Гръцка кухня

  • 210 076
  • 923
# 360
Пълнени домати с ориз

Това е моят прочит на класическата рецепта. Пригодила съм я към моя вкус. Няма обаче как да се накарат гърците да гарнират ориза си с кисело мляко, няма!

Продукти:

12 месести домата със средна големина;
2 моркова;
1 стрък праз;
150 гр гъби;
250 гр ориз;
мащерка, мента, куркума, черен пипер, сол;
зехтин за запържване и олио за намазване на тавата за печене.

Приготовление:
 
Доматите се измиват, подсушават и нареждат в голяма тава, в която ще се пекат. Всеки от тях се взима, отрязва му се горната част – като капаче, което се подрежда настрана по същия ред, за да се знае кое капаче с кой домат върви. Изважда се вътрешността – първо с нож, после с лъжица.

След като всички домати са готови, се пристъпва към приготвяне на плънката. Нарязват се на ситно праз лук и моркови и се запържват в зехтин в дълбок тиган. След това се добавя оризът и се запържва, докато стане кристален. Добавят се сухите подправки и се запържват. Добавят се последователно ситно нарязаните гъби и вътрешността на няколко домата. Добавят се пресните подправки /по възможност това са мащерка и мента/ и сол. Накрая се добавя вода в съотношение 1:1.5 спрямо ориза. Оставя се да се вари на слаб огън, докато се поеме почти напълно от ориза.

Доматите се пълнят със сместа, подреждат се отново в тавата и се затварят с капачето им. Слага се съвсем  малко олио в тавата.
Пече се 35-40 минути на 200 ˚С, докато оризът стане леко кафяв и капачетата на доматите се опърлят отстрани.

Сервирам ги с кисело мляко, горещи.


Виж целия пост
# 361
InaDot,Hawaiian Islands  , хубави рецепти.   bouquet
Макароня ме кима (Болонез)(Спагети със кайма)
Продукти:
    0.5 кг. кайма -телешка,свинска или св.+телешка
    1 голяма глава лук
    4суп.лъж. зехтин, олио  
    1 клонче целина
    1-2 скилидки чесън
    1 дафинов лист
    1 зърно бахар
    0.5 кг. домати настъргани
    1/2 каф.лъж.червен пипер
    1 кубче телешки бульон
    ч.пипер
    сол (съвсем малко)

    1 пакет(500гр) спагети Номер 7
    1-2 суп.лъж. кр. масло
    настърган кашкавал
изпълнение
Нарязаният на ситно лук  леко посолява и задушава в зехтина, прибавя се каймата, разбърква се  с лука 1-2 мин., за да получи цвят. Прибавят се нарязаната наситно целина, даф.лист, цяло зърно бахар и настърганата на ренде 1-2 скилидки чесън. Налива се 1каф. чаша вода и се оставя на среден огън, когато се изпари водата. Прибавяме доматеното пюре, в което разбъркан 1/2каф.лъж.черв. пипер и кубчето бульон стрито на прах. Оставяме на слаб огън, до изпаряване на течността.  
В тенджера със вряла подсолена вода слагаме спагетите. (N 7).След 6-7 минути са готови, трябва да са леко твърди. Прецеждаме. Слагаме в същата тенджера, 1-2 суп.лъж. кр. масло., след като се разтопи прибавяме прецедените спагети, разбъркваме ги за 1-2 мин. и са готови.
Слагаме желаното количество спагети в чинията, в средата 2-3 суп. лъж. от каймата и поръсваме с кашкавал.
Техника във линка е същата.
http://www.sintagespareas.gr/sintages/makaronia-me-kima.html
Виж целия пост
# 362
Да се похваля, вчера направих пастицио, резултата е блестящ, хареса се много, но по важното  е и че и аз останах доволна.
Насища доста обаче. Laughing
Виж целия пост
# 363
Браво! По коя рецепта? Дай снимка!
Виж целия пост
# 364
Да се запиша в темата с едни кюфтета с яйчено-лимонов сос (Гюварлакя Авголемоно, правилно ли го написах  newsm78):
Скрит текст:

Обичаме Гърция и гръцката кухня, но сега живеем доста далеч. Попаднах на темата, търсейки лесни рецепти, защото много ни се е прияло нещо с дъх на Гърция. За съжаление при нас няма гръцки ресторанти.
Виж целия пост
# 365
MaryJane , ти намери какъв въпрос да зададеш, пак да се изпокараме коя е точната рецепта... Laughing
Нямам навика да снимам храните. Последното пастицио, което ядох беше при една добра готвачка (на ресторант)преди 8 години, явно с пастициото не е била на "ти", защото каймата имаше тежък мирис на  бахар и даф.лист и с доста мазнина. От тогава бях предубедена към него, докато ти не отвори темата  Wink и по случайност половинката настоя да вземем  спагети (номер3) покрай едно намаление в супер маркета.
Прегледах рецептите в темата, за мое учудване тук местните я правят с по малко подправки.
На 500г. кайма, сложих 1  глава лук, малко зехтин,(даф. лист и бахара извадих след като беше готова да я слагам в тавата), . дом пюре от 4 домата,  1/2 връзка  магданоз и две разбити на пяна яйца(накрая).
Макароните ги приготвих и сложих със настъргания кашкавал, както е описала зорита. Бешамела(както ми харесва)без яйца.
 
Виж целия пост
# 366
MaryJane , ти намери какъв въпрос да зададеш, пак да се изпокараме коя е точната рецепта... Laughing

 hahaha
Права си, важното е, че се е получило!
Аз междувременно завъртях българската мусака на Мария и се получи много вкусно!

Само дето се оказах без кисело мляко, та направих гръцки бешамел за заливката, от рецептата на Йоана, без яйца, стана много вкусно.   chef
Виж целия пост
# 367
Hawaiian Islands ,за първи път срещам гюверлаки със зеле  Shocked Усеща ли се много вкуса на зелето?Ще го пробвам и този вариант  Peace
Аз Кюфтета с бял сос (гюварлакя) ги готвя точно по този начин
http://www.youtube.com/watch?v=fmXRTsHGkWg
За да не пиша рецепта,пускам клип.Няма нужда човек да знае гръцки,толкова добре е показано,че  и глух да си,ще разбереш.(само ми се струва,че не се чува добре,каква друга подправка слага с магданоза.Казва гьозум(джоджен) .Ако някой се навие да я готви и нещо не му е ясно,да пита. bowuuGrinning Много лесна,простичка и традиционна рецепта. Heart Eyes
Жани8,добавила си нови неща в блога си .Особено снимките с малката готвачка са един път Heart EyesСледя те аз,следя  Joy
За рецептите за кожата:мен също ме грабнаха.
Особено след като веднъж малката ми се подсече зверски до кръв(вадеще пореден зъб) и отидох с рецепта с 3 вида мазила ,дадена от лекар,аптекарката ми каза:''Не се занимавай с глупости!Намери си зехтин с невен и мажи дупето.Това е най-доброто.Ако не намериш с невен,и само зехтин ще ти свърши работа''
Останах ей така  #CrazyВместо да гледа да си направи оборот,тя ме напъди буквално  JoyНо наистина беше права. Peace

Дайте рецепти с трахана  Hug.Купих си от АВ много хубава,баш като домашна.Малката много я обича,ама само закуска я правя.Със сирене,масло и кисело мляко.И все едно и също.
Виж целия пост
# 368
Това пък чудо (трахана) никога не съм яла. Прилича ми на изсушени трохи. Мъж ми не успя да ми обясни.....Ами той и за глутен не беше чувал.

Аз слагам много зеленчуци в соса на гюварлакята, но после смилам с пасатора и става на крем, та не си личи вътре ни праз, ни морков, ни тиквичка...... и много копър.

Айде утре на бакаляро - скордаляяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя!
Виж целия пост
# 369
траханата я готвя с пилешко или пуешко месо,също и в супи слагам,когато нямам фиде
Виж целия пост
# 370
Evana , аз обичам зеле и не го усещам. По принцип не му се усеща вкуса. Не се слага много, около половин малка зелка и много ситно нарязана. То се стопява, но придава хубав леко кисел вкус.

http://www.cookmania.gr/recipe/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE … E%B1%CE%BD%CE%BF/

за траханата....не мога да кажа мнение. Няколко пъти съм яла, като е варя с мляко и отгоре слагам сирене. Но това е по-скоро за закуска.
Виж целия пост
# 371
Трахана отказвах да вкуся, допреди да родя. След като родих, ядях какви ли не супи за повече кърма и свеки направи един ден, точно за 5 минути (тя е царица на лесните манджи Mr. Green) супа от трахана и много ми хареса.
Слагат се равни части вода и прясно мляко, кипват се, добавя се една чаена чаша трахана, натрошено сирене фета и бучка краве масло. Става един път Peace
Виж целия пост
# 372
Самата трахана твърдичка ли остава в супата или става като каша?
Виж целия пост
# 373
MaryJane - колко вода и мляко се слага? После колко време се вари траханата? Имам трахан и се чудя какво да я правя
Виж целия пост
# 374
Ето как я правя аз траханата:
Запържвам голяма глава кромид за малко. Сипвам една част трахана (около една голяма чаша) и 5-6- вода., настърган един домат, сол, пипер. Варим, ако има нужда от още вода, трябва да е хладка, не студена. Бъркаме около половин час, след това сипвам настъргана фета в чинията, става чудно Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия