БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 694
  • 736
# 720
Уф, това с кексовете и на мен ми е голяма драма...
Едни и същи рецепти един път станат, друг път не. Пък по един и същи начин ги правя, уж.

В този ред на мисли - кажете "кога" да вадя баниците и кексовете, за да си останат бухнали?
Има ли някаква врътка...?
Виж целия пост
# 721
Е, тя баницата е ясна - при нея няма какво да объркаш. Вадиш, когато се зачерви хубаво отгоре. Аз пека моите на 180 градуса, като в киселото мляко слагам половин чаена лъжичка сода за хляб и така плънката става по-пухкава. Освен това когато правя вита баница, никога не завивам стегнато корите, а когато правя наложена - леко ги надиплям, не ги изпъвам.

За кексовете знам, че ако са добре изпечени, няма да спаднат след изваждане, но винаги е добре да оставиш печивото, каквото и да е то, поне 5-10 минутки след края на печенето във фурната на леко открехната вратичка. По-капризните сладкиши (като чийзкейковете например) се чакати повече, за да не се напукат. Peace

Бе, на теория всичко ми е ясно, ама на практика не ми се получават всеки път нещата и това ме вбесява. Забелязала съм, че най не стават, когато много им се старая. hahaha
Виж целия пост
# 722
Забелязала съм, че най не стават, когато много им се старая. hahaha

Windy, за горното с две ръце те подкрепям, точно тогава не стават, така е! Като ги смотвам понякога, учудващо превъзходен резултат се получава. newsm78 Е затова, никакво ядосване, като не стане днес, утре ще стане! Grinning  bouquet
Виж целия пост
# 723
Не можах да разбера защо не ми се получиха хрупкави тиквичките. Правих ги по рецептата. Даже като ги посолих изчаках половин час и повече ,отцедих хубаво водата, потопих ги в яйце после в брашно , наредих ги като керемидки с презастъпване , ами не ми станаха хрупкави. Моля ,който е правил хрупкави тиквички и му се получават да ме светне по въпроса.
Виж целия пост
# 724
Само като чуя рецептата, мога да ти кажа, че няма да станат хрупкави в този вариант. Тиквичките, по начало, са с доста високо съдържание на вода. Когато ги печеш на фурна, няма как да станат хрупкави, освен ако не ги наредиш, но без да се застъпват, върху тава, застлана, да речем, с хартия за печене. Най-големи шансове имаш, ако ги направиш на много тънички резенчета, което би постигнала примерно с белачка за картофи. Така се правят и популярните тиквички по гръцки - тъкни парченца, оваляни в галета, се пържат до златисто и стават като чипс. Там резултатът е гарантиран.

labrex, така си е! Не знам защо така се получава, но е факт. Някога толкова внимавам, меря си продуктите до милиграм, бъркам смесите като с перце и пак не става, да му се не види! Но си мисля, че и най-големите майстори си имат лоши дни, какво остава за лаици като мен... Hug
Виж целия пост
# 725
Само като чуя рецептата, мога да ти кажа, че няма да станат хрупкави в този вариант. Тиквичките, по начало, са с доста високо съдържание на вода. Когато ги печеш на фурна, няма как да станат хрупкави, освен ако не ги наредиш, но без да се застъпват, върху тава, застлана, да речем, с хартия за печене. Най-големи шансове имаш, ако ги направиш на много тънички резенчета, което би постигнала примерно с белачка за картофи. Така се правят и популярните тиквички по гръцки - тъкни парченца, оваляни в галета, се пържат до златисто и стават като чипс. Там резултатът е гарантиран.

labrex, така си е! Не знам защо така се получава, но е факт. Някога толкова внимавам, меря си продуктите до милиграм, бъркам смесите като с перце и пак не става, да му се не види! Но си мисля, че и най-големите майстори си имат лоши дни, какво остава за лаици като мен... Hug


Еее, за пържени предполагам ,че ще станат хрупкави ,но аз искам печени да се получат хрупкави. Благодаря все пак за препоръката с хартията
Виж целия пост
# 726
Само като чуя рецептата, мога да ти кажа, че няма да станат хрупкави в този вариант. Тиквичките, по начало, са с доста високо съдържание на вода. Когато ги печеш на фурна, няма как да станат хрупкави, освен ако не ги наредиш, но без да се застъпват, върху тава, застлана, да речем, с хартия за печене. Най-големи шансове имаш, ако ги направиш на много тънички резенчета, което би постигнала примерно с белачка за картофи. Така се правят и популярните тиквички по гръцки - тъкни парченца, оваляни в галета, се пържат до златисто и стават като чипс. Там резултатът е гарантиран.

labrex, така си е! Не знам защо така се получава, но е факт. Някога толкова внимавам, меря си продуктите до милиграм, бъркам смесите като с перце и пак не става, да му се не види! Но си мисля, че и най-големите майстори си имат лоши дни, какво остава за лаици като мен... Hug


Еее, за пържени предполагам ,че ще станат хрупкави ,но аз искам печени да се получат хрупкави. Благодаря все пак за препоръката с хартията
пробвай да ги оваляш в галета + царевично брашно или с панировка Simple Smile стават чуднички Simple Smile ето рецепта
Виж целия пост
# 727

Еее, за пържени предполагам ,че ще станат хрупкави ,но аз искам печени да се получат хрупкави. Благодаря все пак за препоръката с хартията

Тези ФИЛИЙКИ ОТ ТИКВИЧКИ С ХРУПКАВА КОРИЧКА са печени и стават хрупкави и едни, като че ли подобни на твоята рецепта, с леки разлики - ЧИПС ОТ ТИКВИЧКИ.

Снимки на филийките, че радикал.ру пак ми е скрил тези от темата.

Скрит текст:


Виж целия пост
# 728
Ще пробвам и вашите предложения. Тиквички бол! Grinning
Виж целия пост
# 729
Има нещо вярно за старанието...
Иначе за баницата ще ви кажа кое е единственото, което не й става при мен.
Като я гледам през прозорчето - супер бухнала, златиста, направо прелест.
И винаги толкова бързаме, че отварям рязко вратата и тя спихва за секунди.
Това с чакането ми е голямата драма и се чудех дали няма някаква врътка друга... Явно няма =)
Виж целия пост
# 730
ако ползваш тава с незалепващо покритие (тефлон, керамика, или йенска) когато е готова я изваждаш и обръщаш на 3-4 купички. Така баницата остава да си виси надолу докато изстива и остава бухнала. Но само за обикновена тава се получава, иначе ще ти изпадне баницата на плота.
А за спъхването - зависи и рецептата ти за баница каква е.  Откакто правя тази http://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_8.html не съм обръщала на купички, не спъхва, пухкава си е и вътре.
Виж целия пост
# 731
Привет!
Можете ли да ми кажете откъде в София мога да си купя конец за готвене?
Чувала съм, че някой готвят и с обикновен, но какъв точно?
Благодаря
Виж целия пост
# 732
Привет!
Можете ли да ми кажете откъде в София мога да си купя конец за готвене?
Чувала съм, че някой готвят и с обикновен, но какъв точно?
Благодаря

Последно завивах един свински врат, беше си обикновен конец, но доста дебел. Нямам идея какъв е.
Виж целия пост
# 733
Днес, като видна лакома лакомия, си купих манатарки, пачи крак, кладница и печурки  Crazy Добре че с това се изчерпваше асортимента на гъби в магазина. И сега се чудя как да ги сготвя.
Една част ще задуша с масълце, а за останалите разчитам на вашите предложения.
Виж целия пост
# 734
искрено ти завидях  Laughing  ето ти и със сметана, и в тарталети http://pep-4o.blogspot.com/search?q=%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0 … D1%80%D0%B0%D0%BA
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия