Марчева, радвам се, че съм те вдъхновила
В кокосовия по-различното е, е съм заменила захарта и мазнината с кокосови и не сложих настъргана лимонова кора, но пък не спестих лъжицата лимонов сок и лъжицата ром.
Другото си ми е по рецептата (моята е с 6 яйца, 220г мляко, 200г мазнина, 350г захар, 30-35г мая на килограм брашно). Ароматите са по лична преценка, но за мен ванилията и рома (истински алкохол, а не есенция) за неизменни.
Някак си ми се стори, че по-трудно ми пое мазнината в сравнение с класическото тесто и го месих по-дълго. Дали защото го правих накрая и бях поуморена вече или по друга причина, не зная, но пък като я усвои и придоби завършения си вид, това беше най-хубавото ми тесто - с най много мехури и най-стабилни нишки. А и като цяло, без значение от плънката, самото тесто е много вкусно
За пияните стафиди - винаги си правя микс от жълти и по-тъмни и ги накисвам поне 1-2 дни по-рано в много ром и го държа в буркан върху микровълновата/печката, за да е на топло, а също и 2-3 пъти, като се сетя, ги загрявам в МВ (не до завиране, но да са топлички), за да поемат още по-добре алкохола.
Тези, които ще слагам в класическия козунак ги попивам много, много добре с кухненска хартия и ги овалвам в брашно, а и не слагам чак толкова много. Рома се усеща съвсем леко.
В пияния козунак ги попивам отгоре-отгоре, колкото да не джвакат и този път ги овалях в ситни кокосови стърготини (поръсих и малко около тях на разтеглената кора), евентуално да поемат влагата, за да не стане глетаво, и слагам на богато На мен комбинацията от ром и кокос като цяло ми допада много, а явно и на всички, които го опитаха, защото свърши за норматив и търсиха още