Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 154
  • 1 151
# 1 110
Баница с домашно точени кори на Бубoлина

За тестото:
400 мл. топла вода, 1 яйце, 1 с.л.  оцет, 1 с.л. олио и 1 с.л. сол, брашно София мел за баница.
За плънката 6 яйца, 500 гр. сирене, 3 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода.
150 гр. масло
 Замесва се меко тесто, което се разделя на 3  питки. Разточват се леко, намазват се с олио, завиват се със стреч фолио и се оставят да престоят поне половин час. След това всяка от тях се разточва максимално върху поръсена с брашно кърпа и започваш да дърпаш внимателно, докато покрие цялата маса. Поръсваш с разтопеното масло и разпределяш 1/3 от яйчената смес в/у олбата /така се нарича по нашия край/. Дебелите крайчета се изрязват с нож и с помощта на кърпата се завива на руло. Подреждат се в намазнена тава. Накрая се намазва и отгоре с масло. Пече се в загрята на 200 градуса, до постигане на желания вид. /35-40 мин./ След изваждане от фурната, я напръсквам с вода и завивам с кърпа да се задуши, ако я харесвате хрупкава не я мокрете и не я завивате, просто оставяте да се охлади.



Виж целия пост
# 1 111
Крем карамел в мултикукър на merian64

Крем-карамела се приготвя както си е обичайно и се сипва в шойлички, като всяка една обаче се покрива хубаво с метално фолио отгоре плътно, за да не влиза вода. Подреждат се в кукъра и се слага 2 пръста вода на дъното. Пекат се на 5 минути на програма под налягане. Отнема 10 минути да вдигне налягането и после още 5 самото печене, общо за 15 минути е готово.
Виж целия пост
# 1 112
Мусака с тиквички на mariat

Рецептата е импровизе- задушена кайма, морков (аз не ползвам кромид лук, че не се отразява добре на стомаха), червен пипер, малко дом. сос, може малко от стрък целина да добавиш, слагам кориандър...Та задушените неща обърквам с кубчета тиквички, добавям малко вода(тиквичките пускат доста) и слагам във фурната. После заливката е според наличностите в хладилника- сметана за готвена+ яйца или кис. мляко + яйца. Леко се запича заливката и е готова.
Виж целия пост
# 1 113
Цървул на Anyyyone

За 2-3 порции взимам 5-6 големи картофа,сварявам и намачквам,добавям кубче масло и 100-150 грама сирене. Сол не слагам,понеже от сиренето ми става ок като вкус. В тиган с малко олио запържвам 200-300 грама кайма,добавям малко сол,черен и червен пипер. В чиния слагам от картофената смес и оформям кладенче в средата. Там слагам кайма,от горе тънки парчета кашкавал,да се разтопят върху топлата кайма. Накрая разбивам кисело мляко и заливам цялото,поръсвам с копър ако имам и това е. Ето ги днешните порции,нямам копър,за това са без него,но да добиете представа как изглежда:

Много е лесно и вкусно. Който го опита ,иска рецептата после. 😃
Виж целия пост
# 1 114
Фъч на Anyyyone



Мързеше ме да правя глазура,и така е много вкусен. 3 яйца,една чаена чаша захар,едно пакетче от 125 гр масло,3 супени лъжици какао,една чаена чаша брашно и един бакплувер. Бъркаме всичко,маслото го разтопявам преди да го добавя. В намаслена тава или с хартия за печене,преди да опечем ръсим с орехи,но аз и това нямах. 🤣
Виж целия пост
# 1 115
Понички на Anyyyone

Станаха уни-кал-ни!

С домашното сладко,че ме домързя да ги пълня,направо мажем и хапваме.

3 чаши брашно смесих с 1 чаена лъжичка сол,една супена лъжица захар,една чаена лъжичка суха мая. Стоплих 100 грама прясно мляко,в него разбих две яйца,добавих и 50 мл олио и добавих към брашното. Омесих (отиде ми малко повече брашно,може би още половин чаша,че лепкаше много) и оставих за 30-40 мин да втаса. Разточих,изрязах с чашка и пържих в дълбок съд с повече олио. Само да уточня,че се разточва на дебелина 1 см и се пържат на среден котлон,че са дебелички и да не останат сурови. По принцип трябваше да ги правя като казанлъшките,с дупка,но нали.. моя мързел ще стане пословичен,но не ми се занимаваше,та така без дупка,стават и за пълнене,че вътре има кухичко. Някой ако си направи с крем или с шоколад,ще са още по-вкусни!
Виж целия пост
# 1 116
Коледни сладки, препоръчани от 2в1

Продукти за тестото

250 гр. брашно
150 гр.студено масло
1 яйце
1 с.л. мед
1 ч.л.настъргана портокалова кора
щипка сол

Продукти за глазурата

50 гр.масло
100 гр.мед
3-4 с.л.готварска сметана
50 гр.накълцани орехи
25 гр. белени слънчогледови семки
25 гр. белени.тиквени семки
1 с.л.портокалова кора,нарязана на дребно

Приготвяне

  Смесете всички продукти за тестото в купа.Омесете еластично тесто и го оставете в хладилник за 30 мин.

  Запечете ядките в сух тиган.Добавете маслото,сметаната,меда и портокаловите корички.Оставете сместа да кипне и бъркайте 1-2 мин.докато се сгъсти малко.Оставете ядките напълно да се охладят.

  Разточете тестото на тънка кора и с формичка или малка чашка изрежете бисквитки.Наредете ги в тава,застлана с хартия за печене. С лъжичка поставете в центъра на всяка сладка малко от сместа.Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170*фурна докато порозовеят.Ако желаете,след като изстинат ги поръсете с пудра захар.
Виж целия пост
# 1 117
Маслени сладки на Бубoлина

Пиша цялата доза, но аз направих половината и излязоха около 40 бр. слепени сладки с диаметър около 40 мм. Слепих ги с шипков мармалад, но за следващия път ще взема ягодов смятам, че  е още по-хубаво.

300 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
2 жълтъка
2 с.л. прясно мляко
1ванилия
500гр. брашно

Омесва се тесто и се оставя да стегне в хладилника /около 40 мин./. Разточва се и се реже с формички или чаша.
Пекат се на 180 градуса, 12-14 мин. или до леко златисто и се слепват с мармалад или маслен крем.


Виж целия пост
# 1 118
Джинджифилови сърца, препоръчани от Hri_s

Много ароматни и хрупкави се получиха.

ПРОДУКТИ
(ЗА 30-35 6-САНТИМЕТРОВИ БИСКВИТИ, РЕЦЕПТАТА Е АДАПТИРАНА ОТ КНИГАТА “PETITS FOURS ET BREDELE D’ALSACE” )
120 г масло (размекнато)

120 г кафява захар

1 яйце голям калибър

2 ч.л. сух смлян джинджифил

160 г брашно (+ още 1-2 с.л. за поръсване на плота)

50 г нишесте

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

125 г бял шоколад (за украса)

кандиран джинджифил (за украса)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маслото се разбърква със захарта и смления джинджифил и се оставят 30 минути, за да се ароматизира. Добавят се яйцето и ваниловият екстракт  и се разбърква добре. Прибавят се брашното, нишестето, бакпулверът и солта и се замесва меко тесто.
Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя да стегне във фризер за 30 минути. Разточва се върху леко набрашнения плот до дебелина 5 мм.
Фурната се загрява на 160 градуса с вентилатор. Бисквитите се изрязват с формички и се поставят на около 2-3 см разстояние (надуват се при печенето) върху застлана с пекарска хартия тава.
Пекат се в продължение на 10 – 12 минути. Оставят се да изстинат напълно върху решетка.
Белият шоколад се разтопява и в него се топват крайчетата на бисквитите. Оставят се да стегне върху пекарската хартия и докато още не е стегнал напълно, върху шоколада се поставя парченце кандиран джинджифил.

Съхраняват се в затворена метална кутия до 10 -15 дни.
Виж целия пост
# 1 119
Меденки с пълнеж и орехи, препоръчани от selleste

ЗА ТЕСТОТО
брашно - 4 ч.ч.
яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
мед - 5 с.л.
сода бикарбонат - 2 ч.л.
оцет - 1 с.л.
ванилия - 2 - 3 прахчета

ЗА ПЪЛНЕЖ
прясно мляко - 1 ч.ч.
орехи - 1 ч.ч. /смлени/
краве масло - 80 г
конфитюр - 2 - 3 с.л. по желание
ванилия - 1 прахче

ОЩЕ
смлени орехи - 1 к.ч. за овалване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
От посочените продукти за тестото замесете тесто, което трябва да е гладко.

Разделете тестото на четири части. Всяка оформете като дълъг фитил. Всеки фитил нарежете на 18 части. От тях оформете в длани топчета с големината на малък орех. Леко ги притиснете и ги подредете в тава на разстояние едно от друго, върху хартия за печене.

Изпечете меденките в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване за 10-12 минути. След като изстинат, издълбайте с острието на ножа малка част от долната страна всички топчета.

Прави се плънка по следния начин:

Смесват се трохите от издълбаните сладки с една чаша орехи, едро смлени, след което се заливат с една чаша сгорещено прясно мляко и една ванилия. Докато е горещо, се прибавя и маслото и се разбърква добре. Може да се добави и 2-3 лъжици конфитюр.

От приготвената плънка се гребва по една пълна чаена лъжичка и се слага в издълбана част на една меденка. Слепват се по две, като се притиска внимателно и се оставя да излезе между двете сфери малко от пълнежа.

Медените топчета се овалват в смлени орехи да полепне околовръст.

Добре е да отлежат една нощ, защото поомекват и са чудесни на следващия ден.
Виж целия пост
# 1 120
Шоколадови бисквити на etty775

Виж целия пост
# 1 121
Австрийски коледни сладки „Ангелски очи“, препоръчани от Бубoлина



Много лесни и страшно вкусни. Направих половин доза и станаха 19 броя сладки, по 20 гр. всяка. Единстевно дето малко се ядосвам е, че се напукаха, като се опитах да им направя вдлъбнатината, но пък пише, тестото да се държи 2-3 в хладилник, а аз го държах 30 минути, може това да е причината?!

100 г - сладко от ягоди, ползвала съм домашно сладко от горски ягоди, те са изключително малки плодовете и са много подходящи
400 г - универсално брашно
1 ч. л - ванилена захар
2 - яйчени жълтъка
100 г - кристална захар
200 г - масло на стайна температура
около 100 г - бадемово брашно за овалване

Фурна - 175 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене
Жълтъците, захарта и ванилената захар се разбъркват много хубаво с вилица в купа. Добавя се брашното , а отгоре маслото на кубчета. Замесва се меко тесто. Завива се във фолио и се оставя за 2 часа в хладилник.
От охладеното тесто може да се загребва с лъжичка или с ръка дребни парчета, които се измерват на кантарче за да имат равна големина, около 20 г всяко . Между дланите бързо се оформя топче и се овалва в бадемовото брашно. С показалец се натиска по средата да се образува вдлъбнатина.
Подреждат се в тавата с малко разстояние едни от други.
Пече се в затоплена фурна на 175 градуса за около 12 минути, бисквитата трябва да остане  бяла.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят напълно.

След като са охладени вдлъбнатината се запълва със сладко от дребни плодове.
Отстрани всяка сладка леко се напудря с пудра захар.

Забравих да напиша, че не съм ги овалвала в бадемово брашно, защото нямам такова.

2в1:
бадемовото брашно да не те притеснява. Това са си смлени бадеми. Ако нямаш или пък не обичате, спокойно можеш да го пропуснеш или да го замениш със смлени орехи, лешници или кокосови стърготини. Е, всяка ядка дава малко по различен аромат на крайния продукт, но в основата си това е една маслена бисквита.
Виж целия пост
# 1 122
Кето хляб на Foncé

200 гр бадемово брашно
2 чаени лъжици сода за печене
1 чаена лъжица сол (на мен ми идва леко солен, следващия път ще сложа по малко)
20 гр хуск (нямах и го замених с чия, пак 20 гр)
4 яйца (стайна температура)
50 грама кокосово масло
125 мл топла вода

Смесват се сухите съставки, после се добавят яйцата, маслото и водата. Разбърква се, но не прекалено. Пече се 30 мин на 180С или до златисто отвън и изпечен отвътре. Лично за мен отвътре беше идея по влажен, от  това, което предпочитам и ще кача леко количеството чия, както и времето за печене Simple Smile
Виж целия пост
# 1 123
Лазаня с кайма и сос Бешамел, препоръчана от rummi_pl

Аз правя по тази рецепта. Само, че соса с каймата и доматите ми е повече като количество, моите обичат да има. И вместо корите редя предварително сварени макарони. Най-вкусно стана с едни като пеперудки

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
кори - 250 г готови за лазаня (1 пакет)
кайма - 250 - 300 г
лук - 1 глава
домати - 250 г смлени от консерва
кашкавал
черен пипер
сол

ЗА СОСА БЕШАМЕЛ
HOSSO - 4 - 5 с.л.
брашно - 4 - 5 с.л.
прясно мляко - 300 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се нарязва на ситно и заедно със соса от доматите се задушава леко. Добавя се каймата и се разбърква хубаво, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да се сгъсти.

В друг съд се приготвя сосът Бешамел - слага се олиото да се сгорещи и в него се запържва брашното до зачервяване, добавя se млякото.

Сосът се бърка, докато се сгъсти и стане хомогенен, подправя се с малко сол и черен пипер и се сваля от огъня.

Корите се приготвят според указанията на опаковката. Редят се в тава, като се почва с ред кори, отгоре от доматения сос с каймата, върху него сос Бешамел и така до приключване на продуктите, като се завършва с кори, покрити само със сос Бешамел.

Поръсва се Лазанята обилно с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна за 30-40 минути.

В рецептата има видео. На мен бешамела като хората ми се получи чак на третия път
Загрявам олиото, слагам брашното, разбърквам го няколко пъти и наливам млякото. И после бъркам лекичко и постоянно, докато се сгъсти. Мисля, че ми се получава само, когато използвам това

Виж целия пост
# 1 124
Шоколадова торта без брашно, препоръчана от Foncé

Продукти :
( за кръгла тава с диаметър 24 - 25 см )

450 грама шоколад ( аз смесих 200 грама млечен с 250 грама натурален шоколад )
225 грама меко краве масло
8 яйца
100 грама захар
2 ванилии
ромова есенция ( опция )


Подгответе си тава за печене !
В  източника на рецептата  ще видите в снимки как точно се " облича " с фолио и хартия за печене тавата !
След като я обвиете в алуминиево фолио отвън , а отвътре я намажете с масло и я облепите с хартия за печене , можем да продължим по - нататък !

Включете фурната да загрява на 160 градуса !
И още нещо важно , смъкнете решетката на най - долното ниво за поставяне на решетката на фурната , там ще печем ! Simple Smile
Разбийте яйцата със захарта на гъст сняг !
Колкото повече разбиете яйцата , толкова по - въздушна ще стане тортата , а ако искате да бъде по - плътна ( моята е така ) ,  разбийте ги до получаването на сняг с нормална гъстота !
В голям съд налейте вода , в друг съд сложете маслото и натрошения шоколад и ги сложете на котлона , за да се разтопят на водна баня !
Разбърквайте интензивно до пълното им разтапяне !
След като шоколадът и маслото са напълно разтопени и са се преобразували в хомогенна смес , махнете ги от котлона и ги оставете да изстинат малко !

След като са леко охладени , прибавете 1 / 3  от яйчената смес и разбивайте с миксер !
После прибавете и останалите 2 / 3  постепенно ,  като не спирате да разбивате с миксер !
Изсипете сместта във вече подготвената тава !
Поставете я в по - голяма тава , напълнете я с гореща вода , трябва да покрие поне половината от тавата със сместта !
Сложете всичко в загрятата на 160 градуса фурна и печете така на водна баня 70 минути !
Ако искате да е по - мека и малко по - креместа ( има ли такава дума Simple Smile)) ,  печете 60 минути !
Малко отклонение - ако се притеснявате от салмонела , то според USDA , всички нейни бактерии умират след няколко секунди на 160 градуса !
След изтичането на  времето за печене , спрете фурната и извадете тортата от нея !
Не очаквайте да бъде много стегната и твърда ( а и не трябва ) ,  всичко ще си дойде на местата , след като изстине и престои в  хладилник !

Обърнете тортата внимателно на поднос да изстива ! Аз я обърнах 10 минути , след като я извадих от фурната !
Обръщането не трябва да ви притеснява , облепянето на тавата с хартия го прави много лесно и без риск от инциденти ! Simple Smile))
После лееекичко махнете хартията , става лесно !
След като тортата изстине ,  приберете я в хладилник и я оставете за няколко часа да стегне !
Моята престоя цяла нощ , преди да я срежа .
Колкото повече имате търпението да я изчакате , толкова по - вкусна става тортата !
Можете да сервирате със сос от разтопен шоколад или гъст малинов сироп !
А можете просто да я поръсите с какао ! Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия