Тенджери и тигани от лят чугун

  • 58 534
  • 75
# 45
Споделих този линк в темата за безвредните съдове но, си мисля че и тук може да е полезна.
http://alia.tropot.net/2015/04/02/cast-iron-skillet-lodge/
Виж целия пост
# 46
Здравейте,  имам въпрос към тези, които са си "омаслявали" тиганите- може ли да споделите как точно го правите?
От няколко месеца имам тиган Лава,  но все още ми залепва. То се и вижда, че не е омаслен равномерно...поне се надявам от това да е проблема, че ми беше голям мерак такъв съд Tired
По препоръки на Лава го намазах с олио и на максимална фурна, но обърнат обратно, го пекох около час и половина. Явно трябва да го направя още няколко пъти newsm78
Виж целия пост
# 47
Купих си преди години чугунени тигани с тефлоново покритие . Ето този модел е единствения оцелял здрав само че не е като на картинката от алуминий , а от чугунhttp://www.bratpfannentest.de/amt/gastroguss-induktions-fischpfanne/ Другите са с нарушено покритие и се чудя какво да ги правя . Моля за съвет , ако някой може да сподели.
Виж целия пост
# 48
Здравейте,  имам въпрос към тези, които са си "омаслявали" тиганите- може ли да споделите как точно го правите?
От няколко месеца имам тиган Лава,  но все още ми залепва. То се и вижда, че не е омаслен равномерно...поне се надявам от това да е проблема, че ми беше голям мерак такъв съд Tired
По препоръки на Лава го намазах с олио и на максимална фурна, но обърнат обратно, го пекох около час и половина. Явно трябва да го направя още няколко пъти newsm78

Тези чугунени тигани колкото повече се използват, толкова по-добри стават. Simple Smile Имам такъв грил тиган 26см. Омазних го и го изпекох в началото, после пак позалепваше храната, ама с времето и ползването все по-малко лепне. Е, вида му вече не е като на нов тиган, има и едни кафеникави наслоявания от мазнина, които са си ОК и точно те, според мен, са причината да не лепне вече.
Виж целия пост
# 49
Да питам и аз - имам чугунена тенджера с емайлирано покритие и скъпият ползвал нож да нареже нещо вътре, та сега имам две-три драскотини на емайла. Проблем ли ще е така да се ползва?
Виж целия пост
# 50
И аз имам такива драскотини, но не мисля, че е вредно за здравето. Те са само на повърхността, на емайла. Не е достигнат слоя чугун.

Имам и аз въпрос.

Понеже мия моето Le Creuset в миялната, там където няма емайл -най-горе по ръба на тенджерата и по ръба на капака се образува ръжда. Махнах ръждата с накисване в гореща вода с лимонена киселина, и след това подсуших и намазах с кокосово олио.
Обаче сготвих след това и ми стана гадно, че този ръб, който е чугун, може да отделя нещо и хвърлих манджата. Ориз беше.
Как да го запечатам сега този ръб?
С мазнина намазан на 150 градуса във фурната за един час стана нещо като коричка от загоряла мазнина.
Не ми хареса, и на вид беше доста неугледно, затова пак го изтърках от нагара.
Някой има ли идея какво да направя?
Яд ме е , че дадох толкова пари, но една приятелка ме подведе - тя редовно миела нейната в миялната, нишо не и ставало.
Виж целия пост
# 51
мажи с олио или зехтин не се ч кокосовото нещо кой знае какво ще отделя, не си мазала с доместос, че да се притесняваш толкова.
Иначе ако вече има коричка от загоряла мазнина (т.е. патина) по ръба, надали има какво толкова вече да го запечатваш този ръб.
Виж целия пост
# 52
Вярно е, че с ползването тигана става по-омаслен, но за яйца не е ок и ще се наложи да купя един тефал- само за яйца и омлети. Определено в чугуна храната има друг вкус- в добрия смисъл.
Сега се замислям за оребрен тиган и приемам препоръки  Peace
Виж целия пост
# 53
Здравейте,  имам въпрос към тези, които са си "омаслявали" тиганите- може ли да споделите как точно го правите?
От няколко месеца имам тиган Лава,  но все още ми залепва. То се и вижда, че не е омаслен равномерно...поне се надявам от това да е проблема, че ми беше голям мерак такъв съд Tired
По препоръки на Лава го намазах с олио и на максимална фурна, но обърнат обратно, го пекох около час и половина. Явно трябва да го направя още няколко пъти newsm78
Има значение миенето!
Само топла вода и гъба БЕЗ ПРЕПАРАТИ,а след измиване задължително обтриване със салфетка напоена с олио.Ако ползваш препарат те връща в изходна позиция по отношение образуването на покритие.Това разбира се само за съдове  от чугун без емайл.
Да не стават за яйца. Peace
Виж целия пост
# 54
Скоро гледах чугунени съдове в Метро, мисля че на Лава бяха. Много се изкушавах да взема, но реших първо да попрочета. Дъното не ми се стори перфектно гладко, следователно си мисля, че мога да си надера керамичния плот. Може ли да се ползват на тези котлони, изглеждат ми груби.
Това омазняване след измиване, после така омазнен ли се прибира в шкафа? За оребрения тиган, вкуса като на скара ли е, дими ли като се пече месо върху него? И това пукване, дето някой писа, има ли по-специално изискване за употреба, например за глинения гювеч, знам че трябва да се затопля постепенно, винаги внимавам да не го пръсна с вода, вадя го на суха подложка, не доливам студена вода. Пукването на чугуна, води ли до протичане на храната която се приготвя в момента извън него или не?
Предварително ви благодаря за насоките Hug
Виж целия пост
# 55
Да, като при глинените, загрява се бавно и постепенно и другите там както си описала... и аз въпреки, че го пазех ми се спука,  излязоха няколко капки мазнина докато си досготвя, нищо фатално.
Поне при мен доста дими и да като на скара ми е вкуса, но пък все пак няма дървени въглища Wink
Виж целия пост
# 56
Angel_Dust , благодаря, ще поразгледам  Simple Smile
Виж целия пост
# 57
Вярно е, че с ползването тигана става по-омаслен, но за яйца не е ок и ще се наложи да купя един тефал- само за яйца и омлети. Определено в чугуна храната има друг вкус- в добрия смисъл.
Сега се замислям за оребрен тиган и приемам препоръки  Peace


Купи си керамичен за яйца и омлет, в тях няма проблем. Peace
Виж целия пост
# 58
Вече години ползвам чист чугунен тиган (lodge). Яйца на очи или омлет не залепват. Когато го мия, водата се плъзга по дъното.
Като го купих измих, омаслих и пекох. След употреба мия с гъба и гореща вода, подсушавам, слагам на котлона да се затопли и да няма със сигурност вода, мажа с растително масло.
Виж целия пост
# 59
Да, чугуна се нагрява бавно, но и бавно изстива после....т.е. можете да намалите котлона на минимум, след като се е нагряла добре тенджерата или тигана, така спестявам газ... в моя случай. Simple Smile
Върху керамични плотове може да се ползва чугуна, но трябва да се внимава да не се провлачва, защото наистина може да надере керамиката.

Появата на пукнатини по чугунените тигани изобщо не пречи на функционалността им, освен това не мисля, че има опасност да се отделят канцерогенни вещества в храната през тези пукнатини... При всички случаи по-опасно е да се готви в тигани с тефлоново покритие, от колкото в чугунен тиган с напукан емайл.
Апропо ... има онлайн магазин, в който се продават чугунени съдове LAVA, които са с малки дефекти - точно такива пукнатини или пък чукнати и с паднал цветен емайл.
Ето линк, за който има интерес: http://www.lavabulgaria.com/


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия