Лесно ли е да си вегетерианец (по света)?

  • 5 326
  • 90
# 45
Рокси, защо миеш яйцата?
Аз имам една позната, която си мие зарзавата с белина.
Виж целия пост
# 46
Рокси, защо миеш яйцата?
Аз имам една позната, която си мие зарзавата с белина.

има много теории "за" и "против" миенето на яйцата преди консумация  Laughing
"за" се свързва с риска от салмонела, и защото, все пак, не мож да изключиш, че това, което е по черупката няма да ти попадне в тигана  Rolling Eyes
"против" твърдят, че ако ги миеш, бактериите от черупката могат да влязат вътре.
та, изобщо не е ясно кое е по-добре  newsm78
ако трябва да измия нож и ръце 8 пъти (по 2 яйца на човек), докато ги сложа в тигана, просто ше се откажа от яйца  Mr. Green

инак, и аз имам познати, които мият с бикарбонат, но с белина - не  Shocked
Виж целия пост
# 47
а не може ли да измиеш 8 яйца наведнъж и тогава да сложиш тигана?
а ножа за какво е?
Виж целия пост
# 48
В Италия е по-скоро лесно да си вегетарианец, тоест от гледна точка  продукти колкото искаш налични, вкусни плодове/зеленчуци.
Няма разни неща като кокосова мазнина например, тоест има подобни продукти по-екзотични, но не са навлязли много, непознати са т.е скъпи. Ядките също са много скъпи и е трудно например да правиш вегански десерти и да ядеш по-сериозни количества.  Подсладители, като агаве, кленов сироп има, достъпно е. Соеви продукти ( за който яде) има, има специализирани магазини в които се продават  по-широка гама продукти. 
Ресторанти- предлагат се зеленчуци на грил, салати. Има и сосове вег. за паста, така че има какво да изберш от менюто , но като цяло няма вегетариански менюта и тн. специални неща за вегетарианци или поне не съм срещала такива.
От културна гл. точка в Италия не мисля, че е мн прегърнато вегетариантството - хората обичат хубави меса, салами и прошути, млечни продукти има прекрасни сирена и тн. големи традиции мурафети и тн. Така че аз лично италианец-вегетарианец не познавам малко ми е оксиморон
Виж целия пост
# 49
Яйца не мия
Проблем с гнус и хигиена нямам,живяла съм и яла по бг болници години наред,малко ме трогва кой изпуснал пържолата и недомил марулята.
С ресторант проблемът 😉е че никога не е толкоз вкусно,много и цена -оправдано както бих го забъркала у нас;никой не може да ме убеди че качествена храна може да струва 5-7$ на огромна порция и затова избягвам ядене извън дома,освен по социални причини. Ако Децата се наложи да ядат боклуци като сме навън  , после съвсем без преувеличение не се чувствам добре,мисля го сума време,та съм решила за мен си да избирам по-лесното,т.е готвя,макар да ми писва често (не ми тежи,бърза съм,но е един екстра ангажимент дето не мога да го прескоча защото все искат да ядат😃)
Виж целия пост
# 50

има много теории "за" и "против" миенето на яйцата преди консумация  Laughing


за първи път чувам за това.
Виж целия пост
# 51
Яйцата ги мия, защото често по тях има полепнало туй онуй- перушина например. Чувала съм, че не е добре да се мият при прибирането в хладилника ако няма да де употребяват. Та реално ги мия преди да ги сложа в кекса, за да не падне нещо вътре ( първо мия всички яйца , нож не ползвам за чупене, или в ръба на купата, или на чешмата ги чуквам).
Навън ям горе долу това, което и у дома, може би зависи къде се живее, затова попитах защо е разделението здравословно срещу ресторантско.
Иначе няма спор, изяденото навън е поне с 30÷50% по скъпо отколкото ако си приготвя същото у дома.
Виж целия пост
# 52
а не може ли да измиеш 8 яйца наведнъж и тогава да сложиш тигана?
а ножа за какво е?

ако ще правя омлет, може, ако да са "на очи", не знам, как ще ги разделям белтъци и жълтъци? (сериозно ми е питането, не съм се пробвала)
ножът ми е за чупене, не съм способна да счупя в ръба на купичката, тигана и подобни   Embarassed
инак, аз ги мия преди използване, но не си мия ножа и ръцете.


за да допълня поста на Лени : в Италия е лесно да си вегетарианец, но си е и грехота  Laughing
Виж целия пост
# 53
в Италия е лесно да си вегетарианец, но си е и грехота  Laughing

Това ми хареса Peace

Не разбрах защо трябва да разделяш белтъци от жълтъци за яйца на очи newsm78

В България винаги миех яйцата преди употреба, защото бяха домашни и имаше полепнали боклуци по тях. Но тук - не.
Виж целия пост
# 54
Не познавам лично нито един човек, освен мен и майка ми, който да мие яйцата. Отначало бях изумена ако някой не ги мие, докато не почнах да питам наред и не се оказа, че никой не ги мие  Laughing Чувала съм за теорията, че при миенето всъщност втриваш "бацилите" още по-навътре в черупката. Все пак предпочитам да ги мия (с препарат).

Като изключим това с яйцата, не се втелясвам по въпроса с хигиената. Разликата в качеството на домашната храна и в ресторант ми е по-скоро в това, че като си купувам продуктите сама имам някаква идея за произхода, а в ресторант в повечето случаи нямам никаква.

И да допълня още нещо за веган заведенията наоколо: направило ми е впечтление, че има доста не бих ги нарекла ресторанти, по-скоро закусвални, които предлагат веган вурст и подобни заместители на месо, явно има търсене...


В България съм много ок с менюто, има голям избор от салати (тук на третата салата обикновено вече има шунка), a и просто аз много обичам простички неща като картофи соте, катък, шопска и т.н. и мога да карам така вечност Simple Smile
Виж целия пост
# 55
А ползвате ли препарати, за измиване на плодовете и зеленчуците?
Тук доста хора използват. Аз - не, вода от чешмата ми е достатъчна Grinning
Виж целия пост
# 56
Аз само по въпроса с хигиената ще кажа, че до преди малко мятах немити доматки в устата си. Laughing


Според мен има неописуемо разнообразие от продукти за вегетарианци по магазините. Когато готвя постно ядене винаги се опитвам да използвам продукти, които преди това не съм употребявала  постоянно. Понякога се озорвам, защото не подбирам най-подходящата рецепта за новия продукт, но така се уча.
Виж целия пост
# 57
Скоро ми се случи по стечение на обстоятелствата да ям в бг ресторант. Поръчах си сирене пане- ами въобще не ставаше за ядене, отвратителен вкус! Масово ползват "млечни" продукти с растителен произход по заведенията. Както и пробутват маргарин за масло. Тук мисля, че няма търговци, които лъжат на дребно. Преди месец бях в Гърция, ядох в ресторанти- там клиента е цар, щедри са, черпят. А у нас са най-доволни като преметнат клиента.

Яйца мия само когато са видимо мръсни. Съответно в България- да, в Австрия- не.
Виж целия пост
# 58
По повод разнообразието на постни ястия по ресторантите в Бг,не е като да няма избор,но ми се видя ограничен,може би,защото сравнявам с изобилието,което приготвям вкъщи.За сметка на това,в хипермаркетите е отрупано с богат асортимент ядки(сурови,печени),дори бразилски орех си намерих.

Не мисля,че е трудно да поддържаш вегетарианство/веганство/суровоядство по света.Въпрос на финанси и желание/време за готвене.

Виж целия пост
# 59
Така като гледам си зависи от диоптъра явно  Laughing
Яйца мия само когато са видимо мръсни. Съответно в България- да, в Австрия- не.
По био яйцата на всички големи магазини има перушина, а за био пилетата да не започвам- тук си купих пинсета за пиле, защото винаги, ама винаги има останали части от перата.
Извинете за месоядния офтопик Simple Smile

Препарати за миене на плодове и зеленчуци не ползвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия