Синьо сирене и бременност

  • 10 578
  • 39
Момичета, първо да ви се извиня за идиотския въпрос. Знам много добре какво не трябва да се яде по време на бременност, но не мога да си обясня защо реших, че мога да си хапна малко синьо сирене (това стана преди1-2 седмици), въпреки че знам, че не трябва да го правя. Нямам логично обяснение защо съм го направила освен, че съм абсолютна патка Blush Twisted Evil и то меко казано... И всъщност изобщо дори и не бях се сещала за това до вчера, когато просто нещо се зачетох в нета.
Нямам никакви оплаквания, бебето да е живо и здраво за момента се развива добре, вече съм в 25-а седмица, но ме подгони сега параноята и се чудя дали да не си направя един тест за листериоза....четох в нета, че тези бактерии, имат инкубационен период до 2 месеца и още повече ми настръхна косата. Ще съм ви благодарна, ако имате инфо или просто споделите мнение. Praynig
Виж целия пост
# 1
Синьото сирене е добре да се избягва, което не значи, че от едно ядене ще ти стане нещо. Аз също ядох веднъж на гости, примесено с крема сирене в едни домати. На изпроводяк питах за рецептата и като чух ми настръхна косата. Това преди 2 месеца - бебето расте и е ок. Просто избягвай занапред, а ако се притесняваш много сподели с гинеколога си и искай мнението му. bouquet
Виж целия пост
# 2
Съветвам те да не четеш "какво не могат да ядат бременните". Само ще се изнервиш.

Повечето сирена днес се правят по различна технология, рядко ще срещнеш такова от сурово мляко. Бри е било опасно едно време, сега се прави по друга технология.

Със сигурност рискът е минимален, независимо дали става въпрос за сирене или обработени меса. Нали не взимаш от съмнителни производители?
Виж целия пост
# 3
Прочети на етикета дали не е направено от пастьоризирано мляко? Мисля, че почти всички, клонящо към съвсем всички сирена са направени от пастьоризирано мляко и не представляват риск. Аз също съм яла синьо сирене и то стабилно се натъпках докато бях във втори месец на бременността, детето отдавна се роди и порасна (2г4м) и нищо му няма.
Виж целия пост
# 4
Със сигурност рискът е минимален, независимо дали става въпрос за сирене или обработени меса. Нали не взимаш от съмнителни производители?
Не, мъжа ми купува от Фантастико или Хит, от тези опакованите Регина Блу и Дор Блу, защото много ги харесва... Гледах вчера на опаковката пише, че е правено в Германия..Все си мисля, че не би трябвало да има такива бактерии, ама айде де..

Lady Stradust, благодаря и на теб за бързия отговор.
Виж целия пост
# 5
Въпросът е дали млякото е било пастьоризирано? Ако е било, то няма никакъв риск. Преди 3 години доста ги четях, мисля, че над 90% са от пастьоризирани млека. Имаше някакво, което не беше. Не помня дали синьо. Аз тогава гледах и бри, и камембер, моцарела и прочие какво ли не.
Виж целия пост
# 6
Тия марки са типично супермаркетски, не са някакви местни и деликатесни, правени са повече с оглед на трайност и безопасност, така че рискът е пренебрежимо малък.

Виж целия пост
# 7
Тия марки са типично супермаркетски, не са някакви местни и деликатесни, правени са повече с оглед на трайност и безопасност, така че рискът е пренебрежимо малък.


The Siren of Titan, ние само такива купуваме, не сме взимали от скъпи деликатесни магазини. Благодаря за инфото, малко се успокоих. Надявам се и на другите майки да е полезно инфото.
Виж целия пост
# 8
С две бременности вече не само че ядях, ами и ми се ядеше синьо сирене и си взех 2-3 пъти. И разни филета и меса.

Предупрежденията за храните са главно от САЩ, там имат други стандарти за храните и може да има опасност. А и по принцип са малко germ-phobic. Съмнява ме във Франция жените изведнъж да спират да ядат бри (с вино, при това), като забременеят.

Има по-големи опасности за едно бебе и това не са бактериите по сиренето, а бактериите по хората.
Виж целия пост
# 9
За Франция и аз съм си го мислела. С първата бррменност и аз бях стриктна - сега ям чат пат луканка и филета. Но все пак по-добре човек да е информиран и доколкото може са съблюдава препоръките на лекарите - демек да избягва въпросните храни.
Виж целия пост
# 10
Нямам никакви оплаквания, бебето да е живо и здраво за момента се развива добре, вече съм в 25-а седмица, но ме подгони сега параноята и се чудя дали да не си направя един тест за листериоза....четох в нета, че тези бактерии, имат инкубационен период до 2 месеца и още повече ми настръхна косата. Ще съм ви благодарна, ако имате инфо или просто споделите мнение. Praynig

Не си прави такива тестове и не се филмирай. От едно ядене на синьо сирене няма да му стане нищо на бебето. Избягвай го занапред и това е.
И аз ядох при втората си бременност суши със сурова риба, преди да имам честта да се информирам от Интернет, че е много, много лошо това.... Joy Mr. Green
Е, всичко беше наред, просто излишни притеснения. Дори гинеколожката ми каза после, че трябва по-малко да чета, а повече да си гледам живота. Бременните японки сигурно редовно хапват суши и нищо им няма... Whistling Rolling Eyes
Виж целия пост
# 11
И аз знам, че за сирената е важно да са от пастьоризирано мляко. Някъде мисля четох, че за ядене стават и зрелите сирена, няколко пъти си взимам пармезан или грана падано, защото много ги обичам, а се водят стари сирена.
Иначе си признавам, че меса във вид на луканка или филе си хапвам, но взимам от магазин и внимателно гледам състава - да няма оцветители и консерванти. Трудно се намира, но не е като да няма.
Суши още не съм яла, но до колкото разбрах това което е вегетарианско, с пушена риба или с печено пиле можем да го ядем. Със сурова риба не бих яла, просто в момента ми звучи гадно, а иначе толкова много обичам.
Иначе до сега така и не се престраших да ям хайвер, въпреки че много ми се яде. И пастет също ми се хапва много, но и аз като прочетох, че не трябва да го ядат бременни заради черния дроб и не смея. Също и тирамису спрях да ям и да правя, защото си го правя със сурови яйца. Мъжо е много тъжен заради тирамисуто  Joy
То реално и майонеза според книгите не трябва да ядем, но като знам че в днешната майонеза слагат яйчен прах, а не сурови яйца, все повече в главата ми изниква мисълта за една хубава домашна руска салата  Joy
Ех, бременните и техните кореми  Joy
Виж целия пост
# 12
Аз си правех домашна руска салата (която иначе не обичам) със сметана и малко кисело мляко, стана страхотна!
Виж целия пост
# 13
Аз си правех домашна руска салата (която иначе не обичам) със сметана и малко кисело мляко, стана страхотна!

Я, колко интересно! Може ли рецепта на лични  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 14
Нямам рецепта, purpletka, слагаш всичко което е подходящо за руска салата, просто вместо майонеза ( и аз не исках купешка с разните боклуци вътре) слагаш заквасена сметана ( тази в кофичките на киселото мляко) и 1-2 лъжици кисело мляко, за да стане по-течна сместа. Ако добавиш към салатата и намачкан картоф изобщо не си личи, че не е майонеза.
Извинявам се за спама!
Виж целия пост
# 15
Нямам рецепта, purpletka, слагаш всичко което е подходящо за руска салата, просто вместо майонеза ( и аз не исках купешка с разните боклуци вътре) слагаш заквасена сметана ( тази в кофичките на киселото мляко) и 1-2 лъжици кисело мляко, за да стане по-течна сместа. Ако добавиш към салатата и намачкан картоф изобщо не си личи, че не е майонеза.
Извинявам се за спама!
Аха, ясно! Благодаря Wink
И аз се извинявам за спама Wink
Виж целия пост
# 16
Виж какво, не се впрягай. Аз си похапвах обилно пица 4 вида сирена и плата с миди и морски дарове а уж били забранени. Сирената обработени термично са безвредни. Синьото сирене, бри и всички "мухлясали" се избягват заради бактерията в мухала а морските дарове заради тежките метали. Всичко в малки количества е безвредно, важно е да не се прекалява!
Виж целия пост
# 17
Дано да сте прави всички:)) Аз днес бях при АГ-то, но не се престраших да му кажа, че ме хвана срам:))
В крайна сметка от 2 пъти по мини количество надявам се да няма грижи...Повече няма и да си помисля за хапвам и то най-вече, защото притесненията са ми повече от нормалното...
Виж целия пост
# 18

И аз ядох при втората си бременност суши със сурова риба, преди да имам честта да се информирам от Интернет, че е много, много лошо това.... Joy Mr. Green
 Бременните японки сигурно редовно хапват суши и нищо им няма... Whistling Rolling Eyes
Понеже живея в Япония, та да потвърдя - ядат си суши на воля бременните японки  Mr. Green
Виж целия пост
# 19
И на мен много ми се яде.. Mr. Green , а рохки яйца и кремчета с жълтъци, и, и...
Но най-ме мъчи червения хайвер. Откачам, избиват ми сълзи само като си помисля  Laughing, но не смея, макар да го ям от захранването ми и никога да не съм имала проблеми и пр. Както и японките се хранят със суши от бебета, а едва ли спират суровите риба и морски дарове докато са бременни.
Иначе си хапвам едни френски терини, в които има черен дроб, хапвам и морски дарове без миди и ям риба редовно, пия кафе... гледам да не се втелясвам до крайности. Но и аз имах своите моменти в това отношение в началото, тъй като си мислех, че като съм спряла цигарите и по принцип не пия е достатъчно, а в един момент изпадах в ужас за всяка хапка ( дори хвърлих един ананас в пристъп на бременно умопомрачение )
Избягвам сурово/млечни, сурово/осолено/пушено/мариновано/алангле, билки, къдрави салати.
Не на всички млечни пише от какво мляко са - виждала съм само рикота от различни марки и имаше, както от сурово мляко, така и пастьоризирано в супермаркет. Досега на синьо сирене обозначено какво е млякото не съм попадала, но и при сирената с плесен няма особено значение. Аз до втория месец си хапвах, преди да разбера, че са в списъка с не-та. Laughing
Виж целия пост
# 20
Къдравите салати и билките защо да се избягват? Айде, за билките, ако не са стандартните подправки е ясно. Сена, зърнастец и други разни могат да предизвикат контракции.  Но за салатите и ананаса не схващам. Че то аз и лютичко си хапвах и нищо ни нямаше.
Виж целия пост
# 21
Аз лично не мога да се убедя, че са измити достатъчно(пресни подправки и къдрави салати), но това е моя фобия от сега и то
Скрит текст:
благодарение на некоректен тест за токсоплазмоза и лекар, който явно не беше достатъчно компетентен освен по въпроса, но и в разчитането на резултатите в началото на бременността ми. Това се отнася и за двама специалисти, които отказаха да се ангажират категорично освен, че единият и извърши изследването-2 пъти.
Изживях един ужасяващ момент и в продължение на известно време не ядях никакви зеленчуци без топлинна обработка, никакви студени салати и продукти, от които се правят. Също и плодове, които растат близо до земята. Сега отказвам само споменатите къдрави салати и пресни подправки. Вторите, ги ям ако са попарени в топло ястие.
За билките е ясно, но и аз никога не съм била по чайовете и употребата на билкови продукти.
За ананаса прочетох, че предизвиква контракции и да се избягва от бременни, та спонтанно го метнах - лекарят ми наистина се позабавлява доволно.  Laughing
Виж целия пост
# 22
Ясно. Е, за да имаш проблем с ананаса, вероятно ще трябва да изядеш 5 кила наведнъж, което, разбира се, е невъзможно. За миенето, да, трябва да се мият много старателно всички зеленчуци, но това е по принцип - бременни, не бременни, всеки може да си докара паразити, тении и какво ли още не.

 
Виж целия пост
# 23
нито пресните, нито зрелите сирена представляват опасност, ако са правени от пастьоризирано мляко, а тези които купуваме в супермаркета са такива.
Виж целия пост
# 24
Благодаря:)) аз и не купувам от деликатесни магазини....да се чуди човек тогава каква е тази лудница какво да не се яде или пие при бременност.. поне на мен стреса да внимавам точно за тези неща ми се отразява тотално не добре...
Виж целия пост
# 25
Аз и в супермаркет съм попадала на сирена от мляко, което не е пастьоризирано.  Peace
Така или иначе сирена с плесен е желателно да се избягват, независимо от какво мляко са.
Виж целия пост
# 26
Благодаря:)) аз и не купувам от деликатесни магазини....да се чуди човек тогава каква е тази лудница какво да не се яде или пие при бременност.. поне на мен стреса да внимавам точно за тези неща ми се отразява тотално не добре...
На мен пък стреса да ям съмнителни неща ми се отразява зле, явно е до човек! Така или иначе вероятността от инфекция е минимална, всичко е превантивна мярка!
Виж целия пост
# 27
Думата е избягване, а не лишение, родих наскоро, по време на бременността си позволявах от време на време да хапна и сиренца и морски радове, лишенията също не са полезни. Simple Smile
Виж целия пост
# 28
В България е забранено да се продават в търговската мрежа продукти от непастьоризирано мляко.
Всъщност такива сирена от сурово мляко, узаконени и с производствени етикети (а не на фермерски пазар примерно), съм виждала само във Франция.
Виж целия пост
# 29
Никога не съм виждала продукт от непастьоризирано мляко, за рикота дори ми звучи малко глуповато защото за да се направи рикота млякото се вари. Котидж сиренето също преминава през Т обработка. Но ако наистина има етикети, на които пише "непастьоризирано мляко" това все пак е хубаво - достатъчно е да си отваряте очите, щом в супермаркетите, в които пазарувате има такива продукти ...
Виж целия пост
# 30
Аз съм го видяла преди няколко седмици, няма да седна да си измислям.
За синьо сирене не съм видяла етикет с конкретно обозначение за обработката на млякото.
Всеки избира за себе си, има етикети за четене. Аз лично синьо сирене си хапвах до втория месец. След като разбрах, че е желателно да се избягват изобщо сирената с плесен, ги избягвам и толкова.  Peace
Виж целия пост
# 31
Във Франция жените са доста наясно и са изключително внимателни какви сирена и меса ядат. Във всеки случай една пица със синьо сирене извадена от фурната не е опасна.
Виж целия пост
# 32
Аз мисля, че има риск с домашно произведени сирена. Докато бях бременна си позволявах и синьо сирене и моцарела, даже и червено вино.
Виж целия пост
# 33
Моцарелата не е опасна  Naughty Все едно нашето сирене да не можем да ядем  ooooh!
Виж целия пост
# 34
Всъщност е. Истинската моцарела се прави от сурово биволско мляко. Колко тази в супермаркета е такава, се обсъди вече по-нагоре. Пак да кажа, че всички т.нар. храни са такива от профилактична гледна точка, вероятността от инфекция е минимална.
Виж целия пост
# 35
Всъщност всички сирена се правят от прясно мляко. Не съм чула сирене от варено мляко... Моцарелата, също както и нашето бяло сирене, се оставя да ферментира. Италия има население от над 60 милиона души и гарантирано всичките им бременни жени векове наред ядат моцарела...

Същата дискусия имам с италианките, според които фетата (т.е. нашето сирене) не трябвало да се яде.

Хайде малко по-малко да се филмираме и да се поуспокоим с тези забрани. Иначе скоро време ще се наложи бременните да ги слагат на системи, защото не могат нищо да ядат  Laughing
Виж целия пост
# 36
Българското сирене се прави от пастьоризирано мляко, както и кашкавала. Голяма част от вносните сирена също. Аз съм сигурна, че италианките хапват моцарела, японките суши, французийките бог знае какво. Което не пречи човек да е осведомен от лекар какво да избягва и защо.
Виж целия пост
# 37
А ти от какво мляко мислиш, че се прави съвременната моцарела  newsm78 То и някогашното сирене не се е правело с пастьоризирано мляко, но днес, може би само домашното е такова... Защо мислиш, че е различно с моцарелата в Италия? Да не говорим за държава от третия свят?  Rolling Eyes

Виж целия пост
# 38
Спорим ли? Защото на мен ми се струва, че говорим едно и също.  Laughing
Виж целия пост
# 39
Стига да е от пастьоризирано мляко, както са ти писали, няма проблеми. Аз си хапвам рядко и Бри, и моцарела, и камамбер и синьо (само един път), но гледам етикета. А и съм сигурна, че изследват млякото, все пак не говорим за домашно приготвена храна.
И луканка ям, и суджук, и майонеза, и филета.....айде няма да се филмирам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия