Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 274 358
  • 1 117
# 1 110
Баница с домашно точени кори на Бубoлина

За тестото:
400 мл. топла вода, 1 яйце, 1 с.л.  оцет, 1 с.л. олио и 1 с.л. сол, брашно София мел за баница.
За плънката 6 яйца, 500 гр. сирене, 3 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода.
150 гр. масло
 Замесва се меко тесто, което се разделя на 3  питки. Разточват се леко, намазват се с олио, завиват се със стреч фолио и се оставят да престоят поне половин час. След това всяка от тях се разточва максимално върху поръсена с брашно кърпа и започваш да дърпаш внимателно, докато покрие цялата маса. Поръсваш с разтопеното масло и разпределяш 1/3 от яйчената смес в/у олбата /така се нарича по нашия край/. Дебелите крайчета се изрязват с нож и с помощта на кърпата се завива на руло. Подреждат се в намазнена тава. Накрая се намазва и отгоре с масло. Пече се в загрята на 200 градуса, до постигане на желания вид. /35-40 мин./ След изваждане от фурната, я напръсквам с вода и завивам с кърпа да се задуши, ако я харесвате хрупкава не я мокрете и не я завивате, просто оставяте да се охлади.



Виж целия пост
# 1 111
Крем карамел в мултикукър на merian64

Крем-карамела се приготвя както си е обичайно и се сипва в шойлички, като всяка една обаче се покрива хубаво с метално фолио отгоре плътно, за да не влиза вода. Подреждат се в кукъра и се слага 2 пръста вода на дъното. Пекат се на 5 минути на програма под налягане. Отнема 10 минути да вдигне налягането и после още 5 самото печене, общо за 15 минути е готово.
Виж целия пост
# 1 112
Мусака с тиквички на mariat

Рецептата е импровизе- задушена кайма, морков (аз не ползвам кромид лук, че не се отразява добре на стомаха), червен пипер, малко дом. сос, може малко от стрък целина да добавиш, слагам кориандър...Та задушените неща обърквам с кубчета тиквички, добавям малко вода(тиквичките пускат доста) и слагам във фурната. После заливката е според наличностите в хладилника- сметана за готвена+ яйца или кис. мляко + яйца. Леко се запича заливката и е готова.
Виж целия пост
# 1 113
Цървул на Anyyyone

За 2-3 порции взимам 5-6 големи картофа,сварявам и намачквам,добавям кубче масло и 100-150 грама сирене. Сол не слагам,понеже от сиренето ми става ок като вкус. В тиган с малко олио запържвам 200-300 грама кайма,добавям малко сол,черен и червен пипер. В чиния слагам от картофената смес и оформям кладенче в средата. Там слагам кайма,от горе тънки парчета кашкавал,да се разтопят върху топлата кайма. Накрая разбивам кисело мляко и заливам цялото,поръсвам с копър ако имам и това е. Ето ги днешните порции,нямам копър,за това са без него,но да добиете представа как изглежда:

Много е лесно и вкусно. Който го опита ,иска рецептата после. 😃
Виж целия пост
# 1 114
Фъч на Anyyyone



Мързеше ме да правя глазура,и така е много вкусен. 3 яйца,една чаена чаша захар,едно пакетче от 125 гр масло,3 супени лъжици какао,една чаена чаша брашно и един бакплувер. Бъркаме всичко,маслото го разтопявам преди да го добавя. В намаслена тава или с хартия за печене,преди да опечем ръсим с орехи,но аз и това нямах. 🤣
Виж целия пост
# 1 115
Понички на Anyyyone

Станаха уни-кал-ни!

С домашното сладко,че ме домързя да ги пълня,направо мажем и хапваме.

3 чаши брашно смесих с 1 чаена лъжичка сол,една супена лъжица захар,една чаена лъжичка суха мая. Стоплих 100 грама прясно мляко,в него разбих две яйца,добавих и 50 мл олио и добавих към брашното. Омесих (отиде ми малко повече брашно,може би още половин чаша,че лепкаше много) и оставих за 30-40 мин да втаса. Разточих,изрязах с чашка и пържих в дълбок съд с повече олио. Само да уточня,че се разточва на дебелина 1 см и се пържат на среден котлон,че са дебелички и да не останат сурови. По принцип трябваше да ги правя като казанлъшките,с дупка,но нали.. моя мързел ще стане пословичен,но не ми се занимаваше,та така без дупка,стават и за пълнене,че вътре има кухичко. Някой ако си направи с крем или с шоколад,ще са още по-вкусни!
Виж целия пост
# 1 116
Коледни сладки, препоръчани от 2в1

Продукти за тестото

250 гр. брашно
150 гр.студено масло
1 яйце
1 с.л. мед
1 ч.л.настъргана портокалова кора
щипка сол

Продукти за глазурата

50 гр.масло
100 гр.мед
3-4 с.л.готварска сметана
50 гр.накълцани орехи
25 гр. белени слънчогледови семки
25 гр. белени.тиквени семки
1 с.л.портокалова кора,нарязана на дребно

Приготвяне

  Смесете всички продукти за тестото в купа.Омесете еластично тесто и го оставете в хладилник за 30 мин.

  Запечете ядките в сух тиган.Добавете маслото,сметаната,меда и портокаловите корички.Оставете сместа да кипне и бъркайте 1-2 мин.докато се сгъсти малко.Оставете ядките напълно да се охладят.

  Разточете тестото на тънка кора и с формичка или малка чашка изрежете бисквитки.Наредете ги в тава,застлана с хартия за печене. С лъжичка поставете в центъра на всяка сладка малко от сместа.Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170*фурна докато порозовеят.Ако желаете,след като изстинат ги поръсете с пудра захар.
Виж целия пост
# 1 117
Маслени сладки на Бубoлина

Пиша цялата доза, но аз направих половината и излязоха около 40 бр. слепени сладки с диаметър около 40 мм. Слепих ги с шипков мармалад, но за следващия път ще взема ягодов смятам, че  е още по-хубаво.

300 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
2 жълтъка
2 с.л. прясно мляко
1ванилия
500гр. брашно

Омесва се тесто и се оставя да стегне в хладилника /около 40 мин./. Разточва се и се реже с формички или чаша.
Пекат се на 180 градуса, 12-14 мин. или до леко златисто и се слепват с мармалад или маслен крем.


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия