MasterChef България, Тема 2

  • 48 994
  • 734
# 630
Явно готвачите няма какво да крием Simple Smile Така и така в готвенето наистина не можеш да измамиш в ефир - моето пиле, което ми спечели бялата престилка - http://fkusno.com/?p=2062


Впечатлена съм, толкова подробна и добре описана рецепта не бях чела!
Виж целия пост
# 631
Да не е Козирог? Понеже ние сме като виното, колкото по остаряваме, толкова по- хубави ставаме. Laughing


Близо си - Стрелец е.  Laughing
Виж целия пост
# 632
Рецептата наистина изглежда страхотно и аз смятам да я пробвам, но мисля да пропусна естрагона и розмарина, понеже не ги обичам.  Embarassed С какво мога да ги заменя?
Виж целия пост
# 633
Благодаря на всички... Hug Получих много запитвания за ястието, с което се явих на кастинга. Ето и рецептата:

Рибай стек с мус  от карфиол, крехки зелени аспержи и редуциран сос с червено вино.

Необходими продукти за редуцирания сос:

Чаша червено вино

Зеленчуци:
1 бр. средно голям морков
2 стръка селъри
1 глава лук шалот
2 скилидки чесън
1 ½  телешки бульон - домашно приготвен
3 супени лъжици зехтин (приблизително)
1 супена лъжица безсолно масло
Подправки – сол, черен пипер, сух розмарин, сух кориандър, джинджифил на прах, малко захар.

Продукти за мус  от карфиол:
1 бр. малка глава (роза карфиол)
Масло – 50-100 гр.
1 - 2 супени лъжици прясно мляко
Сметана около 4-5 супени лъжици
Подправки: сол, черен пипер

Продукти за приготвянето на зелените аспержи:
 Около 5 бр. зелени аспержи
За обливането на аспержите със студена вода – 1 купа с лед на кубчета - ако се варят.
Подправки: щипка сол, щипка черен пипер, ½  супена лъжица зехтин

Продукти за приготвянето на див копър (Италия) – главата копър, може да бъде с малка част от зелените си стръкове.
Подправки: малко мазнина, захар

Продукти за декорация
Див израелски лук –  приблизително 6 стръка
Кълнове от броколи или други
Кресон листенца – не повече от 3 бр. или друго
За овкусяване на украсата: сок от лимон, ¼  чаена лъжица горчица (мека), ¼ чаена лъжица зехтин, ¼ лъжица мед.

Метод на приготвяне:

Метод на приготвяне на редуцирания сос:
С него трябва да се започне. За приготвянето на соса ще е необходим тиган, тенджера,  финна цедка (финна като сито), шпатула за пресиране.
Приготвяне: зеленчуците се нарязват на ситно и се сотират в тенджерата в малко зехтин – около 10 мин., като се прибавят и сухите подправки. Овкусява се. Следва да се залеят с червеното вино. Капакът се затваря и се готви за няколко минути, преди да се налее телешкият бульон. Оставяме на котлона,
капакът трябва да се отстрани, сосът трябва да се редуцира повече от 1/4. Когато сосът се редуцира до желаната консистенция, се взима тигана и над него с помощта на цедката, (в която се поставя сосът и зеленчуците ) се екстрактва сосът и всички аромати от зеленчуците и подправките (с помощта на шпатула или лъжица се прилага натиск върху соса със зеленчуците). Сосът е вече в тигана. Поставя се на котлона и се загрява, за да се доредуцира. Слага се маслото, за да се получи гладък и лъскав сос. Не е нужно да го „пресяваме” още с цедката. Сосът е готов и може да се постави в сосиера или купичка, за да е готов за заливката. Добавят се подправки. 2 пъти - 1 в началото, 1 преди 2-3 мин преди да е готов.  Важно  е да е топъл - когато сервираме.
Сосът се приготвя по-бавно и задължително се стартира с него.
Приготвяне на мус от карфиол:
Докато редуцирания сос се приготвя, се започва приготовлението на муса. За целта е необходима тенджера,  в която да се свари нарязаният карфиол в леко подсолена вода. Не бива да се преварява, тъй като ще стане кашав и ще задържи много вода. Изважда се карфиола, отцежда се  и се слага в блендер (може и с пасатор - дори ми харесва повече) със сухите подправки, млякото,  сметана и маслото – блиндира с е до получаване на гладка смес. Ако се установи, че карфиолът не е достатъчно гъст и съдържа вода, се прехвърля в тиган (без мазнина) на слаб огън, за да се изпари водата.
Зелени на аспержи начин на приготвяне:
Във вряща вода се бланшират аспержите за кратко, а след това се обливат с ледено студена вода или се прехвърлят в купа със студена вода и лед. Овкусяват със зехтин, сол и  черен пипер и леко се сотират на тигана.
Аз обичам да ги приготвям и на фурна. За предаването са на фурна.
Приготвяне на главата див копър :
Нарязва се в желаната форма и се сотира на тиган, премахва се от котлона, добавя се захар, разбърква се и отново се поставя на котлона. Карамелизира се до златисто, не се прекалява. Може да се сложи бял пипер при сотирането.
Декорация:
Отделят се няколко листенца прясна мента.
Кълновете от броколи и останалите се слагат  в малка купа и леко се овкусяват с дресинга – сок от лимон, ¼  чаена лъжица горчица (мека), ¼ чаена лъжица зехтин, ¼ лъжица мед, които предварително са миксирани и разбити.
Приготвяне на Рибай стек:
Загрява се тиган. Стека се слага върху кухненска дъска поръсва се черен пипер. Овалват се добре, като се обира остатъка от пипер по дъската. Може да се използват и 3 вида пипер. Стека се поставя в тигана, в който е загрята 1 лъжичка зехтин. Предварително се приготвят 2 скилидки чесън -  леко счукани (може и да се остави обвивката им). Приготвят се и 2 стръка пресен розмарин (може и да се добави прясна мащерка) и 1-2 лъжици масло ( безсолно) . Осоляваме в тигана. Стекът се запечатва от всички страни, а след това се облива с маслото с лъжица,  още докато е в тигана. Леко се натърква с чесъна, който вече е освободил аромоти и се отстранява, за да не пуши, да не придаде на стека горчивина и да не загори по тигана. Натъркват се стръкчетата розмарин върку стека, които се поставят 1-2 мин преди стека да е готов в тигана. Стека се изважда от тигана и се поставя върху дъска. Оставя се да почине. През това време се аранжира чинията. Нарязва се на филийки и се поставя върху муса от карфиол, а под муса нареждаме 3-4 аспержи. Полива се с редуцирания сос и ако има нужда се доукрасява.
Стекът не бива да бъде твърде изпечен. Стекът, трябва да се сервира  Medium rare to rare ( суров към  средно изпечен).
Виж целия пост
# 634
И Аз благодаря за споделените рецепти !  chef
Виж целия пост
# 635
аз съм фен на Стефи
след това са ми редактора,едно момче със сини очи мениджър беше- но най-вече Стефи!
и тази кайма в глава лук- не бях чувала такава рецепта.
Дразни ме момичето със символиките- нищо особено не ми изглеждаха нещата й- калинката от доматче беше сладка- за парти на детски рожден ден е много ефектно, а балерината с яйцето ми приличаше на неделна закуска приготвена набързо. не мисля,че има място нататък (но пък не съм опитвала вкуса на ястията) обаче ме дразни с символиките си- да гледа на кафе ще й се отдава повече
Виж целия пост
# 636
Благодаря на всички... Hug Получих много запитвания за ястето, с което се явих на кастинга. Ето и рецептата:


До като стигна до средата на рецептата и ме заболя главата. Как го запомни всичко това?
Виж целия пост
# 637
Таня,желая ти успех в предаването,много си ми симпатична Hug  bouquet
Виж целия пост
# 638
Благодаря на всички... Hug Получих много запитвания за ястието, с което се явих на кастинга. Ето и рецептата:


До като стигна до средата на рецептата и ме заболя главата. Как го запомни всичко това?
Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Не е трудно, те са лесни стъпки... Embarassed Embarassed  Mr. Green Two Hearts
Сложните неща ми се отдават, за разлика от по-лесничките. Не обичам да чета рецепти, не съм направила и едно ястие по рецепта...Със сигурност ако ми се падне да приготвя нещо, с което не мога да импровизирам, ще литна навън  ooooh!  newsm78 #2gunfire
Виж целия пост
# 639
сега погледнах в сайта участниците и видях Таня. Определено най-стилната участничка и невероятно красива винаги- лук, тенджери, бързане... успех напред в състезанието.
Продължевай все така (не помня ястията ти,но говоря за поведение)- издържано и професионално като за masterchef. определено има персонажи,които дразнят с маниерите и държанието си, въпреки, че не е реалити формат,в който постоянно се следят участниците.
Виж целия пост
# 640
Стискам палци на Ву, справя се чудесно!

Пилешка супа праввя с фиде и никога с картофи. Девесил съм слагала, дафинов лист и целина също, но не и чесън. Застройка правя с кисело мляко и жълтък.


Пилешката супа се прави с фиде/като в нея се слагат и картофи естествено /, агнешката , свинската и топчетата се прави с ориз .Готвачките /професионалните/ да оспорят / ако не съм права.
Застройката правя само с жълтъци +фреш лимонов сок.
Виж целия пост
# 641
В по - добрите ресторанти е така, за да не се разваля храната и винаги да е прясна. Много по - добър вариант, отколкото да има 10 страници меню и два фризера пълни до горе.
Peace
Виж целия пост
# 642
сега погледнах в сайта участниците и видях Таня. Определено най-стилната участничка и невероятно красива винаги- лук, тенджери, бързане... успех напред в състезанието.
Продължевай все така (не помня ястията ти,но говоря за поведение)- издържано и професионално като за masterchef. определено има персонажи,които дразнят с маниерите и държанието си, въпреки, че не е реалити формат,в който постоянно се следят участниците.
Определено подкрепям. Още от първия епизод много я харесах и като поведение и като маниер...абе всичко. Дано да стигне възможно най-далеч, че защо не и победител.
Виж целия пост
# 643
Таня е една и от моите фаворитки  Hug Наистина винаги е супер стилна и усмихната. Дано стигне до финала. Тя е от моята кулинарна група във ФБ  Blush  

Нямам търпение за вторник, когато ще ги гледаме вече в крайното студио  Crazy  Искам да видя до колко ще се спазват нещата от американският формат - тест под напрежение , мистериозната кутия, отборните надпревари и т.н. Интересно ми е още дали ще наблегнат на  продуктите от бг пазара или ще им дадат по сложни и рядко срещани продукти и подправки  Whistling


Относно супата и другите изпитания и аз винаги си задавам въпроса какво бих направила, ако бях там (ММ ме караше да се запиша, но не мисля че съм на такова ниво, нито искам да се развивам като готвач и да имам ресторант ) За супата познах 15 неща , останалите 5 са разпознаваеми при опитване, но ако бях там можеше и да не се справя толкова добре  Rolling Eyes

Хубаво е, че участниците влизат тук и споделят блогове и рецепти, очаквам скоро и китеника да цъфне тук и да почне да дрънка как искала да провокира .......  Whistling
Виж целия пост
# 644
Мис Облаче! Пепел ти на устата, как ще идва китеника тук  Shocked Не, не, не. Тъкмо ни е хубава и приятна темичката  Party
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия