Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 493
  • 807
# 690
Здравейте. Нова съм тук. Направих си квас от пълнозърнесто брашно и вода. Кваса стана според мен и ме чака първият ми опит за направа на хляб. Обаче има неясноти. Може ли някой да ми помогне.
Ще замеся тестото на шрограма за тесто с втасване. После махам за няколко часа на стайна Т и следя дали е станало тестото. До тук ми е ясно, обаче след това каква програма да ползвам? Която има месене, втасване и печене ли? При мен това е програмата за Френски хляб дълга 3:10мин (Тефал е хлебопекарната). Не мисля, че имам програма само Печене. И още един въпрос. Ако постои тестото в стаята няколко часа да не сбъркам като включа на програма с месене? Тук ме интересува дали трябва да се меси или след престоя на стайна Т трябва направо да се пече. Въпросите ми са дублиращи се, но вие ще ми простите.
Ще се радвам някой да ми даде акъл как да го направя в хлебопекарната. Предварително благодаря за което!

За да използваш закваската по правилния начин в хлебопекарната трябва преди това да си усвоила тестото с квас, замесено на ръка.
Виж целия пост
# 691
До момента на печене всичко правя така, както си го описала. След това - на моята пекарна има програма само за печене, и мисля, че всяка една трябва да има такава. Пускам на 1 час, светла коричка, а понякога оформям и пека във фурната. Там поставям и чаша вода, за да е по-пухкав. Какъв модел е този Тефал, който няма програма само за печене?
Виж целия пост
# 692
Добро утро. Машинката е TEFAL PAIN ET TRESORS PF250135. Сега забелязвам, че пише в описанието, че има програма Квасен хляб. Да не би на нея да трябва да пека?

Ето го и описанието:

Добавете нещо допълнително към домашните си рецепти!
Хлабопекарна Pain & Trésors: повече от просто домашен хляб! Разширете възможностите си с мултифункционалната и компактна хлебопекарна Pain & Trésors. Лесно правете домашен хляб, пица, овесена каша, кисело мляко и много други, благодарение на 20 автоматични програми! 3 безглутенови програми: Солен безглутенов хляб / сладък безглутенов хляб / безглутенов кекс 7 програми за хляб: Бърз пълнозърнест хляб / Пълнозърнест хляб / Безсолен хляб / Супер бърз хляб / Ръжен хляб / Френски хляб / Сладък хляб 7 други програми: Квасен хляб / кекс / паста / само готвене / овесена каша/ зърнена храна / мармалад 3 програми за млечни храни: Кисело мляко / кисело мляко за пиене / извара. Добавете още вкус към рецептата с автоматичния диспенсър: мая, стафиди, ядки, шоколадови парченца и други!
Виж целия пост
# 693
Мисля, че т.н. при превода програма "само готвене" е всъщност "печене", грешка в превода има. Виж колко е продължителността й, вероятно можеш да си я настроиш сама колко време да бъде.
Виж целия пост
# 694
Мисля, че т.н. при превода програма "само готвене" е всъщност "печене", грешка в превода има. Виж колко е продължителността й, вероятно можеш да си я настроиш сама колко време да бъде.
Да, наистина има допусната грешка. Сега намерих Програмата Само готвене и точно тя може да се настройва до 1:10мин.
Благодаря ви много на всички!
Отивам да замеся тестото и довечера ще опека хляба на тази програма. После ще пиша какво се е получило. Благо Даря Ви!!!

Направих хляба, но резултатът не е задоволителен. Идеята ми е да правя хляб само от три съставки: вода, сол и брашно.
Очаквам вашите коментари, но нека ви кажа какво направих днес.
Захраних кваса и след около половин час замесих тестото. Струва ми се, че тук е първата ми грешка, че не изпаках поне час след захранването му.
Замесих на програма Тесто и оставих в хлебопекарната със затворен капак. Стори ми се, че хваща коричка, не знам дали това е нормално, но не го завих с кърпа заради капака. Може би и тук имам грешка.
След около 6 часа, когато видях, че тестото повече не се надига, направих три разреза на тедтото и сложих да го пека за 1 час на Програма Печене. Разрезите не можах да ги направя рязко заради получилата се коричка върху тестото.
Очаквам вашите коментари, забележки, съвети, приемам всичко
Виж целия пост
# 695
Здравейте msi_msi, сега ще обясня как правя хляб със закваска във хлебопекарна. Направих си закваска от грозде по този начин   https://www.youtube.com/watch?v=jeeh-PKb7uA&t=1451s. Със тази закваска хляба няма кисел вкус и е много вкусен. За хляб 750гр. използвам 380гр. закваска, 100гр. изворна вода, 270гр. брашно, 6-7гр. сол и 1-2с.л. олио или зехтин (може и без него). Водата, която използвам за хляба и закваската, винаги е изворна. Пускам да се меси на най-дългата програма, при мен е за безглутенов хляб, при вас може да е за френски хляб. Когато наближи времето за печене, изключвам машината и оставям хляба да втаса добре. Какво значи добре е малко относително понятие, но аз видях че хлебопекарната Ви е до 1000гр. хляб и затова предлагам рецепта за 750гр. Хляба много набухва, ако е от бяло брашно и може да опре в стъклото, ако се използва максималния грамаж. Втасването става за 3-4ч. Аз изчаквам да запълни ваничката до около 1,5см. от ръба в краищата, но в средата тестото може да е на нивото на ръба Тогава пускам на програма печене за 1ч.10м. Винаги става прекрасен хляб, мекичък, с хрупкава коричка. Може да се използва всякакво брашно, ако започне да маже под бъркалките, се добавят 1-2с.л. брашно. При по-тъмните брашна е нормално малко да маже. Ако пък е много твърдо тестото, се добавят 1-2с.л. вода. Брашната са различни по влажност. Успех!
Виж целия пост
# 696
Закваската ми е с начало : юли 19 , а сега е в стихията си
Виж целия пост
# 697
Здравейте! Нова съм в това начинание - правенето на квас. Опитвам се от известно време да си отгледам и захвана, но нещо не ми се получава. Опитах с ръжено брашно - 2 пъти - не се получи. Започва да мирише на много лошо. Към третия ден се появават леки балончета в сместа, но после променя рязко миризмата си и спира да се надига и балончетата изчезват.

Реших, че брашното може да не е качествено. За това сега опитвам с лимец, но отново същата работа - към третия ден започва да има признаци - надига се леко и се появяват мехурчета, и при следващото захранване изчезват, спира да се надига и променя миризмата си.

Незнам къде греша.
Правя ги в буркан със сложена капачка, без да я затварям. Пробвах и с надупчена капачка - пак не става. Захранвам го на всеки 24 часа с по 2-3 с.л. брашно и същото количество вода. Съхранявам в затворен шкаф.

Моля за мнения. Благодаря.
Виж целия пост
# 698
Аз правя закваската с пълнозърнесто брашно по този начин: Вечна закваска за тесто.
Виж целия пост
# 699
И водата е важна. Следвал съм тези съвети и си спомням, че стана от първия път. Използвах вода от чешмата, но филтрирана с кана.

Виж целия пост
# 700
И аз гледах това клипче и по него правих първия път - не ми се получи. Ползвам филтрирана вода...

Този квас е от четвъртък - с лимец


В събота се беше надигнал и отстрани се виждаха мехурчета в цялата смес. Миришеше на кисело но не на лошо. След като го подхраних в събота в неделя беше спаднал, нямаше мехурчета вече и миришеше на по-лошо....
Виж целия пост
# 701
На 24 часа хранене е много, като време. Максимум 12, ако е топло в помещението и по-често. Всички работим, пробвай в хладилник, изворна вода и пълнозърнесто брашно, не ръжено. Това беше моята тайна за успех, макар че така хранех даден ми квас. Сутрин и вечер се храни и помещението в което се държи, не трябва да е повече от 20 градуса, също не и на слънце. След 20 градуса се въди лоша бактерия и миризма. Също купувайте по възможност био брашна, поне за кваса. Няма смисъл да се инвестира време и енергия да се прави чист хляб без мая, с кофти брашно, избелители и подобни.
Виж целия пост
# 702
Благодаря ви много за насоките! И аз се замислих дали не трябва по два пъти на ден да го захранвам. И от вчера го захранвам така. В понеделник направих нов буркан и засега добре върви - надига се и има мехурчета. Този от снимките не върви добре. Но другия мисля, че ще стане Simple Smile

В помещението е около 20-21 градуса. Държа го в шкаф на тъмно. Брашното е био лимец и водата изворна. Надявам се да имам успех с последния Simple Smile
Виж целия пост
# 703
Също пълнозърнесто брашно и не слагайте захар. В пълнозърнестото има естествени захари, които да го хранят.
Виж целия пост
# 704
Тъмните брашна  не са ли по  консервативни  по отношение на развитие на дрождите ?
За разлика от белите брашна трябва да се чака 24 часа за да втасат хлябовете  . Хлябовете които се предлагат  по магазините не са ли половината бели , половината  тъмни брашна ?

И е много да го храниш  по 2 пъти на 24 часа .Те дрождите в тъмните брашна по бавно  оживяват .  И изхвърляш стария квас преди да е замирисал на прокиснато , и оставаш само закваска от него, за това и ти замирисва на лошо - прокиснато . И хляба не ти е кисел после .
Правилно ли разсъждавам ?? .
Поне миналото лято, когато си правих  квас   достигнах до този извод а и като си спомних и как баба ми го правеше  изобщо хляба и не беше кисел . .   .
Квасът е най хубав когато е  увеличил обема си най малко 2 пъти .  и тогава замесваш питката.
Почне ли да спада  вече е кисел .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия