Епопея за пилето с ориз, или зов за споделяне на различните начини на приготвяне

  • 11 436
  • 90
# 15
Много се радвам на отговорите и предложенията на всички! Разкошни сте.
Тайна, тази тема си я метнах за всеки случай във фаворити, за да не ми се изгуби от погледа.  

Елеаа и Даниа, зарекла съм се да изпробвам всяка една рецепта оттук, само че на етапи, да не дръпне домочадието очите от толкова ориз.  Joy Така че, благодаря и на вас!

Тифани, кой ти гледа тавата като се вижда такъв апетитен ориз на снимката! Simple Smile


Аз вчера правих ориза на фурна на бабата на Вени. После снимка. Много вкусен стана, само дето съвсем лекинко го пресолих!  ooooh! Но се изяде!  Laughing
Виж целия пост
# 16
И вкъщи се яде много пиле с ориз. Правя го по няколко начина. ПРедимно се старая преди да готвя пилето, да го сваря в подсолена вода, защото така се поизкарват химикалите от месото, с които горкото пиле е тъпкано, за да расте. Най-често правя следните варианти:
Пиле с ориз (обикновено)
Запържвам в олио колкото да покрие дъното на тигана 1 глава лук и 2 моркова нарязани на дребни кубчета, добавям чаша и половина ориз и дозапържвам, после добавям 5 чаши вода или пилешки бульон (ако съм варила пилето в 2 води, втората вода ми е бульона за ориза). Добавям малко черен пипер на прах, може и на зърна - който както предпочита. Може в ориза малко къри да се сложи или куркума - пак според предпочитанието. Изсипвам сместа в тава, нареждам отгоре пилето на порции, посипвам пилето с подправка за пиле или ако нямам - с червен пипер и сол. И пека 1 час във фурната.
Им а вариант и преди да се нареди пилето да се добави половин литър доматено пюре в тавата върху сместа с ориза.
 Може и цели белени домати да се сложат...

Друг вариант е пиле с ориз, маслини  и сушени домати. КАто горе се прави, само че в ориза се добавят 200 г нарязани маслини без костилките и 150 -200 грама нарязани на ситно предварите;ллно накиснати в зехтн сушени домати.

Друг вариант - сварявам пилето и обезкостявам, НАрязвам на малки кубчета. Запържвам в голям дълбок тиган 1 глава лук в олио, добавям 1 чаша ориз, запържвам още. После добавям пилето, запържвам още. Добавям 3 чаши вода и един пакет замразени зеленчуци - морков, царевичка, броколи, грах, чушка... (зависи каква зеленчукова смес съм купила). Подсолявам на вкус, добавям мащерка, черен пипер (евентуално). червен пипер и 2 -3 лъжици лютеница. Варя докато оризът омекне. Ако е необходимо добавям още малко вода.

Може и пълнено с ориз и дробчета пиле да се приготви. Тогава не го варя. Запържвам лук с ориз, добавям нарязани на ситно дробчета. Черен пипер, сол, мащерка, розмарин... Пълня пилето с тази смес (оризът трябва да е полу суров). Зашивам. Слагам пилето в тава, останалата плънка - около пилето. Поръсвам пилето с червен пипер и сол или с подправка з апиле и пека 1 час и 20 мин на 180 градуса.
Виж целия пост
# 17
Любимо мое ястие chef и какво съвпадение, днес съм решила да приготвя оризче eat
Правя го по рецепта на моята съседка, която е готвач!
1.Предварително сварявам пилешкото месо в подсолена вода.
2.В дълбок тиган задушавам - лук,може и морков, за около 4-5 минути, след това добавям и измития ориз, докато стане прозрачен.
3.Изсипвам ориза в тава, добавям пилешкото месо + бульона от месото.
4.Добавям малко сол и черен пипер на зърна.
Пека на 200 градуса, за около час.
Виж целия пост
# 18
Забелязах, че по-горе не съм описала детайлите как точно го правя това пиле. Simple Smile

Измития ориз слагам леко да се запържи (в олио), докато си промени цвета.
Слагам го в тава, доливам му вода 2:1, тук слагам и солта + ч. пипер на зърна + ч. пипер млян, понякога и малко запържен морков, ако имам. Така, в течността,  подправките се разпределят по-равномерно.

Слагам отгоре пилето, обтрито със сол и ч. пипер и така пека. Понякога добавям малко водичка, ако ми се стори, че много бързо е извряла и няма да стане оризът, т.е. ще остане хрупкав.
Виж целия пост
# 19
Баба ми го прави така: не вари пилешкото месо за пиле с ориз, а го запича на фурна. Към почти опеченото месо добавя запържения ориз и гореща вода, колкото си е премерила. Допича на фурна до изпаряване на водата.
Виж целия пост
# 20
Аз приготвям пиле с ориз по начин, много близък до този, който е описала Atinka: обикновено сварявам 2 пилешки бутчета, които след това обезкостявам и накъсвам на малки парченца. Предварително си измивам 2 чаши ориз, най-често от предната вечер. Обелвам, измивам и нарязвам на ситно 1-2 глави лук, които запържвам в повечко мазнина направо в тавата, в която ще пека яденето. След това добавям ориза и го позапържвам докато стане "стъклен", после едно кубче пилешки или зеленчуков бульон, месото и лъжичка сол и черен пипер за вкус. Изсипвам бульона, в който е сварено пилето, съотношението ми е 1:3 ориз:вода, така че ако се наложи, слагам и още малко вода и готово- хайде във фурната докато си поеме водата Simple Smile.

И да ви кажа моята тайна- отскоро замествам ориза с булгур, който си купувам от Турция. Ако не сложа само булгур, поне го правя в съотношение 50-50 ориз и булгур. Вкусът е, ако не много по-хубав, поне същия, но ястието е гарантирано по-полезно и здравословно! Опитайте, няма да съжалявате! Simple Smile
Виж целия пост
# 21
Stel.ka, ако не си, пробвай с пълнозърнест ориз /басмати предпочитам аз/, но пак смесен с бял.
Купувала съм и бял басмати със зрънца див ориз вътре, пак много хубав.

Всякак готвя ориз аз. Дъщеря ми е капризна, но ориз обича почти във всякакъв вид. Винаги запържвам леко ориза, съотношението ми е 1:3,5 течност /вода, истински бульон/.
Виж целия пост
# 22
Аз също обичам пиле с ориз. Придържам се към белия
ориз с подправки. За справка:http://www.babapena.com/?p=453
Виж целия пост
# 23
Живея в държава, в която едно от известните им ястия е с ориз. Опитвала съм различни видове и ми харесва. Единственото, което не одобрявам е, че го оцветяват с химическият жълт оцветител, а не с естествен. Моята рецепта е по ориентирана към здравословното отколкото към вкусното - сварявам нарязаното пиле с една глава лук. Слагам ориза в тава, слагам куркума, магданоз, понякога прибавям и смлян спанак ( колкото за цвят ) и малко просо и запичам на фурната. Не прибавам мазнина освен тази, която е пуснало пилето.
Виж целия пост
# 24
 Hug

Ама че готина и вкусна тема! Grinning

Често готвя пиле с ориз,защото всички обичат Реймънд,пардон пилето.

Моите рецепти са най-близки до тези на  P-r-o-l-e-t .В пълнежа на пилето слагам и воденички+малко бекон.И много магданоз отгоре.

Tiffany Aching ,Тавата ти си е супер!Забелязала съм,че точно в най-старите ми съдове стават супер манджи.Така де,знаем се отдавна.Аз ги наричам моят боен арсенал.
Виж целия пост
# 25
Здравейте момичета, първо снимка от обещаното пиле с ориз по рецепатат на бабата на Вени- единственото отклонение са някаколко картофчета , които резнах вътре понеже ми бяха останали а не исках да "остареят":



Интересно ми стана за рецепатата с ориз с куркума - този вариант леко се отдалечава от нашенското си пиле с ориз, но ме изкучашава да опитам. Ако може и малко снимков материал от авторката ! Simple Smile

Само да кажа че тук в Германия най-често се продава един остър ориз и : хък -мък, някак си май не пасва за пиле (вижда се на снимката , с него е сготвена- един такъв като куршумчета, някак не омеква както трябва в манджата)= ! Sad Има и един по кръгличък, но дребен. Ползват го тук  за мляко с ориз (което аз изобщо, ама изобщо не ям!  Sick ) МОже би ще пробвам с него или ще си купя от турските магазини "по-нормален" ... Съгласна съм с Малкото Трънче , че старите тави някак си по вкусни оризища въртят!  Laughing

Идеята с малките парченца на Стелка всъщност и на мен ми дойде, като ми отесня малко тавата за парчетата пиле, това ще е другия път.  chef

Чакам и снимки, да знаете! Не го давайте толкова скромно!  Heart Eyes

Виж целия пост
# 26
Мамче, защо не ме послуша да обърнеш ориза за кратко?
Крайчето горе в дясно е сухо и твърдо, дано си го махнала  Hug

Сега видях, че си използвала дълъг ориз - аз го ползвам за гарнитури, че повече време си иска.  Пробвай кръглия, нищо че е дребен.
Виж целия пост
# 27
Мамче, тоя ориз не става.Прави си с кръглия дори и да не го обичаш с мляко и да е дребен, повече се надува от острия.Синът ме мъчи оная вечер, да му обяснявам лозови сарми и пълнени чушки как да правел,на лични във фейсбука, обяснявам, обяснявам и накрая ми показва сместа за плънката, ориза стърчи на всички посоки, лошо ми стана.
Скрит текст:
У нас пък всички обожават мляко с ориз,а мен ме мързи да го правя често.Абе всичко с ориз и картофи е на голяма почит при моите, та много често ми писва от тях - ориза и картофите де.
Виж целия пост
# 28
Моето оризче от снощи newsm60
Скрит текст:
Виж целия пост
# 29
Даниа, понеже късно те прочетох, вече бях го сготвила- и си права да! Ъгълчето горното го "остъргах" и го пернах в мивката...  ooooh!
Как мразя аз нещо да не ми стане точно както до искам!  #2gunfire

И да,Тайна  тоя ориз аз усетих че не пасва. Ще се поразровя за други видове.
Скрит текст:
...а иначе сармички аз си правя, но лозови- както вече обясних на Тайна по друг повод- понеже на зелето все не мус сколасвах попарването и ми се развиваше, а кисело отначало не бях видяла че има в турските магазини. Аз много готвя и моя се кълне че никой в готвенето не може да ме стигне (влюбен е човека, не му се хващайте!  hahaha ) , но в те такива манджи си ми трябва още опит, та се радвам че сте тук и споделяте опит, да се науча от вас!  bouquet


Дългия ориз тук иначе е навсякъде- какво им харесва толкова, незнам!


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия