Снимка: sxc.hu

Коледната еуфория ежегодно взима ужасяващо много жертви – и традиционалисти, и антиколедни бунтари.

Да погледнем истината в очите. Традициите са нещо прекрасно, дават ни чувство за уют и сигурност. Не можем, а и не бива да бягаме от тях.
Но дали заради епохата, дали заради собственото си его, на всеки от нас му се иска по някакъв начин да се открои от тълпата, да направи нещо не толкова традиционно – поне за малко.
Няма лошо в това да си различен, даже е много интересно.
Тази страст към различното лъсва особено около Коледа и Великден, но най-вече по Коледа, когато сме заобиколени от „Джингъл Белс”, „Мери Кристмас” и, дай боже, пухкав сняг по улиците.
И много подаръци. Нова плазма, микровълнова, сокоизтисквачка, хубава книга,  ръчно плетен пуловер, говореща кукла, която се продава с комплект памперси, златно колие - последен крясък на модата, сребърен пръстен или дървен гердан… Море от вещи.

В едно друго море – това на онлайн магазините по света, дебнат не по-малко хищни акули – така наречените „нетрадиционни” подаръци.

Докато съставях тази своеобразна "класация", се опитах да си отговоря на въпроса колко е тънка границата между оригиналността и откровения кич. Много, много тънка…

Но пък, ако един подарък успее да зарадва този, на когото го даваме, понятия като грозно, красиво, естетично и глупавото тотално отпадат.
Идват празници, нека просто се забавляваме.

Ето и самите подаръци, които могат да се открият в интернет. Цените им варират от 10 до 200 долара.

Снежният човек - самоубиец

снимка: 123gifts.net

Ако вашият близък има чувство за хумор, опаковайте подаръка му в тази хартия. Ще го оцени. Ако пък няма чувство за хумор, а на всичкото отгоре ви е ядосал, тази опаковка е идеален жест, освен това е доста по-оригинален намек, отколкото да му кажете изтърканото „Я ходи се гръмни”…

„Канадска борба”

снимка: 123gifts.net

Професионален ринг за професионални играчи. Подходящ подарък за бизнесмени и хора, които обичат да спорят.

Динозавърски скелет

снимка:123gifts.net

Тази реплика на динозавърски скелет е идеална за археолози, историци и любители на Спилбърг. Не е много ясно кой друг би се зарадвал на такъв подарък, но свят широк, хора много, никой не е казал, че във всичко има логика.

Шоколадов часовник

снимка: 123gifts.net
Една неособено скъпа и забавна вещ. Става за деца и за родителите им. Часовникът „плюе” шоколадови бонбонки, но има уловка – ако не ги грабнете веднага, той си ги прибира след 30 секунди и после… чакайте…

Този чаровен пепелник, върху който можете да видите белите си дробове, започва да крещи и да се дави в кашлица в момента, в който сложите цигарата си върху него. Може да пробвате да го подарите на някой страстен пушач. Дали ще изхвърли цигарите, или подаръка, не е ясно, но си струва да се опита.

Кучешки календар

Календар за Коледа – звучи почти тривиално. Но когато календарът представлява колекция на кучешки акита, веднага се запитваме кой би оценил такъв подарък и кой е геният зад това „био” изкуство… Всъщност, за стотни от секундата се изкуших да проверя дали има за следващата година...

Книга

Този подарък всъщност не е толкова нетрадиционен. Прекрасна книга за прекрасни хора, които обичат живота.

Нищо

снимка: Stupid.com

Перфектният подарък за човек, който си има всичко. Не е ясно дали си струва да си даваш парите за едно Нищо, но жестът е важен. Ето и посланието на производителите: „Нашето Нищо е незаменимо и свещено. Гарантираме, че след като отворите кутията, няма да ви се случи нищо. Ако все пак ви се случи нещо, можете да върнете продукта срещу възстановяване на сумата”.

Дядо Коледа в нужда


Limited edition. Честно казано, образът на дядо Коледа, който демонстрира съвсем човешки нужди, сякаш леко се е изтъркал напоследък, но ние традиционно го уважаваме, защото дори в тази неособено одухотворена поза, той си остава добрият, сърдечен и щедър дядо, който е подготвил за всекиго по нещо. Хо-хо-хо…

Bullshit бутон

снимка: baronbob.com

Специфичният момент, когато ти се иска да промърмориш „Булшит” и да ти олекне. Натискаш бутона и оттам излизат 10 различни изречения, в които фигурира „Булшит”. Българският вариант на този бутон би могъл да варира с фрази от „Майната му” до по-деликатното „О, глупости” и други не толкова елегантни възклицания, изразяващи недоволство. Чудесен подарък за офиса, който можете да споделите с колегите.

Бонбонен сутиен


снимка: baronbob.com

Уондърбра е вече толкова морално остарял продукт при наличието на силиконовите шедьоври, че едва ли е добър подарък за Коледа. „Кендибра”, или Бонбоненият сутиен обаче ще запали отново блясъка в очите на нашите любими мъже. Този подарък има и други предимства. Направен е от 330 малки бонбончета и целият „тежи”… само 60 калории. Производителите уточняват, че веднъж закупен, продуктът не може да бъде върнат по обясними причини.

Ръкавели

снимка: baronbob.com

Иконката „Харесвам” от Фейсбук като част от облеклото едва ли е най-стилното решение, но пък дава много опции. Ако например ви сервират лошо ядене в ресторанта, обръщате ръкавелите надолу, завирате ги в носа на сервитьора и той вече знае, че готвачът не струва. Но, да мислим позитивно…

Торби за боклук – коледен пай


снимка:gettingpersonal.co.uk

Ако подарите на приятел торби за боклук, макар и под формата на коледен пай, вариантите са два. Да приеме подаръка като намек, че в дома му е кочина, или да се зарази от вашия силен празничен дух. Защото на Коледа всичко е коледно – дори боклукът!

Тоалетна хартия за супер-герои  – 5 долара ролката

снимка:gettingpersonal.co.uk

4-пластова, висококачествена тоалетна хартия, изпъстрена с щампи с геройски възгласи. Ако не сте сигурни в чувството за хумор на получателя, по-добре му купете обикновени носни кърпички...

Лампа – мече


снимка: dailyartcocktail.com

Не е ясно дали говорим за лампа, за мече или за изява на емоционално неуравновесен дизайнер, който е прекалил с филмите на Дейвид Линч. Иначе се е получил един весел подарък, който върви с предупреждение от производителя: „Не гушкайте мечето!!!”

Маймунка


снимка: weirdomatic.com

Лакирате си ноктите, поставяте ги под муцунката на тази малка, сладка маймунка и тя ги „обдухва”, за да изсъхнат по-бързо. Без коментар…

Весело посрещане на празниците!Мартина Бейлис             
            

         
Виж целия пост