МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 60-та ТЕМА

  • 80 177
  • 736
# 30
въпросът беше за конденз , а не за неизпечен хляб.
отделянето на влага при втасване на тестото за мен е нормално. за недопечен хляб проблема е другаде.


Затова питам, защото за мен проблемите са свързани.

Конденза идва от втасването хляба, а недоизпичането може да е проблем в самата машина. Например да не работят реотаните. Освен това вижте обема на тестото. Когато то е прекалено близо до капака не се изпича отгоре и остава сурово.
Виж целия пост
# 31
въпросът беше за конденз , а не за неизпечен хляб.
отделянето на влага при втасване на тестото за мен е нормално. за недопечен хляб проблема е другаде.


Затова питам, защото за мен проблемите са свързани.

Конденза идва от втасването хляба, а недоизпичането може да е проблем в самата машина. Например да не работят реотаните. Освен това вижте обема на тестото. Когато то е прекалено близо до капака не се изпича отгоре и остава сурово.

Дядо хаджи, Горението е с един реотан. Обемът на тестото е бил около килограм, тоест далеч от капака. По изпеченото отстрани на хляба пък е видно, че реотанът си работи. Ама защо отгоре е така, нямам идея.

Исках да сравним, ако някой тук има Горение, тъй като всяка машина от различна марка си е башка, дето се вика.
Виж целия пост
# 32
А рецептата как е?
Виж целия пост
# 33
Моята е Краун и е с един реотан. Аз имам същия проблем с изпичането на хляба отгоре. При мен проблемът идва от капака на самата хлебопекарна. Аз слагам алуминиево фолио под капака като гледам да не запушвам отворите. Така хлябът ми се изпича перфектно. Не знам Горение как работят, но може да пробвате с фолио.
Виж целия пост
# 34
Да попитам по-опитните, с брашно тип 1050 на коя програма на Мулинекса печете хляба? От прочетеното по диагонал разбрах само, че иска повече мая. Пуснах аз един хляб по рецепта от опаковката на програма 1, да видим какво ще стане накрая.
Виж целия пост
# 35
Да попитам по-опитните, с брашно тип 1050 на коя програма на Мулинекса печете хляба? От прочетеното по диагонал разбрах само, че иска повече мая. Пуснах аз един хляб по рецепта от опаковката на програма 1, да видим какво ще стане накрая.

Брашно 1050 е пълнозърнесто, така че ти трябва програмата за пълнозърнест хляб. Програма №1 е за бял хляб.
Виж целия пост
# 36
Програма едно е -базова демек основна и няма как пък да не се изпече хляба добре . Просто е важно съотношението - брашно -течност и мая. / сол и захар тоже./
  Не знам за каква машина иде реч - но аз на моята / Силвъркрест / ползвам само 8 за млечен хляб или как беше и се получава идеален и бял и типов и пълнозърнест.
Виж целия пост
# 37
Аз го сложих на първа, че нямах време да чакам, а сега имам време пък чета  Laughing. С други думи впрегнах каруцата пред коня, ще видим накрая резултата.
Съгласна съм, че трябва да се спазват отделните програми - време за втасване, време за печене и други там. Някой дори беше споделил, че една и съща рецепта на различни програми води до различни резултати.
Виж целия пост
# 38
Някой с опит с готовата смес за пълнозърнест хляб на София мел? Ако спазя пропорциите на опаковката, ще се получи ли добра консистенция или да намаля/увелича водата/брашното? Имам един пакет купен погрешка, досега не съм ползвала готови смеси, имам спомен, че на Лидълските водата идваше вповече... А самото тесто трябва ли да е по-влажно? Благодаря предварително Simple Smile Hug
Виж целия пост
# 39
Аз сега се сетих, че си купих един пакет смеска с няколко вида зърна. Не съм го пробвала още. Рецептата е 320 ml вода и 500 g брашно. Пише да не се ползва програма за пълнозърнест хляб.
Виж целия пост
# 40
Пълнозърнестото брашно "пие" повече течност и самото тесто не е толкова стегнато, а леко маже под бъркалките. Аз слагам малко повече течност и когато е студено, малко повече мая от тази с бяло. Програмата за пълнозърнест хляб май е с по-дълго време на втасване, но и на програма за бял хляб ми се получава добре. А и винаги може да се изключи за малко програмата да довтаса, ако не се е вдигнал добре, даже снощи така направих, защото не се усетих, че не е толкова топло вече и бях намалила маята.
Интересното е, че тестото за козунак ми се получава добре на програма за пълнозърнест хляб.
Виж целия пост
# 41
Ако спазя пропорциите на опаковката, ще се получи ли добра консистенция или да намаля/увелича водата/брашното?
възможно е да не се получи.
за това си следи тестото в началото. то ще ти подскаже какво му е необходимо. трябва да знаеш  ,че пълнозърнестото тесто трябва да е по-влажно от бялото. вече са ти го казали - пие повечко вода.
Виж целия пост
# 42
Моята хлебопекарна е Горение. Като втасва и при мен се образува конденз, но това по никакъв начин не влияе на качеството на изпечения хляб. Напоследък ползвам рецептата на labrex за хляб с кефир. Перфектен хляб си става  Simple Smile
Виж целия пост
# 43
Здравейте, незная дали въпросът ми е за тук...но се надявам на отговор.

Въпрос: може ли да имам мнението Ви за машина с една бъркалка и със две - коя според Вас е по-добре.
Изчетох доста в интернет, но не мога да взема решение.
Машина за хляб ползвам от 2007 година и до сега...винаги с ЕДНА бъркалка. Но модела "Wilfa" - няма вече производство с една, а само с две бъркалки. А аз искам от тази марка машина. Вече три месеца се мъча с хляб от супера.

Благодаря за оказаната помощ.
Виж целия пост
# 44
с 2 бъркалки  меси по-голямо количество тесто.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия