Българско меню за гости в чужбина

  • 11 385
  • 50
# 30
Асялейн вече ти предложи с чушките катък. Ако искаш с марината - оцет, олио, сол, може и захар (звучи странно, но става много добро! омекотява вкуса на киселината). Според мен специфични олиа няма да подхождат.

За кюфтетата, предполагам, че испанската кайма е по-близка до немската, т.е. само месо, никаква сланинка. Това ще направи кюфтетата твърди. За да се противодейства, следните идеи / хитринки от мен:

- добавям вода в каймата, към 100мл или повече (тук каймата е твърда, прецени сама колко да е)
- хляба го изтисквам преди да го сложа и отделно си добавям вода. С топла вода, хлябът се намокря по-лесно (ако е поизсъхнал). Wink
- лукът - съвсем наситничко, в блендер

Добавям на 500г кайма 2 яйца, 2-3 филийки от нарязания хляб (или едно крайче) и подправки (при мен: сол, черен пипер, кориандър, малко мащерка, кимион). Накрая овалвам в брашно и пържа веднага.

Каймата ти трябва да остане мека и да се оформя трудно, т.е. при докосване почти да се разпада, иначе кюфтетата стават много твърди и не са "разтърсени", както им казва моята баба - т.е. не бухват хубавко.

Пържиш ги залети наполовина в олио, после ги оттичаш на хартия. Ако ги пържиш в малко олио, се получава една твърда кора отдолу, а отгоре не се запичат добре. Така ги правеше и моята баба - в много олио.
Виж целия пост
# 31
кои чушки? пълените ли?
добре , ако се пълнени, да се запази капачето отгоре и да се запечат с тях, после изглеждат добре при сервиране.
аз лично правя пълнени чушки в тенджерата, т.е. не ги варя, но за пред гости бил ги пекла в йяна или нещо друго, т.е. да са прави и да могат да се сервират добре.

даже може да се разнообрази не само пълнени чушки, а и домат, патладжан, т.е. няколко пълнени зеленчука.
Виж целия пост
# 32
при тази страхотна испанска кухня Simple Smile... може и да ги впечатлиш с кюфтета. Опитай.
По мое мнение каймата в Испания е по-скоро като мляно месо и е по-суха от нашата. Можеш да добавиш мъничко олио + вода при месенето, за да стане по-сочна. Ако имаш - използвай традиционни подправки като чубрица, както и червен пипер и кимион - задължителни за българските кюфтета. Сложи заедно с лука и 1-2 скилидки чесън, смлян. Ще направи вкусът много хубав (поне вкъщи така ги ядем).

За баклавата, щом няма да я правиш, няма да ти пиша сега рецептата (не ми е под ръка и ще трябва да се поровя)
Виж целия пост
# 33
баклава мнго не се харесва, по мои наблюдения, но крем-баница е също възможност.
в крайна сметка цедено кис. мляко с мед и орехи си е типично българско и изглежда добре. Mr. Green
Виж целия пост
# 34
Аз бих заложила на кюфтета и кебапчета с картофена салата и лютеница(може и млечна),  тиквеник за десерт. Като предястие-разядки всякакви +хапки от кашкавал. За супа-залагам на "топчета"- много се харесва с чубрица:)
Виж целия пост
# 35
В Испания съм правила кюфтета и много се харесаха. Таратор също, не искат да го пробват. За тях млякото е за десерт. Всякакви млечни салати или салати с катък според мен не са особено подходящи. Бих заложила на чушки с чесън и магданоз за предястие, испанците много обичат чесън. Кюфтета или индивидуални гювечета с наденичка, домати от някой пазар /там поне са вкусни/, чушки, фета, люта чушка, кашкавал и топено сирене. Испанците харесват много и мусаката, дори с повечко чубрица. За десерт бих напарвила мляко с ориз и канела. Ще го харесат. Шопската салата я харесват много.
Виж целия пост
# 36
Благодаря,

Както казах има деца сред гостите така че люто няма да правя а и гювеча си е хував в глинен съд който нямам. Но идеята за чушките с чесън и магданоз също ми хареса. Как се правят точно?

Благодаря и за идеята за тиквеника. Правида съм го в много вриянти и много се харесва, носих за един рожден ден в офиса и имаше страхотен успех. Ще направя Wink
Виж целия пост
# 37
аз не разбрах за коя страна става на въпрос.  newsm78

в Германия много от ястията са отдавна познати, даже се продават по супермаркетите, защото има доста гърци, турци, сърби и пр.
млечните не се ядат само за десерт.

чушките с чесън се правят така: опичаш чушките, още топли ги слагаш в тенджера с капак да се задушат (белят се по-лесно).
обелваш, режеш на една-хапка-парче. овкусяваш със сол, олио, оцет, добавяш наситнени чесън и магданоз.
объркваш добре и оставяш да се смесят вкусовете.
аз понякога слагам и сварен едът боб, горе долу колкото са чушките. но това зимата, сега в жегите боб не ям.
Виж целия пост
# 38
аз не разбрах за коя страна става на въпрос.  newsm78

в Германия много от ястията са отдавна познати, даже се продават по супермаркетите, защото има доста гърци, турци, сърби и пр.
млечните не се ядат само за десерт.

чушките с чесън се правят така: опичаш чушките, още топли ги слагаш в тенджера с капак да се задушат (белят се по-лесно).
обелваш, режеш на една-хапка-парче. овкусяваш със сол, олио, оцет, добавяш наситнени чесън и магданоз.
объркваш добре и оставяш да се смесят вкусовете.
аз понякога слагам и сварен едът боб, горе долу колкото са чушките. но това зимата, сега в жегите боб не ям.

Благодаря. В Испания съм. Тук е странно, че хората наистина много трудно се оешават да пробват нови неща и като цяло избора навсичко е доста ограничен.

На пример ако искаш да си купиш торта тя може да е от крем ( един вид за цядата страна. Казва се крем да сладки), сметана или шоколадова сметана. Това е.
 
И пак от всичко което съм предлагала сладко най се хареса бисквитената торта... А аз правих там разни засукани работи...
Виж целия пост
# 39
аха, ясно.

всяка нация си има особеностите.
моята баба отказваше да яде макарони с дом. сос, ядеше ги само със захар и сирене  Sick
аз не го хапвам това, но всяко поколение, всяка област, всяко семейство си има собствен вкус и някои хора наистина не искат да пробват нови неща...
Виж целия пост
# 40
аха, ясно.

всяка нация си има особеностите.
моята баба отказваше да яде макарони с дом. сос, ядеше ги само със захар и сирене  Sick
аз не го хапвам това, но всяко поколение, всяка област, всяко семейство си има собствен вкус и някои хора наистина не искат да пробват нови неща...

Помня като малка хора около мен да ядат макарони със сирене и захар Simple Smile и аз не обичам. Или баница поръсена с пудра захар... тези неща май се загубиха и в БГ ( не че се очудвам Simple Smile )
Виж целия пост
# 41
Бях яла нещо испанско с картофи,  много лук -забравих как се нарича,  май си правеше на тиган newsm78Както и да е, та в този ред на мисли,  може да им хареса и огретена от картофи- децата много го обичат също:)
Сподели после какво си сготвила,  даже и снимай:))))
Виж целия пост
# 42
Това е тортия. Всъщност испанската кухня не е много далеч от нашата. Имат толкова вкусни манджички, наречени косидо, като нашите яхнии с картофи, месо, зелен боб... Те готвят повече с нахут, но има близки неща. Че дори и гювеча има подобие в Испания. Подправките са по-различни само.
Виж целия пост
# 43
Аз съм гощавала китайци с пълнени чушки, бобена салата, гръцка салата и за десерт плодове. Нарязах им и луканка, не я харесаха. Сиренето от салатата не го изядоха.

Следващият път като ми гостуваха им направих лазаня и всичко се омете  Laughing

Иначе и аз съм ЗА чушките с оцет и чесън. Не бих използвала фета обаче, при моите гости не се котира особено.

Може да спретнеш една бобена салата. Както и зелена салата.

За основно може една запеканка с картофи, шунка и кашкавал. Децата ще го харесат. Супа не бих предложила на гости. Кюфтетата също са супер идея. Пълнени тиквички?

За десерт макарони на фурна, крем карамел, мекички с пудра захар, цедено кисело мляко с мед и орехи, нещо такова.  Peace
Виж целия пост
# 44
Това е тортия. Всъщност испанската кухня не е много далеч от нашата. Имат толкова вкусни манджички, наречени косидо, като нашите яхнии с картофи, месо, зелен боб... Те готвят повече с нахут, но има близки неща. Че дори и гювеча има подобие в Испания. Подправките са по-различни само.
Да, да- точно тортия беше  Flutter
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия