Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

  • 83 746
  • 1 327
# 210
На мен ми е странно как може да им е вкусно нещо такова, не им ли се погажда по някое време...
Виж целия пост
# 211
И чиниите с паста са им с връх като хеопсови пирамиди. И се пънат да ги изядат до дъно.  Братчеда се върна от САЩ преди две седмици и се беше снимал до едно парче чийзкейк-е, аз тва чудо ще го ям две седмици, а за американците това се води една порция!!!
И след това ги снимат в предавания от типа на "Моето 300 килограмово тяло" по TLC  hahaha

Ох, тъкмо това почнах да пиша.  Joy
Понеже малкият е още на фаза "нямам воля, но имам голям апетит" и точно вчера сподели, как искал да ходи да живее там ... за да лапа такива количества и такива "неща", брат му го избъзика, че сме щели да го гледаме точно по това предаване след има- няма година.  Laughing
Виж целия пост
# 212
И като не трябва да се забравят особеностите на всеки отделен организъм, защо се дават тия пирамиди и се обобщава кое може, кое не може? Храненето не е просто да си напълниш тумбака със салата и после с картофи, да ти стане тежко и да си въобразяваш, че си сит.
Аз например имам проблеми със захарта, диабетът наистина ми чука на вратата и храните, богати на въглехидрати, сред които и варивата, ме карат да озверявам от глад половин-един час след хранене. Ако в порцията няма и храна от животински произход, може да не е месо, но поне яйце, масло или сирене, трябва постоянно да се боря с чувството на глад. Тялото ми е много далеч от 300-килограмово, въпреки маслото, зехтинът и сланината, които щедро ползвам при готвене. И децата ми също са слаби, никое от тях няма изгледи да се превърне в кюфте, въпреки че кюфтетата са им любима храна.
Виж целия пост
# 213
Янечек, ако трябва да се превърнем в любимата си храна, да я сменям че кюфтето е по-лицеприятно от това:
Скрит текст:
Joy
Майка ми има такъв проблем, но освен това има и подагра, та не може и месо и тем подобни много да яде. Заради нея съм се интересувала, рибата е много добра алтернатива в този случай... 
Виж целия пост
# 214
И като не трябва да се забравят особеностите на всеки отделен организъм, защо се дават тия пирамиди и се обобщава кое може, кое не може? Храненето не е просто да си напълниш тумбака със салата и после с картофи, да ти стане тежко и да си въобразяваш, че си сит.

Аз също не консумирам непознати за нас  храни...
Храня си децата единствено с храни с български произход и познати от 1950год     Wink
 
Виж целия пост
# 215
Значи ли че не готвиш със слънчогледово олио?  Laughing То е всичко друго, но не и традиционно, дядо ми ми е разказвал че е бил младеж като е почнало да навлиза в България. Преди това са ползвали свинска мас и зехтин.

Ето нещо интересно по въпроса:
Виж целия пост
# 216
Значи ли че не готвиш със слънчогледово олио?  Laughing То е всичко друго, но не и традиционно, дядо ми ми е разказвал че е бил младеж като е почнало да навлиза в България. Преди това са ползвали свинска мас и зехтин.

Ето нещо интересно по въпроса:
Баба ми готвеше със свинска мас. Няма такава отврат като пържени в свинска мас картофи.
Кюфтетата биват, ама картофите са ужас. Трябва да ги лапаш още горещи, за да не се усеща прасешката смрад.
Аз лично предпочитам олиото пред зехтина. Салатата само с олио мога да я ям. Зехтина също ми мирише, а и като пържиш със зехтин много попива и става доста мазно.
Виж целия пост
# 217
Пробвала съм, наистина много гадно мирише ако изстинат.  Sick Но пък някои тестени неща с мас са наистина много вкусни... И аз не пържа със зехтин, чувала съм че не е хубаво да го оставяш да задими. Вярно ли е или не не знам, но е и скъп зехтина, та ми е жал, въпреки че свекърите правят зехтин Laughing На всякакви други манджи си ползвам зехтин обаче, харесва ми.
Виж целия пост
# 218
Значи ли че не готвиш със слънчогледово олио?  Laughing То е всичко друго, но не и традиционно, дядо ми ми е разказвал че е бил младеж като е почнало да навлиза в България. Преди това са ползвали свинска мас и зехтин.
По памет...около 1903-1910год започва засяването на първите слънчогледи и по късно почва истинското производство и налагането на олиото на българския пазар...
Преди това се е ползвало зехтин и животински мазнини.

сори, не ми се търси из нета ...точна информация... Wink
Виж целия пост
# 219
Да, така докато стане масово е минало някое десетилетие и чак 50те е влязъл в къщите на обикновените хора като моя дядо.  Peace Разказваше ми че зехтина е бил скъп (на фона на маста, която сами са си произвеждали) и са го пестили.
Виж целия пост
# 220
Аз например имам проблеми със захарта, диабетът наистина ми чука на вратата и храните, богати на въглехидрати, сред които и варивата, ме карат да озверявам от глад половин-един час след хранене. Ако в порцията няма и храна от животински произход, може да не е месо, но поне яйце, масло или сирене, трябва постоянно да се боря с чувството на глад.

При мен е същото. Няма как да се обясни на хора, които нямат проблеми със захарта, за тях това е лакомия, чревоугодничество, слаба воля и т.н. Пържола със зеленчук ме нахранва повече, отколкото кило картофи, варива или ориз, със или без салатата.
Виж целия пост
# 221
Аз също. Не че имаме проблеми със захарта, но се храним подобно вкъщи и се радваме на добра форма и добро здраве.

Освен това готвя основно с масло, свинска или патешка мас. От растителните ползвам само зехтин.
Маманет  Peace
Виж целия пост
# 222
С развитието на икономиката и на ХВП все по-калорична става храната и в същото време все по-малко се движим. Даже леко ми е смешно да се говори за незасищащи храни - хич не са останали много естествените храни с малко калории, които не засищат за дълго. В пустинята племената изкарват на шепа сушени фурми и смокини ден, че и повече, пък в цивилизацията, залепени по цял ден за стола или за дивана, се притесняват, че боб нямало да ги наяде достатъчно и ще умрат от глад, едва ли не.

Изкарват, защото нямат избор. А и винаги отглеждат някакви домашни животни, най-често кози и пилета. Та, ако има какво, не карат на оскъдна храна, а си хапват и яйца, и мляко, и месо. Ако много се кефиш на племената в пустинята, можеш да опиташ от тяхната диета и живот.
Виж целия пост
# 223
Племената от пустинята отдавна са уседнали и са се ояли до степен да стигнат и надминат щатите.
ОАЕ, Кувейт, Саудитска Арабия водят класациите на най-затлъстелите нации. Дори Египет, който е бедна страна, е с чудовищни нива на затлъстяване. И както американците, така и арабите са затлъстели заради свръхконсумация на въглехидратни храни и обездвижване.
Виж целия пост
# 224
И като не трябва да се забравят особеностите на всеки отделен организъм, защо се дават тия пирамиди и се обобщава кое може, кое не може? Храненето не е просто да си напълниш тумбака със салата и после с картофи, да ти стане тежко и да си въобразяваш, че си сит.
Аз например имам проблеми със захарта, диабетът наистина ми чука на вратата и храните, богати на въглехидрати, сред които и варивата, ме карат да озверявам от глад половин-един час след хранене. Ако в порцията няма и храна от животински произход, може да не е месо, но поне яйце, масло или сирене, трябва постоянно да се боря с чувството на глад. Тялото ми е много далеч от 300-килограмово, въпреки маслото, зехтинът и сланината, които щедро ползвам при готвене. И децата ми също са слаби, никое от тях няма изгледи да се превърне в кюфте, въпреки че кюфтетата са им любима храна.

Не видях кой  и как го е казал това, подчертаното, в тази тема. Но си има общи правила, валидни за всички. И нито пирамидите, нито чиниите, нито книгите и учебниците са изготвени случайно. Базирани са на много  и сериозни изследвания. От учени, не от голи чревоугодници, опитващи се да се оправдават.  Laughing
Ако човек има специфични проблеми, хранителният му режим ще се изготви от специалист, който ще отчете този проблем. Аз и без да имам проблеми с кръвната захар гледам да редуцирам сладкото, колкото и да съм му фен.
Слабото тяло никога не е било еквивалент на здраво такова. Може да е, може и изобщо да не е. То не е критерий.
Големият син има приятел - слаб като кука. Кара само на кренвирши и производни, както и чипс, кОла и т.н. Боледува, разбира се. Натрупал е сигурно много токсини, нищо, че е млад човек.  
Когато обсъждам храненето, аз никога не мисля в насока "отслабване". Целта ми е здраве. Здравият човек има общо взето и нормално тегло, в допустимите граници, т.е. не е дебел, но и кльощав не е. Това не означава, че дебелият и кльощавият е пък на 100% болен, разбира се. Но отслабването е съвсем друга цел. Човек може да отслабва и ползвайки най- безумни методи и откачено хранене. Може да се храни с вестници, може да отслабне по Дюкан. Може да отслабне и само като яде шоколад. Последното съм го пробвала лично в ученическа възраст. И да, сработи за фигура, но не и за здраве.  Simple Smile Да отделим тези цели. Те не се припокриват.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия