Епопея за пилето с ориз, или зов за споделяне на различните начини на приготвяне

  • 11 450
  • 90
# 45
Hug

Ама че готина и вкусна тема! Grinning

Често готвя пиле с ориз,защото всички обичат Реймънд,пардон пилето.

Моите рецепти са най-близки до тези на  P-r-o-l-e-t .В пълнежа на пилето слагам и воденички+малко бекон.И много магданоз отгоре.

Tiffany Aching ,Тавата ти си е супер!Забелязала съм,че точно в най-старите ми съдове стават супер манджи.Така де,знаем се отдавна.Аз ги наричам моят боен арсенал.

И аз съм на това мнение и не ги пускам  Mr. Green

Салата каквато дойде, даже и без в повечето случаи, тъй като не сме ракиджии  Grinning
Виж целия пост
# 46
Гледам, че ме споменавате в темата, та да се включа! Simple Smile Пиле с ориз ми е любимо ястие и, като купя пилешко, първата ми мисъл как да го приготвя е все с ориз. Правя го както ми падне, със зеленчуци, понякога само гъби добавям, но най-вкусен ми става мързеливият вариант: сварявам порциите месо, най често разрязани на две цели бутчета, в подсолена вода, като добавям  дафинов лист, черен пипер (майка слага на зрънца, а аз смлян) и две-три зрънца бахар. В тиган запържвам лук, добавям и ориза накрая леко да стане стъклен. Сипвам го в тава, слагам свареното месо върху него и заливам с бульона. Съотношението ми е 1:4 ориз:течност. На майка в печката става с 1:3 ориз-течност, в моята остава суров при това съотношение, с 1:4 е идеален. За 30-ина мин е готов.
По тая рецепта също става много вкусно пилешкото с  ориз. Heart Eyes
Виж целия пост
# 47
Тайна, булгурът е жито, но не са цели зрънцата, а са по-ситно смлени. Различно ситно ги мелят различните фирми, на цвят също е различен, понякога е тъмно жълт, друг път е съвсем блед.

На вкус може би се доближава най-много до кус-кус... Де да знам, то може ли да опишеш вкус на домат с ябълка... Аз лично харесвам като основа за салата, примерно табуле, но и в други комбинации съм правила.  Може и кюфтенца да се правят с него, пак смесен с нещо друго. Вместо разните паста изделия, предпочитам да сервирам това.

С ориз никога не съм го смесвала.
Виж целия пост
# 48
Булгурът ( по-ситния) става много вкусен с лук,чушки(сиврия) и домати.Така направен се сервира с кисело мляко.Това е от турскаара кухня и става страшно вкусен.На седмица поне веднъж го готвя- за мъжа ми г-ра за мен основно:),аа лятото през два дни:)
 Вярно е,че става вкусен заедно с ориза,но ако се сложат едновременно се разварява.Булгурът се приг отвя за отрицателно време и съотношението булгур вода е 1:1,5 или хайде 1:2.
 Оризът става много хубав със запържено в маасло фиде или арпа(наричан още орзо:) до придобиване на златист цвят и после се добавя оризът.
Виж целия пост
# 49
Благодаря за отговорите за булгура, ще взема да купя, да го пробвам, само дано да няма кофти дъх като кус-куса.А става ли за десерт, както мляко с ориз например?
Виж целия пост
# 50
Слага се в ашуре,но за мляко не знам...
Виж целия пост
# 51
Напоследък готвя ориз с пиле Дюк и на вкус ми е точно като спомените от детството,вкусно,мазничко,ароматно....като от домашно пиле Crazy

Приготвям го само със задушен в мазнина лук или праз,/не слагам др.зеленчуци/,добавям измития ориз,обърквам го за кратко,добавям свареното пилешко,сол и бульона в който е вряло пилето.Към 1ч.ч ориз слагам 4ч.ч.бульон/вода.Пека в предварително загрята на висока темп.фурна,като заври го оставам да се готви 10мин.,после спирам фурната и се доготвя на остатъчната топлина,не го вадя от фурната поне 1/2-1ч.,да си поеме хубаво течността...

За да ви стане бял ориза се капва малко лим.сок още докато се задушава с лука.
Виж целия пост
# 52
 Animal Chicken
Виж целия пост
# 53
Не варя предварително месото, ако е купешки бройлер де, и не цапам сто съда - запържвам директно в тавата, в която ще пека, лук, после добавям ориза, посолявам. Свалям от котлона, ръся с млян черен пипер, разбърквам, мятам парчетата пиле и заливам с вода (ако имам домашен булон ползвам него, тотален враг на кубчетата съм!). И подправката, която задължително слагам - 2-3 зрънца бахар, пускам ги във водата. Това всичкото отива във фурната. Като понабъбне оризът изключвам - така се избягва рискът отгоре да се получи кора от несготвени оризчета. От топлината на фурната оризът поема влагата и не се скашква. Това е   smile3521
Виж целия пост
# 54
Не искам да те обезкуражавам,но в днешно време с купено пиле от тези,дето са напомпани с каква ли не разноцветна химия,е мисия невъзможна да постигнеш вкуса на пилето с ориз,останал в детските ни спомени ! Именно по тази причина аз вече от доста време насам не ям месо и производните му.
Чета,че някои домакини/повечето/варят пилешкото преди да го "сготвят" с ориз или с каквото дойде...Хора,какво му варите на това пилешко?Че то е като гъба-само се обезвкусява още повече с това предварително варене...Пилешкото нашите баби са го варили предварително,защото домашното пиле в печен вариант става трудно,ако не се обработи температурно предварително.Това е.
Виж целия пост
# 55
Не искам да те обезкуражавам,но в днешно време с купено пиле от тези,дето са напомпани с каква ли не разноцветна химия,е мисия невъзможна да постигнеш вкуса на пилето с ориз,останал в детските ни спомени ! Именно по тази причина аз вече от доста време насам не ям месо и производните му.
Чета,че някои домакини/повечето/варят пилешкото преди да го "сготвят" с ориз или с каквото дойде...Хора,какво му варите на това пилешко?Че то е като гъба-само се обезвкусява още повече с това предварително варене...Пилешкото нашите баби са го варили предварително,защото домашното пиле в печен вариант става трудно,ако не се обработи температурно предварително.Това е.
И какъв е извода  от това писание, да не ядем месо ли??Аз лично не го разбрах.Още повече в тема за рецепти.
Виж целия пост
# 56
Да ядем домашни пилета kyllmg

Както по-горе съм писала взимам само такива пилета,и те не са с меко месо като масовите,на които и 5мин.варене им е достатъчно...варя го предварително около час и след това го готвя....
Виж целия пост
# 57
Тайна , Doli е дала отговор на въпроса ти ! А кой какво ще яде си е личен избор на всеки !
Виж целия пост
# 58
Да ядем домашни пилета kyllmg

Както по-горе съм писала взимам само такива пилета,и те не са с меко месо като масовите,на които и 5мин.варене им е достатъчно...варя го предварително около час и след това го готвя....
Доли, в София  от къде да купя домашно пиле? Дъщерята се съдра да  Sick от така прехваленото пиле Дюк, та съм сигурна,че никога не би хапнала домашно, то и аз де, много гадно миришат.
Виж целия пост
# 59
Какво е пиле Дюк???  Shocked
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия