"Селски" номера и пинизи

  • 5 106 166
  • 49 908
# 35 025
Аз вече се убедих, че това с цените, които завършват на 99 влияе само при жените. То имаше и такова иследване някъде, че жените закръгляли надолу, а мъжете нагоре. SatisfiedSatisfiedSatisfied
Виж целия пост
# 35 026
Пак стигнахме до : тук в България.🤔
Виж целия пост
# 35 027
О, една приятелка лятото какъв случай имаше със сервитьорка.
Ще се опитам да ви го преразкажа накратко:

Значи, приятелката ми се връща за лятото от Франция, където и тя докато си гледа детето, на половин работен ден, работи като сервитьорка в едно кафе. Отива на море с родителите си и решава да плати сметката в ресторанта, в който са седнали. Сметката е примерно 56,60 лв. Тя решава, че ще остави бакшиш на сервитьорката, но след като се разплатят. Тоест дава й 60 лв и 60 стотинки и чака ресто от 4 лв, което после ще й остави. Само че, докато търси стотинките, сервитьорката започва да й държи тон как така си позволявала да й набутва стотинки, вместо като всички останали клиенти в БГ направо да закръгли сметката без да си търси ресто. И как така щяла да я остави без бакшиш. Приятелката ми се опитва учтиво да й обясни каква е идеята, само че онази нещо не схваща. Започва да я пита, къде била живеела, че не знае как да се разплаща в ресторанти. Тя пък на свой ред й обяснява, че живее във Франция и работи точно във същата сфера, и където тя работи, се процедира така. Но така и не се разбират накрая и заради разразилият се спор, сервитьорката остава без бакшиш накрая.
 Всъщност и аз много не разбирам защо е толкова важно да ги завърти тези пари и да си прави труда да търси стотинки, след като така или иначе после ще й ги даде пак. Допреди да ми разкаже този случай, все се чудех защо като тръгнем да плащаме сметка някъде, винаги започва едни сложни изчисления и да търси стотинки, а то ето каква била работата. Но явно във Франция хората все пак държат първо да си видят рестото, да му се порадват, а после, ако са на кеф - да оставят бакшиш.
Виж целия пост
# 35 028
Много правилно правят във Франция - не винаги бакшишът е заслужен и нека клиентът да прецени дали да даде или не. Аз така преди време чинно си чаках при сметка около 32 лв осемте лева ресто от сервитьорката, така и не ги получих, явно за бакшиш ги е сметнала и се е самообслужила.
Виж целия пост
# 35 029
Не мисля, че хората държат да се порадват на рестото, просто държат на това да имат право на избор да оставят или не. Защото в разказаната случка сервитьорката не е оставила на клиента право на избор, а е решила че бакшиша и се полага по право.
Виж целия пост
# 35 030
Да, именно. А, ако не беше направила врътката, нямаше да разбере, че бакшишът не е заслужен.
Виж целия пост
# 35 031
Аз правя точно така- изчаквам да ми върнат и после оставям колкото преценя.  За сервитьорите, обаче това явно е много трудно да се предвиди и често ми се случва следното: сметка 31, 40 (например). Давам 40 и си правя сметката, че като ми върнат рестото ще си взема само 5лв., а останалото ще оставя за бакшиш.  Да, но мноооого често ми връщат само 8лв, т.е.сервитьорът сам си решава да си закръгли и да си вземе 60ст. Ми ок, щом на толкова си оценява труда- няма проблем. Почнат ли така сами да си взимат и да се правят на тарикати, ги оставям само с това, което са си взели. Да не говорим, че това е номер на най-грубите и мързеливи сервитьори. Той сам си знае, че не се е държал както трябва и не заслужава нищо, та затова бърза да си вземе.

В България бакшишът не е задължителен, нито е определен някакъв процент, така че е право на всеки клиент дали, или....
Виж целия пост
# 35 032
И аз процедирам като Boho chic.
Давам им възможност да ми върнат и ако видя, че са коректни и ми връщат точно, оставям цялото ресто или част от него. Преценявам според размера на сметката и рестото. Започнат ли да се тарикатят, не оставям бакшиш, че и дори се е случвало да им напомня, че чакам ресто, ако случайно "забравят" (случвало се е да се "разсейват" за ресто около 40 лв.!, което определям като наглост). Бакшишът в България е приет като вид награда за добро обслужване, а не се дължи по право, а коректността е част от доброто обслужване.
Виж целия пост
# 35 033
или му броят надценката на вафлите, банковите такси и черната каса, има голям риск вечно да бъдат недоволни, неразбрани и недобре обслужени.

Тези неща засягат и потребителя - тоест удрят го в джоба, така че защо да не им се обръща внимание не разбрах. Аз в моята работа нямам черна каса, че да взимам от там пари за черната каса на някой си търговец, всичко ми е на светло, плащам си данъците до стотинка, искам същото и от останалите членове на обществото. Прекалено ли е?

Не, разбира се. Ако правят нарушение е проблем. Но да смяташ, че са измамници, само защото нямат пос-терминал, е търсене на теле под вола.

Нищо лично, предозираш. Написаното все още стои.
Виж целия пост
# 35 034
Сега, като заговорихте за бакшишите да ви разкажа. Не е селско, даже много добро. В ресторанта на Джейми Оливър в Глазгоу плащах сметката с карта. При подаването на пос устройство сервитьорът ми каза, че ако съм доволна от обслужването и желая да оставя бакшиш, да добавя сумата към сметката преди да платя. За първи път ми се случва да дам бакшиш по този начин, но синът ми ми каза, че това било практика там.
Виж целия пост
# 35 035
И тук е така.  Плащаш сметката,  донасят ти да  я подпишеш и към нея има графа -
 бакшиш.
Например сметката е $50, очаквания бакшиш е от $5 до $10, взависимост от обслужването.  
Сервитьорите не виждат какво оставяш, защото прибират папката със сметката, след като клиентите си тръгнат. Но пък тук бакшиша е "регламентиран" процент, така че вероятно няма много "изненади"
Виж целия пост
# 35 036
Няма ли да е по-лесно направо да кажете на сервитьорката да закръгли на определена сума и да ви върне остатъка от рестото. Ние процедираме така и няма проблеми. Примерно при сума 31,50 лв даваме 35 лв и казваме "благодаря" /което означава - не ми връщайте/ или даваме 40 лв и казваме "хвани си 35 лв", при което си получаваме 5-те лв ресто. Ако някой реши да си вземе сам бакшиша, не оставяме нито стотинка.
Наскоро в Турция се случи при сметка от 40 лири и някакви коруши да дадем 50 лири и да не получим ресто. А сядаме там всеки път, когато ходим и винаги оставяме по нещо дребно. Ама като не знаем как да си го поискаме, повъртяхме се, пък си тръгнахме. На следващият път отидохме на друго място да обядваме. А ако идем пак там, ще си приготвим дребни.
Виж целия пост
# 35 037
Съпругът ми процедира така - казва колко да си прихванат, но ми прави впечатление, че понякога се нацупват, че не им оставя цялата сума или дори се е случвало да решат да си я задържат и после да изтъкнат, че той им е казал да закръглят (посочената сума, до която да закръглят, "забравят", че им е била изрично спомената).
Виж целия пост
# 35 038
Преди малко оставих два лева на куриера, а момчето така се учуди, че чак и аз се учудих. Обаче те винаги ми качват кашоните до вратата, без да е платено за това, и нямам случаи за каквито съм чувала - ама ние ви търсихме, вие не вдигнахте телефона, затова сметнахме, че ще ви е по-добре да си вземете кашоните от офиса.
Виж целия пост
# 35 039
Аз имам много категорично мнение за бакшишите на сервитьорите. Бакшиш не дължа, защото ме обслужва някой. И в банката ме обслужват и в магазина, но там бакшиш няма и се смята за ок. Сервитьорството и таксито е работа като всяка друга. Аз не очаквам бакшиш за моята работа, така и не смятам за задължително да давам на някой бакшиш за работа за която взима заплата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия