Рецепти за домашни пюрета и каши

  • 670 272
  • 1 374
# 465
В бебешките зеленчукови пюрета /за 5 месеца/ мога ли да сложа няколко маслини? newsm78
Щом си преценила да захранваш по-рано поне отложи маслините за по-нататък. Повечето са доста солени, сол и захар се препоръчва след годинката и то в съвсем умерени количества.
Виж целия пост
# 466
Да питам и тук, някой, който е давал патладжан, може ли да ми каже с какво го готви? Купих и опеках патладжан, но аз го ям само на салата с пресни домати и печен пипер и нямам идея с какво да го сготвя за детето  Embarassed

До сега съм го давала по три начина  Simple Smile
1. Варен патладжан с картоф, домат, чушка, лук магданоз. Нещо като бебешки гювеч  Wink
2. Пълнени патладжани с ориз и месо /телешко или каквото ти се намира, аз свинско още не съм въвеждала/. Правя ги така, както се пълнят чушки. Отделям за Бобо от плънката и остъргвам от вътрешността на патладжана. Добавям и кисело мляко, за да не му е сухо  Simple Smile За нас правя бял сос.
З. Опичам патладжани, варя ги с домати докато стане гъсто и уврят доматите, добавям магданоз и чесън. Ние топим със залци хляб, а за детето добавям сухарче, ако не му се дъвчат залчета  Laughing
Дано да съм ти била полезна  Hug
Виж целия пост
# 467
Шада, благодаря ти за пореден път  Hug Ще ги изпробвам рецептите.
Направих й леща както ти ми каза и я хареса  Simple Smile
Виж целия пост
# 468

Задушен патладжан с пресни зеленчуци:
- парченца морков, чушка, лук или праз, пресен домат се задушават в малко вода под капак
- добавя се зехтин и сол 10 минути преди сваляне от огъня
- накрая може да се добави стерилизаран грах или царевица
- ако има повече течност, може да се сгъсти с малко брашно по време на готвненето или се добавя сухар или хляб

Печен патлаждан с млечни продукти:
- вътрешността се пасира или намачква
- смесва се със сирене, кисело мляко и/или извара, по избор
- малко пресен копър и зехтин са чудесно допълнение
Виж целия пост
# 469
Косе Босе, мерси   bouquet И твоите рецепти звучат добре, ще се пробват   chef
Виж целия пост
# 470
Здравейте! Тъй като е сезонът на плодовете, а ни предстои захранване имам въпрос за плодовите пюрета. Ще ми се да направя няколко пюренца от кайсии и праскови. Дали е подходящо да ги обеля (може би да бланширам за минута-две), да ги пасирам и замразя без да заварявам, за да запазя витамините и дали вкусът ще е като на прясно бланширани след размразяване или ще се промени? Изобщо, някой замразявал ли е пасирани плодове без да ги вари предварително и подходящи ли са за малко бебе?
А, прочетох, че можело 2-3 страници назад.Simple Smile
Виж целия пост
# 471
Момичета как приготвяте ечемичена каша ? На пазара има ечемик на зърна (съответно кашата може да се приготви на принципа на оризовата с печенето и смилането на зърната), освен това има и ечемичени ядки, които на външен вид са подобни на овесените и съответно предполагам могат да се приготвят като тях, т.е накисване+варене+пасиране, та кой вариант е за предпочитане.
Искам да питам още как се приготвя каша от сурово брашно (царевично)? Колко време трябва да се накисне и колко време да се вари?
Последен въпрос в началото на темата видях рецепта за пюре от суш. сливи и суш.кайсии? Накисването добре - ама за по-глямо детенце (9 1/2 м.) нужно ли е да се варят или може само да се пасират?
Много благодаря!  bouquet
Виж целия пост
# 472
Лаурен, нашият педиатър още на 7 м. каза, че детето може да яде накиснати сушени плодове - сливи и кайсии. Кайсиите накиснати не ги хареса, но сливите ги слагах за 1 нощ и на другия ден с кеф пробиваше люспата и буквално изсмукваше сържанието или глозгаше около костилката. Ако ще правиш пюре, по-добре ги накисни за 24 часа, заприличват почти на пресни Simple Smile
Виж целия пост
# 473
Момичета как приготвяте ечемичена каша ? На пазара има ечемик на зърна (съответно кашата може да се приготви на принципа на оризовата с печенето и смилането на зърната), освен това има и ечемичени ядки, които на външен вид са подобни на овесените и съответно предполагам могат да се приготвят като тях, т.е накисване+варене+пасиране, та кой вариант е за предпочитане.
Искам да питам още как се приготвя каша от сурово брашно (царевично)? Колко време трябва да се накисне и колко време да се вари?
Последен въпрос в началото на темата видях рецепта за пюре от суш. сливи и суш.кайсии? Накисването добре - ама за по-глямо детенце (9 1/2 м.) нужно ли е да се варят или може само да се пасират?
Много благодаря!  bouquet

Lauren, nameri si napravo gotovo e4emi4no bra6no. ima go v po-golemite ka4estveni verigi. Az polzvam ot polovin mesec i sam mnogo dovolna. Moq malchugan e na 8 meseca i 1/2 i pravq ka6atalednia na4in:
1.slagam malko voda+2-3 laji4ki AM, s koeto se hrani Moni da zavri
2. sled tova pribavqm e4emi4enoto bra6no i razbarkvam na baven ogan do jelanata gastota (Ako pak bra6noto ne e savsem finno, nakisvam ot prednata ve4er ili nqkolko 4asa predi upotreba i operaciata se povtarqs vareneto)
3. sled kato e gotova ka6ata, q garnira6 po jelanie s kakvoto iska6 - plod, izvara/sirene, malko zahar i t.n
Az li4no q pravq naturalna v pove4eto slu4ai - bez nikakva zahar, za6toto ne polzvam, no sam dobavqla i nqkoi pasiran plod. Po podoben na4in prigotvam i drugi ka6i ot ostanalite jitni kulturi. Ako pak ima ili znae6 po-interesni recepti, molq spodeli i s radost bih gi probvala.
Виж целия пост
# 474
Момичета, сигурно съм го Чела някъде или се е писало, но не се сещам (а и не ми се Чете толкова страници назад  Rolling Eyes) ... та .... Много ми се е прияло прясно зеленце с пилешко месце и доматЧета и ми се иска да дам и на бебка. Въпросът ми е : Мога ли да давам на тази възраст (1 год и 2 месеца) прясно сготвено зеле? и ако има някоя рецепта за детска супа или манджиЧка със зеленце ще се радвам да ми споделите рецепката ....  Hug ..... Благодаря ви предварително
Виж целия пост
# 475
...
1.slagam malko voda+2-3 laji4ki AM, s koeto se hrani Moni da zavri
...
млякото трябва да го прибавяш накрая, а не да го вариш Peace
Виж целия пост
# 476
Можеби не ми е точно за тук питането, но все някой и тук ще знае  Hug
От бобовите храни се сещам за:
леща
боб
стар грах
нахут
(соя) (в скобие, защото е много спорна храна)
Какви други бобови има Thinking
Виж целия пост
# 477
а на патладжаните какво им е ценното? И за каква възраст ги дават че са подходящи?
Виж целия пост
# 478
Аз пък имам въпрос относно доомашните сокове. Правя на сина ми нещо като нектар/разбивам в шейкъра 1 плод и добавям малко вода/ тази смес я пие преди да заспи следобедния си сън. Проблема е обаче че изпива половината, а другата като се събуди. Слагам сока в хладилника за около 3 часа обаче нали се "изпарявали" витамините от прясно изцедените сокове та се чудех няма ли как да го консервирам, за да си запази веществата   Thinking 
Виж целия пост
# 479
Беба28 - няма начин точно в този случай. Ако можеш да му направиш половинат плод и другата половина после - това би "спасило" най-много витамини.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия