Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Mайски бебета 2012 година- тема 4

  • 39 967
  • 275
# 255
И ние до преди 2-3 месеца имахме голям проблем с нощния сън. Но той не се будеше, ами ревеше на сън и ние лекичко се мъчехме да го събудиме, защото иначе няма успокояване. В началото бяха коликите, после зъбите, после си мислех, че има впечатления от деня, понякога си мислех, че му е тежко на стомахчето от някоя храна, че му е топло, студено,  просто идея си нямам каква е причината.  Напоследък спи много добре, по цяла нощ , без да помръдне понякога дори, но забелязах, че когато ходиме при майка ми, а там живее и баба ми (майката на баща ми, който почина), а още от малка си спомням, че майка ми се притесняваше от нея, че кълне, че е зла и т,н. Честно казано сега започнах да й вярвам, малкият й посяга понякога, но на игра и тя така го поглежда и започва да му говори - аа така ли, биеш ме, добре, аз ще го запомня, аз това онова, няма да имаш стара баба, не те искам и тн. Забелязах, че всеки път като има такива моменти и той реве през нощта, мислех си, че си въобразявам, но онзи ден пак ходихме там, пак с еслучи нещо подобно и както от седмица си беше спал много добре,  пак рева през нощта. Никога не съм вярвала в лоши очи, в разни такива измишльотини, но пък може би има нещо, знам ли?

 Колкото до спането следобяд, когато не иска да спи всичко е на инат, очичките му се затварят буквално, сутрин го изморявам доста, обикаляме улиците с колелото, ходиме по градинки, дори зимата го разхождах по 2 пъти на ден поне по 2 часа. Не сме се застоявали вътре. Спи му се, но не иска, защото е в такъв период, че каквото му кажа да прави, всичко е "не". И проблемът е ,че ако не легне да спи до вечерта ще ни подлуди. И това, че ще заспи по-рано при нас не важи, имали сме дни, в които не е спал и вечер освен, че заспива по-трудно, спи неспокойно и сутрин се буди по никое време...
Виж целия пост
# 256
 Ние ходим на ясла от май месец / Калина е родена на 25,05/  доста успешно. Никога не заплака,  не се дърпа - отива весела.  Относно гърнето - иска сама да сяда на него, сваля си памперса, сяда и пишка , след това отново го слагам / от опит/, но за целия ден той е сух и т.н По голяма нужда още не може да се научи за същото.
  След обед по закон спим поне 2 часа и без проблеми.  Нощем не  се е будила никога от раждането /освен по субективни причини/ и спи до 8,00.
  Храни се прекрасно и опитва от всичко , а най-обича супа!  Смея да кажа , че е чудесна за гледане. Синът ми беше малко по-тежък,,,
   Успешен месец Дами!   bouquet
Виж целия пост
# 257
Здравейте на всички! Минаха ли вече семейните ваканции и отпуските? Моята, за съжаление, приключи... Водихме дъщеря си на планина - имаме специална раница, в която я слагаме, и правим по 3-4 часа преходи. Разбира се, на час-час и половина оставяме малката да походи сама, но тя се разсейва с всяко камъче и листенце и напредваме бавно. До морето не успяхме да стигнем Sad

Дъщеря ми вече е без памперс , дори и през нощта, но все още рядко казва, че иска гърне. Нощния памперс махнахме лесно, след като седмици наред оставаше сух.

Сънят й не е спокоен - буди се почти всяка нощ. Напоследък изглежда сънува и бълнува, защото започва да плаче и вика нещо, която е преживяла през деня, например "Тази играчка е моя!". Не знам дали е нормално, но има много силно чувство за собственост. Надявам се да се нормализира с възрастта.
На обяд я слагам в леглото й и излизам от стаята й, за да може да се успокои и заспи. Обикновено е изморена и поспива от 1 до 3 чАса.
Вечер процедурата с лягането е дълга, защото след банята я мажа с крем, а докато седи на гърнето, четем книжки или играем с някакви играчки. После я взимам на ръце, гледаме облаците, луната и прочие и не след дълго я слагам в леглото й. Притеснява ме обаче, че все още заспива с биберон-залъгалка. Преди година той замени левия й палец, който тя смучеше до разраняване. Та сега ме е страх да й взема биберона, за да не се върне отново към пръста си.

