Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са нормалните стойности на глюкоза и инсулин по време на ОГТТ и какво означават високите стойности? Какви са нормалните стойности на глюкозата и инсулина при ОГТТ?
Какво означава, че кръвната захар е в нормалните граници, но продължавам да имам инсулинова резистентност (IR)?
Какви са препоръките за хранене при инсулинова резистентност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са нормалните стойности на глюкоза и инсулин по време на ОГТТ и какво означават високите стойности? Какви са нормалните стойности на глюкозата и инсулина при ОГТТ?
Нормалните стойности на глюкоза по време на ОГТТ са до 6,1 mmol/l на гладно и до 7,8 mmol/l след 2 часа. Високите стойности могат да показват гестационен диабет. За инсулин нормалните стойности варират в зависимост от лабораторията, но високите стойности могат да показват инсулинова резистентност или други метаболитни проблеми. Нормалните стойности на глюкозата при ОГТТ са до 6,1 mmol/l, а на инсулина на гладно са между 2,6 и 25,0 mU/l. При измерване на инсулин след 60 минути нормалните стойности са до 30 mU/l, като при измерване след 120 минути инсулинът трябва да се върне към първоначалните стойности.
-
Какво означава, че кръвната захар е в нормалните граници, но продължавам да имам инсулинова резистентност (IR)?
-
Какви са препоръките за хранене при инсулинова резистентност?
При инсулинова резистентност се препоръчва консумацията на нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, зеленчуци, риба, яйца и ядки. Ограничаването на въглехидратите и избора на храни с нисък гликемичен индекс също е препоръчително. Важно е да избягвате високовъглехидратни храни, за да предотвратите внезапен спад в нивата на кръвната захар след консумация. Основното хранене трябва да се състои от зеленчуци, месо, риба, ядки, яйца и чисти мазнини. Плодовете трябва да се консумират умерено и е добре да се консултирате с лекар или диетолог за персонализирани препоръки. Включването на физическа активност също може да помогне за подобряване на чувствителността на клетките към инсулин.
-
Какво показват резултатите от изследването на инсулин и глюкоза?
-
Какви са алтернативите на обременяването с глюкоза за изследване на инсулиновата резистентност?