Тенджери и тигани от лят чугун

  • 58 458
  • 75
 Grinning Здравейте.
Вероятно и при вас, както у мен, споменаването на "чугунена тенджера" буди асоциация с вкусните бабини манждички.   Grinning  Защото готвенето в чугун не е нещо ново, но е достатъчно добре забравено и поизместено от съвременните мултикукъри и всякакви специални уреди за бързо приготвена храна. По една или друга причина, чугунените съдове, които се намират на пазара у нас са изключително скъпи, а и рядко се намират истински чугунени тенджери и тигани. Извинявам се, ако звучи като реклама, но има толкова малко информация за чугунените съдове и храната, приготвяна в тях. Още по- малко пък за местата където може да се купят.  А да се готви в чугунена тенджера е повече от удоволствие. Единствените, които могат да се намерят на прилична цена в България са LAVA. Идеята ми е в тази тема, да споделяме своите лични впечатления и въпроси, свързани с употребата на чугунени съдове - тенджери, грил тигани, обикновени тигани. Надявам се да се получи добра дискусия.  Peace

Аз ползвам такава тенджера от почти година. Всичко, приготвено в нея е уникално вкусно, освен това и здравословно, защото тежкия капак не позволява да се губят витамини и минерали с парата. Всичко, което се изпарява, кондензира по капака и се връща в ястието. Никакво кипене.  Flutter
Вие ползвали ли сте чугунени съдове?
Виж целия пост
# 1
Купихме си чугунен грил тиган. Много тежък и много скъп. Всичко, сложено в него залепва, съответно загаря и почистването му след употреба е цяло приключение. Не знам за тенджерите, но този тиган е най-несполучливата ми покупка досега. За същите пари щях да си взема 2 с керамично покритие (каквито са ми всички останали съдове за готвене в кухнята). Това са моите впечатления Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Привет, ngeorg. Ние имаме чугунена грил плоча, която слагаме директно върху газовите котлони. Не знам какъв е точно твоя грил тиган, но от опит ще ти кажа, че за да не залепва трябва да е много добре нагрят, преди да сложиш месото или каквото там ще се пече. По принцип не омазнявам грила преди печене, освен когато печем риба.  Wink Пробвай така. Да имаш истински чугунен грил си е ценна придобивка. Щом казваш, че е бил скъп, значи има емайлово покритие, което да го пази от ръжда и можеш да го миеш. След миене е добре да го омазниш и така да го прибереш. Моята чугунена плоча може и в миялна да се мие, но аз не съм я пускала там. Почиствам я само с гъбичка и препарат за съдове, лесно става.  Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Благодаря за съветите. Използвам го на керамични котлони, винаги слагам месото на загрят тиган. Въпреки всичко - залепва. Може пък просто моят тиган да е неполучлив, не знам  newsm10
Виж целия пост
# 4
Записвам се в темата, отскоро имам тенджера на Le Creuset, но още не съм я пробвала. Надявам се да намеря някои по-специали рецепти във форума, които да са подходящи за тази тенджера. Четох, че даже хляб може да се пече в нея.
Виж целия пост
# 5
Имам тази тенджера и съм много доволна от нея.  Heart Eyes В момента има промоция на няколко от серията и като пазарувам от Теско събирам стикерчета с които после купувам на преференциални цени, в случая тази я взех за £39.00 Мисля да си взема и една по-малка, че тази е огромна. Поръчах си и оребрен тиган на Denby, че ми писна на няколко месеца да сменям телфонския.  Tired

 tita_klrv, с какво омазняваш?  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 6
Аз видях Лава тенджерите в Метро наскоро. Но цените им от около 100+ лв ме отказаха съвсем в началото. Иначе на вид тенджерите са много симпатични и както може да се очаква - тежки.
Виж целия пост
# 7
Имам две касероли и един тиган на Le Creuset и естествено съм много доволна. Тези на Лава ги гледам като вериант да заменя съдове които не са ми ежедновно необходими, като формички за хляб примерно. Тези на Le Creuset струват над 100 паунда, а тези на Лава при един продавач от OLX намерих за 56 лв. което е повече от приемливо. И аз като вас ще се оглеждам за отзиви  Peace
Виж целия пост
# 8
Имам тиган от големите на :
http://www.amazon.co.uk/s/=nb_sb_ss_c_0_4?url=search-alias%3Dkit … =lodg%2Caps%2C264
и скара не знам на коя фирма но ми е повече от 20 г.
Вкусно е ,не залепва , но ми е тежко за почистване(сапун и вода) и намирам за неудобство че не бива да се поставя в съдомиялня. Освен това ако има храна в тигана не мога да го вдигна с една ръка и с другата да сипвам ,защото е много тежък. До някъде е проблем че не бива да се готвят кисели съставки(доматени сосове и вино).
Предпочитам стоманените съдове.

p.p. Някой опитвал ли е да пече кекс в такъв съд? Какво ви е мнението? Praynig
Тези дни се оглеждах за подходящ безопасен и хубав съд за печене на кексове,козунаци и пити,но нещо тефлоновите и тези с незалепващо мраморно покритие не ме грабват  Confused
Виж целия пост
# 9
Имам и тигана на Lodge за съжаление не го ползвам често. Моя е сравнително нов, не е събрал мазнина (така да се каже) и си ми залепва. Пробвах палачинки - загарят бързо и стават сухи, вероятно има някаква тънскост, но аз не съм я хванала.
В емайлирани чугунени съдове от типа на Лава и Ле кроазет стават страхотни хлябове и козунаци. За кекс, не съм пробвала, ползвам селиконова форма.
Точно днес си спазарих един страхотен чугунен съд за печене на хляб от Продавалника. Залагам много на него защото си има и капак а любимият ми хляб е Капамата на Ерденч.
Виж целия пост
# 10
Имам и тигана на Lodge за съжаление не го ползвам често. Моя е сравнително нов, не е събрал мазнина (така да се каже) и си ми залепва. Пробвах палачинки - загарят бързо и стават сухи, вероятно има някаква тънскост, но аз не съм я хванала.
В емайлирани чугунени съдове от типа на Лава и Ле кроазет стават страхотни хлябове и козунаци. За кекс, не съм пробвала, ползвам селиконова форма.
Точно днес си спазарих един страхотен чугунен съд за печене на хляб от Продавалника. Залагам много на него защото си има и капак а любимият ми хляб е Капамата на Ерденч.
Може ли рецепта за тази капама?
Виж целия пост
# 11
Хляба е на ЕрдИнч, извинявам се за грешката http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676959.msg22889022#msg22889022
Виж целия пост
# 12
Много благодаря за линка, има страшно интересни рецепти
Виж целия пост
# 13
http://www.amazon.co.uk/Denby-Imperial-Litre-Round-Casserole/dp/ … SYAZN4SMJJ2DHWYGS

какво ще кажете за тази тенджара?
незная английски и немога да разбера от какъв материал е.моля някой да ме осветли.  bouquet
Виж целия пост
# 14
Cast Iron е чугун. Има прилични, макар и не много на брой отговори.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия