Какво готвите с праз лук?

  • 16 877
  • 41
# 15
Зимна салата

400 г сварено бяло пилешко месо
500 г праз - само бялата част
200 г моркови- настъргани
1 голяма ябълка/зелена
250 г  майонеза
1 с.л горчица

Нарежете праза на тънки колелца. Обелената и изчистена ябълка нарежете на резенчета. Пилешкото месо нарежете на кубчета и ги смесете с праза, нарязаната ябълка и настърганите моркови. Разбъркайте майонезата с горчица, черен пипер, киселото мляко и сол на вкус.
Салатата се сервира полята с майонезения сос.
Виж целия пост
# 16
Месо с гъби и праз

500 гр. свинско месо
3 стръка праз
300 гр. пресни гъби
200 гр. заквасена сметана
4-5 с.л олио
сол, черен пипер на вкус
Празът се нарязва на колелца, гъбите на ситно и се слагат да омекнат в тенджера с мазнина. Месото, нарязано на хапки се прибавя към тях. След побеляване на месото, всичко се изсипва в йенска тенджера и се пече във фурната. Накрая се слага сметаната и се пече за около 5 мин при отворен капак.
Виж целия пост
# 17
Аз с праз правя само кисело зеле с ориз и праз. Ама като чета тук то имало и други рецепти с праз. Ще взема да си ги запиша и да ги изпробвам.
Виж целия пост
# 18
Правя също кавърма с праз или задушено месо с праз. А праза с ориз и постните сърми с ориз са едни от любимите ни зимни манджички  Grinning .
Виж целия пост
# 19
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7004 - това е мой вариант на баница с праз,но без месо.Тукашни мами също я изпробваха и останаха доволни.
Виж целия пост
# 20
Цитат на: tedi_b
Цитат на: Kissa
Цитат на: jutoo

Именно - 10 стръка  Simple Smile

 Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

От пърженето празът се свива, а и като поизхвърлиш от него при почистването, то почти не остава  Wink

Ами да, не са чак толкова много 10 стръка - става половин нормална тенджерка общо  Simple Smile
Виж целия пост
# 21
праз със зрял фасул
Виж целия пост
# 22
Аз го готвя с месо .

Сварявам свински врат за 20 минути . След това го нарязвам на хапки и  запържвам , добавям сол , червен пипер , черен п. на зърна и нарязания на колелца ( 0.5 - 1см ) прази бульона от свареното месо , но не много , за да не става супа , ада се задушава и варя още 20 минути . Тогава добавям и домат ( аз го настъгвам и така няма люспа) за 5 минути и е готово .

Да ви е сладко  Grinning !
Виж целия пост
# 23
На всяка манджа вместо лук можеш да сложиш праз.
Правя и праз с ориз:
 Arrow задушавам го в зехтин, ситно нарязан морков
 Arrow добавям ориза, червен и чер пипер, сол
 Arrow  заливам с вода
и си облизваме пръстите Grinning
Слагам го също на зелеви сърми и кебап.
Виж целия пост
# 24
Правя зелник  с праз.

За 1 средно голяма тава : 4-5 стръка праз, 1 пакет кори, 3 яйца, 200-300 гр. прясно мляко, 1 чаша орехи.,сол, олио...
Праза запържвам в олиото, докато омекне. Добавям сол, и 1 чаша  счукани орехи.
В тава редя  ред кори,  ред плънка докато свърши...
Нарязва се на парчета, и се полива със смес от прясно мляко и 3 яйца. Пека във фурната на 200 градуса сокато стане хубава златисто-кафява коричка.
Виж целия пост
# 25
Салата от ситно нарязан праз с настъргани моркови, полята с олио и лимонов сок. Отиват и и зехтин и маслини. Подхождяща през грипния сезон в комбинация с печени меса и червено вино.
Виж целия пост
# 26
Картофена салата с праз. Пръжки с праз и домати.
Виж целия пост
# 27
Солен кейк (хляб) с праз и синьо сирене:

2 стръка праз - бялата му част се задушават в малко масло, 100грама синьо сирене, 200мл. течна сметана, 3 яйца, 50г. масло, 200грама брашно, 40 грама стафиди, 2ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол
Брашното с бакпулвера се пресява, добавят се стафидите и задушения праз. В друга купа се смесват яйцата с течната сметана и сол и сирене на кубчета. Постепенно се сипва в брашното, смесва се добре и във форма за кекс (не от най-големите - имам предвид такава дълга), покрита с фолио (става доста гъста сместа и да не лепне) се пече около 30минути на 180.
Виж целия пост
# 28
bomboto, туй на Звездев кейка ли е??

гледах го набързо скоро и щях да го търся на сайта му.......я, кажи, става ли за ядене Wink
Виж целия пост
# 29
Да, бе, Тане, същия:) Не стига, че става за ядене и то доста бързо, ами според мен и близки , които го опустошиха бързо е мноого вкусен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия