Tематичен миш-маш по НЕМСКИ- тема 190

  • 58 995
  • 738
# 645
Baby*, а колко място заема домашната инфрачервена сауна? Вие къде я държите?

Тигани и тенджери за готвене ползвам винаги с керамично покритие. Превъзходна работа вършат. Няма залепване, няма загаряне, лесни за миене. Последно керамичен тиган си купих от NKD за около 15 евро и съм много доволна от него. Ето този е: http://www.elo-shopping.de/ELO-Pure-Colorful-Bratpfanne.htm?webs … 75d89f1c%2fmd5%7d
Виж целия пост
# 646
мама-Ени, нашата е в спалната, двуместна , но гледам или вече не я предлагат или временно не е в наличност. Виж на линка пише размерите. По малка би била ок ако се ползва рядко и не правиш никакви упражнения, освен клякане, сядане, ставане. Но ако искаш поне малко от малко да си опънеш краката, че и да легнеш с краката на горе или сгънати на ъгъл, 2 местна е по добре. Най е добре 4 местна. Лежиш си спокойно, стига да не си много висок де.

Тиган ползвам много рядко, имаме един, тефлон.
Виж целия пост
# 647
Благодаря за отговорите за изтеклата лична карта. Той така или иначе беше проверил вече на летището в Меминген. Има записан час за вадене на нова лична карта за 4 февруари в консулството в Мюнхен, така че ще провери и за пасаван.

Преди няколко дни ми прати пакета документи за детски, за да започна да попълвам и събирам документи. Дали някъде няма и електронна версия? В общината са му дали разпечатани на български формуляри.
 
Благодаря отново, момичета! При вас май също вече има сняг Simple Smile
Виж целия пост
# 648
Заповядай!
https://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/Formulare/Detail/in … 19022DSTBAI516433
Виж целия пост
# 649
Здравейте! Позволявам си да вляза в темата с въпрос. Съпругът ми живее и работи в Германия и обсъждаме преместване при него с децата. Той ще работи основно, а аз на първо време ще се грижа за децата. Имам идея да подпомогна семейния бюджет като правя торти със захарно покритие. Вероятно из темите има информация за подобна дейност, но не откривам.Моля за насока, ако някой е наясно относно режима на разрешителни за подобна дейност и законовата рамка. Не искам да рискувам налагане на глоби и други неприятности. Благодаря.
Виж целия пост
# 650
Вероятно из темите има информация за подобна дейност, но не откривам.Моля за насока, ако някой е наясно относно режима на разрешителни за подобна дейност и законовата рамка. Не искам да рискувам налагане на глоби и други неприятности. Благодаря.

във фейса има доста информация.

общо: за да правиш сладкарски неща ти трябва Ausbildung als Konditormeister, т.е. да имаш завършено професионално образование.
има доста българки, които правят торти и ги продават на други българки  Mr. Green
на черно... реклама си правят във фейса по групите.
Виж целия пост
# 651
Момичета, как упражнявате немския си? Тези които работят - ясно, на работното място. А неработещите?

Към този, които питаше за тиганите - вчера видях в Алди тефлонови тигани ф28 със стъклен капак за 10 евро. Аз си бях купила такъв преди 2 години - не е лош. Моят го миех в съдомиалната и му се развали покритието, но ако се мие на ръка би изкарал доста време.
Виж целия пост
# 652
asyalein, а ако се изкара такъв курс в България и се издаде международна диплома ще бъде ли призната?
Виж целия пост
# 653
джуджанка не бих питала ФБ или бг-мама, а питала в http://www.ihk.de/
Виж целия пост
# 654
asyalein, а ако се изкара такъв курс в България и се издаде международна диплома ще бъде ли призната?

точно така, пита се в камарата.
това не е курс, а няколко годишно теоретично и практическо обучение, което приключва с изпит за майстор. ако признаят обучението от Бг евентуално могат да те накарат да направиш изпита, а за него ще ти трябва немски, защото предполагам, че ще трябва да описваш хигиенни стандарти и подобни неща.

след като минеш изпита и имаш документ за майстор, тогава можеш да си отвориш фирма, но бюрокрациите са доста, хигиенните изисквания високи, конкуренцията голяма....
под конкуренция нямам предвид много фирми, които да предлагат такива торти, а това, че само с тортите няма как да оцелееш като фирма. има доста неща тук по магазините и доста хора си ги правят сами. иначи тортите по сладкарниците ги намирам за ужасни на вкус, но това си е мое мнение.
познавам една жена, която се е специализирала в сватбени торти, сама си работи, но незнам подробности какво е завършила, предполагам, че няма как без Ausbildung (професионално образование).

ето ти закона какво включва този изпит. накратко:
1.  изпит на прилагането на дейността
2.  теоретичен изпит
3.  изпит за умения по водене на фирма: икономически и правни знания
4.  изпит по професионални и обучаващи умения
Виж целия пост
# 655
Момичета и аз с въпрос.Бременна съм в 8 седмица,след 8 години неуспешни опити,1 Инсеминация.2 Икси процедури и Лапароскопия.Отделно имам 2 спонтанни  забременявания,но всичко приключваше на много ранен етап.В момента правя Аусбилдунг като Алтенпфлегерин,още съм 1 година и в пробезейт.В момента не се чуствам много добре,имам всичките симптоми при бременните,работата ми е доста тежка,още не съм казала на работа,защото не съм регистрирана още като бременна.В 5 седмица ходих на гинеколог,видя се,че има бременност,на много ранен етап Отделно.че три ме извикаха след месец пак ,да видим сърчицето.Терминът ми е в сряда,но аз едва издържам на работа.Не знам как да постъпя,все ми се струва,че е рано за болнични и лекарят няма да ми даде,а  там където аз работя имаме Пациенти с МРСА,с Херпес Зостер,при които аз също влизам.Най-вече се притеснявам да не ми прекратят договора,заради пробецайта.Отделно,че не знам как ще стане с Аусбилдунга,сигурно трябва да прекъсна,а толкова ми се иска да го уча.Ще се радвам на всякакви съвети.(съжалявам за романа,който написах)
Виж целия пост
# 656
 Shocked Shocked Shocked

Благодаря за изчерпателния отговор! Имам приятел, който завърши готварски курс и замина да работи в Германия, но той все пак е нает и вероятно това е причината да работи само с курс!
Виж целия пост
# 657
Чъки честито и успех. Гинеколога няма право да ти откаже бележка, че си бременна. Ти пък си длъжна да уведомиш работодател. Трябва да ти осигурят раб. място , което не застрашава бременността. Говори с шефа, обясни каквото писа ту, те си занят. Ако искат допълнителни бележки ще ти кажат .  Първите 12 седмици обикн. изчакват, което не значи, че всяка ситуация е еднаква. Ами обясни и на лекаря и на тях какво е положението и ще намерите решение.

джуджанка тук го има принципа на сертификатите и майстора. Един пример в БГ може една аптека да работи , ако има поне 1 магистър фармацвфт. Останалите може да изпълняват длъжности и да работят. Това доколкото аз знам, но паралела е такъв : майстор, той е обу4н по правила и пр. и "4ираци" , т.е. тези, които работят с него. Аз не съм в такъв бранш, но това ми е разбирането  и най-добре биха ти го обяснили в IHK за интересуващия те бранш.
Виж целия пост
# 658
Чъки, работиш/обучаваш се в много рискова за здравето ти среда. Никой читав лекар няма да откаже болнични в този случай. Дали и какви са начините за прекъсване/отлагане на обучението - не съм запозната, но лично аз не бих рискувала толкова чакана бременност за каквото и да е обучение.
Виж целия пост
# 659
Shocked Shocked Shocked

Благодаря за изчерпателния отговор! Имам приятел, който завърши готварски курс и замина да работи в Германия, но той все пак е нает и вероятно това е причината да работи само с курс!

Brideshead ти е обяснила.
ти питаш какви са условията ти да правиш торти, в този случай трябва да си самонаета и там ти поемаш отговорността за всичко. когато си нает, този, който те наема носи отговорност.

Чъки, не е задължително лекарят да ти даде болничен, работодателят е длъжен да ти смени раб. място с такова, което не застрашава твоето и на бебето здраве. ако няма как да ти го предложи, тогава си оставаш в къщи, а заплащането ти тече. това при постоянен договор, честно казано нямам идея как в при изпитателен срок. newsm78

има един безплатен телефон за съветване по arbeitsrecht, обади се там и питай. отделно се информирай какво ще стане с мястото ти за аусбилдунг...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия