак, в цикъл печене сложете в дъното на фурната чашка/купичка/каничка със вряла вода.


(*)Борджам'а трябва най малко да е поне с 12cm дълбочина и с около 25cm диаметър, моят е 3000сс
може да се използва коя да е тенджера, требе да се внимава само за вида на тенджерата, че после да не са чудите как да извадите hляба от там. Също така, за да не залепне и по лесно да се вадо след печенето, може мноого леко да се намаже дъното и отстрани(особено отстрани)



Виж целия пост
# 23
Simit Сандвич

simit
кaпия
крема сирене
домат
краставица
каша от маслини
зелени маслини
клечки за зъби

1 нарежете краставицата,домата и капията на тънки парченца както ви душа желае2 нарежете и геврека(симит) напречно на 2
3 в едната страна на геврека(горното парче) намажете със крема сирене и отгоре със каша от маслини
4 върху долното парче раззпределете нарязаните останали продукти
5 сложете най отгоре намазанато със сирене и каша парче
6 набоцкваме геврека със 4бр клечки за зъби и отгоре със зелени маслини

може да импровизирате със кашкавал, салам, сирене, луканка, судж … ва, магданоз и др Shocked
още и
още




 bowuu Финал:  ooooh!


Виж целия пост
# 24
Каракой Поача
или тъй наречената сладкарска поача
източник: http://ekmeksanati.com/documents/pastane_pof0ae7asfd.html

250мл................ течност(100мл прясно мляко + 100мл кисело мляко + 50мл топла вода)
50гр................... краве масло
50гр................... олио(зехтин)
2бр.................... яйца (половината жълтък отделен за отгоре)
1ч.л................... сол (*)
4/5сл................. захар.
550гр................ бяло брашно
150гр............... бяло сирене
1,5ч.л. ..............instant Пакмая

(*)в оригиналната рецепта е със смляна  морска, ако сте със едра морска би трябва предварително да я разтворите във част от водата, иначе има вероятност/опастност да си надраскате контейнера.

3+22мин........... месене
30мин............... 1во втасване
оформяне
40Ц 20мин........ 2ро втасване във фурната
в края на втасването даваме на 180Ц и печем 25мин с конвекция + 5мин изчакване в изключена фурна


   
Виж целия пост
# 25
Симит


продукти за тестото:
500г..............брашно (50кг)
290г .............вода(28л)
2сл ...............олио
1 1/2чл .........захар
1 1/4чл..........сол (750г)
1 1/2чл..........мая (500г прясна)

(*)оригиналната рецепта в кавички

за отгоре
около 250г..сусам
3-4сл ..............петмез(molasses)
1чч .............вода



начин на приготвяне:
1. сложете продуктите за тестото в машината и разбъркайте на програма за тесто. Cледете консистенцията за да се получи хубава и незалепваща по стените топка.
2. Oставете тестото да втаса в машината до края на програмата(след месенето около 30мин)
3. В това време в дълбок съд налейте водата и размийте петмеза  в нея
4. В същото време сипете сусама в тефлонова тава и я запечете до златист цвят
5. След като се запече сусама сипете я в широка плоска чиния
6. Извадете втасалото тесто от контейнера и оформете руло(багет) със дебелина на шпеков салам
7. Разделете оформеното тесто на 10 части
оформете топки от разделените части и ги оставете да отпочинат около 10мин покрити със кърпа
8. Оформете фитилчета дълги около 50-60см или дебели колкото показалеца
9. Сгънете на две фитила и го усукайте/сплетете
10. Свържете краищата на така усуканият или сплетен фитил
11. Потопете готовото геврече в разтвора със петмеза и веднага в чинията със сусама (може да ги намажете и с помоща на силиконова четка),(някои ,потапянето го вършат в продължение на 3мин, за да сравните резултата, последните 2 гевречета ги оставете в разтвора в продължение на 3мин)
12. Овалва се добре във сусама
13. Така приготвените гевречета се подреждат в тавата на фурната
14. Следва 20мин втасване на стайна температура
15. Пекат се до златист цвят и в предварително загрята фурна:
      200Ц/20мин или 250Ц/10-15 мин **

**сложете в дъното на фурната водичка в топлоустойчива паничка

моля възползвайте  се от снимките във линковете:
http://---/QBwLC
http://---/gnREz

тези които не разполагат със петмез:

стопете в тефлонова тава 2сл или 3сл захар, леко да се карамелизира, размийте я във вода и готово

за по препечен цвят увеличете количеството на петмеза(някои го ползват в съотношение 1:1)




Виж целия пост
# 26


Немски Хляб
Източник: http://www.ekmeksanati.com

Хляб за  900 гр.:
240 мл.(1 Cup).......................вода
120 мл.(1/2 купа)..................мляко.
1/2 TBSP ..............................лимонов сок.
2 TBSP .................................краве масло(идея: свинска мас)
3 TBSP .................................меласа/гроздов сироп.
1 + 1/2 TSP ..........................сол. (*)
500 гр. (3 1/3Cup) ...............пшенично брашно
2 TSP ......................................Мая

(*)в оригиналната рецепта е със смляна  морска, ако сте със едра морска би трябва предварително да я разтворите във част от водата, иначе има вероятност/опастност да си надраскате контейнера.

програма: основна/среден цвят кора/ 900гр хляб

-слагат се първо течните, после сухите продукти и най отгоре маята(маята не трябва да е в контакт със солта и захарта)
-продуктите трябва да са на стайна температура


 



 



Виж целия пост
# 27

Черен Хляб-Руски

Източник: http://www.ekmeksanati.com

Хляб  900 гр.:
300 мл. (1+¼ Cup)..........................................................вода
2 TBSP ...........................................................................ябълков оцет.
1 Tsp ...............................................................................лимонов сок.
2 TBSP ...........................................................................олио
2 TBSP ...........................................................................меласа/ гроздов сироп(molasses) http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&cPath=39_ … p;products_id=438
1 + ½ Tsp .......................................................................сол.(*)
425 гр. (2  +  ½ + ¾ Cup) ..............................................Брашно
125 гр. (1 Cup) ...............................................................ръжено брашно
2 Tsp ...............................................................................Какао
1 Tsp ............................................................................... кафе(разтворимо)
2 Tsp ................................................................................Мая

(*)в оригиналната рецепта е със смляна  морска, ако сте със едра морска би трябва предварително да я разтворите във част от водата, иначе има вероятност/опастност да си надраскате контейнера.

програма: основна/среден цвят кора/ 900гр. Хляб

-слагат се първо течните, после сухите продукти и най отгоре маята(маята не трябва да е в контакт със солта и захарта)
-продуктите трябва да са на стайна температура









Виж целия пост
# 28


Меден Хляб
Източник: http://www.ekmeksanati.com

Хляб 900 гр:

1 + ¼ Cup ...................................................вода
2 TBSP .......................................................Мед
2 TBSP........................................................краве масло.
1 + ½  tsp ....................................................сол. (*)
4Cup ..........................................................Брашно (използвано e брашно за общо предназначение)
¼ Tsp .........................................................намачкан Джинджър.
1 Tsp ..........................................................Челебитка посевна (черен кимион) http://www.gotvetesmen.com/useful/spices/index.php?alphabet=%D0%A7&id=68
1 + ¼ Tsp ...................................................мая

(*)в оригиналната рецепта е със смляна  морска, ако сте със едра морска би трябва предварително да я разтворите във част от водата, иначе има вероятност/опастност да си надраскате контейнера.

Програма: Основна
-слагат се първо течните, после сухите продукти и най отгоре маята(маята не трябва да е в контакт със солта и захарта)
-продуктите трябва да са на стайна температура











Виж целия пост
# 29
оригинала за картофения хляб от Афьон.
Селски Картофен Хляб
от гр. АФЬОН / TR

(оригинална рецепта за 20 хляба)

Продукти:

• Половин чувал брашно
• 10 кг. картофи
• Половин килограм стара закваска останала от предишния хляб
• 2 шепи сол
• вода хладничка, колкото поеме

подготовка:
първо се сваряват картофите в безсолна вода, обелват се и се покриват със кърпа и се оставят встрани.

Сложете в малък съд старата закваска(тесто отделено от предишния хляб). вмесете я хубаво като добавите отгоре малко брашно и затоплена вода, след това я оставете да втаса до сутринта.

На другата сутрин пресейте брашното във голям съд, в едната страна сложете намачканите картофи във вид пюре и ги разбъркайте със гореща вода( така се затоплят и картофите), а в другата страна на съда пресятото брашно.

Закваската се изсипва вързу картофената смеска и се омесва.

След като я омесим добре пoчвaме лека полека със месене да прибавяме постепенно брашното и водатa, колкото поеме. меси се близо 1 час. готовото тесто се поръсва с брашно и се покрива със кърпа( в зимно време се покрива със одеало).

Близо за 1час време тестото трябва да е  втасало, за да разберем дали е втасало боцкаме със пръст, боцнатото място трябва да се върне в първоначалното си положение, ако е така, тестото е втасало демек.

Не забравяме да отделим закваска за следващия хляб, от останалото тесто се оформят хлябове и се пече на селска фурна (не е желателно, но за подръжка, може да се прибави и малко нормална закваска)



преобразувана рецепта като за машина:

брашно за хляб..........500г
вода..........................350г
сол............................6г
картофи....................100г
суха мая...................7г(или 2чл)

програма френски/селски хляб

=сварете картофите в безсолна вода,
=обелете ги иги покрийте със кърпа.
=след като поизстинат малко намачкайте ги със половината вода от рецептата.
=сложете намачканите картофи във контейнера
=отгоре сипете брашното
=добавете маята
=добавете малко по малко останалото количество вода дадена в рецептата като внимавате за консистенцията на тестото
=добавете и солта  
=ако има нужда добавете малко по малко още вода

да ви е сладко
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия