Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 113-тa тема

  • 162 082
  • 738
# 705
rossonera
за пататника,и аз се нареждам на опашка за рецептата.Картофите вариш ли ги за кратко или сурови.Аз със сурови до сега ги правя и все се усещат ,че хрупкат ,не са сварили.
Виж целия пост
# 706
Отново прекрасни неща виждам. Браво на всички!  Hug

Да ви покажа питката, която направих за Варвара на 04.12 по рецептата на Сладка хапка ("Къпана питка") и с благодарности към Пепчо, че я сподели в една друга тема.  Hug

Виж целия пост
# 707
Отдавна не съм се включвала, но от мен едно предложение за плодов хляб


...и един кекс с блатове от кокосово мляко и стърготини, а по средата ягоди с крема сирене  Heart Eyes


може ли рецептата на кекса изглежда много добре
Виж целия пост
# 708
bubina, MG18, рецепта за пататник аз зная само една и точно нея правя от години. Цитирам първото изречение от страницата му в уикипедия.

Цитат
Пататникът (или патетник, както се нарича в някои области, от патато или патето - картофи) е типично родопско ястие. Приготвя се от настъргани на едро картофи, лук, сол и джоджен. Всичко това се омесва и се пече на бавен огън. Може да се добави месо, сирене или яйце. Някои слагат чубрица и пръжки.

Стържа сурови картофи, добавям сол, джоджен (задължително), настърган лук, а аз го правя (добавям) и с яйца и сирене. Притиска се добре в тавичката, за да е тънък, както се вижда и от снимката ми и се пече. Виждала съм да го правят и на тиган, аз го правя в тавичка. Нищо не хрупа никога, защото картофите се изпичат. Виждала съм и разни вариации на пататник с кори за баници, но аз не ги обичам, нито ги правя. Правя си само този пататник винаги, от години, нито съм от Родопите, нито съм израснала с тази рецепта, но имам приятелка от този край и тя ми е споделяла как се прави.
Виж целия пост
# 709
Росонера,благодаря ,аз съм го правила до сега все с кори за баница.Слагам вътре и сирене.
Ти във фурната ли го слагаш или на котлон
Виж целия пост
# 710
Обясних, че изсипвам сместа в тавичка, това означава, че пека във фурна.
Виж целия пост
# 711
Обясних, че изсипвам сместа в тавичка, това означава, че пека във фурна.
Да де,стана ясно,аз обаче имам тавичка която е малка и понякога нея слагам в/у котлон.Някой сме живяли в Родопите и не ни трябва укипедия за да разберем що е то пататник,просто тъся добра изпитана рецепта.Варианти на пататник хиляди,и такива във фурна и на котлон.Харесах снимката ти за това попитах,та чак сега съжалих.
Виж целия пост
# 712
MG 18 - печи на не много силна фурна само на долен реотан, верно става по-бавно, но пататника се изпича добре и картофите не хрупат. Като е готово отдолу, обръщаш , намазваш пак тавичката с масло и слагаш да се пече от другата страна. Отнема повечко време, но резултата винаги е отличен.
Виж целия пост
# 713
От мен тортичка
Виж целия пост
# 714
MG 18 - печи на не много силна фурна само на долен реотан, верно става по-бавно, но пататника се изпича добре и картофите не хрупат. Като е готово отдолу, обръщаш , намазваш пак тавичката с масло и слагаш да се пече от другата страна. Отнема повечко време, но резултата винаги е отличен.
Благодаря,това ще го пробвам  bouquet
Виж целия пост
# 715
Гуинет, потекоха ми лигите  Crazy Моля за рецепта за пилето със спанак и кексчето  Heart Eyes
rossonera, пататникът изглежда много апетитно! Дано е същият като този, който хапвахме в къща Рая Орехово  Heart Eyes

Малко се забавих с рецептите, но трябваше да ги преведа, а честно казано въобще не ме бива в писанията  ooooh! Но ето ги и рецептите:
Ягодово-кокосов кекс
Скрит текст:
Нужни продукти:
За блатовете:
1 кутия кокосово мляко (400мл)
105 гр. кокосови стърготини ( обезмаслени)
200 гр. масло на стайна температура
295 гр. захар
4 яйца (М-Л)
50 мл. прясно мляко
250 гр. самонабухващо брашно

За пълнежа:
375 гр. крема сирене
200 гр. ягоди
30 гр. захар

За декорация:
100 гр. кокосови стърготини
100 гр. ягоди


Начин на приготвяне :

Кокосовото мляко и стърготини се смесват в тенджерка и се поставят на котлона да покъкрят. След като заври сместа се сваля от котлона и се оставя настрана да изстине. През това време разбиваме маслото със захарта до получаването на кремава смес. След това започваме да добавяме яйцата едно по едно, като след всяко разбиваме докато се смеси с останалата смес. Към получената смес се прибавя прясното мляко и предварително пресятото брашно. Ако нямате самонабухващо брашно, използвайте обикновено като към него прибавите 1 ч.л. бакпулвер. Накрая се добавя кокосовата смес и се разбърква докато всички съставки се комбинират. Получената смес трябва да разпределим равномерно в две предварително намаслени тавички от по 20-24см. Блатовете се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30мин.  След като блатовете са готови ги оставяме настрана докато изстинат напълно и през това време си подготвяме крема за пълнежа. Ягодите необходими за крема ги слагаме в тенджерка със захарта и ги оставяме да покъкрят малко за около 10-15 мин. След като захарта се е разтворила и ягодите са поомекнали ги пасираме и оставяме настрана докато изстинат. Крема сиренето е желателно да го разбием на фин крем и след това може да го прибавим към вече изстиналите ягоди. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Ако нямате пресни или замразени ягоди може да ги заместите с конфитюр от ягоди около 160-200 грама. След като всички необходими неща са готови може да започнем със сглобяването на кекса. Поставяме първият блат и в центъра му изсипваме ягодовият крем. Няма нужда да го разпределяте равномерно, тъй като при поставянето на горният блат ягодовият крем сам ще се разпредели от натиска . Може да си отделите малка част от ягодовият крем, с която да намажете кекса по всичките му страни. За декорирането на кекса може да използвате кокосови стърготини или пудра захар. Поръсете обилно кекса с кокосови стърготини и подредете ягодите  по краищата. Кексът е толкова сочен и вкусен, че се хареса от всички.

Вишнев пай

Скрит текст:
За тестото:
2 1/2 чаши брашно ( около 315 грама)
227 грама брашно
1 с.л. захар
3/4 с.л сол
5-6 с.л. ледена вода

За плънката:
400 гр. вишни
4 с.л царевично нишесте
1 ч.ч захар
1/4 с.л сол
1 с.л. лимонов сок
ванилия
около 1 с.л прясно мляко

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното, солта и захарта. Маслото трябва да е току-що изкарано от хладилника.
Нарежете го на малки кубчета и го добавете към брашното. Започнете да омесвате съставките като
прибавяте по 1 с.л от ледената вода.  Тестото е готово, тогава когато като стиснете малко в ръка, то остане
цяло и не се разпада. Разделете тестото на две равни топки, увийте ги с фолио и поставете във фризера да
стегнат малко. След 10-15 мин го изчакайте и разточете във формата на тавичката, в която ще печете пая.
Диаметъра на разточеното тесто трябва да е с 2-3 см по-голям от формата. Намажете с масло формата, в която
ще печете пая и преместете едната част от разточеното тесто във формата.
Поставете вишните на котлона да кипнат за около 10-15 мин като към тях прибавите лимоновият сок и ванилията.
В отделен съд смесете нишестето и захарта и прибавете вече готовите вишни. Разбъркайте и оставете да покъкри около 1-2 минути,
докато вишневата смес се сгъсти. Вишните трябва да са добре охладени преди да се поставят във формата.
След като са изстинали, изсипете ги и ги разпределете равномерно. След това запечатайте с втората половина от разточеното тесто.
Намажете паят с прясно мляко и сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15мин, след това намалете фурната на
180 градуса. Паят е готов когато вишневата смес заври и коричката има златист цвят.

Виж целия пост
# 716


Предястие от авокадо и пушена сьомга+ веган опция.







Джинджифилова бисквитка за Дядо Коледа и Маслени, марципан бисквити спирали.




Виж целия пост
# 717
След всички вкусотии от мен нещо като пица.
Виж целия пост
# 718
rossonera
за пататника,и аз се нареждам на опашка за рецептата.Картофите вариш ли ги за кратко или сурови.Аз със сурови до сега ги правя и все се усещат ,че хрупкат ,не са сварили.

Аз като върла родопчанка да си кажа   Wink  Wink Mr. Green  bouquet
Пататникът се прави със сурови картофи и когато се пече се похлупва с капак за да се задушат картофите за да не останат сурови.
Автентичният пататник се прави само от настъргани картофи,настърган лук сол и джоджен ...нищо друго не се слага.
Изсипваш част от сместа върху тефлонов тиган с малко олио поръсено с брашно, печеш върху котлона само отдолу на умерен огън и похлупак да се задуши картофа.
Докато се пече се слага отгоре резенчета масло .
 Обръща се на дъска или капак и отново в тигана , за да се запече и от другата страна .
Виж целия пост
# 719
 Зиче, мерси
Аз съм го яла по автентичния  начин, но все го правя с кори.Сега ще пробвам без.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия