Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 147 344
  • 807
# 465
Здравейте, какво ви е мнението за нахутената мая ? Купих си и пише, че по естествен път развива хлебни дрожди в тестото.
Виж целия пост
# 466
Здравейте, какво ви е мнението за нахутената мая ? Купих си и пише, че по естествен път развива хлебни дрожди в тестото.
Аз я използвам отдавна, надявам се да е вярно това, което пише за дрождите по естествен път. Смесвам я и с квас, за да втаса по-бързо хляба. На 500 гр. брашно слагам 10 гр. нахутена мая и около 100 гр.квас, в брашното слагам около 30% пълнозърнесто от лимец.
Понякога, но рядко, правя хляб тип Симид, само с нахутена мая и бяло брашно. Много е вкусен, но защото е само с бяло брашно гледам да не прекалявам.
Използвам я и за тесто за пица.
Виж целия пост
# 467
nati_nat, благодаря за отговора! Аз правихбсамо с нахутена мая и бяло брашно, не знаех че се казва симид този вид хляб. Ухае май различно и като че ли е по-вкусен.
Виж целия пост
# 468
nati_nat, благодаря за отговора! Аз правихбсамо с нахутена мая и бяло брашно, не знаех че се казва симид този вид хляб. Ухае май различно и като че ли е по-вкусен.
Да, уханието и вкуса са доста различни, на нас много ни допадат.
Не помня какво пишеше на опаковката, но аз я изсипвам в буркан и съхранявам в хладилник, иначе се разваля бързо.
Виж целия пост
# 469
Ползвам нахутената мая отдавна и съм много доволна.Основно с тъмни брашна меся,бяло не ползвам.Хлябът става вкусен.
Виж целия пост
# 470
Ползвам нахутената мая отдавна и съм много доволна.Основно с тъмни брашна меся,бяло не ползвам.Хлябът става вкусен.
Здравейте, на 500гр примерно тъмно брашно колко мая слагате?
Виж целия пост
# 471
1 суп.л.с връх
В малко топла вода я добавям,разбърквам,малко захар и брашно, до гъстота на боза.След 10-15мин шупва и добавям останалите продукти и меся.Малко дълго втасва,2-3ч.
Виж целия пост
# 472
1 суп.л.с връх
В малко топла вода я добавям,разбърквам,малко захар и брашно, до гъстота на боза.След 10-15мин шупва и добавям останалите продукти и меся.Малко дълго втасва,2-3ч.
Благодаря за отговора!
Виж целия пост
# 473
 bouquet
Виж целия пост
# 474
Напоследък със закваска приготвям фокача с карамелизиран чесън.  Heart Eyes





До сега не съм правила пица със закваска, та наближава и нейният ред.

Виж целия пост
# 475
Здравейте!
Записвам се в темата, за да се науча да правя закваска, а от там хляб и боза.
Отчитам един неуспешен опит, предполагам защото ми беше рядка кашата. Днес сложих втора и я направих по-гъста.
Виж целия пост
# 476
Справих се със закваската, този път се получи. Направих и 2-3 малки хляба, колкото да се пробвам.

Някой да е правил боза? Вече трети път опитвам, двата пъти с купешка боза и сега с квас, получава се, но докарва на мухъл. Чудя се каква може да е причината.
Виж целия пост
# 477
Справих се със закваската, този път се получи. Направих и 2-3 малки хляба, колкото да се пробвам.

Някой да е правил боза? Вече трети път опитвам, двата пъти с купешка боза и сега с квас, получава се, но докарва на мухъл. Чудя се каква може да е причината.

Домашна боза
Виж целия пост
# 478
Справих се със закваската, този път се получи. Направих и 2-3 малки хляба, колкото да се пробвам.

Някой да е правил боза? Вече трети път опитвам, двата пъти с купешка боза и сега с квас, получава се, но докарва на мухъл. Чудя се каква може да е причината.
Аз съм правила боза , като използвах за закваска бозата на Хармоника. Стана много хубава.
Виж целия пост
# 479
И аз съм правил с нея.Най-много ми допада с просо.Сварявам просото, след което го пасирам, добавям вода, кафява захар и закваската.Според мен става хубава.

Домашна боза от просо 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия