Готвите ли пиле? И какво стана с птичия грип в БГ?

  • 3 704
  • 61
# 15
Да,ядем  Flutter.В суров вид и преди не сме яли ,и сега не го ядем,тъй че какво ще ни предупреждават. Crossing Arms
Виж целия пост
# 16
Консумираме си пилешко така, както и преди- т.е. много. Ние ядем почти само пилешко месо.
Виж целия пост
# 17
Биляна, става въпрос за обработка на месото и яйцата не при 70 градуса а самото месо или яйцето да е достигнало температура от 70 градуса. Както предполагам знаеш точно може да се прецени само с термометър за месо но за яйцата не знам newsm78
Иначе мъжо е ветеринарен лекар и според него месо трябва да се купува месо само от големите птицеферми защото контролът е изключително засилен там.
Виж целия пост
# 18
Готвя пилешко и често използвам яйца ... и мисля , че паниката е излишна .
Виж целия пост
# 19
Готвя пилешко, ползвам яйца.
И месото, и яйцата си купуваме от фирмения магазин на костинбродксия птицекомбинат. Мъж ми пазарува и всеки път казва, че в магазина има опашка и хората купуват пилешко месо.
Виж целия пост
# 20
Уф, скъпият го тресе параноята с това пилешко месо и отказва да яде.
Виж целия пост
# 21
Ние мноооого обичаме месце и освен пилешко и свинско друго рядко консумираме(агнешко,телешко,говеждо)Аз телешко(говеждо)-МРАЗЯ от дете и по никакъв начин не мога да хапна такова месо!!!А агнешко само по Великденски празници за адет(и то само печено и определени части от агнето)малко се отклоних от темата ама иначе то друго освен ПИЛЕШКО и свинско не остана та затова си ЯДЕМЕ ПИЛЕШКО(даже снощи ядохме точно пилешки крилца)А относно ЯЙЦАТА аз лично не КОНСУМИРАМ защото КЪРМЯ и ги избягвам,но у дома останалите членове от фамилията си ги хапват без угризения Wink
При добра термична обработка(на достатъчно висока Т и за достатъчно дълго време)всичко е ОК
А ето и нещо което писах в една друга тема и го копвам:
А ето и нещо полезно и успокояващо във връзка с ПТИЧИЯТ ГРИП(взехме го от нашето педи)
ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
1.Птичият грипен вирус А причинява инфекция,която засяга най0често дивите птици,но може да се разпространи и сред домашните птици-кокошки,патици и др.
2.Заразените птици отделят вируса със слюнка,носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.
3.В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора,имали директен контакт с болни птици.
4.Източник на зараза за човека са птиците-домашни(кокошки,патици)и диви(главно водоплаващи-патици и гъски).Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.
5.Инфекцията с вирус А при хора може да причини тежко заболяване и смърт.Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
6.Хората се заразяват при:
директен контакт с инфектираните птици(болни или носители на вируса)Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти напр.свързани с грижи за домашни птици;
при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
при контакт със секреции и птичи тор,където концентрацията на вируса е много висока;
7.Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце,по-рядко при директно попадане на пръски,съдържащи вирус,върху лигавиците или при вдишване на вируса.Счита се,че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход,които НЕ са обработени термично.
8.Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени ПТИЧЕ МЕСО и ЯЙЦА,защото птичите грипни вируси ЗАГИВАТ при термичната обработка на храната.
ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПТИЧИ ГРИП ПРИ ПТИЦИТЕ И/ИЛИ ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ХОРА
1.Да се избягват директни контакти,когато това е възможно,с живи ивидимо здрави,както и с болни,или умрели домашни птици.Да не се пипат предмети и повърхности,замърсени с птичи изпражнения и секреции.
2.Да се избягват ИЗОБЩО всякакви контакти с ДИВИ ПТИЦИ.Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А сред ДИВИТЕ ВОДОПЛАВАЩИ птици стриктно да се спазва ЗАБРАНАТА за ЛОВУВАНЕТО им.
3.Както при всички инфекциозни заболявания,основна предпазна мярка е спазване на обичайната ХИГИЕНА и най-вече ЧЕСТО и ВНИМАТЕЛНО измиване на РЪЦЕТЕ със сапун и вода в продължение на 15-20секунди.При липса на условия за миене може да се използват ВЛАЖНИ ХИГИЕННИ КЪРПИЧКИ за ръце,както и дезинфектанти за ръце
4.Да не се консумират СУРОВИ или ПОЛУСОРОВИ ПТИЧЕ МЕСО или ПРОДУКТИ от ПТИЧИ ПРОИЗХОД.
При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход,включително и ЯЙЦАТА ,трябва да бъдат МНОГО ДОБРЕ ОБРАБОТЕНИ ТЕРМИЧНО(достатъчно ВИСОКА Т и достатъчно дълго ВРЕМЕ)което ГАРАНТИРА УНИЩОЖАВАНЕ  на ВИРУСА на ПТИЧИЯ ГРИП.
5.Когато се приготвя храна,трябва да се спазват определени хигиенни изисквания:
СУРОВОТО МЕСО ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВА ОТДЕЛНО ОТ СГОТВЕНИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ХРАНИ.ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ  ЕДИН И СЪЩИ НОЖ И ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ НА СУРОВОТО МЕСО И ДРУГИТЕ ХРАНИ(сготвени или такива които се консумират сурови);
ДА НЕ СЕ ПИПА НИТО СУРОВА,НИТО СГОТВЕНА ХРАНА ПРЕДИ ДА СЕ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ;
ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ СГОТВЕНОТО МЕСО В СЪЩИЯ СЪД,В КОЙТО Е БИЛО ПРЕДИ ТЕРМИЧНАТА ОБРАБОТКА;
ДА НЕ СЕ КОНСУМИРАТ СУРОВИ И РОХКИ ЯЙЦА;
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ОТ ПТИЧИ ПРОИЗХОД ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОБРЕ ОБРАБОТЕНИ-ВИСОКА Т ЗА ДОСТАТЪЧНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ;
ЯЙЦАТА ДА СЕ ИЗМИВАТ СЪС САПУН И ВОДА НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ПРИГОТВЯНЕТО ИМ,СЛЕД КОЕТО ВНИМАТЕЛНО ДА СЕ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ;
САМОНАБЛЮДЕНИЕ ЗА ПОЯВАТА НА СИМПТОМИТЕ,ТИПИЧНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО ПРИ ЧОВЕК-РЕСПИРАТОРНИ ИЛИ ИНФЕКЦИЯ НА ОЧИТЕ;ПОВИШНА ТЕМПЕРАТУРА;СИЛНО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ;КАШЛИЦА;ЗАТРУДНЕНО ДИШАНЕ;ХРЕМА И/ИЛИ КОНЮНКТИВИТ;
В РАМКИТЕ НА 10 ДНИ СЛЕД ЕВЕНТУАЛНО ЗАРАЗЯВАНЕ-КОНТАКТ С БОЛНИ И СЪМНИТЕЛНО БОЛНИ ПТИЦИ,КОНСУЛТАЦИЯТА С ЛЕКАР-СПЕЦИАЛИСТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!!
Дано да съм полезна с тази информация(на тези от вас,които си нямат от тези инфирмационни брошури от МЗ-на нас ни я даде педиатърката)

P.S.А гледахте ли снощи по новините за говеждото месо,което заловили на границата при внос за България,което било стояло замръзено в продължение на цели 20 ГОДИНИ !!! smile3511 newsm61 newsm45
Къде живееме ние ???
Виж целия пост
# 22
Да.И пиле,и яйца.При термична обработка над 70*С няма страшно (а аз самата готвя почти всичко,не само пилешко,при 150-200*).
Виж целия пост
# 23
    Не съм спирала да готвя пилешко, както и доста често яйца / пържени, за десерти , заливки / .  Аз също смятам ,че паниката е излишна , даже и журналистите като чели изчерпаха темата .
Виж целия пост
# 24
Една седмица се въздържах, но сега имаме крилца с ориз.   chef
И малкия хапна.
Виж целия пост
# 25
Много съм доволна, че цената на пилешкото падна Mr. Green Обожавам го, и не съм спирала да купувам.
Виж целия пост
# 26
Изобщо не съм спирала да готвя пилешко - даже си понакупих за фризера на по-ниски цени. А и яйцата доста паднаха като цена, че и там си отяждаме. Да чукна на дърво - за сега не се притеснявам кой знае колко.
Виж целия пост
# 27
Обожавам пилешкото ,но две седмици не сме консумирали такова....Мисля, че няма да издържа още дълго. Wink Аз не съм толкова изплашена ,но другите у дома отказват да ядат пилешко и яйца.
Виж целия пост
# 28
Много обечам пилешкото месо,но несам готвила от 2месеца вече.
Немисля,че скоро ще го направя.
Виж целия пост
# 29
Готвя  chef и то предимно пилешко, изобщо не ме е страх Naughty
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия