Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ОТБИВАНЕ - 2

  • 111 025
  • 594
# 540
Аз в момента отбивам синът ми, на 13 м е. Но той суче само за заспиване. Започнах преди две седмици по-сериозно като за дневния сън го оставих една седмица баба му да го приспива.  Преди това се мъчих сигурно месец с различни варианти инямаше успех. Само това успя. Сега вече не търси през деня, заспива само с биба, даже и аз да го приспивам. Но вечер още търси. Мисля след още седмица, да започне баща му да го приспива вечер и такада спра и това. Ще ми остане само през нощта, 1-2 кърмения. Тях може би на есен ще махам, не знам там как ще стане, че през нощта дареве не става. Та,може да пробваш да го оставяш няколко дни на някой друг, докато свикне с идеята, че няма през деня.
Виж целия пост
# 541
Зазу,  колко е голямо детето?  Можеш да въведеш правилото навън и през деня да не суче,  само вечер,  в къщи или преди сън.  Ако детето е достатъчно голямо обяснявай за да разбере.  Не ходи с потници,  с дълбоки деколтета,  въобще  с дрехи,  които  навяват асоциация за гърдите и кърмене.  Избягвай да се преобличаш преь детето,  също и да сядаш или заемаш пози,  в които  го кърмиш обикновено. Това е еьин вид покана за кърмене.  Поне повечето деца така асоциират.
Виж целия пост
# 542
Зазу, ние сме същите, със същото държание. От преди  2 седмици обаче, започнах да се мажа сутрин с горчивия лак. На обяд мия, суче и заспива. Пак мажа, вечерта мия и суче за заспиване. През нощта пак започна да се събужда и да суче, но го отдавам на последния зъб, който излиза. За тези 2 седмици, идваше в началото, повдига блузата, казвам й, че горчи, тя пробва и бяга. От 4-5дни вече идва 1-2 пъти само през деня и докосва само, защото знае неприятния вкус и ме оставя. Мисля, че след някой друг ден съвсем няма да проверява през деня и така после ще спра да мия на обяд, после вечерта и така. Мисълта ми е, че този Даум Ексол върши работа.
Виж целия пост
# 543
Зазу, дотежало ли ти е, време е да махнеш това, от което ти тежи. 😀
Виж целия пост
# 544
Зазу, не е нужно да определяш точен момент. По принцип, най-щадящото отбиване за майката и детето е естественото такова или плавното с насочване от майката. Няма никакъв проблем да въведеш правила за някакви моменти-вечер, нощем, навън. За което ти пречи. Хубаво е нощем, ако спираш мляко, то да бъде и адаптираното...дори то е с повече рискове, заради това че зъбките се обливат и след това спи така(по време на сън слюноотделянето е по-слабо). Докато при кърменето зърното отива назад и кърмата се впръсква в гърлото+ че е по-лесно просто да подадеш гърда и да си заспиш. Накратко-ако ще махаш нощно кърмене, махни и АМ. Бебето е достатъчно голямо, ако не суче нощем, да пие само чиста водичка или да го вдигаш за гърне.
Имай предвид, че много бебета не спират да се будят нощем, когато им се спре кърмене/ам. 50:50 е шансът...аз лично имам 2 деца от двата варианта.
Можеш да въведеш правило за сукане-само вкъщи, само на тъмно или само на светло. Някои майки намират за по-лесно и приложимо при тяхното дете да не ограничават броя на кърмения, а времетраенето. Ако детето изпада в истерия при отказ е по-добре да му се даде, но с уговорката да е за по-кратичко. Например да броиш до 10 или 20 и с времето да намаляваш. Така детето ще е доволно, че винаги когато поиска му се дава, но ще е до 10 и трябва да пусне. Ако поиска пак-Добре, но пак броя до 10. При големият ми син точно това действаше и за мен беше изключително удобно-хем той не се разстройва, хем бързо свършва. 
Яна Мицева(тя е терапевт по някакви практики, но за кратко се е обучавала за консултант по кърмене и макар да не е акредитирана има адекватни знания) има чудесна статия на тема отбиване и какви мерки можем да вземем за намаляване на кърменето и в един момент отбиване https://www.lifelines-eft.com/bg/otbivane/
Виж целия пост
# 545
Много благодаря за полезните съвети! Ще прочета и статията.
На година и половина е. Навън не иска да суче. Явно там всичко му е интересно и не се сеща. Но у дома наистина това е проблемът, че почва да редува дясната и лявата гърда до безкрайност без изобщо да има мляко в тях и да суче ефективно и става като залъгалка. Иначе през деня заспива в количката или навън или у дома и не суче преди това. Не ползва биберони. Но пък ако е заспал у дома, се буди с рев и тогава най-често иска да суче (извън ползването за залъгалка през деня у дома).
Нещо подобно си представям - да не спираме с кърменето изцяло все още, просто да въведем някакви ограничения, за да не се превръща в нещо неприятно за мен.
Виж целия пост
# 546

Относно възрастта за отбиване, след около 14 месечна възраст мозъкът им се развива достатъчно, че да запомнят дълго повтарящи се действия и отбиването става все по-трудно с всеки изминал месец след това. Отделно, на годинка и половина идва период, в който са най-привързани към майките си и това прави отбиването между годинка и половина и две годинки най-трудния период за това. Така че е добре отбиването или да стане на годинка, годинка и малко, или след 2 годинки(и повече), когато ще съзреят достататъчно и ще са готови сами да се откажат или с малко побутване.

Копирам мое старо мнение. По тази причина аз лично не бих се заела да отбивам дете на година и половина. Отбиването вероятно ще стане с много стрес и за двете страни. Помисли дали да не изчакаш малко.
Виж целия пост
# 547
Благодаря за съвета!
И аз усещам нещо такова при него. Като беше на около годинка, не правеше особена разлика дали ще суче или ще пие от шише- нямаше предпочитания. Тъй като от край време си е на смесено хранене.
Но в един момент започна да иска много повече да суче и начесто през деня, настойчиво. Да не иска да пие от шише, ако не е изцокал каквото има преди това. Може би след година и 3-4 месеца стана тази промяна.
Ще пробвам с някои от горните съвети да вкарам кърменето в някакви граници, за да е ок и за мен, без да го спирам на този етап.
Виж целия пост
# 548
Ами умно е детето 😂 Кой би предпочел шише, пред това мама да го гушне и да си суче. Това е време с теб Simple Smile Ако покажеш, че ще бъде гушкан, ще седи в теб, ще играете и без сукане, може да го намали. Просто децата знаят този начин за успокоение и контакт с мама + млякото, което си обичат. А и им дава все още полезни неща.
Разсейване с игри, друг физически контакт, вкусни неща за хапване.
Много майки(говоря по принцип, не за конкретния случай) искат да отбият главно, за да намалят физическия контакт.Не им се седи с детето, искат да си правят нещо свое, без да се занимават с него.
Парадоксът е, че детето се нуждае от много внимание и физически контакт, за да преодолее нуждата от сукане. А слес спирането дори може да се увеличат "занимавките". Повече игри, четене, гъделичкане...през нощта много продължават да се будят и вместо да им дадеш да сучат и да заспите за 3 секунди, вече ще трябва да даваме вода, пък да вдигаме за гърне, да успокояваме, да пеем.
Честно си казвам, че аз предпочитам да кърмя 7 пъти нощем, но не и да разнасям води, да пея и да вдигам на гърне 😂 За жалост големият ми син започна да не иска да суче ноще  няколко месеца преди отбиването и се започнаха точно тези хамалогии. И до днес(5 и поливина) има кошмари, реве, буди се...ставам да успокоявам, да му оправям завивката.
Малкито спи, като пор 😂 И по0ти винаги е спял цяла нощ. За жалост се будеше/буди в 5 и 30-6, което и до днес ме измъчва. Предпопитам буденето през нощта 😂
Виж целия пост
# 549
При моите деца след спиране на нощното кърмене сънят се промени към по-добро. За тях си беше навик за заспиване между периодите на дълбок и по-лек сън. Бебетата не могат да преминават през тези периоди така лесно като възрастните и затова кърменето, бибата или шишето с мляко се превръщат в помощник за повторно заспиване. Говоря за тогава, когато вече нямат нужда от нощно хранене и не се будят от глад. Затова и след спиране на съответния навик те по-лесно се научават да заспиват сами. Разбир се, неспокойни нощи няма как да няма, когато имат някакво неразположение, като зъбоникнене, например.

Zazu1, да, ти си познаваш детето най-добре. Но да, точно след годинка и два-три месеца те вече стават по-осъзнати и по-настоятелно изявяват предпочитанията си за всичко. Започват да общуват повече и излизат от бебешкия период. Затова и разликата при отбиването преди и след тази възраст може да е осезаема - в първия случай отбиваш бебе, а във втория - малко дете. Моите деца, както писах по-назад, ги отбих на 12 и 13 месеца. Нямаше никакви драми и с двамата с постепенно премахване на кърмения. Просто си бяха още бебета и почти не разбраха за промяната. За мен лично, това е по-добрият вариант и затова предпочетох него.
Виж целия пост
# 550
Момичета, имам нужда от помощ и насоки. Искам да отбивам вече, на 1г и 3м е детето. Много ми е вече тежко. Само ме хапе, суче дълго време(30-40мин), но е по- скоро залъгване, а не да се храни. Вечер е някакъв ужас, направо не ми се ляга вече, защото се събужда през 1-2 часа и суче много дълго време, ако опитам да се дръпна започва да реве. Освен това иска докато суче да ми бърка под блузата, иска да ме щипе. Иначе през деня само на обяд за преспиване и вечер за преспиване сучеше, не ме търси да ми вдига блузата или да мрънка за гърда. От няколко седмици започна и доста добре да се храни с твърда храна, отделно и предлагам кисело мляко в шише, биберона не ползва. От 4-5 дни се опитва баща и да я преспи. В повечето случаи е успешно, за 15-20 Мин е готова. Ако обаче ме види и край, започва да се дере от рев. Днес го няма и се налага аз да го правя. Ами направо няма млъкване, спи и се вече много, но не заспива. Не знам какво да правя вече. Да я оставям да реве и да я гушкам докато не се измори тотално и не заспи от умора. Да се мъча да я научавам с биберон.
За колко дни успяхте да отбиете децата си и да спрат да търсят?
Виж целия пост
# 551
При нас беше бързо, но бях твърдо решена вече и сменихме начина на приспиване. Пак се гушкахме до припадък, но започнахме да слушаме музика вместо сученето. Но събуждането през нощта продължи доооста дълго време.
Виж целия пост
# 552
Момичета, имам нужда от помощ и насоки. Искам да отбивам вече, на 1г и 3м е детето. Много ми е вече тежко. Само ме хапе, суче дълго време(30-40мин), но е по- скоро залъгване, а не да се храни. Вечер е някакъв ужас, направо не ми се ляга вече, защото се събужда през 1-2 часа и суче много дълго време, ако опитам да се дръпна започва да реве. Освен това иска докато суче да ми бърка под блузата, иска да ме щипе. Иначе през деня само на обяд за преспиване и вечер за преспиване сучеше, не ме търси да ми вдига блузата или да мрънка за гърда. От няколко седмици започна и доста добре да се храни с твърда храна, отделно и предлагам кисело мляко в шише, биберона не ползва. От 4-5 дни се опитва баща и да я преспи. В повечето случаи е успешно, за 15-20 Мин е готова. Ако обаче ме види и край, започва да се дере от рев. Днес го няма и се налага аз да го правя. Ами направо няма млъкване, спи и се вече много, но не заспива. Не знам какво да правя вече. Да я оставям да реве и да я гушкам докато не се измори тотално и не заспи от умора. Да се мъча да я научавам с биберон.
За колко дни успяхте да отбиете децата си и да спрат да търсят?

На тази възраст, ако отбиеш сега, до седмица ще е забравило как да суче. Гарантирам ти го. И двете съм ги отбила на 18 месеца. Първите два дена са ад! Много ще плаче и много жално при това. Устискаш ли два дена, ще станат работите. Забелязвам много майки, които не искат да кърмят, но не могат да отбият, защото детето плачело. Ами по принцип децата плачат за всяка промяна. Не можем все да им ходим по свирката. В крайна сметка ние сме родителите. Трябва малко настойчивост и търпение.

П.П. За онези, които са избрали съзнателно да кърмят дълго и не им пречи не говоря тук - това си е техен избор и право.
Виж целия пост
# 553
Според мен пък е добре да се изчака детето самО да стане готово за отбиване. Моя като стана на годинка и аз реших, че ще отбивам.. еми не стана, много рев (от тези съм, които не могат да слушат детето им да реве жално) ииии продължих да кърмя като понякога предлагах сок или айрян преди кърменето. Той сучеше вече само за заспиване два пъти и през нощта. На 1,1 г. опитахме баба му да го приспива за обедния сън и о, чудо, получи се. Така махнах дневното кърмене. Продължих с другите като пак предлагах друго за пиене преди това. Към 1,2 г детето самО започна да заспива и вечер само със сока или айряна. Така отпадна и вечерното кърмене. После нощните много лесно ги замених с шише айрян, защото той сам си показа, че е готов за отбиване и нямаше никаква драма. Грубо отне около два месеца и половина, но го изчаках да си покаже, че е готов. Ако бях натискала на годинката, щеше да се измъчим и двамата. Защо да му причинявам този стрес... Просто трябва да се изчака да е готово детето, според мен и да се действа постепенно. Отбиването е процес и не става за ден-два. Поне от моя скромен опит Hug
Виж целия пост
# 554
Пчеличке, просто си случила на лесно дете. Има деца и до 5г си търсят да сучат... Ако имаш второ мога да се обзаложа, че няма да ти е така лесно. Болшинството деца, кърмени на поискване, не се отказват сами така лесно, камо ли толкова рано.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия