Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и в други държави с немски език

  • 101 851
  • 725
# 390
Колко часа е пътуването до Берлин с автобус? За първи път чувам, че има и такава опция. А дали има влак?

 newsm78
Виж целия пост
# 391
С дъщеря в 12 кл. в 73-то и желание за следване в Германия определено ще следя  Peace
Виж целия пост
# 392
Колко часа е пътуването до Берлин с автобус? За първи път чувам, че има и такава опция. А дали има влак?

 newsm78
За влак не знам, но до Аахен са около 36 часа. Sick
Виж целия пост
# 393
Помислете върху възможността за пътуване със самолет (понякога цените до Берлин са по-ниски и от автобусните), а в последствие да изпратите необходимия багаж с куриерска фирма (препоръчвам Aramex) след като детето установи от какво ще има нужда на място. Така изпращах необходимото за около 50 лв, а му го доставяха направо до вратата. Първоначално тръгна с един куфар с дрехи и обувки.
За автобусите и багажа знам, че килограмите не са определящи, но багажът трябва да е един.
Виж целия пост
# 394
Ива е права за автобусите.
Миналата година се наложи да ползваме. Багажа е 1бр.,пътуват много хора и като отидохме на автогарата се хванах за главата. Сина ми /по принцип не показва никога притеснение/ малко се стъписа, багажника на автобуса беше препълнен. Като пристигна, каза че това му е първото и последно пътуване с автобус. Дори да успете да сложите 50 кг в един куфар, нали трябва и да го пренесе.
Сега до Берлин пътуват 3 авиокомпании и цените доста паднаха.
Най-добре си направете една екскурзия с кола  цялото семейство .... Simple Smile
Виж целия пост
# 395
Нашата девойка пътува със самолет - пълен куфар с речници  и каква ли не козметика ooooh! Там на място си купува съдове, завивки, спално бельо, каквото си преценеше че и трябва.
С автобус е убийствено тежко!
Виж целия пост
# 396
А  има ли кой да посрещне децата ви там където отиват? Ние нямаме познати в Берлин и ако приемат синът ми както се надявам, не знам как ще се оправи в неизвестнопто?
Можете ли да дадете някакви сайтове за квартири онлайн?
И наистина какъв багаж е добре да се вземе?  В квартирите има ли завивки,възглавници или трябва да се купуват?
С автобус и на мен ми се струва убийствено-пътувала съм до Братислава и беше ужасно,а толкова  далече,съвсем.
Виж целия пост
# 397
Специално моето дете никой не го посрещна - но се справи детето. Хората са били много любезни - един и помогнал с куфарите, друг и казал къде да се качи на влака, трети и помогнал за таксито с което се придвижила до квартирата. Тъй че не се шашкайте толкова мами, децата са оправни, знаят езика, то там всичко е уредено, има ясни табели, транспорта е уреден.
Ние нямахме общежитие, беше се уговорила с една приятелка да спи в нейното общежитие докато си уреди нещата, та в началото използва нейни завивки и възглавници. В последствие за около 200 евро си купи завивки, съдове, всичко. нашето общежитие си имаше легло с матрак, бюро , масичка и стол, гардероб и хладилник с котлон и мивка. И толкоз - всичко си дооборудва сама. Голямо закаляване е това. Аз лично съм доволна Peace Детето израстна за няколко месеца.
Виж целия пост
# 398
И наистина какъв багаж е добре да се вземе?  В квартирите има ли завивки,възглавници или трябва да се купуват?

Oбикновено квартирите са напълно празни и трябва да се купува всичко. Общежитията са или с елементарно оборудване като легло с матрак, гардероб и бюро или и те са празни (второто общежитие на голямата дъщеря беше такова). В кухните на общежитията има електроуреди от първа необходимост.  Обикновено напускащите жилището предлагат част от мебелите си на ниски цени. А възглавници и завивки е 100% сигурно, че се купуват. Обикновено ИКЕА е добър избор за новопостъпилите.  Wink
Виж целия пост
# 399
sasi6, не мога да помогна със сайтове, синът ми живее на общежитие. Знам, че е ужасно трудно намирането на квартира, а собствениците са  недоверчиви към чужденци, което усложнява нещата.
Синът ми живя няколко дни на хостел, докато дойде времето за стаята в общежитието. Никой не го е посрещал, но беше заедно с приятел. В общежитията няма завивки, но предлагат да се закупят срещу 50 Е (ако правилно помня). Моят син си беше взел спален чувал за началото, докато купи и оправи тези неща. За квартирите, предполагам е по договаряне.

За съжаление, синът ми ще се прибира в Берлин след 10 октомври, а на вас тогава вероятно ще ви е късно. Ако имате нужда, ще свържем децата. Опитайте се да се установите контакти със студенти от фейсбук-групата за помощ.

И да допълня, намирането на квартира от България е мисия невъзможна. На място се въоръжете с търпение. Опитайте и за общежитие, за мен това е оптималният вариант.
Виж целия пост
# 400
Квартири търсим през линковете дадени от мамите в Германия! Можете да погледнете в тяхната тема, доста информация има там. За Аахен се чака доста дълго за общежитие да не кажа ,че мисията е невъзможна
Виж целия пост
# 401
Наистина потърсете групата във фейсбук или българчета в Аахен, защото много често деца с общежитие, които отиват за семестър или два по Еразъм си преотдават стаите в общежитията под наем. Това е вариант да си има детето подслон за година, докато си уреди я квартира, я общежитие.
Виж целия пост
# 402
Доколкото си спомням, в общежитието на дъщеря ми имаше всичко необходимо. Тя си беше взела оттук само едно поларено одеяло, което се събира на възглавница, както и комплект туристически прибори за хранене, чаша и чиния.
Ако някой прояви интерес, ще се опитам да издиря някъде в папките из компютъра списъка с инвентара в стаята, който й бяха пратили заедно с договора за общежитието - даже етажерките бяха под брой Simple Smile
Първата вечер беше в хостел, защото пътува на 30 септември, а общежитието беше от 1 окт.
Пътува съвсем сама, включително от летището до гарата в Дортмунд и оттам - до Мюнстер. Но, както и всички останали, се оправи без проблем.

Виж целия пост
# 403
Благодаря ви за отговорите! Най-добрия вариант сигурно е общежитие,но ние сме закъснели за такова.
Хубаво би било всичко да е уредено преди да се отиде,ама казвате,трудна работа. И това, че са празни квартирите,хич не и хареса.
Ива,благодаря ти за предложението,много мило от твоя страна!!  bouquetХубаво е да знам,че има "форумско дете"в Берлин. А кога започва учебната година? Кога трябва да са там първокурсниците?
Виж целия пост
# 404
sasi6, не бих казала, че сте закъснели за общежитие. Просто си трябва нахалство и постоянство пред съответната служба, която разпределя стаите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия