ВМ-НВХ, част 62

  • 39 838
  • 738
# 15
Рейни, направи ми деня, както казват братята англоговорящи:

Цитат
Цитат на: негативна в Ср., 07 Авг. 2013, 20:19
.... има и починали от вярващите им. Sad

А живи има ли?
Laughing

Понеже виждам, че снощи сте писали, след като аз се оттеглих в покоите си Laughing Та да отговоря на няколко от питанията:
1. Сиренето Филаделфия не е евтино в България, в Лидл със сигурност има по-евтино с по-добри съставки, купила съм, не съм го пробвала още, но сигурно ще мина на него. Филаделфията ми харесва като вкус и консистенция. Не я препоръчвам, нито самата аз я ям повече от веднъж седмично. Но ми харесва и ми е един от греховете Embarassed Друг грях ми е сметаната, но и нея веднъж седмично.
Вики, вашата Филаделфия явно е с по-различни съставки от нашата. Или най-малкото на нашата всички тези неща не ги пише.
2. Какаовото масло си е съвсем подходящо, но аз лично досега не съм яла и купувала. Кокосовото масло е течно при по-високи температури, затова може би възниква объркването дали е масло или олио. В биомагазините се намира и студенопресовано, но трябва да се прочете етикетът, преди да се купи Peace
3. Balonesa, добре дошла! Ако имаш само 4 кг за сваляне, може да не е толкова лесно, но не се знае. При всички положения, щом си с ИР, това е най-подходящият начин на хранене Simple Smile
4. Вивиан, не се притеснявай, в жегите се задържа вода, това е най-вероятната причина Hug
Виж целия пост
# 16
Привет на всички в новата тема!     Grinning   
tonyduve , аз не ям месо.Не знам дали и какъв вегетарианец съм, защото не обичам категоризациите. Те са за учените, да си редят там категориите и да си пишат трудовете.    Laughing
Ям обаче яйца и млечни.Купувам си домашно козе мляко и си правя сирене всякакво-обикновено, крема, моцарелки....кашкавала и изварата ми ги прави човека, от когото взимам млякото.
Макар че си намерих рецепти и за кашкавал и мисля да опитам да си направя....    Simple Smile
Също много зеленчуци, например снощи вечерята ми беше мини пици от тиквички-резен тиквичка, намазана с босилеково песто, резен домат, резен сирене, поръсени с подправки и напръскани със зехтин и заречени на фурна.
Веднъж седмично ям и киноа/булгур/кафяв ориз/елда.....но това е повече зимата.Сега с това изобилие от зеленчуци просто няма кога да си сготвя нещо зърнено.
Миналата седмица мъжете искаха пълнени чушки.Направих им постни с кафяв ориз и моркови, а за мен напълних три само със зеленчуци и извара.Ами....изядоха моите, уж само да опитали, пък ....  Joy
Ядки ей така между храненията  или за заместване на хранене не мога да ям.Нося си в чантата едно пакетче смесени, но то е по-скоро ако огладнея, докато съм навън.Ядки/семена ръся на салатите, или в сурови десерти.

Вчера си правих кокосово мляко.Като престои, отгоре се отделя един хубав мазен каймак....    Laughing   ама много малко, днес сложих на моето и на съпруга в кафето и свърши.    Sad

Цитат
Краси, наясно съм, но при теб е било временно явление
съвсем друго е да живееш с тази зависимост цял живот и  никой да не ти обърне внимание още като дете, че нещо не е в ред
Да, предполагам, че разликата е значителна.Все пак не е едно и също дали един проблем е от 3-4 години, или цял живот.
Виж целия пост
# 17
Краси ,
преди време бях правила кашкавал и си беше много успешен . Но времето беше доста , има - няма 17 години . Трябва да потърся рецептата .
Това е вече съвесм приемливо , инак много бих се чудила откъде дя му се не види биха дошли мазнините Simple Smile
Но масълце , сирене...друго си е . И яйца , леле , колко яйца ям само Simple Smile
Я дай тая рецепта за пиперките с извара и зеленчуци:)
И аз понякога използвам зехтина за готвене , когато не ми се вмества маста в яденето Simple Smile Е, все пак мононенаситена мазнина е , радикалите ще са по - малко Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Дочитах и аз назад...
Balonesa, добре дошла! HugИ на мен менюто ти ми се струва ок като за начало. Успех с режима! Hug
Аз също имам 5 хранения на ден в момента. Както писах преди, намаляването на броя на храненията (къде съзнателно, къде по стечение на обстоятелствата) доведе до несъзнателно увеличаване на въглехидратите и на количеството храна като цяло. Сега се чувствам супер, като знам, че след няколко часа мога да хапна отново нещо.  Mr. Green
През повечето дни практически имам 2 основни хранения, сутришната ми закуска е обикновено нещо малко (днес например авокадо с малко сирене и домат), следобед хапвам по няколко ядки, 1-2 лъжици сметана или просто пия кафе с кокосово масло, а късната ми вечеря е чаша айрян, домат със сирене или малко сметана. Но така количеството храна, което поглъщам, оказва се, е доста по-малко от преди, когато бях уж с 2 основни хранения (едното от които неусетно започна да се проточва 1-2 часа вечер с непрекъснато похапване, макар и на режимни храни Crazy).
Виж целия пост
# 19
Тони, за зехтина съм чела, че е по-безопасен дори за пържене, отколкото мазнини с преобладаващо полиненаситени мастни киселини. Т.е. след наситените мазнини, които са най-топлинностабилни, следващите по стабилност били мононенаситените, а те преобладават в зехтина. Също и в свинската мас 50-51% от мазнината е мононенаситени киселини, а наситените са 40 и няколко процента. Аз нямам притеснения да ползвам зехтин за печене например.
Виж целия пост
# 20
изпих пъровото кафе с кокосово масло. студено пресевано.
а дали може да ядем разбит хайвер със зехтин, не знам дали ще се получи. по принцип се слага хляб, но какво мпоже да добавим в нашия случай?
Виж целия пост
# 21
А живи има ли? Т.е. доказано хранещи се със Слънце и оцелели повече от шест месеца, година!?  Rolling Eyes
Шегуваш се! Аз по-скоро бях удивена от факта, че може да се оцелее и месец само на слънце! Наистина, как го правят?!

По моите въпроси - вчера се консултирах  и лекаря ми потвърди, че за бременна хемоглобинът ми е прекрасен, така, че няма да увеличавам месото. И въпреки това вечерта нападнахме Скара Бара - за всеки случай. Също, заради страничните ефекти засега махаме магнезия, което напълно ме устройва. С две думи -  вече ставам бременна без добавки.

Да похваля и новия Мистър Пица в София, на Верила. Въпреки името предлагат чудесна средиземноморска кухня и много добра скара. Препоръчвам муса от бял патладжан и почти всичко от скарата, която си има вкус на месо, без хилядите заливки и маринати Simple Smile

Шоки, благодаря отново за темата!
Виж целия пост
# 22
По принцип може хайвер, не знам обаче дали се продава хубав, чист хайвер (може би в рибарските магазини). Аз по начало не обичам и не ям хайвер Embarassed

Днес Андреас Енфелт е дал линк към блога на шведка с поликистоза, която се е похвалила, че за първи път от години (откакто й е поставена диагнозата) има естествен цикъл Wink През март е минала на НВ-ВМХ и сега вижда резултатите и е много въодушевена, че хормоните й явно са започнали да се регулират Simple Smile
Виж целия пост
# 23
как може да ядем в заведения? мисля си, че там при всички маринати за скара или при самото печене използват слънчогледово олио

не намерих сайт с рецепти. не видях  да има и на първата страница.
Виж целия пост
# 24
 Hug Шоки, благодаря ти за новата тема!

Искам да се похваля, че си купих комплект пасатори и съм много доволна и сега творя в кухнята всякакви хубави неща.  Twisted Evil

Малко ще се включа в дискусията, но с по-различен поглед. Вчера чрез блога на Инес намерих една много интересна книга: http://www.amazon.com/Deep-Nutrition-Your-Genes-Traditional/dp/0615228380 Това е книга от 2008г., в която се разисква въпросът за препрограмирането на гените и че високовъглехидратното хранене води до мутации в чов. организъм и предразположение към всевъзможни заболявания. Най-стряскащото и изумително нещо, което прочетох, беше, че мазнините са клетки, които могат да си променят предназначението. Те могат при оптимална хомеостаза да се превръщат в стволови клетки и след това да се трансформират в градивни елементи на организма: кости, мускули, органи, нервни клетки, мозък. Т.е. ако отслабвате с НВД и тренирате с тежести се препрограмира организмът да му намалее броят мастни клетки, защото просто се трансформират в мускулни влакна, кости, дори мозък, т.е. ако се чувствате "поумнели" на режима, това не е случайност, а закономерност.  

Другото интересно беше, че външният вид на лицето и тялото наистина доказва дали сме здрави и ли не. Всъщност красотата не е субективно понятие, а математическо съотношение, което може да бъде изчислено, а когато е то е нарушено (сетете се за Златното сечение), означава, че даденият организъм има здравословни проблеми, в повечето случаи вродени. Всъщност лошото развитие на гените заради съвременния начин на живот и най-вече хранене дава мутации на ембриона, който никога не може да развие пълния си генетичен потенциал, включително това предопределя и формата на лицето и чертите му, т.е. дали бъдещият индивид ще бъде красив или грозен. Освен това има пряка зависимост между външния вид и интелекта и атлетическите способности и тя не е защото красивите са богоизбрани, а защото е заложено в чов. геном всички да бъдем красиви, умни и здрави, но цивилизованият ни съвременен живот всъщност потиска оптималната генетична експресия. С всяка изминала година се раждат все повече болни и слаби деца, котио по случайно съвпадение или не дори лицево не изглеждат добре. Например, причината поради която хората масово се подиграват на пълните не е, че хората са лоши и завистливи, а е инстинктивна реакция на визуалната експресия на здравето. Генетично ни е заложено да отделяме здравото от болното, чрез инстинкта ни да разпознаваме правилния външен вид на здравия човек (Златно сечение, Динамична симетрия и пр. други термини). Стремежът на хората към съвършенство, а всъщност инстинктът за здраве и самосъхранение.

Трето нещо: Синдромът на второто дете. Това се наблюдава при многодетните майки и техните деца. Когато една жена роди повече от едно дете в малък промеждутък от време (всяка година ражда по едно бебе), а не е имала адекватно хранене с всички необходими мазнини, минерали и аминокиселини, нейните запасо на вещества в тялото за изграждане на организъм свършват. Дето има една приказка, че детето е изпило красотата на майка си или й е взело здравето, е абсолютно вярно. Бебето е като паразит в организма, което за да порасне нормално източва всички хр. в-ва от майка с - затова често много майки се състаряват след бременност, изтощават се, оглупяват, изпадат в родилна депресия. Това е така, защото всяка недостатъчно за ембриона тъкан се взема от майката: кости, мускули, дори мозък!  #Crazy Ако майката няма адекватно хранене, нито бебето ще бъде оптимално здраво, нито тя. Какво общо има това с вторите и третите деца - много просто: всяко следващо дете изтощава още повече организма на майка си и каквото остане за него, това е. Колкто опо-лошо се храни майката, толкова повече дефицити има на в-ва и съответно страда ембрионът и неговото развитие. Неслучайно много често точно първите деца са най-дълголетни, красиви, реализирани, организирани, като цяло най-пълноценни хора в сравнение със своите по-малки братя и сестри. Това също съм го наблюдавала и в моето семейство, както и при познати. Например чичо ми изглежда много по-възрастен на 46г. отколкото когато баща ми беше на толкова.  Shocked Същото беше и със съквартирантката ми в общежитието в София: момичето имаше здравословни и емоционални проблеми, докато брат й беше страшно различен, самостоятелен, живее и учи в Германия, атлетичен, сам се оправя с живота, работи и т.н. А малката му сестра едвам се оправяше с всичко. По-точно никак.

Има и много други интересни неща в тази книга, но все още ги осмислям. И все пак не се чудете, ако се възхищавате на красивите спортисти/ки - това е естествено търсене на здраве и дълголетие. Честно казано ужасно ме дразни целият този подход в медиите към красотата. Едва ли не е нещо недостижимо, необикновено и не знам си какво, а от друга страна се опитват да ни продават морбидно затлъстели жени за красиви редом до анорексичните манекенки (поредната мода). Карат насила хората да харесват неща, които са неестествени от гл. точка на чов. геном. Просто красотата е обективно понятие, тя може да бъде изчислена и всъщност просто е външен признак за оптимално здраве.
Виж целия пост
# 25
Добро утро
Сега погледнах шв. Филаделфия:
Мляко, сметана, закваска, сол, стабилизатор

И една тукашна новина
От вчера имаме система за рециклиране на храната
Събираме я в едни хартиени торби и после долу в специален контейнер
И после става на био газ, което е гориво за тукашните автобуси
Аз много се радвам, че най-после включиха и нашия район, защото моите купуват в такива количества, че остава доста, а хич не обичам да хвърлям храна
Направо две овчарки мога да отгледам с тази храна
Сега поне ще е от полза
Поне докато си намерим търсената къща и се обзаведем с коте/куче  Laughing

Днес ще пробвам една шведска рецепта за картофи със сметанов сос за мъжете и режимен вариант с патладжани
Ао стане добре, ще пиша кое как

От тортата ми останаха белтъци и ще ги спретна на палачинки или бухти - разбити на сняг със смлени ядки и после в тигана с масълце, точно да имам закуска за няколко дни напред

От Бг си донесох бергамотови ядки и мисля да се опитам да пресъздам един сладолед, който пробвах в един специален ресторант
Изобщо хем съм заета, хем си търся още какво да правя  Joy
Виж целия пост
# 26
Как забравих само  Embarassed
Шоки, мерси, че се грижиш за нас

Аги, много интересно
Значи има надежда да ми намалее броя на мастните клетки
Уффф, дано

Сега вече благодарение на теб ще знам как да поставя по-малката ми сестра на място, като почне много да се дръвчи  Grinning

Честити пасатори
Много да си ги ползваш
Аз трябва да си вема едно такова нещо
http://www.amazon.com/Swissmar-Borner-V-1001-V-Slicer-Mandoline/dp/B0000632QE
Тук има и за по 10 евро
Струва ми се, че ще ми допълни пасатора и робота

В тукашния Лидл според рекламата днес пускат омазнени бамбукови дъски за рязане и мисля да си взема
Ако в БГ тече същата промоция, взимайте, няма да съжалявате

Виж целия пост
# 27
По отношение на храненето в заведения трябва или да се направи лек компромис (напр. салатата зеле и моркови я правят с олио и не знам дали специално за мен биха направили отделно със зехтин, а и не си го слагам толкова на сърцето), или трябва да се говори със сервитьора и да се уточни какво точно искаме да бъде по-различно. Например в Скарабара аз винаги казвам да ми донесат само салатата зеле и моркови и лютеницата, а да изключат картофите (за сметка на това да увеличат салатата). Да, приемам олиото и съмнителния състав на лютеницата, но все пак от лютеницата изяждам примерно 1 с.л., не е толкова много, а салата с олио не ми се случва да ям повече от веднъж седмично. Така че си затварям очите.

Аги, броят мастни клетки мисля, че не може да намалее, а само да се увеличи, след като организмът е завършил развитието си. Т.е. съществуващите могат да се поизпразнят - това е, което се случва, но те си остават там, в готовност, така да се каже. Чета блога на една медицинска сестра, която е с поликистоза и ИР и е била с много сериозно затлъстяване, но от десетина години се храни нисковъглехидратно, нормализирала е тегло и цикъл, но е споделяла много пъти, че си е правила специални операции за премахване на мастни клетки, след като е била отслабнала. Аз мисля, че това може да е една от причините при сериозно затлъстяване да остава малко отпуснат вид на тялото (на кожата) и да не може съвсем да се прибере и стегне, както на човек, който е имал малко килограми за сваляне. И всъщност трябва много да се внимава с теглото на децата, защото ако организмът в детска възраст си създаде много мастни клетки, се програмира за потенциално затлъстяване за цял живот и съответно цял живот трябва да се внимава с храненето. Уви Cry
Виж целия пост
# 28
Бебето е като паразит в организма, което за да порасне нормално източва всички хр. в-ва от майка с - затова често много майки се състаряват след бременност, изтощават се, оглупяват, изпадат в родилна депресия. Това е така, защото всяка недостатъчно за ембриона тъкан се взема от майката: кости, мускули, дори мозък!
За съжаление мога да го потвърдя. Взех си болничен следващите 3 месеца, не защото имам физиологични проблеми, а защото се чувствам твърде глупава и разсеяна, за да върша работата си. А съм програмист.


как може да ядем в заведения? мисля си, че там при всички маринати за скара или при самото печене използват слънчогледово олио
Разбира се, че може, просто трябва да се внимава повече - салатите да са неовкусени, а месото или рибата - чисто. На нас половината ни хранения са навън.
Ето, Шоки е обяснила.
Виж целия пост
# 29
В някои заведения може да си поръчаш зехтин
Но носят нещо неизвестно, без аромата на истински зехтин
Затова аз си поръчвам резен лимон към салатата, разбърквам добре и изчаквам поне 5 мин преди да я ям
Месо от скарата моля да е без сосове, особено без соя ако сме семейно, че в соевия има и глутен
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия