Кое е по-малкото зло - купени пюрета или домашно приготвени?

  • 6 133
  • 102
# 60
Толкова време ли отнема да се направи едно прясно пюре, та чак варене на буркани...Това да не е лютеница за възрастен човек..Я капачката ще сдаде багажа, я нещо друго...Правилна подредба на времето през деня и всичко е лесно и бързо. Peace
Виж целия пост
# 61
Толкова време ли отнема да се направи едно прясно пюре, та чак варене на буркани...Това да не е лютеница за възрастен човек..Я капачката ще сдаде багажа, я нещо друго...Правилна подредба на времето през деня и всичко е лесно и бързо. Peace

Не е въпрос на време, според мен,като гледам лентичката, още му е рано на бебечето за захранване и жената иска да използва,че сега има пресни плодове и зеленчуци. на мен свекито ми направи от кайсии и праскови. Къде да ги намеря след 2 -3 месеца като започна да захранвам. Аз мисля да направя от сини сливи и круши пак в бурканчета. Зеленчуци съм замразила и мисля за ги правя екс темпоре , като му дойде времето
Виж целия пост
# 62
То захранването както върви с по лъжичка на ден и бурканите ще заминават едно по едно почти пълни на боклука Peace Замразени зеленчуци във фризера и така...
Виж целия пост
# 63
Толкова време ли отнема да се направи едно прясно пюре, та чак варене на буркани...Това да не е лютеница за възрастен човек..Я капачката ще сдаде багажа, я нещо друго...Правилна подредба на времето през деня и всичко е лесно и бързо. Peace

Къде да ги намеря след 2 -3 месеца като започна да захранвам.

Не веднъж е обсъждано, че е най-природосъобразно да се храни със сезонни плодове и зеленчуци. Каквото има, такова, а то не хич малко. Имаш ябълки, круши, банани, авокадо, манго, тиква. Зеленчуци има много повече. Това разнообразие, ще го изкара детето, докато дойде пак време за кайсии и праскови. Аз не разбирам, наистина ли една пасирана кайсия ще издържи 2-3 месеца без захар в буркана??? Малко се съмнявам...
Виж целия пост
# 64
Абе на Хип кайсиите нямат захар и издържат...Но производството е съвсем различно от домашното...
Наистина изборът на сезонни зеленчуци и плодове не е толкова малък и през зимата. Основните картофи, моркови и пр. присъстват целогодишно.
Виж целия пост
# 65
Аз също си направих пюрета в бурканчета от сезонните плодове,които няма да има като започна да захранвам.Да не говорим,че тези,които се продават не се знае откъде са,къде са съхранявани и т.н.Моите плодове са домашни.Не мислех да го правя,но педиатърката ми предложи,ако имам желание да направя за бебето и си направих.Надявам се да се харесат на сина ми,когато дойде времето.
Виж целия пост
# 66
Да, рано ни е за захранване но исках да използвам продукцията на баба от село. Прави сте и зимата има зеленчуци  Simple Smile. Мисълта ми беше когато количеството сготвено се окаже повече какво да направя за да е хубаво за консумация за следващ път например.
Виж целия пост
# 67
Съвсем в началото е хубаво пюрето да е прясно; после може и във фризер /стига да няма картоф в него, защото след замразяване той е неизползваем/.
Виж целия пост
# 68
Beeps ето това за картофа е изключително важна и нова информация за мен. Благодаря. Точно това ме вълнува какво мога да сложа във фризера без да загуби от състава си.
Виж целия пост
# 69
Аз също направих бурканчета пюрета от сини сливи, круши, пъпеши и ябълки - домашно производство. Също така замразих зеленчуци в пакетчета в най-разнообразни комбинации - тиквички, зелен фасул, пащърнак, моркови,карфиол, чушка, целина корен. Да, действително цяла зима има и плодове и зеленчуци, но не са с гарантирано екологично чисто качество. Всички знаем, че често търговците прибягват до инжектиране на различни препарати с цел по-дългото им съхранение, пък и освен моркови и картофи, зимата не знам да има други зеленчуци, които да не са нахакани с нитрати.

Така че в моя случай не става въпрос за мързел или неправилно организиране на деня, а това децата ми да се хранят с екологично чиста и разнообразна храна Peace
Виж целия пост
# 70
а вие като слате във фризера, бланширате ли?

Аз пробвах да бланширам тиквичка и честно казано се поразкашка, та си мисля сега д слагам ябълки и круши, които също са меки и ако го бланширам, незнам какво ще се получи.
Виж целия пост
# 71
а вие като слате във фризера, бланширате ли?

Аз пробвах да бланширам тиквичка и честно казано се поразкашка, та си мисля сега д слагам ябълки и круши, които също са меки и ако го бланширам, незнам какво ще се получи.

По-твърдите зеленчуци е ОК да се бланшират, но тиквичката и без това увира за нула време, нормално е да се поразкашка. Ако толкова държиш, защо не я свариш, пасираш и разлееш във форми за лед. Ябълки защо??? Цяла зима ги има.

П.П. лентичката ще я сменяш ли?  Laughing
Виж целия пост
# 72
Аз не бланширам зеленчуците - сложила съм ги в торбички (порции) в сурово състояние във фризера.
Виж целия пост
# 73
И аз не бланширам зеленчуците,опитвах един път обаче като ги сложа в пликчето и понеже са мокри и така замръзват и после като ги вадя няма отчопляне,степали са се и ги режа с ножа,разправия голяма е.Всъщност и не знам защо се бланшират.Някой знае ли?Иначе и аз във фризера съм си наслагала всякакви сезонни пресни зеленчуци нарязани на кубчета-тиквички,син домат,чушки сурови и печени пасирани чушки,домати на кубета и доматено пюре,моркови домашни,зелен боб,имам и коприва и спанак замразени,броколи и карфиол сега им е сезона-предстои да слагам.Месо също замразявам готово със бульона смляно във  формички за лед.Зимата само едни картофи трябва да купя и съм готова за готвене на детето  Peace.Изобщо,много лесно е така със фризера,само вадиш и слагаш да се готви.И е мит че не можеш да докараш голямо разнообразие с домашната кухня,можеш стига да си надъхан и мааалко подготвен преварително  Peace.Купила съм си и червена леща,елда,киноа,амарант и просо-всичко е на линия за здравословната кухня на мама  Hug
Виж целия пост
# 74
Някъде четох, че при бланширането и след това замразяване се запазват повече хранителната им стойност.

А що се отнася до ябълките - с 300 зора намерихме 3-4 кг ябълки, които нито са били пръскани с пестициди, нито торени, абсолютно натурални с 2 думи Simple Smile а по принцип навсякъде ябълковите дръвчета ги пръскат с пестициди на пролет. Майка ми познава едни производители на "био" ябълки Wink и те и казаха, че независимо, че са " био ферма" пръскат с пестиците по 5-6 пъти на пролет..... тъй че и "био" зеленчука е ясно колко е "био".

Аз разчитам, че нещо е"био" или само като го е отгледал баща ми, който да ми гарантира, че нищо не е правено или съседа на баща ми, който също ми гарантира, че нищо не е правено. Simple Smile

Та въпросните ябълки в момента, тъй като не са третирани с нищо, почват да загниват. Това им е проблема на нетретираните плодове. Не издържат. Принудена съм тия, които гният да ги режа и слагат във фризера.

А иначе ябълки, карфиол, броколи по пазарите колкото искаш сега Simple Smile ама всички са третирани с нещо, няма значение, че са сезонни. Баща ми произвежда зеленчуци, та от него знам Simple Smile 

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия