Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 303 504
  • 1 151
# 720
Хрупкав карфиол на фурна от Сбъдваща мечти

Направих най-мързеливия хрупкав карфиол на фурна и повече няма да го правя иначе. На дъното на тава посипвам галета и щедро подправки. Нареждам карфиола на розички - суров! Отгоре посипвам пак галета и подправки, заливам с разтопено масло и мушвам във фурната да се зачерви - около 30 мин. Вадя, посипвам настърган кашкавал/ементал/гауда/ пармезан/сирене и връщам за минутка да се разтопи. Поднасям с млечно-чеснов сос.
Виж целия пост
# 721
Броколи със сирена на belinda

Моите броколи са бланширани за 2 минути и после запечени на фурна само със 70 гр. сирена - смес  от синьо, гауда и кашкавал, какъвто имаш. Диетично е. Може да смесиш и с карфиол, моркови, чушки. Единствените калории идват от сирената, мазнина няма, а зеленчуците са почти нула.
Виж целия пост
# 722
Солен кекс на belinda

Взех я от нета, но толкова я промених, че май по-добре направо да напиша какво съм направила аз.
Съставки:
3 яйца
100 гр. прясно мляко
80 гр. олио
200 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. чубрица
150 гр. кашкавал, нарязан на кубчета, не настърган!
двайсетина черни маслини, обезкостени и нарязани
150 гр. натрошено сирене

В оригиналната рецепта течните съставки бяха в мл., но мен ме домързя да цапам и чаша, и просто сложих купата на везната и добавях, така че давам всичко в грамове. Бакпулверът изглежда много за 200 гр. брашно, но не е  - идеално стана. Много е вкусно, опитах съвсем мъничко! Пекох на 180 около 45 минути, но отдолу ми е недопечен, така че според мен - поне час. Формата - продълговата за кекс, постлана с хартия за печене. Опитайте, чуден е!

viliandar:
Аз подобен кекс правя, но по-диетичен-млякото ми е кисело, не прясно и вместо брашно комбинация от овесени трици+овесено брашно (аз смилам част от триците на ситно), Много се тачи вкъщи за закуска.
Виж целия пост
# 723
Сос за паста на Флорче

Сетих се, че мислех да ви пиша аз пък какъв сос за паста сътворих с новия зеленчук дето го открих тука, който се оказа листа от цвекло.

Доматен сос, нарязан на лентички патладжан, чушка (със жълта установих, че става най-вкусно), листата от цвекло, някоя друга маслина, чесънче и много магданоз. Чушката и патладжана се запържват лекинко, останалото се добавя след доматения сос. Малко пармезан отгоре. Проста работа, ама аз си облизах пръстите. Установих, че става за ядене и без паста – като доматена манджа, с натрошено сиренце отгоре.
Виж целия пост
# 724
Идеи за маскарпоне

Sunny29:
Можеш да му сложиш малко пудра захар или бял шоколад, аз така подслаждам маскарпонето. И всякакви плодове, включително печена тиква.

2в1:
разбий маскарпонето с пудра захар на вкус. Ако имаш бишкоти или някакви бисквити ги натрошаваш и в чашка редиш ред бишкоти/бисквити, ред маскарпоне, някакъв плод или сладко и така, докато напълниш чашката.

Ая:
Можеш да направиш терин, аз прибавям каквото имам - или заквасена сметана, или малко кисело мляко, + желатин ако се налага. Може с бишкоти, може с бисквити, търпи всякакви импровизации
http://www.cookwithasmile.com/%D1%8F%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0% … 0%BE%D1%82%D0%B8/

Айяла:
На маскарпонето бих добавила сметана или кисело мляко, много ми е тежко иначе.
Виж целия пост
# 725
Домашен шоколад на belinda

Рецептата е супер проста и лесна - какаово масло и кокосово масло в съотношение 3:1 - разтопени на водна баня, за подслаждане мед или сироп от агаве - на вкус. Аз сложих към 3 с.л. мед, опитах, видя ми се слабичко, като за мене и люснах и от агавето Joy Да има! И накрая към три пълни с.л. какао и една ванилия, разбих с бъркалката и изсипах във формичка за кекс, постлана с пекарска хартия. Поръсих с орехи и бадеми - сурови. Прибрах в хладилника за около 2 часа и нарязах на кубчета. Пак казвам - за моя вкус не е баш, баш, съвсем...липсва ми например млякото, аз обичам млечен шоколад. Но съм във възторг, че децата го хапнаха с толкова кеф и ще им правя по-често. Този шоколад е калоричен, но супер полезен, заради чистите хубави масла, суровите ядки и липсата на гадости, които обичайно присъстват в купешките сладкиши.
Виж целия пост
# 726
Пиле с грах и гъби на Sunny29

Слагам всичко в тавата, вода, мазнина или само бульон, ако имам във фризера и пека до готовност.
Виж целия пост
# 727
Пилешко филе с кисело мляко и пармезан на so what?

Пилешко филе намазано с кисело мляко, черен пипер и сол и поръсено с пармезан . Покрий с фолио за да не изсъхва докато се пече.
Забравих да кажа, че е хубаво леко да се запече след фолиото.

belinda:
Пиуенцето го направих а'ла Соу. Много ни хареса! Само не разбрах как, като махнах фолиото, тавата ми се оказа наполовина пълна с вода, при положение, че сложих само кисело мляко. После си дадох сметка, че самото месо е било напомпано - няма откъде иначе. Но - дозапекох го без фолиото и стана екстра.
Виж целия пост
# 728
Пилешко с топено сирене на hapcho

Покриваш дъното на йенска тенджера с лук на филии,нареждаш порциите пилешко,една опаковка топено сирене за мазане/аз вземам с вкус на гъби/,една супена лъжица пикантина обикновена и вода да покрие порциите,захлюпваш и във фурната...правя му гарнитура  запържено сирене с ориз
Виж целия пост
# 729
Майонеза на Куркума

На едро яйце слагам 200-250 мл слънчогледово олио, ама избирам по-ароматните марки  - "Роса" или направо студено пресовано - изобщо такива, които лъхат отчетливо на кюспе. Добавям чл сол, сл оцет, чл лимонов сок и пускам пасатора в действие. При по-специални нужди в началото може да се добавят лъжичка синапена горчица и/или къри. Чрез увеличаване на дозите оцет/лимон може да се постигне и по-висока киселост.
Чупя в съда на пасатора едно едро яйце, доливам слънч. олио до 250-280 мл, слагам 1 ч.л. винен оцет, 1/2 ч.л. сол, и изстисквам резен лимон (ок 1/2 ч.л.). Пъхам пасатора в съда, до дъното и пускам на най-мощната степен, като веднага почвам да го изваждам, но бавно - за около 15 сек. И готово. Понякога, ако е останал неразбит материал се налага още едно "потапяне и изваждане" на пасатора.
По-добри резултати се получават ако продуктите са по-студени, и в някои купи за пасиране се получава по-добре от други. Явно някакви детайли във формата имат значение.
Виж целия пост
# 730
Сурови бонбони с много калций и магнезий, препоръчани от belinda

Продукти
200 г сусамов тахан
100 г сушени смокини/фурми
50 г меласа/мед (медът не допринася за калций и магнезий)
70 г тиквено семе
30 г какао/>рожково брашно
20 г канела (опитай с 10 г и прецени дали искаш 20 г)
15 г коприва на прах

Приготвяне
Смокините се смилат с тиквеното семе в кухненски робот с S образния нож, докато станат на тесто. Добавят се тахана и меласата и се смесва отново. Накрая се добавят какаото, канела и копривата.

Разтеглят се по 20 г и се оформят като кръгли бонбони. Може да се овалят в канела за повече магнезий. Или в какао. Получават се около 24 бонбона.
Виж целия пост
# 731
Ябълков сладкиш на Sesylle

Продукти:
6 яйца
2 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
125 гр. масло
4 ябълки
1 ч.ч. счукани орехи
1 с.л.какао
1 пакетче ванилия
1/2 ч.л. бакпулвер

1.В суха купа се разбиват с миксер 4 яйца. Добавя се 1 ч.ч. захар и продължава да се бърка до получаване на гъста смес. Прибавя се брашното, заедно с пакетче ванилия и 1 и 1/2 ч.л бакпулвер. Всичко се разбърква внимателно с шпатула
2. От сместа се отделят 2-3 с.л. Към тях се добавят 4 настъргани ябълки и 1 с.л какао.
3. Основната смес се разпределя в тава, а върху нея се изсипва ябълковата. Пече се на 180 градуса около 40 минути, след което се оставя да изстине хубаво

4. В тенджерка се карамелизира 1 и 1/2 ч.ч. захар. Бързо се прибавя 1 ч.ч. счукани орехи и 1 пакетче - 125 гр. масло.
5. На пухкав сняг се разбиват 2 яйца, които се прибавят към горещия карамел, при непрекъснато бъркане.
6. Още горещата карамелена смес се изсипва върху сладкиша. След като изстине, се нарязва на парчета.
Виж целия пост
# 732
Ябълков щрудел на Down Under

Нарчзвам обелените ябълки на кубчета  и ги задушавам в масло. Аз слагам и коняк или марсала, но може да се сложи есенция само. не слагам орехи, защото принца не харесва. Ползвам от тънките кори и навивам като за баница.  Като се изпече и поизстине, поръсвам с пудра захар.
Виж целия пост
# 733
Свинско в уред за готвене на Down Under

Значи мясото нарязано го запечатваш, после лук, малко чесън и те да се позапекат. Слагаш червено вино, горчица, кафява захар - лъжичка и аз сложих мащерка и малко сос уорчестър и доматен сос. Сложих го на бърза програма и за 30 минути стана. Нправих и картофено пюре с един пащърнак вътре. Одобри се.
Виж целия пост
# 734
Лимонов маслен сос за пиле на Янтра

Измивам един лимон с гореща вода и сапун. Нарязвам го на 4-6 парчета, както дойде на едро. И го слагам в пилето вътре да се пече. Пека пилето на 180грд до готовност - колко е готовността зависи от пилето. После вадя пилето, изсипвам лимона и го завивам във фолио (пилето завивам във фолио, да почива, не лимона). Останалия сос във тавата слагам на котлона, подправям с бучка краве масло колкото орех, и изстъргвам с лъжица средата от печения лимон, но не всичкия - става много кисело, да речем по-малко от половината и го слагам в соса. Сипвам една супена лъжица фино царевично брашно в студено прясно мляко - 50-70мл (аз го правя в бурканче и разтърсвам буркана докато се разтвори напълно), сипвам на тънка струя при непрекъснато бъркане във врящия сос. Не слагам сол и черен пипер - тях ги слагам по пилето още в началото и те попадат в соса. Хватката е като сложиш брашното да не стои много на котлона, след 5тата минута е МНОГО. 3-4 мин са ОК.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия