Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 147 340
  • 807
# 105
Вчера забърках квас с кисело мляко http://boulangerieurbaine.wordpress.com/2010/11/18/как-да-си-направим-био-мая-с-кисело-мляк/
Има няколко начина сами да си „отгледате“ дива мая, квас или sourdough, както е по-известно в презокеанските сайтове.  Вариантът, който предпочитам е дивата мая с кисело мляко. Тя е сравнително лесна за отглеждане и не изисква чак толкова време.

Приготвяте си една пластмасова кутия с капак за био маята както и три дни, в които тя ще расте и хубавее. Смесвате в кутията следните съставки с дървена лъжица:

Ден 1 сутринта:

35 гр. хладка вода

25 гр. кисело мляко (по възможност домашно)

50 гр. брашно

Ден 3 сутринта:

100 гр. хладка вода

100 гр. брашно

Единствената уловка е че трябва да разклащате лекичко кутията на всеки 12 ч.На третия ден вечерта ще можете да използвате вашия 100% био продукт.
Виж целия пост
# 106
Към предишния пост да допълня, че ако ви се е отделила вода в киселото мляко, не я изхвърляайте а я добавяйте към кваса.
Виж целия пост
# 107
Преди време пробвах да направя хляб с квас и кис.мляко, но ми се получи по-кисел, отколкото като е само с квас. Ако е с мая и кисело мляко не е така.
Виж целия пост
# 108
Още чакам кваса ама нещо няма мехурчета.
Виж целия пост
# 109
Рано е да стане за 1 ден, моя беше готов на 8мия или 9тия, не помня точно. Аз го правих само с вода и брашно де, без кис.мляко.
Виж целия пост
# 110
Ani Ka,  не  претендирам, че  съм спец, но  мисля, че  ако сложиш малко  повече брашно, по-бързо ще  се  появят  мехурчетата.
Виж целия пост
# 111
Ani Ka,  не  претендирам, че  съм спец, но  мисля, че  ако сложиш малко  повече брашно, по-бързо ще  се  появят  мехурчетата.
Нали трябвало да е като боза?
Виж целия пост
# 112
Като по-гъсто палачинково (или по-рядко кексово) тесто го правя аз.
Виж целия пост
# 113
Как да си направя квас от хмел /става въпрос за пресен, а не изсушен/. Какво е съотношението.
Виж целия пост
# 114
Здравейте момичета, искам да попитам нещо за кваса. Започвам правенето на квас със пълнозълнесто брашно и вода. На третия ден вече имам бълбукащ и пораснал квас, но от следващия ден спира да се надига, но има балончета. На петия ден вече ми мирише на кисело и го изхвърлям. Дали не е готов или умира след третия ден не мога да разбера. Трябва ли след третия ден да го прибирам в хладилника или още не е бил готов на петия ден. Обърках се вече.

Виж целия пост
# 115
Ани  Ка, какво стана? Аз следвам съвета  да ми  е по-гъсто   от  кексово.  И нямам провал.

Радост, след като  е шупнало ти  е  нараснала популацията на гъдинките и иска повече храна. Wink  Аз ги храня 3 пъти на ден. Ако искаш, след като  шупне, отдели една част, която да продължиш да храниш (мисля, че на този етап, като шупне пак, може  да месиш), а другото или хвърли, или захрани  и прибери в хладилника.

Следвам съветите на Йоана: http://www.kulinarno-joana.com/2014/03/bageti-ot-bialo-brashno-s-kvas/
Виж целия пост
# 116
Благодаря, и мойте мисли бяха в тази насока че така трябва да стане, но вече изхвърлих два пъти. Да се надявам че сега вече ще се справя.
Виж целия пост
# 117
Аз да се похваля, че пробвах да направя хлебче с квас в машината за хляб, получи се. Първо го пуснах на програма за тесто, след това на програма за черен хляб, която при мен е 3.50 мин. Машината от години я вадя само по Великден да направя някой козунак, като все не се осмелявам и той да е с квас, но вече ще имам опита и може да опитам и козунак с квас. Но все пак не съм сигурна дали ще продължа в машината или както досега във фурната, спестява ми известни усилия и цапане, но от друга страна ми е кеф да пипам тестото и да си го меся сама, а и го правя само веднъж седмично, а понякога и по-рядко. Освен това все пак мисля, че хлябът, изпечен във фурна е някак по-вкусен от този в машинката, а и филийките са по-неудобни заради размера си (във фурната пека в две правоъгълни форми).
Виж целия пост
# 118
Вчера си набрах хмел.Искам да си направя квас с него . Не открих рецепта /начин на приготвяне с пресен. Моля някой да ми помогне.
 Смятам да пробвам в съотношение 2към 1 /2 части хмел + 1 вода / Колко време се вари или запарва.
 Какво брашно е най -подходящо -може ли типово.
Виж целия пост
# 119
yulmana, ето тук - http://vanillka.com/2012/04/01/hops-yeast-video/, а брашното според мен винаги е добре да е ръжено, пълнозърнесто, спелта, лимец..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия