За кюфтетата, предполагам, че испанската кайма е по-близка до немската, т.е. само месо, никаква сланинка. Това ще направи кюфтетата твърди. За да се противодейства, следните идеи / хитринки от мен:
- добавям вода в каймата, към 100мл или повече (тук каймата е твърда, прецени сама колко да е)
- хляба го изтисквам преди да го сложа и отделно си добавям вода. С топла вода, хлябът се намокря по-лесно (ако е поизсъхнал).
![Wink](/img/emojis/faces/wink.png)
- лукът - съвсем наситничко, в блендер
Добавям на 500г кайма 2 яйца, 2-3 филийки от нарязания хляб (или едно крайче) и подправки (при мен: сол, черен пипер, кориандър, малко мащерка, кимион). Накрая овалвам в брашно и пържа веднага.
Каймата ти трябва да остане мека и да се оформя трудно, т.е. при докосване почти да се разпада, иначе кюфтетата стават много твърди и не са "разтърсени", както им казва моята баба - т.е. не бухват хубавко.
Пържиш ги залети наполовина в олио, после ги оттичаш на хартия. Ако ги пържиш в малко олио, се получава една твърда кора отдолу, а отгоре не се запичат добре. Така ги правеше и моята баба - в много олио.