Много ми е трудно с обличането и събличането - малката отказва да участва. Вие как се справяте с това? Децата ви хранят ли се напълно сами? Моята щерка в яслата се хранела самостоятелно, но вкъщи е голямо глезотене, защото се занимава с играчки/книжки, докато някой я храни.

По отношение на яслата, след прекараните няколко дни плътно с нас плаче, когато усеща, че ще я водя там. Надявам се след седмица да се поуспокои.
Виж целия пост
# 258
Веда, браво и на вас за памперса!
За спането и при нас е същото положенитето, трудно заспиване, няколко дни в седмицата не спи през деня, уморен вид, нощем много се мята в леглото, буди се с рев и понякога не може да заспи по час-два. При нас е на мода да иска да спи на спалнята, досега не прооявяваше интерес. Вече прескача ограничителя на леглото....направо не знам какво ще я правя, защото не мога да я опазя с преграда.
Биберон никога не съм давала и не мога да кажа нищо.
С дрехите -зависи от настроението, понякога дава, понякога не.
Калина се храни сама, но често всичко завършва с мазане  и игра с храната. Ако нямах бебе в момента все още бих стояла до нея и бих я наблюдавала, че се изнервям като почне да изсипва всичко. Много е злояда, направо се чудя с кво да я храня всеки ден. Добре, че яде хляб и спагети, та няма опасност да умре от глад.

Ние ще пътуваме в края на септември с колата към БГ. От сега се ужасявам тия 2000 км как ще ги минем. Приемам съвети от майчетата, които скоро са пътували на дълъг път. Ще е ужасно със сигурност.
Виж целия пост
# 259
pianoto, ние вече обмисляме варианта за легло без прегради, така че дъщеря ми да слиза и да се качва в него когато пожелае. Не бързаме с осъществяването на идеята, защото съм сигурна, че малката ще се изнизва много често и ще нахлува в родителската стая няколко пъти на нощ...
За дългото пътуване не мога да съм ти кой знае колко от полза - не сме пътували на такова разстояние с дъщеря ми.
Може би в интернет ще намериш съвети за това.
Виж целия пост
# 260
Здравейте Simple Smile

И нашата почивка приключи и сега сме на етап много в 1 (почти по едно и също време - преместване, започване на градина, връщане на работа).

Иначе Катенцето вече е без памперс през деня, опитахме и нощем, но на 2-3 дена се изпуска още и спи мокра, та го върнахме, че поне да не я будим да я преобличаме.
Иначе откакто се преместихме я оставям да спи в нейната си стая след като се приспим, но като се събуди за кърмене към 3-5ч и после остава при нас, защото спи много леко, върти се и всеки опит да я преместя завършва с рев и още кърмене. Преградата на леглото също я махнахме, но сме сложили на пода сгъваемия дюшек, че ако падне поне да не се удари и сега от време на време я заварваме да спи на него. Но се случва сравнително рядко - веднъж на 2-3 седмици.
Ние не сме ползвали биберони, но пък заспиваме с кърмене, така че може би на тяхната възраст все още е нормално да се успокояват по този начин (знам за деца, които заспиват с пръст в устата или със шишето с вода).
За обличането - обикновено дава, освен ако не е в някакво по-особено настроение или пък иска да облече нещо, което не е подходящо за времето навън.
За храненето - тя от доста време се храни сама, но е на периоди - понякога иска аз да я храня, понякога иска тя... сега баба й като я гледаше известно време май я научи да я храни и напоследък хапва 2-3 лъжички сама и после казва "мамо искам ти даваш"... иначе на градината сама се храни.
Нашето най-дълго пътуване е било около 400км и честно казано, когато не спи си е доста тежко, защото тя не иска да седи в колата, иска да става, спираме по 15 пъти за пиш... голяма мъка е. Ако имате възможност да пътувате предимно вечер или следобед докато спи...
Виж целия пост
# 261
Здравейте!
Ние от 1 седмица ходим на ясла, но положението е много  тежко, той реве истерично, дърпа се, влачи се, направо незнам как да процедирам с него. Първите два дни и аз не можех да се сдържам да не се разплача, въпреки че се опитвах да не показвам, че ми е мъчно пред него, но не успях, той ме дърпа толкова жално и безпомощно вика "мамо, мамо"... Беше започнал да спи нормално през нощта, но откакто тръгна на ясла се започна будене с рев по 10 пъти на нощ, а за през деня да не говориме, заспива, защото е адски уморен, все пак се налага да става в 7, а преди си поспиваше до към 9 сутрин, и много му се доспива, но спи 20 минути и се изправя да провери дали съм на спалнята, ако ме няма започва да вика през рев къде си мамо, защо избяга и т.н. Днес пак го заведох и пак беше с ужасен рев, незнам ако не спре да плаче какво да правя, миналата седмица лелките всеки ден казваха, че почти през цялото време плаче, аз го взимам на обяд. Последните два дни като го взимах беше весел, даже всичко си беше изял на обяд, та малко се съмнявам да е плакал през цялото време. Тези лелки са много груби, много страшни на външен вид, викат им, карат им се, не ги извеждат навън, защото в групата имало и бебета и било трудно, а при положение, че градината има страхотни площадки е направо престъпление да ги държиш вътре. Имам чувството, че се стремят към по-малко присъствие, защото групите са големи, а тях ги мързи.. Мен ме е страх да им кажа каквото и да е, защото все пак им го оставям и се притеснявам да не го тормозят. Не им дават играчки, защото можело да се ударят... Той винаги без проблем е оставал при баби, в детски кътове, има ли деца и играчки - изобщо не се обръща да види дали съм там. Това ми говори, че там има проблем, незнам какво да правя, много се притеснявам, а вече е крайно време да се връщам на работа и незнам....Толкова се радвахме като го приеха, беше с невероятен късмет, а сега вече незнам какво да мисля.
Веда Словена, колкото до бибата и ние заспиваме още с биба-залъгалка. Преди няколко месеца една вечер го сложих да спи и забравих да му я дам и си беше заспал без проблем и след това видях, че не съм му дала бибата и тогава реших, че явно не му липсва и няколко дни не му я давах, той не я и потърси. Но една нощ се разплака насън и никак не успях да го успокоя и му я дадох, оттогава си я търси. Мисля, че направих голяма грешка ,защото сега при тоя стрес с градината не ми се иска да му създавам допълнителен стрес. Така или иначе не вярвам скоро да започне да спи там на обяд.
Иначе той може да се храни сам с лъжица, но се омазва. В градината ме предупредиха, че като се събере цялата група трите лелки ще хранят само по-малките и той трябва да започне да се храни напълно сам, та да го свикваме отсега вкъщи, но той не винаги иска.
Памперса го махнахме още юни месец, от юли започна и да ака в гърнето, което направо ми се струваше, че никога няма да стане. Той от малък има проблеми със запека и сега в градината явно много се е стресирал и пак спря да ака редовно, едва по веднъж на 4-5 дни и то със сиропче или свещичка.  А това, което най-много ме фрапира от тази детска градина е , че ми намекнаха да им занеса няколко памперса за всеки случай ,защото можело да се изпусне, не искал да сяда по график на гъренто. Е много ясно, че няма да иска да сяда, той вече сяда само ако му се пишка или ака, иначе и вкъщи не иска да сяда. Там обаче не можело така, имало си график и ако не иска да сяда е проблем. Направо съм шокирана. Да не говорим, че според мен това дърпане от вратата и реване и насилствено разделяне с родителите си е мъчение и стрес за децата, в чужбина адаптацията е задължително известно време и майката да стои в градината с детето, постепенно да свикне, тук в някои частни детски градини също е така, а не от вратата и айде чао. Те дори не ме пускат да видя какво е вътре.....Потресена съм, дано нещата се оправят, защото няма да издържа дълго така.
Виж целия пост
# 262
Здравейте и аз пуснах моето момче с големи вълнения на детска ясла от 26,05. До сега вече успя да се разболее вече 4 пъти с 3 гнойни отита.Сега вече почти 2 месеца е в къщи и със страх,ще го пусна следващата седмица.И аз съм разочарована от липсата на информация за условията в групата и т.н. Не са казали за родителска среща или да ни дадат някакви разяснения или впечатления за детето.Имам чувството, че го пращам в затвор. Непонятен ми е този строг режим на затворени врати.
Виж целия пост
# 263
Здравейте, майчета!
Дъщеря ми ходи вече година и три месеца на ясла. Първата седмица беше трудна - тя не плачеше, но отказваше да се храни. После бързо свикна, вероятно и защото беше по-малка от вашите деца сега. Вили, това, което разказваш за общинското заведение, в което е синът ти, звучи трвожно. Мислила ли се да смениш яслата? Изчакай още месец например и ако е все така травмиращо за детето, може би ще е по-добре да го запишеш другаде. Или да го оставиш вкъщи с баба или гледачка.
Дъщеря ми миналата година не беше приета в общинско заведение и поради това я записахме в частно такова. Въпреки десетократно по-големите разходи, никога не съжалих за избора. Тази година я приеха в общинска ясла, но след като я посетих в една обедна почивка и докато бях в двора, чух как крещят на децата, реших, че не мога да причиня това на детето си. Отказахме се от общиснката ясла и продължаваме в частната. Разбира се, ако не можеш да си позволиш по-висока такса, нещата са по-сложни. Ние просто имахме късмет с частната ясла, тъй като и там можеш да попаднеш на кретени.
Имам позната психоложка, чието дете тръгна на детско заведение на възрастта на твоето. И за него се оказа мъчително и направо осакатяващо. След няколко скандала с възпитателките моята позната реши да остави сина си вкъщи (с баба) докато тръгна на градина.

Sineicka, боледуването се оказа неизбежно, независимо колко плащаш за ясла/градина. Педиатърката ни увери, че няма да ни се размине, докато детето е сред хора, та се примирихме с мисълта.
Виж целия пост
# 264
Наште баби работят, а детегледачките имат много високи тарифи, от 650 нагоре! Не, че не можем да си го позволим, но имаме планове за жилище и това много ще ни върне назад, поне 1-2 години ще трябва да го отложим, а ни е почти неотложно. Живеем в жилище с една спалня , а вече  е време да си имаме и детска, все пак някога може да решим да имаме и второ дете и няма как в жилище с 1 спалня. Това е причината, поради която наистина много се зарадвахме, че е приет, но за съжаление нещата не са както очаквахме. В крайна сметка детето е най-важно, и ако не свикне за този един месец, ще търсиме други варианти. Днес като го заведох плака много, като го взех обаче беше весел, започна да ми разказва какво е ял, нямаше вид да е плакал скоро, и въпреки това сестрата пак ми каза,че много е плакал! Вече започвам да си мисля, че нарочно така казват, за да го взимам колкото може по-дълго време на обяд, или ако може въобще да не го водя, защото те ми намекнаха, че имам право на отсъствия - "аз ли да ви казвам, сещайте се ,ако не ви стигнат тези 30 дни по домашни причини, надали личната лекарка ще ви откаже бележка ако решите да не го водите"...Това ми казаха миналата седмица. Според мен го чакат да започне да боледува, но той засега е здрав. Едната сестра ми каза, че групата е над 30 деца, а на родителската среща директорката каза, че присъствието, което поддържат е не повече от 17 деца, някои боледуват, други не ходят.. Явно просто се стремят към по-малко присъствие умишлено, така ми се струва
Виж целия пост
# 265
Възможно е и товада епричината. Наблюдавай си детето и сама прецени.
Виж целия пост
# 266
Вилито, това с "присъствието, което поддържат е не повече от 17 деца" - много ми е интересно как го поддържат...
Ако искаш по-малко да плаче, пускай го с таткото да го води. Те на мама плачат повече, защото знаят, че минава номера. Колкото и да ми е тежко, Катенцето я води мъжа ми - просто знам, че аз ако я заведа няма да ме пусне да си тръгна от там. Друго - мислили ли сте за варианта с родителски кооператив? Ние водим Катето на такъв и сме много доволни - не повече от 10 деца, поне 2ма човека които се грижат за тях... друго си е вниманието. А и ако имаш забележки можеш да си кажеш свободно - все пак ти се явяваш работодател там. Поне за яслената възраст ми се струва, че е по-добър вариант. До колкото знам, в София има варианти за кооперативи, в които няма толкова активно родителско участие. Освен това не са и толкова скъпи като да плащаш на гледачка, а и детето има нужда от социализация и други деца.
Виж целия пост
# 267
да, кооперативите са добър вариант. Краставичке, ако не е тайна, вие кой посещавате?
Виж целия пост
# 268
Ние отскоро се преместихме в Бургас и тук има един единствен - намира се в една къща близо до главната улица и морската градина.
Виж целия пост
# 269
ок, мерси.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия