Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Юлски деца-тема 51

  • 61 685
  • 739
# 690
Мила, четвърти клас беше много лесен, то почти нямаше нови неща за учене. Мина леко и неусетно, но пак казвам, че учителя му до 4 клас, беше чудесен преподавател и човек. Мислех си тази година да пусна Елин в първи клас само за да е при него, но той ме разубеди, че не е добре за детето. Той вече си чете без проблеми, няма табела по улицата до която да не се спре и да види какво пише  Mr. Green Но до там, не мисля, че е готов да седне още зад чина, защото там не е само до четене и писане на букви.

Иначе дребният смени 2 долни зъба, и другите 2 долни се клатят доста и е въпрос на дни да паднат и те. Има си един постоянен кътник на който вече сложихме силант и още 4 кътника, които пък си имат пломби  Tired Даже вчера бяхме на зъболекар, не мръдна детето. И ако аз не му миех зъбите, щях да кажа, че е от липса на устна хигиена, обаче не..няма пропуск, сутрин и вечер задължително.  ooooh!
Виж целия пост
# 691
Радина, мерси, това звучи успокоително, че иначе ще ми дойде леко в повече другата година.  Laughing Може би е бил прав учителят за Елин. Като ги гледам моите, може би девойката би се справила, но младежът категорично не е за училище още. Той се очертава леко отнесен, с артистични наклонности. Спортовете хич не го вълнуват, но за сметка на това беше най- щастливият като го записахме на приложни изкуства в детската.

По този повод- вашите деца имат ли някакви изявени интереси?
Виж целия пост
# 692
Доста се чудих дали да пусна Кати в първи клас, но в крайна сметка си я оставих за догодина. Все пак щеше да е точно на 6 г и 1 м. Ами, прекалено малка ми се стори. Може би щеше да се справи, не знам, отговорна е, внимателна, изпълнителна, но все пак е малка.... Може би ако беше на 6 и половина и нагоре.
Мила, някакви специални интереси не съм забелязала все още. Ще посещава една детска вокална група, по желание на ръководителката /беше си я харесала по време на лятното училище и повтаряше че това е точно за Кати/. На моменти я хваща вълната да рисува. Категорично не е по спортовете, дори по - дивите игри не я влекат. Много лесно наизустява текстове, чак понякога и се чудя колко дълги текстове е запомнила...
Виж целия пост
# 693
С тази лява ръка с която пише, едва ли ще стане художник, но много обича да слуша музика и да пее. Прави ми впечатление, че хваща много добре тоновете. Е и Павароти едва ли ще стане, но все пак Wink Ходи на плуване с голямо желание, леко имам притеснение с треньорите, един го почна, друг го подхваща..ще видим, за сега ходи с голямо желание.
Кукумявче, следващия път се обади да запознаем девойките, а младежите да си поиграят Wink Относно кърмата, дано си успяла да я увеличиш.

Jillian, ти в Бг ли ще я пускаш 1 клас каката?
Виж целия пост
# 694
На Мария още нито един зъб не се клати, има пломби, няма постоянни кътници.

Тя е в предучилищен клас само заради проблемите й, задържах я екстра година в  градината иначе Стейси и другите ни приятелчета, които навършват 6г. преди 1/09 са в първи клас. Мария не беше готова. Обича да ходи на училище, но е много трудно и се връща изтощена. Тук в предучилищната много се учи. С мен иска да играе, но като стане дума да учим букви или нещо и се глези и инати. В училище знам, че е изпълнителна - там е вече 3 седмици, това по повод, че изобщо не може и дума да става за домашно обучение. Там има и терапии и допълнително се занимават с нея.

Всеки момент чакаме бебето  Heart Eyes, вече се чувствам голяма и тромава, въпреки че не изглеждам така и хората си мислят, че нищо не съм качила, а аз просто почнах много поднормена и сега изглеждам нормална. Имам разкритие и много подготвителни контракции. Мария се роди в 38 г.с. + 1д, малкия май не бърза.

Интересите на Мария са свързани само с ай пада  ooooh!.

Не мога да спомена всеки поименно, че съм доста отвеяна и забравям, но ви прегръщам всички и ви се радвам. С тази бременност така и не се записах в отчетна, нещо нямах нерви да следя толкова много писане и честото повтаряне на едно и също като са над 100 човека. Пък и покрай грижите за Мария, нямах време да се вманиачавам в бременността и така мина по-бързо и леко.
Виж целия пост
# 695
Радина, няма нищо сигурно, но засега плана е да сме у дома за първи клас.

Току що установих, че Калина е забравила всичко по математика от миналата година и се налага да започваме от събиране и изваждане. Има само откъслечни спомени за всичко останало.

Имат и домашно - да си изберат веднъж седмично от един списък задача; да решат 12 задачи по математика и да четат около 50 мин. Седя тук и се мъча да измисля начин да я накарам да седне и да избере коя точно задача да изпълни, а за самото изпълнение не ми се мисли.

Грация, стискаме палци за раждането и да се похвалиш като се роди бебето. Hug
Виж целия пост
# 696
Мила, благодаря, добре е Пейдж! В момента е в периода с тръшкането и е много смешна. Иначе си се храни добре, роди се по-малка, но върви доста по-напред от Стейси по височина и тегло. Много по-лесна е за гледане. Стейси я обожава Simple Smile
Стейси няма клатещ се зъб все още. Учудвам се, че няма кариеси, понеже сама си мие зъбите и като гледам, търка само предните. От време на време й помагам аз, но през това време слагам Пейдж да спи и все забравям. Уж показвам, говоря, клипчета й пускам, но не си ги мие добре.
 И аз нямам търпение за домашно обучение. Тук, където сме в момента, няма бг училища и аз се мъча да я уча на български. Голяма мъка. Много бърка някои бг букви с англ. Тези дни ще поръчам учебни тетрадки и помагала за първи клас от България. Ще гледам да прави упражнения от там.
Ако някой ме питаше мен, не бих я пуснала в първи клас. Малка ми се струва все още. Ако беше в началото на годината по-добре, но тя е в края. На тази възраст и половин година има значение. Всеки ден има домашна, не мога да я накарам да седне , играело й се. Оставяме я за преди лягане. Обикновено е по математика. Отделно аз й принтирам книжка с по 3-4 изречения, чете ги, но едва гледа, толкова е изморена.
Все още плаче сутрин. Колко години вече ходи на училище и всяка година е така в началото. Мъчно й било за мен.
Не съм забелязала да има някакви интереси, но доста добре се справя в спорта. Преди я бяхме записали на гимнастика. Сега обаче и двамата не работим и нямаме възможност за такива класове, докато ММ не си завърши образованието. ММ има желание да я запишем да играе футбол, но ще видим по-нататък.

Аз не знам писах ли, не писах ли, но преди 2 месеца ме ухапа кърлеж и ме е заразил с Лаймска болест и Бабезиоза (нещо като малария). Бях много зле една седмица. Добре, че докторът бързо  откри какво ми има. Бях на АБ един месец и с голяма инфекция на черния дроб. Много бяхме притеснени вкъщи, но мина всичко. Само стойностите на ч.д. не са още добре, но явно ще отнеме време.

Грация, стискам палци за леко и безпроблемно раждане! При мен самото раждане беше много по-леко и бързо от първото. 
И на мен ми се иска вече едно момченце, но ММ не иска повече деца. Сигурна съм, че като завърши и започне да работи и му стане по-спокойно, ще му дойде меракът, но ще е късно вече за мен. Дано стане по погрешка, хихи.


Виж целия пост
# 697
maimun77, леле ужас някакъв си изживявала  ooooh! Дано вече всичко е наред и всички показатели са в норма. Пожелавам ти и едно сладко момченце след време. Сигурна съм, че ако имаш желание и мъжът ти ще се съгласи. Много е забавно да си с повече деца, е и трудно на моменти, но.. Прави ми впечатление, че все повече хора се съгласяват ( предвид обстановката в БГ) да имат повече от 2 деца. Имам 5 познати, които в момента очакват своето 3-то детенце и много им се радвам.


Грация, леко и безпроблемно раждане, да се похвалиш, когато се роди юначето.
Виж целия пост
# 698
Хееее, супер, виждам, че сте се активизирали в темата.
Маймунче, наистина ужасно нещо си преживяла. Аз съм от хората, които смятат, че подобни болести са далеч от нас и не могат да ни дойдат до главата, но очевидно не е така... ooooh! Иначе, ти май ме питаше за образованието - да, при нас може да се каже, че е безплатно, Просто провинцията има страхотна програма за заем-стипендия. За пример: като кандидатствах ми изчислиха 17 000 за годината, които ми отпускат. От тях, заемът е 4800. Всичко друго - безвъзмездна стипендия. При това, моят заем е сравнително висок, защото вече съм работила и имам доходи.
Аз също съм по-скоро против домашното обучение. Мисля, че не всеки е роден за учител преди всичко. Това далеч не зависи от знанията. Освен това, винаги съм държала децата да имат среда, връстници, с които да контактуват. Това също ги развива като личности.
Тук системата на обучение е много различна от БГ. Мисля, че ще разбера дали е по-добра след мнооого години. Сякаш учат по-бано и постепенно материала. Имат много игри в училище, извънкласни занимания. Държи се на дисциплината много, много повече от БГ, бих казала даже прекалено. Като цяло, не съм голям фен на тукашната образователна система, защото учителят има доста голяма влас.  Ако се падне кофти учител - цяла година детето страда, защото няма възможност за смяна. Миналата година имах разправии с една госпожа, надявам се тази да нямам. Whistling
Аз в крайна сметка започнах да уча на пълно време - пак право, кратко интензивно обучение за година и половина. После имам право да работя тукашния аналог на юристконсулт. Засега се отказах от криминологията, че тя е 3 години, а и не съм напълно сигурна, че е за мен. Остава ми само един ден за работа и не знам до кога ще мога да съчетавам нещата. Но пък искам да си запазя работата, защото е в местната съдебна палата и съответно искам да си запазя контактите, за да ми помогнат после за работа.
Малко зор ми идва, защото всяка сутрин ставам в 6 - това в БГ не ми се е случвало да си призная... Връщам се в 17.30 и започваме домашни с децата, после аз, после малко домакинство. Тук трябва и да се готви всеки ден, защото се приготвят кутии за обяд за училище. В противен случай, детето ще яде само полузамразени храни от местния кетъринг. Та, както майка ми казва: Животът не е само ха-хо, хи-хи.  Mr. Green
Виж целия пост
# 699
maimun77, ей това е ужасен ужас. Добре че сте го хванали навреме. При нас Ния пък беше ухапана от кърлеж това лято, та личната ни прати до Пирогов да го вадят (където ми се накараха, че това било работа на личните лекари). За късмет се оказа, че кърлежа не е бил заразен и се разминахме само с вадене. После пък на Калина взе че ѝ се появи един кръгообразен обрив, който много приличаше на Лаймска болест. Айде и там изследвания, чудеса. Но всичко е наред.

Карелия, за да си улесня кутиите - готвя в по-голямо количество предишния ден и слагам за обяд това, което са вечеряли реално (пиле с ориз, мусака, боб/леща на гъста яхния, кюфтета с някаква гарнитура, баница, всякакви видове паста). Купих им едни термос кутии, които са малко по-широки и яденето се запазва топло до обяд. Когато вечерята е супа, приготвям някакво бързо ястие сутринта - кюфтета (да живее Икея) с картофено пюре, бланширани броколи, кренвирши, в краен случай сандвичи. Винаги имам вкъщи чери домати за гарнитура, както и кисели млекца. Всъщност откакто Ния тръгна на градина възложих на баща им да приготвя закуската и кутиите сутрин, за да имам време да се облека и аз без да ставам в тъмни доби. Grinning
Виж целия пост
# 700
Миласара, при кого рязахте връзката - може и на ЛС да ми пишеш. На дъщеря ми рязаха същата горе долу на тази възраст, а синът ми има къса подезична връзка, та заради него питам.
Предвид, че и братовчедката от страна на ММ имаше някаква такава манипулация - не са го наследили от мен  Joy

Radina, зная, че не звучи много научно издържано, но - здравите зъби в голяма степен се наследяват.
Аз съм наследила здравите зъби на баща си и без особени усилия (дори чат-пат пропусках някое миене вечер) до 10 годишна нямах пломба. И сега нямам нищо особено, само един изваден, който аз неглижирах докато стана гранулом. И счупен жив и здрав 1-ви зъб.
Брат ми и маман са с лоши зъби (на майка ми са супер ситни и подредени, но какво от това), добре че тя е зъболекарка, та докато работеше - брат ми беше обгрижен.
Виж целия пост
# 701
Карелия, и аз никога не си бях представяла, че точно кърлеж ще ме ухапе, а камо ли и за ме зарази. Но вече се пръскаме с един спрей, че около нас е много гористо и рискът е голям.
Джил, добре че сте го видяли. Аз не видях на себе си кърлеж и доколкото четох, трянва да е стоял поне 48 часа, за да те зарази.

Момичета, помните ли преди време в темата ни се коментираха вълнени килими, едни шарени бяха? Ако някой се се, моля да сподели линк или информация.
Виж целия пост
# 702
Уау, пълно затишие в темичката ни... Rolling Eyes
Празнувахте ли Хелоуин? Виждам, че хората отново се делят на две групи - привърженици и крайни противници... Аз лично се радвам на всяка възможност за празник.  Mr. Green Ние празнувахме, защото в Канада това си е обичаен празник. Не сме особено изобретателни с костюмите. Но изкарахме чудесно, понеже наши приятели бяха организирали парти, бяха направили къщата като сцена от филм на ужасите със светлини, звуци, кукли и т.н. Много творчество бяха вложили. Моите малчовци се постреснаха, не можеха да повярват, че тези странни същества са приятелчетата им... После обикаляхме за сладкиши и ходихме до друга професионална обитавана къща. Съжалявам, че не можех да снимам, защото наистина хората се стараят с украсите и има много интересни решения.
Иначе, при нас всичко е в рамките на обичайното. Имаме най-после семеен лекар тук. Изкарахме голям късмет и съм много щастлива. Мъжо го пратиха на сума ти изследвания, предвид възраст, тегло, начин на хранене и т.н., а и си носи някои болежки от БГ.
Децата вече си имат добри приятелчета. Нико се сдуши със съседчето отсреща (квебекарче), ту се карат и реват, ту се забавляват, но определено се търсят ежедневно. Кари пък определено си търси българчета за приятели. Та се запознахме с едно готино семейство с 3 деца, и тя се с приятели с едноо момиченце. И всяка седмица, то спи у нас в петък, а в събота играят у тях. Голям кеф,защото ми се освобождава много време задруги неща, а и те се забавляват чудесно.
Аааа и последно... Купихме си билети за БГ и догодина през юли ще си видим близките и приятелите. Много съм щастлива!
Виж целия пост
# 703
Хелоуин не празнувахме. Аз тези вносни празници /тук включвам и св. Валентин например/ не мога да ги възприема. Не съм им краен противник, просто са си обикновени дни в календара. Всъщност щерката облече за 5 миути роклята си на принцеса, поиграха си малко с братовчед и  и толкова. Ако след година - две поиска да го отпразнуваме, ще и угодя, но в момента не се старая.
Иначе нищо интересно при нас. Кати си ходи на градина, не могат да я нахвалят. Два дни в седмицата ходи на репетиции в една вокална група. Едно и също, общо взето....
Виж целия пост
# 704
И аз не съм противник, в смисъл щом се забавляват хората нека го правят. Големият отказа да се маскира, покрай него и брат му не искаше. Водих ги на кино, бяха пуснали промоция в Арена, по повод въпросния празник. Та се възползвахме от него.
При нас иначе една и съща, момчетата, кой на училище, кой на градина, и двамата ходят вече на плуване ( даже в събота големият е на състезание в София). Бебушка расте, проявява инат и така, дните се нижат едно след друго, неусетно.
Аз ви бях писала, че имам голямо притеснение с това, че дребният пише с лява ръка, но той пък така старателно го прави, че май всичко е било без основание. Започнаха да пишат ръкописните букви, да разденят думата на срички, чете без проблем, а как рисува, чак не повярвах, че е негото творение  Rolling Eyes


Карелийке, да се обадиш за едно кафе Wink Как са децата с френския свикнаха ли вече?
Александра, не останало при теб, все едно вчера каза, че си бременна  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия