Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дядо Коледа или Дядо Мраз

  • 14 426
  • 124
Началото се крие в историята за Свети Николай...

Както Дядо Мраз, така и Дядо Коледа имат много малко общи черти със светеца, който се счита за техен прототип.
Свети Николай е живял през 4 век. Още от детството си се отличавал с любовта си към ближните. Славата за делата му се разнесла и затова, още съвсем млад, той бил назначен за епископ. Използвал богатството си, за да помага на бедните и то тайно – оставял подаръците на прозореца.
 

(Православният Свети Николай)

Според преданието, той помагал и на едно бедно семейство да омъжи трите си дъщери, като периодично им подхвърлял през прозореца торбички със златни монети. Но веднъж прозорецът се оказал затворен и Св. Николай се принудил да пусне своя дар през комина.
Друга легенда гласи, че златните монети, хвърлени през комина, попаднали в оставените да съхнат до огъня чорапи. Затова днес католиците оставят подаръците в чорапи, окачени край камината.


(Католическият Свети Николай)

Св. Николай е прочут не само като застъпник на моряците и рибарите, но и като покровител на похитените и загубени деца – той ги намирал и връщал на родителите им. Според друго предание на празниците добрият епископ раздавал подаръци, но само на послушните деца, а пакостниците наказвал.
Затова векове наред на неговия празник, който църквата отбелязва на 6-ти (19-ти)  декември, децата са получавали подаръци от името на Св. Николай.
Общото между Дядо Коледа, Дядо Мраз и Свети Николай е обичаят да носят подаръци.

Как се ражда Дядо Коледа
Образът на Дядо Коледа е измислен през 1823 г. от американския професор по ориенталска и гръцка литература в Колумбийския колеж  (дн. Колумбийски университет) и преподавател в Нюйоркската семинария Клемънт Кларк Мур, който посветил на близките си стихотворението «В навечерието на Рождество или визитата на Дядо Коледа». Той изобразява  Дядо Коледа като добър елф, който пристига с шейна, теглена от осем елена и прониква в домовете на хората през комина. Въпреки нежеланието му, произведението му било публикувано без негово знание във вестник Sentinel и често препечатвано след това като анонимно.
Първият образ на Дядо Коледа е нарисуван през 1862 г. от карикатуриста Томас Наст. В течение на 24 години той го е рисувал за обложката на популярното списание Harper's Weekly, която придобила голяма популярност. Единственият проблем на този образ бил, че е черно-бял.
Червената шуба на стареца му била «подарена» през 1885 г. от издателя Луис Пранг. Той внася в Америка викторианската традиция на коледните поздравителни картички, изпълнени с техниката на литографията.
Накрая, през 1930 г. компанията Кока-кола измислила хитър рекламен трик, за да пласира продукцията си и през зимата – художникът Хадън Сандблъм изобразил Дядо Коледа в червено-белите цветове на Кока-Кола. За прототип на образа послужил приятелят и съсед на художника – Лу Прентис.Така се родил съвременният образ, в който добрият старец вече не е елфът на Клемънт Мур, а великан.
През 1939 г. Робърт Мей създава и деветия, най-известен елен на Дядо Коледа – Рудолф с червения нос.
Добрият старец живее в Лапландия заедно с помощниците си – елфи, които цяла година изработват подаръците за децата в своята работилница, а в коледната нощ ги разнасят по целия свят с помощта на шейна, теглена от елените.

Кой е Дядо Мраз

Дядо Мраз е източноевропейският вариант на добрия старец с подаръците. В славянската митология олицетворява зимните студове. Създаването му като задължителен персонаж на новогодишния (а не на коледния!) празник става в края на 30-те години в съветска Русия, когато след няколкогодишна забрана елхата отново е разрешенаОбикновено е облечен в червена, синя или бяла шуба, има дълга бяла брада и държи вълшебна тояга в ръката. Вози се в шейна, теглена от три коня. Неразделен негов спътник е внучката му Снежанка, която обикновено е изобразена с бяло или сребристо кожухче.
В миналото Дядо Мраз бил много суров и жесток. Той не само дарявал тези, които заслужавали, но и наказвал провинилите се – можел с един удар на тоягата да замрази някого до смърт. Живеел в ледена къща в страната на мъртвите. Днес той живее в град Велики Устюг (Волгоградска област). С годините характерът му става по-мек, а в наши дни вече се възприема като добрия вълшебник с пълната с подаръци торба.Счита се за покровител на горите и планините, за които се грижи като добър стопанин. Всички животни – от малките зайчета до вълците и мечките, му се подчиняват безпрекословно.

Кои са най-съществените разлики между Дядо Коледа и Дядо Мраз

Кои са най-съществените разлики между Дядо Коледа и Дядо Мраз

1.   Шапката – Дядо Мраз има шапка, обшита с кожички. Дядо Коледа носи нещо като нощна шапчица с помпон.
2.   Брадата – на Дядо Мраз е дълга до пояса, а на Дядо Коледа – по-къса и лопатовидна.
3.   Горната дреха – Дядо Мраз е облечен в дълга топла шуба с червен, син или бял цвят, а Дядо Коледа - в къса куртка, задължително в червен цвят (цвета на Кока-Кола).
4.   В ръцете – Дядо Мраз носи вълшебна тояга (сребърна или кристална), завършваща със стилизирано изображение на полумесец или бича глава - символ на власт, плодородие и щастие. Дядо Коледа не държи в ръцете си нищо.
5.   Коланът – Дядо Мраз има бял или цветен пояс, а Дядо Коледа носи колан с тока.
6.   Панталоните – Дядо Коледа има панталони (бричове), а тези на Дядо Мраз не се виждат под шубата. Според легендата и ризата, и панталоните му трябва да са снежнобели, ленени, украсени с геометрични орнаменти и да символизират чистота.
7.   Ботушите – Дядо Мраз е обут с бели ботуши (може да са червени или някакъв друг цвят, но в никакъв случай черни), а Дядо Коледа – с черни.
8.   Аксесоарите – Дядо Коледа носи очила, а Дядо Мраз – не, неговото зрение е превъзходно. Дядо Коледа пуши с лула (напоследък този детайл се среща все по-рядко), а Дядо Мраз води здравословен начин на живот.
9.   Фигурата – Дядо Мраз е висок и строен, докато Дядо Коледа е възпълен и има бирено шкембенце.
10.   Транспортното средство – класическият Дядо Мраз се движи пеш, а съвременният – на шейна, в която са впрегнати три коня. Дядо Коледа се вози в шейна, теглена от елени.
11.    Помощниците – на Дядо Мраз помага внучката му Снежанка, облечена винаги в бяло, а на Дядо Коледа – елфи (джуджета) с шапки със звънчета на главите.
12.    Навиците – Дядо Мраз винаги чука на вратата и чака да го поканят в дома, където изисква от децата да му изпеят песничка или да му кажат стихче, преди да им раздаде подаръците. Той много обича да се весели и даже да танцува с тях. Докато Дядо Коледа оставя подаръците на прозореца или се промъква тайно като крадец, докато хората спят, и ги крие под елхата или в чорапите, окачени край камината.

Дядо Коледа или Дядо Мраз – кого от двамата си избрахте вие?

Автор: Радост Николова
Виж целия пост
# 1
На мен "Дядо Мраз" ми звучи по-естествено и когато имам деца ще ги науча от малки да му казват "Дядо Мраз" (независимо как ги учат в училище). По филмите не съм чула да го наричат "Дядо Коледа", а "Санта Клаус". Тук никой не му казва така. Изглежда ми по-логично да е свързан с езическите традиции, отколкото със Свети Николай; четох някъде, че оригиналът на стареца, който раздава подаръци през зимата, е бог Один, а по-късно католическата църква го е трансформирала нарочно.
Червеният е изобретение на Кока Кола(напоследък Милка са напускали реклами с лилав дядо Мраз - харесвам лилавия цвят Simple Smile).
Ето класически (западни, не руски) картички, на която Санта не е червен:

 

Виж целия пост
# 2
Избирам си Дядо Мраз  Heart EyesВиж целия пост
# 3
На мен "Дядо Мраз" ми звучи по-естествено и когато имам деца ще ги науча от малки да му казват "Дядо Мраз" (независимо как ги учат в училище). По филмите не съм чула да го наричат "Дядо Коледа", а "Санта Клаус". Тук никой не му казва така.

Аз пък моите ще ги науча да му казват Бог Один или Ънкъл Бен.

Ти къде живееш? Децата ти няма ли да гледат филмчета?

Много ще ми е забавно, когато децата се наредят в очакване на Дядо Коледа и водещата: "Хайде сега, всички заедно да извикаме силно Дядо Коледа!" и моите да изпищят: Ънкъл Бен!!! Или пък Бог Один!!! Ще ги пробвам преди това, кое им се получава по-добре.

Може да ги науча и да му казват Свети Николай, но много трудно става за викане.

Страницата е оформена страхотно!
Виж целия пост
# 4
Аз ще им кажа, че ако учителките настояват, трябва да му викат "Дядо Коледа" в определени моменти (или да си мълчат), но по принцип това е неправилно. Simple Smile А когато аз бях в детската, си знаехме, че не е никакъв "дядо", а една от учителките ни маскирана с брада и костюм. Не я приемахме много сериозно и ми беше все едно как й викам (била съм на около 4, това не значи, че не мога да разпозная маскиран човек. Дори да съм вярвала в истинския, сигурно съм си представяла, че той предава подаръците на родителите.).
Виж целия пост
# 5
Дядо Мраз го свързвам с опашки за банани и портокали през зимата.
Предпочитам дядо Коледа, нищо, че като дете ме навестяваше другият.
Виж целия пост
# 6
Никакви опашки не си спомням от детството си. Помня само инфлация.
Виж целия пост
Реклама
# 7
Петя, явно аз съм по-дърта и си спомням други неща. Тогава имаше САМО дядо Мраз.
Виж целия пост
# 8
Май ми стана навик да пускам тази история, но сега е моментът да си я припомним:  Grinning
Цитат

След Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на Света 4745 /763 преди Хр./
...
И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал.
И роди два сина: името на първия бе Болг или Бог; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден - да ядат и да пият и да пеят песни - сиреч
"Болг се роди , Коладе, тази вечер, Коладе",
и прочие повтарящи многократно и споменаващи името Колад.
Даже и до днес има такъв празник у българите. Ако и да се покръстиха, българите не забравиха този дяволски обичай.
...
Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, даже до Бяло море и до Рим. И той беше подобен на своя баща - голям мъчител; заповяда на народа да се нарича на негово име болгари, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река Волга иде името болгари.
Спиридон Иеросхимонах, 1792 г.
"История во кратце о болгарском народе славенском"
http://ziezi.net/bog.html
И още:
https://www.stihovebg.com/Proza/Prikazki-i-detska-literatura/Bol … oleda/166543.html
Виж целия пост
# 9
Миналата година, в мола в Бургас, дядо Коледа беше около 20 годишен, така че никакъв дядо не си избирам аз. Joy

п. с. "Коледа" му казваме ние. "Мраз" "умря" 1989г
Виж целия пост
# 10
Спомням си, когато преминавахме от "Мраз" на "Коледа". Беше ми странно защо го сменят. Коледа не ми звучеше като име на старец, на мъжки архетип.
На мен самата дума "Мраз" ми е по-симпатична, но никой не му го казва така. Коледа ми е повече като име на празник, на самия ден. Сега вече така съм свикнала, че дори и Бай Ганьо да бяха приели, сигурно не би ми правило впечатление. Но си спомням колко непонятно ми беше в началото това "Коледа" за Дядото.
Виж целия пост
# 11
Аз не помня възрожденския процес при името на белобрадия старец, съответно и никога не съм имала дилеми как да го наричам. Simple Smile
Майка ми още му вика "Мраз".
Виж целия пост
# 12
За мен по-естествено е Мраз Simple Smile Опитвам се да на уча детето да свързва Коледата с други неща - благотворителност, семеен уют и т.н, а не да дебне за подаръци под елхата. Получава подарък от Дядо Коледа, който е от мен и баща му. Бабите се отчитат на Нова година. Знае, че са един и същи човек, но преди са му викали Мраз, а сега Коледа Simple Smile Във всички случаи все е вълшебен, щото няма как да го види Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Дядо Коля му викаме ние. Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Спомням си, когато преминавахме от "Мраз" на "Коледа". Беше ми странно защо го сменят. Коледа не ми звучеше като име на старец, на мъжки архетип.
И на мен не ми звучи мъжко "дядо Коледа". Все едно да кажеш "баба Мраз". Wink Определено дядо Мраз ми е и по-благозвучен, и по-готин.

Не помня дали ми е било трудно да премина от "Мраз" на "Коледа", но в училище ми беше трудно от "другарко" на "госпожо". Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия