Излизане от порочния кръг на лекарствата

  • 15 696
  • 162
# 90
Аз разбрах идеята. Белтъчините не спират да са белтъчини, но наред с тях приемаме и коктейл от екстри които са вредни, та ядем по малко пилешко ( примерно ) и си набавяме остатъка с добавки.
Виж целия пост
# 91
Аз съм против каквито и да било добавки, витамини, имуностимулатори. В случай, че човек е здрав - при сериозни боледувания по предписание на лекар. Peace

Не мога да допусна, че нещо химично може да е добро за организма. Освен това голяма част от т. нар. хранителни добавки допреди 20 години са били лекарства, отпускани с рецепта. И това го знам от човек, който е работил в лекарствената индустрия. Да не говорим, че хранителни добавки хората си предписват сами - след като дадено нещо помага, уж, то означава, че има е вредни последствия за друго.
Същото е и с билките. Няма как да са безвредни в определени концентрации, след като помагат за нещо, то за друго може да вредят.

Друг мит е разнообразното хранене. Човек трябва да яде това, което обича, а не да се стреми да се храни разнообразно, особено с храни, които не е ял допреди 20-30 години, и храни, които не са типични за местоживеенето му.
Виж целия пост
# 92
Не можах да разбера какво е това преиначаване на думите? Къде съм писала,за хлорофила изобщо? Някой направи ли си труда да изгледа клипчетата които съм постнала или си говорим празни приказки?

Ако един даден продукт е ГМО, неговата структура се изменя значително! Царевица или соя която се отглежда в естествена среда без да е ГМО е съвсем различна от тази, която е ГМО. Това мисля,че е пределно ясно. ГМО = ГЕННО-МОДИФИЦИРАН ОРГАНИЗЪМ! Ето и един линк за повече инфо:
http://www.momsacrossamerica.com/stunning_corn_comparison_gmo_versus_non_gmo

Относно яйцата от кокошки клетъчно отглеждане и свободни - за мен лично разликата от небето до земята. От личен опит казвам,че разликата във вкуса е осезаема, "истинските" яйца са с много по-жълт жълтък, по крехки, по-дребни, различни на цвят. Ето една готина статия, в която подробно е описано за веществата в тези яйца и в другите яйца, за да обясня на Фея Кръстница КАК точно стават нещата:

http://www.motherearthnews.com/real-food/free-range-eggs-zmaz07o … spx#axzz2egABlsN2


И един откъс:

Our testing has found that, compared to official U.S. Department of Agriculture (USDA) nutrient data for commercial eggs, eggs from hens raised on pasture may contain:

• 1/3 less cholesterol
• 1/4 less saturated fat
• 2/3 more vitamin A
• 2 times more omega-3 fatty acids
• 3 times more vitamin E
• 7 times more beta carotene


Сега надявам се стана ясно каква е разликата КОНКРЕТНО.И като казвам,че веществата се видоизменят/променят, имам предвид,не че белтъка става въглехидрат или яйцето става мляко, а имам предвид,че количеството полезни съставки намалява значително!

Относно екзотичните храни, аз също не съм особено привърженик. Вкусни са, интересни са, но не ги смятам за нещо специално, нито възхвалявам невероятните им качества. Още повече,че идват от толкова далеч и едва ли успяват да запазят по-голямото количество от полезните си съставки по време на транспорта и разликите в температурите.

Относно билките - според мен са мощни средства за борба с различни болести,стига този който ги ползва да знае как да ги ползва. Темата е дълга и не съм специалист.

Относно хранителните добавки, може ли примери за това кои от тях са били лекарства преди 20 години и са се отпускали с рецепта, стана ми интересно? Един-два примера са достатъчни. Не съм чула за Витамин С например да е бил "лекарство" в буквалния смисъл да думата, например като антибиотика, аспирина и прочее. Дали се е отпускал с рецепта или не, не доказва,че той е вреден или особено силен, а е въпрос на режима за отпускане/купуване на такива неща, който се изменя редовно. Но няма да се учудя,ако скоро и добавките и други неща които могат да са в помощ започнат да ги дават със специални рецепти, само и само да ни органичат достъпа до тях.

За добавките, добре е да се пият когато има нужда или профилактично преди грипен сезон или при хронично заболяване, но не непрекъснато. Винаги организма трябва да прави почивки, без значение какво приемаме. Същото важи и за храната - ако ядем само сирене няма да е ОК. Баланс трябва да има.

А за това до колко може да се вярва на добавките - до толкова до колкото може да се вярва на етикетите на храните които купуваме! В този ред на мисли, смятам за най-добри добавките от Германия, Холандия, САЩ ( личен опит ).
Виж целия пост
# 93
За хранителните добавки - химия са и то чиста. И именно в думата "чиста" е разковничето.

Комбинации като Омега 3 + Витамин С + Витамин Д + Магнезий например за депресия/тревожност.
Комбинация от Витамин Д + Витамин С + Коластра например за настинки/грип ( + разни билки и капки ).
Чиста, мръсна, все е химия.и не мога да се съглася (за себе си, разбира се), че едно химично съединение, получено в лаборатория, е по-полезно за тялото ми от една ябълка или круша например, защото сега им е сезона.В първия случай организма приема химията като враг и се опитва по най-бързия начин да го изхвърли от тялото.Във втория случай, си "взима" каквото полезно има в ябълката и изхвърля останалото.
Скрит текст:
Не че преди сме се скъсвали да боледуваме, но откакто залагаме на храната основно като профилактика, мога да кажа, че има драстичен резултат, тази зима минахме без никакви лекарства.Дори елементарната настинка, спохождаща ни преди всяка зима, ни пропусна.
Ако това не е за психолог, ежедневни разходки или съботно-неделни излети се справят повече от добре.Вместо да давам 10-20-30 лв за добавките, предпочитам да ги дам за гориво и да избягам от града и факторите, предизвикващи депресия/тревожност.   Simple Smile
За това вече писах.    Grinning
Виж целия пост
# 94
Едно време всякакви витамини и имуностимулатори не са били толкова необходими, защото сме били по-здрави. Дали заради храната, заради стреса, въздуха и какво ли още не, но е факт, че сега се по-нездрави. Затова за мен има смисъл от такива неща, но разбира се всеки сам си решава.
Виж целия пост
# 95
Krasi,  никой не рекламира добавките като панацея. Не сме лекари за да говорим за това какво и как се добива, химия ли е или не. Аз лично нямам такива познания, за да съм толкова конкретна.

Всеки сам си избира дали да пие и какво да пие. Аз живея в града, но далече от шума, мръсотията и прочее. Срещам се с много малко хора и за това риска да боледувам при мен е сведен до минимум. Плодове и зеленчуци, както и всякакво месо и млечни се ядат у дома. Гледаме да си ги набавяме от добри източници. Но пием и добавки. Само ще ти дам един пример - Мъжа ми е за операция на коляното от доста време, но го е шубе да се оперира. В същото време е и скиор. Всяка година преди да ходим на ски един месец пие добавки от сорта на Глюкозамин, хондроитин и МСМ. Трябва да ти кажа,че до момента не е имал никакви проблеми с колената ( което разбира се,не означава,че не трябва да се оперира, но това е друга тема  Joy ).

Аз пък имам хронично заболяване, което уж казват е от Чернобил. Така ли или не, не знам. Факт е,че лекарства не пия, а пия добавки за него и го поддържам точно толкова добре, колкото хората които приемат лекарство за проблема. И добавките са ми естествени извлеци + селен и витамини.

Нищо не може да замести хубавата чиста храна, вода, спорта, хубавия въздух, живота на открито. Но не живеем в такива условия вече. За да водиш "здравословен" начин на живот трябва да имаш много пари и да не работиш. Това няма как да стане в съвремието ни. За това на помощ идват добавките ( който иска ги пие, който не иска не ги пие ). И пак казвам - добавките не са САМО капсули и хапчета! Смисъла е доста по-широк...
Виж целия пост
# 96
Абе, не знам колко по-здрави сме били едно време. Продължителността на живота е била по-кратка. Съответно и хората не са имали време да се разболеят от пълната палитра.
В общия случай хората ползват добавки, защото е по-лесно да го вземат на хапче отколкото да мислят за храненето. Няма какво да си замазваме очите. Вече при разни заболявания е друг въпрос и сигурно е според зависи заболяването.
Ocean, наистина ли действа тези неща за колена? И аз имам проблем и обичам да се катеря по  планините, но точно миналата година ми се върна болката и цяло лято не можах да си върна формата. Обаче така и не се реших да пия нещо.
Виж целия пост
# 97
 Едно време не сме били по - здрави, а сме живели по-затворено. Сега някой като кихне сутринта на другия край на света до вечерта и ние кихаме. Вирусите се разпространяват много по-бързо, мутират бързо и ни се струва, че сме по - болни. В семейството ми взимаме натурални добавки като Мико Дифенс.  Ако не го взимам няма как да си набавя съставките му, тъй като тези гъби не виреят в България.
Виж целия пост
# 98
Пролетен дъждец,  ами мъжа ми с тях се поддържа. Аз отделно от това поддържам баба ми и дядо ми, които са на по 85 години с Витамин С и Омега-3.  Joy
Виж целия пост
# 99
Оушънборн, промяната в състава на яйцата се дължи не на това къде, а с какво се отглеждат кокошките. Когато храната е калпава, няма как да има здрав организъм.

Пък като те тревожи, че животинските продукти са толкова опасни, спри да ги ядеш. От една страна ще повишиш приема си на цели, пресни растителни храни, поради  което няма да ти се налага да прибягваш толкова често до добавки.

От друга страна ще допринесеш за намаляване общата консумация на животински продукти => за намаляване на популацията от животни отглеждани (често при ужасни условия) с цел консумация => намаляване разхищението на вода и отделянето на CO2.

За сметка на това ще се увеличи процента на обработваемата земя, ползвана за отглеждане на храни за хората и ще се намали изсичането на горите.

В крайна сметка хем ти ще си по-здрава, хем ще си се погрижила за опазването на природата.

Хабиби, по-болни сме, защото ядем повече преработени храни и животински продукти, постоянно се мием с антибактериални сапуни и не позволяваме на децата си да се покатерят на дървото и с мръсни ръце да ядат череши. Сами сме си виновни.
Виж целия пост
# 100
Темата за яденето/неяденето на месо нека не я започваме,че е много дълга. Аз ям и ще ям месо,защото обичам. Обичам и риба. Обичам и тиквички, и бамя, и праскови, и ягоди, и орехи обичам. Обичам и яйца и прясно мляко и всичко ще си ям.

Не знам защо си решила,че прибягвам "толкова често" до добавки след като не съм писала никъде кога и колко взимам, но ОК  Joy

И между другото, относно яйцата, начина по който се отглеждат кокошките е точно толкова важен, колкото и това с което се хранят според мен.
Виж целия пост
# 101
Специално за кокошките в ЕС забраниха клетъчното отглеждане. Нямам обяснение защо в БГ все още се продават яйца от такова. Обаче почти във всеки магазин има яйца от подово или свободни кокошки, като цената не е чак много по-висока.
Виж целия пост
# 102
Специално за кокошките в ЕС забраниха клетъчното отглеждане. Нямам обяснение защо в БГ все още се продават яйца от такова. Обаче почти във всеки магазин има яйца от подово или свободни кокошки, като цената не е чак много по-висока.

България е по-специална, нали знаеш  Joy 
Виж целия пост
# 103
Темата за яденето/неяденето на месо нека не я започваме,че е много дълга. Аз ям и ще ям месо,защото обичам. Обичам и риба. Обичам и тиквички, и бамя, и праскови, и ягоди, и орехи обичам. Обичам и яйца и прясно мляко и всичко ще си ям.
Темата за неяденето на месо не е никак дълга всъщност  Peace

Разбира се, че ще ядеш каквото си искаш. Не съм се опитвала да те спирам. Просто ти предложих решение за тревогите ти относно качеството на животинските продукти. Ти си тази, която се оплаква от храната си, не аз.
Виж целия пост
# 104


Хабиби, по-болни сме, защото ядем повече преработени храни и животински продукти, постоянно се мием с антибактериални сапуни и не позволяваме на децата си да се покатерят на дървото и с мръсни ръце да ядат череши. Сами сме си виновни.

И това е вярно, но основната причина е повсеместното химично, бактериологично, електро-магнитно и радиационно замърсяване. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия