Черешката на тортата 2016 - тема 3

  • 97 568
  • 936
# 855
Аз не възприех поднасянето на пръжки като обида - по-скоро като опит да й се угоди. Александрина 5 дни не спря да повтаря, че й се яде шкембе, пръжки и т.н. Жената реши да й угоди. Александирна е от Сандански, не от шопско, но нямам идея там на какво казват пръжки.
Виж, ципът си беше откорвена подигравка и може от там да запали Александрина. Но дори и така да е - ако госпожата беше по-възпитана, щеше да го подмине със смях и да не се държи като последната простакеса. Освен това, моля ви , имам такава позната - тя вечно е на диета, вечно не трябва да яде каквото и да е, но седнем ли в заведение, поръчва една салатка за нея (защото трябва да пази линия) и омита чиниите на околните (уж "опитвайки"). Ами не ще се пдоигравам, ами не знам какво. Ако имаш проблеми с теглото или не трябва да ядеш разни неща, не се нахвърляй на всяко ястие сякаш е последното в живота ти.
Не виждам оправдание за невъзпитанието, демонстрирано от Александрина.
Виж целия пост
# 856
Ако осъждаме безглутеновата вечер на Велислава, е необходимо да се отнесем обективно и към мексиканската такава на Константин.
Според мен домакинът преценява какво да предложи.
Не съм веган, но съм посещавала често специализирано заведение в София, заради приятели. В началото ми беше жал за тях и се чудех как се хранят разнообразно. Ами осъзнах, че при тях разнообразието е също толкова голямо, както и при тези, които лапат без ограничения. Дори е много вкусно.
Пръжките и аз ги приех като опит да се угоди на голямата Пръжка, за ципа не бих се сърдила, още повече, ако сама съм си лепнала този етикет. Но пък щеше да ми е голям стимул, след време да покажа, че съм се научила да го закопчавам.
Виж целия пост
# 857
Ако осъждаме безглутеновата вечер на Велислава, е необходимо да се отнесем обективно и към мексиканската такава на Константин.
...

В интерес на истината Косьо предложи свинско и телешко месо и други ястия, които не са чак пък толкова типични за мексиканската кухня, а са популярни в повечето кухни по света включително и у нас.
Виж целия пост
# 858
Тя също предложи риба за основно, вкусен десерт, хляб! Съвсем достатъчно и традиционно, за да се наядат горките ненаяли се след 4те дни велико плюскане! Но пък рибата беше с трюфел Simple Smile Аз трюфел не съм яла, най-вероятно вкусът и ароматът му ще да са странни и непознати за нас, но не вярвам някой от гостите да не е чувал що е то трюфел и колко струва. Може и прехвален да е, но поне любопитство да бяха проявили. И благодарност заради старанието й да го намери за тях, плати и поднесе! Снощи просто липсваше възпитание, за сметка на простотията, която се лееше в изобилие!
Виж целия пост
# 859
.................
Пръжките и аз ги приех като опит да се угоди на голямата Пръжка.....

"Пръжките" в старата българска кухня съвсем не са това, което е популярния просташки и вулгарен смисъл в стил Слави Трифонов...
Едно време хората не са имали хладилници и за да съхранят месото за много месеци напред са го пържили - месото от закланото прасе се нарязва, първо се стопява сланината, чистото месо се слага доста по-късно защото по-бързо става готово. След това се слага в съдове и се залива с мас. Маста запечатва перфектно и не влиза въздух, което предотвратява развалянето на месото. При отпечатването на поредния съд маста се отстранява и остават "пръжките" - които са много крехки и вкусни и няма грам мазнина по тях, защото е разтопена и отстранена при пърженето.Самата мас и нестопените сланинести пръжки се използвали за сапун. Сланината в различните части на тялото на прасето е с различни свойства и качества. Някои части се топят при много ниска температура, разлагат се бързо, имат дъх и кратък срок на годност. Други части от сланината се топят при по-висока температура и получената от тях мас е с високи качества и дълга трайност. Самият факт, че само преди няколко десетки години са мазали бебетата с мас (защото не са имали други продукти) би трябвало да обяснява колко високо качествен продукт се е получавал.
Целият процес на топенето и пърженето в маслена баня се провежда без грам сол.
Така че уверявам ви Пръжка съвсем не би трябвало да е обидна дума, това действително означава много вкусно и качествено приготвено домашно чисто истинско месо, а не сланина.
Виж целия пост
# 860
Много обичам пръжки, в наше село известни като цигариди, от мазния тип. Едно време ги хапвахме вместо снакс, голям деликатес бяха. И сега бих яла, ако имаше кой да гледа прасИ.
Виж целия пост
# 861
Добре са си направили сметката от екипа на ББ кого да поканят, в това са майстори. Сеир е важно да има, защо ще канят иначе слабо известен кадър на Магърдич?
Виж целия пост
# 862
Напълно си заслужи Велислава това отношение от Александрина. Ципът беше не по-малко просташка проява от Съниното държание. Каквото почукало, това се обадило.
А Косьо пък защо да защитава домакинята? Що за глупости? Сготвила им е буламачи, които много хора не биха яли, подиграва се с пръжки и цип, заслужи си всичко.
Съчувствам й, че детето й е с цьолиакия,  но  нямаше нужда да повтори сто пъти, че те са принудени да се хранят така от еди колко си време. Можеше да сготви нормална храна, проблемът е неин.
Виж целия пост
# 863
Много неприятна снощната вечер, чак ми беше неудобно да гледам. Алекс – елементарно същество, невъзпитана, нетактична, злобна. Вместо да се зарадва, че и се предоставя някакво разнообразие, възможност да опита нещо ново, тя едно си знае – на нея тази храна не и понасяла, но всъщност тя досега не я е опитвала, но пък не обича тя такива работи. Останалите поне правиха някакви опити да са по-сдържани. Не че не им личеше, че не им е вкусно.

Ако трябва да съм честна и абстрахирайки се от държанието на гостите, имам забележки и към домакинята. Не ми хареса менюто и, не защото е без глутен, а просто самият подбор на ястия. Можеше да включи повече свежи продукти. Има доста ястия, при които безглутеново не е равносилно на безвкусно. Хубава и прясна риба има на толкова места, не знам защо и трябваше да купува пакетирана. Филетата ми изглеждаха прекалено големи като за пъстърва и нищо чудно да е била неприятна на вкус. Също мисля, че сбърка, че не я овкуси при самото приготвяне и сложи прекалено много трюфел (по-принцип се слага много малко, защото вкусът е наситен). Факт е, че първоначално и се зарадваха, но после и позитивно настроените не можаха да я изядат.
Пръжките в плик също изглеждаха много неапетитно, че и безсолни и студени. Не знам изобщо кой би си купил такива при положение, че приготвянето им отнема минути. Сценката със случайното им споменаване в магазина за мен беше нагласена. Предполагам, че ги е видяла още като правеше поръчката онлайн. Не казвам, че не ги е купила с добри намерения, но на мен ми беше малко като отбиване на номера. Друго, което ми направи неприятно впечатление е, че трябваше да става от трапезата и да ходи до приготвя част от нещата, а гостите стоят сами.
Ципът и репликата към Ася, че цяла седмица само думата плеймейт се била споменавала бяха напълно излишни.
Виж целия пост
# 864

Почти споделям мнението ви за  вечерята на Велислава.

Домакинята можеше САМО да представи безглутеновото меню,  с едно или две блюда  и  трябваше да поднесе подходяща храна на гостите си. Все пак минаха  4 вечЕри и можеше да измисли нещо, с което да не се повтаря с тях.

Не е нужно да се залага на количество - да е вкусно и здравословно е достатъчно.

Докторката беше излишна.

Поведението на Сашето елементарно, невъзпитано, просташко, отвратително,  ако и да е била засегната от ципа в чинията си. Прояви малко уважение, колкото и да те натиска простотията.....

Останалите се държаха неадекватно.

До края очаквах поне Косьо да каже две думи, ама и той ми се видя стъписан от поведението на Сашето и сие.

Представете си заедно в една седмица на маса - Емануела, шеф ПетроФ, Сашето...../ ако беше взела плакетчего.../    newsm78   
Лелеееее....бедна ми е фантазията...... tooth tooth tooth

Ако желаете допълнете ме....ще ми бъде интересно.
Виж целия пост
# 865
Нали правим разлика, че това е телевизионно шоу, а не вечеря за на(д)яждане с приятели?  Rolling Eyes

Ако всяка вечер се сервират кюфтета, сарми, баница, шопска и зелена салата ще е егати невижданата скука. Именно вечери като на Велислава, като на шеф Петров, като на Косьо са черешката на тортата - различни, нови, свежи.
От там нататък е въпрос на лично възпитание! Едно "Интересна кухня е молекулярната/мексиканската/безглутеновата, но май не е по моя вкус..." е много по-нормално, човешко, възпитано от "Ма кви са тиА изгъзици, дай ми да ма'ам пръжки, кюфтаци и да лоча домашно вино от избата на Пешо!"

Предпочитам сдържана възпитаност пред откровената простащина.  Naughty
Виж целия пост
# 866
Аз бих дала мило и драго да видя Александрина  и шеф Петров в една семдица  Mr. Green

Просто си представям, как Петров поднася сорбе от манго и спагети от спанак и Сашка прави кисела физиономия и вика"Яз такова нема никога повече да вкусим. Що не ми направи тоа човек една шкембе чорба да се наядем".  Joy (извинявам се за опита за диалект,исках да придам достоверност на визията си).

Между другото, какъв й беше проблмеът с бялото вино, че още от първата глътка запчна с физиономииите? То не беше безглутеново
Виж целия пост
# 867
Между другото, какъв й беше проблмеът с бялото вино, че още от първата глътка запчна с физиономииите? То не беше безглутеново

Ама напротив! То по подразбиране си е безглутеново.  Mr. Green
Виж целия пост
# 868
Много моля, бялото вино беше био - истински ужас за небцето на Алекс.
Виж целия пост
# 869
Каза, че е гадно, кво пък, може гадно да е било.  Crossing Arms
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия