Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и в други държави с немски език

  • 103 983
  • 725
# 600
Мами, моята дъщеря е 9 клас в НЕГ, но отсега се е закахърила, че ще и трябва сертификат по английски. И понеже в 9-10 клас натоварването не било толкова голямо, колкото в 11-12 заради немските матури, сега бил моментът за курсове. Записах я на школа, предстои и да се готви за FCE и CAE. Бихте ли ме ориентирали как е най-добре да постъпим? Чета, че някои унита искат сертификата да е взет преди не повече от 2 години. Искам да използва времето си оптимално, без излишно натоварване, да не говорим, че и идея си няма още какво иска да учи Simple Smile
Ще ви бъда много благодарна ако споделите опит и по този въпрос!
Успех и много здраве на всички младежи Hug
Виж целия пост
# 601
Много Ви благодаря за отговорите. За багажа решихме да си пътува само с един куфар и ръчния багаж, а по-късно ще пращаме по Speedy/ изгодни цени/. То и без това студ.билет ще пристигне на бг. адреса до 26.09/ младежът от днес   вече е във Ваалс/. Съветите за билетите са ценни. Дебна, но за сега няма нищо. Вариант е и летище Букурещ. От Варна ни е по-близо до Букурещ.В това да имате опит?

Ние сме от Русе и пътуваме от Букурещ-Отопени. До сега бяхме пътували само с Уиз еър до Англия. При тях ръчния багаж е само 1 брой-като в него трябва да събереш дамска чанта и лаптоп.
Сега за пръв път ще пътуваме с Луфтханза. Нагласила съм куфара 21 кг. при разрешени 23,дано няма голяма разлика при тегленето. Ръчния обаче е 8 кг. без лаптопа. Два дена се потя и се чудя от къде какво да махам,че да не се наложи да си изхвърля нещо(няма да плаща,то е ясно).
Утре пътува детето за Берлин,стискайте палци!
Виж целия пост
# 602
Мами, моята дъщеря е 9 клас в НЕГ, но отсега се е закахърила, че ще и трябва сертификат по английски. .....Искам да използва времето си оптимално, без излишно натоварване, да не говорим, че и идея си няма още какво иска да учи Simple Smile

ако няма да избере специалност, преподавана на английски, не съм останала с впечатление, че серт.по английски е задължително, а не  препоръчително условие.
доколкото си спомням, МамаТин беше писала, че за магистратурата на дъщеря й са искали сертификат, но тя го е взела в Германия по време на бакалавърската степен.

при всички положения такъв сертификат е в плюс и ако тя има смята, че има сили и време... Peace
Виж целия пост
# 603
sasi6, ръчния багаж никой не го мери. Затова в него се слагат тежки неща.  Wink

liebesbaer, малко са университетите, които искат сертификат, но може след 3 години да ѝ щукне точно в такъв университет да учи и липсата на документ да ѝ попречи. Щом има желание, нека изкара. И без това за FCE ѝ трябва една година, а за САЕ понякога се налага и две да учи. САЕ е доста труден изпит и след 1 година учене не всички го взимат с отлична оценка. По-амбициозните деца ходят втора година за по-добър резултат. И то говоря точно за амбициозните от 91 НЕГ.  Laughing Другите са доволни и на взет изпит без да са максималисти.  Wink И не си давайте парите за изпит за FCE. Самият документ е почти без стойност, а в края на курса правят нещо като пробен изпит и се разбира дали са усвоили материала. Това е достатъчно да премине към по-горното ниво. Доколкото си спомням майката, която спомена за 2 годишен срок, говореше за магистратура. При това положение няма как да се избегне повторно явяване за сертификат, защото е 3-4 години след завършване на гимназия. И това е изискване на самия университет. Принципно тези сертификати са безсрочни.
Виж целия пост
# 604
Добър английски е често изисквано условие за икономическите специалности напр. Възможно е то съществува и за други, затова е хубаво да се четат конкретните критерии на университетите за избраната специалност. Естествено притежанието на сертификати СAE или СРЕ е плюс, а взимането на FCE е безсмислено, тъй като не върши работа.
Дъщеря ми се записа в началото на 11. клас на курс за подготовка за САЕ и през пролетта се яви на изпитите. Преди това само поддържаше ниво.
Виж целия пост
# 605
Добър английски е често изисквано условие за икономическите специалности

Именно, и често е достатъчно да има определен брой часове в дипломата. Обаче моите дъщери бяха с основен език немски и втори - руски. В дипломата изобщо не фигурираше английски език. При това положение записването става само със сертификат.
Виж целия пост
# 606
За доста университети чета, че обучението е на немски и английски, а една далечна наша роднина, която работи в един от мюнхенските университети, твърди, че преподавателите дават необходимия учебник, без да се интересуват на какъв език е.
Моята дъщеря нещо даде заден за явяване на изпита през пролетта, щяла да се подготви по-добре за следващата сесия през зимата - тоест след година и половина.
Виж целия пост
# 607
Добър английски е често изисквано условие за икономическите специалности напр.


Така е, сертификат по английски изискват на много места за икономически-ориентираните специалности, тъй като някои предмети се преподават на английски (или, ако не са изцяло на английски им се дава терминологията поне). Преди две години, когато кандидатстваше синът ми, едно от изискванията беше сертификат за ниво и в трите университета, където подаде документи (Таня, и в Кьолн преди две години за БВЛ го искаха), в Манхайм твърдо искат С1. Във ФУ-Берлин обаче на съученичка на сина ми и признаха само хорариум  (тя обаче, е била лайстунг, но кандидатства с българската диплома  Wink).

Аз и друг път съм писала, FCE е безполезен сертификат, така че е добре да се ориентирате полагане на изпит направо за САЕ. Синът ми кара курс за този сертификат през 10 клас, през юни в 10 клас се яви и го взе с В. Отказа се от повторно явяване за А, тъй като беше решил, че за Германия ще му е достатъчна и тази оценка. Тази година обаче, търсейки вече подходящи магистратури, разбра, че една от тези, които му харесват, изисква С1 не по-старо от 2 години и ще се наложи повторно явяване евентуално. В този случай, за магистратура, просто удобно време за сертификат по време на гимназията няма  Sad, предвид годините бакалавърство.
Виж целия пост
# 608
Дори университета да не изисква сертификат, е силно препоръчително да знае английски в някаква степен. В зависимост от специалността много учебници, пейпъри и дори изпити са само на английски.
Също бих казала,че е доста полезно идващите от езикови гимназии и кандидатствали икономически специалности да изкарат някакъв курс по математика в унито преди започване на годината.

Аз съм летяла през Букурещ,Банеаса с Блуеър. Няма нищо особено. Трябва да се предвидят разходите по Дунав мост в двете посоки. Наскоро чух,че имало някакви бусове, които карали пътници до бг, но са ми съмнителни.
Виж целия пост
# 609
Благодаря ви много! Научавам толкова полезна информация от вас, а времето лети и ей сега ще се извъртят годините... Спокойна съм като знам, че има къде да попитам  bouquet
Виж целия пост
# 610
Таня, и в Кьолн преди две години за БВЛ го искаха, в Манхайм твърдо искат С1.

Да, искаха и преди 5 години, но не беше задължително да е САЕ с С1 както в Манхайм. Изискването беше за владеене на език на ниво В2. Мисля, че ставаше и с хорариум, но както казах, при нас единственият вариант беше със сертификат поради липса на английски в дипломата. Всъщност си противоречаха, защото трябваше да знаят В2 при записването, а после в часовете по английски подготвяха за същото ниво.  Laughing

Курсът по математика си го спести, но трябваше да преподаваме по скайп част от висшата математика, която сме учили в МЕИ-то. Добре е, че имахме двоен комплект учебници и ръководства - едните бяха при нея, а другите при нас.  Laughing Получи се.  Wink  После затвърди знанията си като преподаваше наученото  на приятелките си.  Laughing  Курсът със сигурност е за предпочитане, но не съм сигурна каква част от него влиза в главите им - за пръв път истински немски, непознати неща, които трябва да разберат добре... Но все ще има някаква полза.
Виж целия пост
# 611
Правилно ли съм разбрала, че тези курсове са месец - два, преди началото на учебната година, докато студентът си оправя и битовите въпроси. А платени ли са? Сигурно..
Виж целия пост
# 612
Обикновено са месец преди започване на годината. Не помня дали са платени, но най-вероятно. Но пак казвам, че зависи каква специалност ще учи детето и от каква гимназия идва. Ако е от математическа, няма да има проблем.
Обикновено българите сме с голямо самочувствие, че учим повече от чужденците в средното, но накрая май не е точно така Simple Smile Особено що се отнася до математиката.
Виж целия пост
# 613
Питам, защото изборът ни е архитектура, където също ще има математика, предполагам, физика със сигурност, а дъщеря ми е в езикова гимназия. Определено нивото й падна след 7 клас, но то и няма време, не знам кое по-напред да се натиска - немски ли, английски ли, рисуване... че и математика.
Виж целия пост
# 614
Може да звучи глупаво за изминалите пътя, но на нас ни предстои тази година и моят въпрос е следния-ако се кандидатства в 4 различни унита-какви документи им се пращат-при положение, че оригинала на дипломата и евентуално на сертификат за език е един. Ако някои има търпение-моля да разясни цялата процедура със заверки от нотариус, от МОН, от немско посолство и т.н. и накрая каво точно като документи се праща във всеки един от унитата. Просто, за да сме наясно напр. като заверяваш дипломата при нотариус в колко екземпляра ти трабва, като заверяваш в МОН-в 1 или в няколко екземпляра се прави и т.н., при положение че ще пращаш тези документи на 4 различни унита, защото нали системата не е единна като в Англия и давайки документи във всяко едно уни те трябва да са си заверин с мокри печати и подписи, а не да са просто копия на заверени документи....Дано разрахте какво имам предвид.

Иначе за английския ние постъпихме по следния начин-сина взе САЕ с 90 % в края на 10 клас (така идваше, в 10 клас повтори курса за САЕ и каза, че ще се чувства като малоумен, ако го потрети  Joy и в 11 клас, за да получи тогава хартийката). Обаче точно заради набиващото се на очи изискване да взет сертификата 2 години преди кандидатстването, аз го изнудих за още една хартийка и в 11 клас (ноември) взе и ЙЕЛТС за всеки случай (с 9.0), защото тогава още клонеше към кандидатстване на Острова. Макар че съм чула лично от майка, чийто син учи в Шотландия, че са признали САЕ на детето й, взет в 10 клас, на мен не ми се рискуваше и затова взе сертификат и в 11 клас. За тези които се чудят кога да вземат сертификата по английски-да ви е по-спокойно на душата може би е варианта е да се вземе сертификат в 11 клас. За ЙЕЛТС има 2 месечни курсове за подготовка в началото на уч. година и самия изпит е в началото на ноември, за разлика от САЕ, където подготовката винаги си е 8 месеца.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия