Коледа 2015 - 1

  • 102 219
  • 861
# 585
Здравейте, от миналата година следя темите, но не се включвам много активно както в писането, така и в правенето. Няколко страници назад някой беше споменал за календар кои видове сладки кога се правят, дали на някой му се намира този календар под ръка  bouquet
Дано ми дойде музата, пък и малката да ми даде шанс да поприготвя туй онуй Simple Smile
Виж целия пост
# 586
Тази година за първи път започнах рано с Коледните сладки . Готови са 77 меденки,които чакат за украса . В неделя следват линцер сладките. Simple Smile
АКК направих преди седмица Simple Smile
Виж целия пост
# 587
kremen4eto84, може да използваш всяка рецепта за базово маслено тесто като добавиш портокалова кора и 1-2 с.л. сок от портокал. Аз добавям в моите и малко черен шоколад - на прачета или на дражета, каквото имам вкъщи.

Благодаря ти!
Виж целия пост
# 588
Признавам, не ми се чете назад и не знам дали е коментирано, но искам да попитам нещо за Роял айсинга - по принцип ме е страх да го правя с пресни яйца и сега изниква въпроса - какво е по изгодно да взема - белтъци на прах или готова смес. По принцип правя около 200 сладки с фондан и ми трябва само за декорация. Например 1 кг. РА колко готова смес ще ми стане? И готовите смеси  или белтък на прах, колко време преди консумация може да разбъркат и да не са опасни? В смисъл 200-те ми сладки поне 10-тина дни преди Коледа трябва да са поетапно украсени.
Виж целия пост
# 589
Според мен вземе готов прахообразен РА. За безопасността, не мисля, че е опасен да престои на сладките и 1 месец, той има някакви Е-та, така че... То и меденки с истински РА сме яли 2-3 седмици след украса и не е имало отравения заа толкова години.

Здравейте, от миналата година следя темите, но не се включвам много активно както в писането, така и в правенето. Няколко страници назад някой беше споменал за календар кои видове сладки кога се правят, дали на някой му се намира този календар под ръка  bouquet
Дано ми дойде музата, пък и малката да ми даде шанс да поприготвя туй онуй Simple Smile

Няма календар. Някои сладки могат да издържат повече или са по-хубави престояли. Но всичко си е въпрос на твое време. Кравайчетата са хубави и на другия ден и след 3 седмици. Меденките също. Единствено мисля, че АКК и щолените е добре да се направят 4-5 седмици преди празника.
Виж целия пост
# 590
Аз най -после имам списък-календар. Simple Smile

меденки - 10.12
медени къщички - 12. 12
украса на всички медени произведения - 13.12
рохлички - 14. 12
маслени елхи и дядо Коледа - 19.12
жълъдчета - 20.12
локумки - 20.12
маслен кекс снежен човек - 22.12

Ще се огранича с това + баклава

Датите са съобразени изцяло с моето свободно време  и питащите за календар да не мислят,ч е точно тогава се правят. Simple Smile
Виж целия пост
# 591
 Joy Ооо кой ще прави два три вида сладки само?

Скрит текст:
Аз най -после имам списък-календар. Simple Smile

меденки - 10.12
медени къщички - 12. 12
украса на всички медени произведения - 13.12
рохлички - 14. 12
маслени елхи и дядо Коледа - 19.12
жълъдчета - 20.12
локумки - 20.12
маслен кекс снежен човек - 22.12

Ще се огранича с това + баклава

Датите са съобразени изцяло с моето свободно време  и питащите за календар да не мислят,ч е точно тогава се правят. Simple Smile

Виж целия пост
# 592
Момичета , имам въпрос .
Нямам спомен от миналата година .. От една доза линцер сладки (250гр.масло) колко горе долу слепени излизат ? Чудя се дали да не направя 2на доза,но ме е страх да не прекаля Grinning
Виж целия пост
# 593
Joy Ооо кой ще прави два три вида сладки само?

Скрит текст:
Аз най -после имам списък-календар. Simple Smile

меденки - 10.12
медени къщички - 12. 12
украса на всички медени произведения - 13.12
рохлички - 14. 12
маслени елхи и дядо Коледа - 19.12
жълъдчета - 20.12
локумки - 20.12
маслен кекс снежен човек - 22.12

Ще се огранича с това + баклава

Датите са съобразени изцяло с моето свободно време  и питащите за календар да не мислят,ч е точно тогава се правят. Simple Smile


Добре де, 5 са. Къщичките са за подарък, баклавата е дежурна, а кексът не се брои. Laughing hahaha
Виж целия пост
# 594
Момичета , имам въпрос .
Нямам спомен от миналата година .. От една доза линцер сладки (250гр.масло) колко горе долу слепени излизат ? Чудя се дали да не направя 2на доза,но ме е страх да не прекаля Grinning

Не съм си записала точно, но мисля около 40-50 броя бяха.  newsm78 За рохличките съм си записала, че излизат 62 броя.  Peace
Виж целия пост
# 595
Да бе да Джемма

malinkiii мисля, че около 35 бр. слепени ми излязоха , но да не те подведа.

Иначе за тези момичета дето питат за календар - миналата година съм си записала, че съм правила

30.11 - линцеровите
04.12 - рохличките
13.12 - кокоските
14.12 - шоколадовия трюфел
25.12 - меденките на Джемма.



И за ценителите на произведенията на Джемма пак ще постна това , което ме е привлякло от нейни неща, а те както знаете са супер.
Скрит текст:
Най-вкусните локумки на света

2 кутии локум
1 ч.ч св. мас, неразтопена
1 ч.ч олио
1 ч.ч бяло вино
800 гр. брашно

От тези продукти се замесва тесто. Разточва се, режат се квадрати, слага се локум и се завива на пуричка. Пекат се в загрята фурна до леко порозовяване. Още горещи се овалват в пудра захар, смесена с ванилия. Може да се направят и на топки.Излизат 154 топчета.
1 ч.ч = 230 мл.


Шприц бисквити

2 яйца
1 ч.ч пудра захар
1 ч.ч разтопена, но студена свинска мас
ванилия
на върха на ножа амонячна сода и толкова сода бикарбонат, погасени в 2 с.л кисело мляко
брашно
Меси се меко тесто, част от което се оцветява с какао.


Джемма - за плътните орехчета
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1 кофичка кис. мляко
1 амонячна сода
1 к.л сода бикарбонат
брашно, колкото поеме


Орехчета за преса Джемма

150 гр масло
2 жълтъка
0,5 ч.ч пудра захар
на върха на ножа сода бикарбонат
1/4 ч.л оцет
около 2 ч.ч брашно


крем:
кондензирано мляко
1 пак.масло
остатъци от натрошените половинки (винаги някоя счупена има)

Замесва се маслено тесто, като содата предварително се загася в оцета. Пекат се половинки орехчета с преса (електрическа или на котлона). Слепват се с крем.

За крема мекото масло се разбива, прибавя се около половин кутия кондензирано мляко и остатъците от натрошени половинки орехчета.

Фини дребни сладки Джемма

125 гр масло се разбиват с 75 гр пудра захар, прибавят се 2 жълтъка, ванилия и 250 гр брашно.










Виж целия пост
# 596
Локумките и фините са наистина върха, както виждате са в списъка ми и за тази година, само че от фините ще направя елхи и дядо Коледа. Не забравяйте, че те не се месят с ръка! Само с миксера се разбърква тестото. Peace
Виж целия пост
# 597
Извинявайте за дългия пост, но не можах да скрия текста
Виж целия пост
# 598
Реших и аз да си направя един списък, тъкмо да сметна какви продукти ще ми трябват, и се стреснах:

меденки
рохлички
линцери
портокалови/ бадемови/ лимонови масленки
рошавите топчета
шоколадови звезди с марципан
мини щолените на лабрекс

Ще е разумно да раздавам много тази година:)
Виж целия пост
# 599
За предстоящите празници - дребни сладки

Чешки ванилени полумесеци



Унгарски бисквити



Локумки



Меденки



Нещо с дъх на Изтока - Сладки кошнички със синьо сирене и сладко от смокини



Курабиедес - гръцки бели курабии /сладки/ с натрошени бадеми



Успех!

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия