MasterChef България, Тема 4

  • 37 265
  • 730
# 675
Добре записвам си Селърито в списъка , сега остава да получа инфо за Салвията и Маниока  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 676
Характер ще проявяват като станат Мастери, сега ще слушат и ще се подчиняват. Като в китайските манастири, където се учат бойните изкуства.

Да не забравим лафа на този епизод, който отново принадлежи на шеф Андре:
- Шеф Ангелов, облизвайки се, към участник: "Салата ти е чук, но останалото е..." Шеф Токев отзад услужливо подсказва: "...гек!" Laughing
Виж целия пост
# 677
Те са като ученици, войници, студенти. Учениците казват - "Да, госпожо", войниците - "Тъй вярно, старшина", студентите - "да, професоре". Пациентите пък - "да, докторе" и т.н.
А в българския си имаме окончания за обръщение и напълно нормално и "шефе" да му казват, когато след това го няма името му.
Виж целия пост
# 678
Изобщо не е сервилност, нарича се етикет.
"Да, шеф!" не е равно на "както кажеш, началство!"
Виж целия пост
# 679
..сега остава да получа инфо за Салвията и Маниока  Rolling Eyes
Маниока аз ползвам и купувам само под формата на тапиока, правя кремче, вкусно става, децата го харесват, желира се. Салвията аз си я знам и като градински чай, рядко ползвам суха.
Виж целия пост
# 680

Уф, говорим на различни езици явно. ,,Шеф''  е различно от ,,шефе'', не ядем домати с колците. Wink

Искам да кажа, че постоянното повтаряне на това 'шеф'  след края на изречението не ми говори добре  за тези,които го ползват. Така по-ясна ли съм? Ако някой ще става MasterChef трябва да е с характер, а не на всяка втора дума да демонстрира приведена главица.
Нямаше как по-ясно да го напиша, моето мнение е същото, но както е видно - мненията са разнопосочни и всеки го възприема по различен начин. За мен част от възпитанието е човек да не звучи така сервилно, не може на всяко изреение да демонстрира подчинение  Rolling Eyes
Родителите ми са инженери, майка ми даже това практикува в момента, но не съм ула никой да се обръща към нея (а и към който и да е инженер) с да, инженере  hahaha Защото по вашата логика излиза, че трябва.
Лиляна, не ми се вярва толкова често учениците да се обръщат с "да, госпожо", а пък за студентите съм повече от убедена, че не.
Тъй като аз зададох въпроса на Дарин и с това се предизивка спора тук, се чувствам длъжна да сложа и точка и това е последното ми мнение по темата  bowuu
Облаче питаше за салвията - за мен по-ужасна подправка не съществува, а обожавам принципно подправки и силни вкусове.
Виж целия пост
# 681
Rallichka, попитай майка ти как се обръщат към нея в професионална среда - при срещи с клиенти, инвеститори, строители, слабо познати колеги - ще ти обясни. Ако някой в такава ситуация се обърне към нея с "госпожо Иванова" да речем, всички ще са изненадани, меко казано. На улицата, в асансьора или в автобуса не е същото, там няма професионални отношения, нито йерархия.

Аз също съм се обръщала към преподавателите си в института с "доцент Димитров", "архитект Петров", "инженер Михайлов" и т.н.
Виж целия пост
# 682
Taка е, професионално инж. си е обръщение, хората си го пишат нявсякъде така.
Плюс това и докторите много държат, напоследък и денталните доктори ако не се обърнеш така към тях, се сърдят.
Ние в кухнята в САЩ, в която работех, казвахме на гл. готвач Шеф. Да, шеф, как сте шеф, тва онова......
Виж целия пост
# 683
Атти, няма да споря, но щеше да ми направи впечатление, ако наистина подобни професионални обръщения се случваха по-често. Може би защото не ги срещам, от това е продиктувано и учудването ми донякъде  Wink Ако при вас (теб и другите дами тук)  са практика, разбирам, че намирате за логично и това, за което си говорим в Мастършеф. На мен продължава да ми е по-скоро неприятно, но отчитам и факта, че се доближава по звучене до Бг "шефеее", та може и заради това да е  hahaha
Виж целия пост
# 684
И на мен ми е странно в БГ, не е само при теб проблема, просто казах от опит, но той не е в БГ.
Виж целия пост
# 685

Като прегледах снимките от втория тест


В официалната страница не ги намирам. Къде ги гледаш?

Меган с огромно закъснение - във Фейса има снимки под заглавие "Кое ястие изглежда най-вкусно? ‪#‎MasterChefBG‬"

Не знам как се слага линк  Embarassed
Виж целия пост
# 686
Цитат
Тази вечер - 25 март, от 21:30 часа в MasterСhef България предстои вторият мастърклас, напрегната битка за имунитет и още по–гореща борба за оцеляване. Шеф Андре Токев ще преподаде урок на двама от участниците за приготвянето на абсолютната класика, която определя стандартите на повечето ресторанти от висок клас – яйца "Бенедикт". Семпло и елегантно, чест гост във филми и романи, това прословуто яйце ще придаде съвсем нов смисъл на сексуалната, впечатляваща закуска.
Специално за Мариела.
Виж целия пост
# 687
Просто в нашето общество не сме свикнали да показваме уважение към по- висшестоящ чрез обръщението към него. Сещам се, че в Япония напр. за старши се ползва думата "сенсей".

На мен лично ми харесва да има някаква субординация, особено в професионалната сфера. Когато човек сервилничи това се усеща по тона и физиономията, не толкова чрез думите.
Виж целия пост
# 688
Довечера мисля,че ще се разочаровам с тия яйца Бенедикт. Ако Мариела стане МастърШеф, няма да гледам нито един сезон повече в БГ.
Виж целия пост
# 689
Ха, сега да видим колко често е правила яйца Бенедикт Кити!
Не знам какво представляват, но ще ми е интересно. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия