печене на кекс

  • 12 476
  • 33
# 15
gerda1, то и от рецептата зависи. Години наред се получаваше при нас така, докато махнах от рецептата проклетото мляко и спряхме да го печем на загрята фурна. След още няколко мискове от различни рецепти сега точно се топи в устата. Не знам от престояването малко след бъркане ли се получи или от бакпулвера, но важното е, че стана.  
Ето подробно:
Скрит текст:
- 2 яйца
- 1 чаша захар
- 1 чаша топла вода
- 1 чаена лъжичка сода, разтворена във водата
- 2 чаши брашно
- 1 чаша (без 1 пръст пълна) олио
- половин бакпулвер
- 3 лъжички сладко
- ванилия
- орехи и настъргана кора от лимон/портокал

Чашата като я меря е точно 200 мл до ръба.
Разбиват се яйцата със захарта и почиват 10 мин.
Добавя се водата със содата, след това брашното, после олиото, сладкото, ванилията и бакпулвера в тази последователност.
След това се приключва с миксера, орехите и настърганото само с лъжица се бъркат.
Пак почива 10 мин. и после се пече на незагрята фурна на 2 ниво 35 мин.
Виж целия пост
# 16
Кекс, блатове, мъфини и всякакви такива се пекат на 180 градуса (аз слагам по-слабо), поставени са на решетката на височина средата на фурната като задължително тя е включена само отдолу и вентилатора е включен. Години наред си съсипвах кексовете докато най-накрая  прочетох упътването на фурната и видях, че сладкиши се пекат така.
Виж целия пост
# 17
Години наред си съсипвах кексовете докато най-накрая  прочетох упътването на фурната и видях, че сладкиши се пекат така.

Така, ама на твоята фурна. В упътването на моята пише друго.  Laughing
Виж целия пост
# 18
Мъфини и децата в детската градина пекат.
Но кексът ,дето се топи в устата е трудна работа.
За онзи мраморен кекс дето ви казвам, че е уникален си спомням, че имаше в рецептата и масълце освен прясно мляко.
Виж целия пост
# 19
Мъфини и децата в детската градина пекат.
Но кексът ,дето се топи в устата е трудна работа.
За онзи мраморен кекс дето ви казвам, че е уникален си спомням, че имаше в рецептата и масълце освен прясно мляко.

Добре де, има и други кексове с мляко и масло, а си се пекат лесно. Ако обаче съотношението на тези продукти е сбъркано, и с най-модерната печка няма как да стане.  Peace Подозирам че в случая това е истинския проблем.
Виж целия пост
# 20
Години наред си съсипвах кексовете докато най-накрая  прочетох упътването на фурната и видях, че сладкиши се пекат така.

Така, ама на твоята фурна. В упътването на моята пише друго.  Laughing

Защо не пробваш да изпечеш един кекс така, ако имаш вентилор на фуната, който да разнася топлината? И виж дали има разлика. Аз я забелячах най-вече при блатовете, които преди все ставаха сплескани с купол в средата. Като пробвах същата рецепта, но с печене само отдолу, блата се надигна равномерно все едно купен.
Виж целия пост
# 21
Кекс, блатове, мъфини и всякакви такива се пекат на 180 градуса (аз слагам по-слабо), поставени са на решетката на височина средата на фурната като задължително тя е включена само отдолу и вентилатора е включен. Години наред си съсипвах кексовете докато най-накрая  прочетох упътването на фурната и видях, че сладкиши се пекат така.
Аз пека при подобни условия, но винаги покривам с фолио след 20 мин. Друго важно условие е кексовата смес да не е много за съда, в който се пече. С други думи да не е много дебела и затова да остава сурова вътре. Повечето рецепти сега дават указания за размера на съда, който се използва за печивото, но щом остава сурово аз бих пробвала в по голяма форма, на по-ниска температура за по-дълго време. Изважда се само след като клечката излезе напълно суха.
Виж целия пост
# 22
Аз по средата слагам чашка тенекиена от крем карамел, става кекс с дупка или дупка с кекс.
Имах една тефлонова форма за кекс със стандартна дупка по средата, обаче сложих стафиди в тестото и паднаха на дъното и изгориха ситуацията.
 ooooh!
 Според мен трябва бавно печене на ниски градуси.
Виж целия пост
# 23
В нашата фурна става ужасно, ако се пече на ниски градуси, ниски имам предвид под 170. Сух и безвкусен, и не се надига нормално. Пробвала съм и да понижавам-повишавам, но най-добре си пече на 180 или малко под тях.
Виж целия пост
# 24
Оф, тя нашата фурна  като космически кораб, и за това не може да пече кекс, само мъфини може.
Най-хубаво кексът става на раховец у майкини или у бабини. newsm78
Виж целия пост
# 25
Не знам какво е майкини, но във всяка фурна се пече различно.
На ниски градуси обаче вкусен кекс не съм яла от нито една.
Което не значи, че при определена рецепта не е възможно  Peace
Виж целия пост
# 26

Защо не пробваш да изпечеш един кекс така, ако имаш вентилор на фуната, който да разнася топлината?

Защото не искам.  Laughing
Кексове пека от 10-годишна по един и същ начин, като се почне от старата "Мечта" на майка ми, през още няколко соц и постсоц модела, та до по-съвременната ми фурна с вентилатор. Не съм имала провали досега и не мисля да сменям технологията. Още повече че и в упътването на моята фурна си пише изрично кое как се пече и на колко градуса.
С вентилатор пека, мятам в загрята до 180 градуса фурна, понижавам градусите до 160 и пускам вентилатора. Нищо не ми се издува в средата (за разлика от старата ми фурна, на която долният реотан започна да пече неравномерно и затова се наложи да я сменя). На новата нямам такива проблеми. Единствено може да се наложи да покрия към края на печенето отгоре с фолио, за да не прегори, но не винаги. Simple Smile
Но задължително проверявам с клечка, въпреки че и с просто око може да се прецени кога кексът е готов – има си признаци. И все пак, никой не е застрахован от изненада, затова – с клечката, за да не ставам за резил.

ПП Освен читава фурна, друг номер да не се издуват печивата в средата е, когато се изсипе тестото във формата, да се наръси отгоре леко с брашно.
Виж целия пост
# 27
А в електрическа тенджера пекла ли си?
От онези с илюминатор на капака... Laughing
Виж целия пост
# 28
Kalin Slavchev
, сподели с каква рецепта се мъчиш???, според мен там е проблема след като са пробвани различни градуси Wink
Виж целия пост
# 29
Ами най-накрая го изпекох този кекс,но този път сложих над кекса голямата тава на фурната и така пекох 40 минути.Накрая махнах тавата и пекох още 5 мин да се запече отгоре
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия