Коледа 2012- 2 част

  • 77 890
  • 735
# 90
За тази година съм замислила един АКК (който миналата година пропуснах), отново щолени нещо на форма не ги докарах миналата година, но на вкус бяха чудни и по две дози от меденките на Джули и Джемма , окрасата разбира се е на сина ми. Ох страхотно е това чувство докато си набираш продуктите и разглеждаш творенията на всички ентусиазирани момичета   madnoel
Виж целия пост
# 91
Хо,хо, нова тема...  Mr. Green

Джемма благодаря!  bouquet

Аз тази година, точен списък няма да правя, защото от предишните години ми е ясно, че няма да смогна с всичко намислено, заради натовареността ми преди Коледа в работата. Аз работя по 12 часа на крак - два, понякога и три дни, после почивам два дни. Но обикновено първият ден имам нужда наистина да си почина и освен домакинската работа( а тя за 2-3 дни се е насъбрала доста) не правя нищо. Така че остава вторият свободен ден, ако нямам нещо друго в графика. Но при нас преди Коледа в цветарските магазини е най-голям оборот, а и от сега правим много декорации - украсени свещи и свещници, венци за вратите, както и адвентни венци със свещи, които са традиционни за католическият свят. На всичко отгоре сега е и времето за именните дни на едни от най-известните имена тук, така че ни е много натоварено...
Но съм си набелязала няколко класически рецепти - меденки, кравайчета, линцери, кошери, бонбони рафаело, бисквитки с кардамом - всичко в 2-3 дози, както и две-три нови рецепти. Както всяка година обаче чакам да мине рожденият ден на сина ми на 17.11, за да се развихря. Но и аз съм се запасила с брашно, захар и ядки на промоции, чакам само да намалят маслото. Яйцата ми са домашни, така че не ги мисля.

 

Много хубави неща има там. Поне по асортимента в сайта съдя за това. Миналата година приятелят ми ми направи изненада от там: 21 метални формички, коледни. Много са красиви, но малко големи ми идват  Thinking

Големите формички са по-подходящи за меденки, защото при печене не се надуват много, а и защото украсата при по големи форми е по-лесна и разнообразна. Една идея от мен - при големи форми, няма нужда да правиш много тънки линии ако ползваш Роял айсинг, по тях стоят красиво и по-дебели линии.


wafi, чудесни шоколадови сладки!  Hug
Аз нямам преса и все се чудя дали да си купувам, защото обикновено свеки прави едни много вкусни курабийки с нишесте, но изважда формите през машинка за мелене на месо. Тук ги наричат "банани в шоколад", защото се слепват две по две и половината се потапят в шоколад. Трябва и тях да пробвам някой път, но все забравям...
Виж целия пост
# 92
изпуснах нещо и аз появяването на новата тема...  Whistling

ще добавя и моя коледен списък за тази година (както изглежда в момента):

английски коледен кейк (по рецептата от блога на Umbra)
линцерови сладки
портокалови звездички с кардамон на Роца
анасонови дукати на Umbra (любимите ми сладки от миналата година!)
ванилови кравайчета
шоколадови коледни сладки (които мисля да ползвам като основни сладки за украса, вместо меденки)

колебая се освен това между капучиновите звездички и шоколадовите сладки с марципан на ирина купенска, но май накрая ще предпочета вторите.
Simple Smile

преди няколко дни правих и бисквитките за отшелници - много са вкусни, но не ми се струват достатъчно празнични, а и така или иначе ги ядем почти през цялата зима, така че не ги включвам в коледния списък.
Виж целия пост
# 93
Ще споделя любимата си рецепта за Пълнена пуйка. У нас е на почит и за 4-та година мисля да я приготвям.
Рецептата е на Джемма - има я в теми от миналата година
100% гаранция, че ще си оближете пръстите Simple Smile
Копирам дословно :
Пълнена пуйка
Дреболийките се сваряват. Лукът се запържва в 4-5 суп.л.олио и се добавя 1 ч.ч.ориз. Когато оризът стане стъклен се налива 1 ч.ч.вода и нарязаните дреболии, гъби и 2-3 пак чай бронхопам (разрязват се пакетчетата и съдържанието се изсипва в ориза, а пакетчетатас е изхвърлят). Като се попие водата от оризът, се маха от котлона и с това се пълни пуйката. Напълнената пуйка се слага в тавата и се обвива в бекон, а отгоре в зелеви листа. Около 6-7 листа трябва да се сложат. Отгоре го завиваш с фолио. А в тавата добавяш накълцано зеле, разбъркано с червен пипер, а може и други подправки ако желаеш, добавяш и масло или олио, защото пуешкото е сухо месо. Пъхаш я във фурната и печеш на 200 градуса С. След 1.5 часа махаш фолиото и продължаваш да печеш. Като се зачерви горния зелев лист го изхвърляш. И така докато махнеш всички зелеви листа. Зелевите листа помагат на пуйката да стане по-сочна, тъй като те си пускат сока. Накрая изхвърляш и бекона,маже  се със смес от мед и масло и оставяш пуйката да се зачерви.
Пуйката, която правих беше около 3.5 - 4кг и я пекох около 3 - 3.5 часа
Виж целия пост
# 94
На 1 стр. има рецептат за Пълнената тиква. С пълнежа може да се импровизира, но локумчето е задължително Peace Става божествено!


Много неща ми се искат и на мен, но едно е сигурно големи количества линцери ще направя, защото са абсолютен фаворит у нас - с различни ядки ще пробвам в тестото.
Виж целия пост
# 95
И моят списък е готов:
1. Меденките на Джули - 3 дози
2. Линцерови сладки - 3 дози
3. Ванилени кравайчета - 3 дози
4. Виенски коледни орехови бисквити - 2 дози
5. Бастунчета - 2 дози
6. Шоколадови трюфели - 3 дози
7. Коледните сладки на Йоли - 2 дози
8. Джинджифиловите сладки на Зори - 2 дози
9. Какаови кифлички - 3 дози
10. Коледни сладки - 2 дози
11. Забравени сладки - 2 дози
12. Бадемови сладки - 2 дози
13. Бадемови сладки с шоколад и кокос - 2 дози
14. Холандски бадемови курабии - 2 дози
15. Снежни портокалови топки - 2 дози
16. Маслени лимонови бисквити на Танита - 2 дози

Успокоявам се с това че не сам единствената с такъв дълъг списък  Heart Eyes

PS: Днес мъжът ми видя списъка и ме попита дали няма да отварям хранителен магазин  Joy  Joy  Joy
Здравей ако не е много нахално може ли няколко въпроса
12. Бадемови сладки - Може ли да кажеш колко бройки излизат от една доза?
13. Бадемови сладки с шоколад и кокос - Може ли рецептата и горе долу бройките ?
14. Холандски бадемови курабии - Може ли рецепта и на тези и отново бройки?

И някой попита за яденето на сладки-Аз такива сладки не ям може би само ако имат шоколад(трюфелите )но не мога да лиша любимите ми същества от тях-всеки си има любими и си ги чака всяка година.Пък и ми харесва разнообразието,когато се наредят в коледната чиния.
Виж целия пост
# 96
Аз си помагам така: през деня кухненският  робот меси тестата, а вечерта когато момчетата заспят се започва голямото печене  Grinning
Виж целия пост
# 97
Ето го и моят списък. Тази година съм го поразширила пък ще видим до къде ще стигна.  Grinning

1. Щолен + мини щоленчета
2. Меденки
3. Ванилени кравайчета
4. Сладки с моркови и кокос на Йоли
5. Шприц сладки
6. Линцери
7. Курабийки с късметчета
8. Пикантни портокалови звезди на Йоли
9. Ябълков чипс
10. Портокалови корички
11. Тути-фрути бонбони
12. Бисквитени бонбони
13. Карамелизирани ябълки
14. Коледни бастунчета
15. Тъмбпринт сладки
16. Шоколадови шприц сладки
17. Хрупкави бисквити
18. Райски сладки
19. Котешки езичета
20. Пълнени мини тикви
21. Карамелчета

За дози не ми се мисли, ще го решавам в движение според настроението ми.  Laughing

Може ли рецепти и евентуално снимка на тези сладки
Тъмбпринт сладки

И спирам да чета и питам че цеха ще трябва да работи денонощно Laughing
Аз правя събота и неделя сладки със цялото семейство или през седмицата,когато няма никой(задължително рохличките ги правя тайно).
Виж целия пост
# 98
Момичета бихте ли ми препоръчали рецепта за ореховки,подходящи за украсяване.В нас те са едни от любимите сладки на повечето.Мисля да украсявам с марципан или фондан.
Виж целия пост
# 99
lu4a с тази пълнена тиква ще ме карате и аз да правя.Изглежда страхотно.  bouquet
Виж целия пост
# 100
 Даже вече я включих в списъка пълнената тиква.Невероятно вкусна изглежда.Със сигурност моя мъж ще ме  #2gunfire като види какво съм решила да приготвям за коледа.
Виж целия пост
# 101
Тиквата за колко време ви се опече?
Виж целия пост
# 102
Момичета, имам въпрос:
Дребни готови фигурки за украса попадали ли са ви в някой от он-лайн магазините?
Миналата година гледах, но сега не мога да се сетя къте точно... newsm78
Виж целия пост
# 103
Момичета може ли да ми препоръчате от тези локумки с многото пудра захар, които продават, ама да е някоя изпитана рецепта че ми е много важно Praynig
Виж целия пост
# 104
Тиквата за колко време ви се опече?

Моята тиква се пече около 5часа на 150 градуса   chef
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия