Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Книгите на Венета Райкова

  • 56 767
  • 156
# 150
Подкрепям. Отдавна се каня да го напиша.
Виж целия пост
# 151
Прави ми впечатление от изказвания на г-жа Райкова, че тя поддържа изцяло рационален и прагматичен подход към живота, без чувства, емоции и любовни трепети, които идват и отминават, а сухото остава. Ако трябва да избира между романтика и пари, тя ще избере втората възможност, защото хората с пари (и с камини в къщите им) винаги имало кой да им прави компания. Това, според мен, са чисто комерсиални и користни отношения. Тя е споделяла, че за нея любовта е дъвка, която продава (вкл. и собствените й книги) и нищо повече. Иначе се води за много духовна и извисена (уж над материалното). Хубаво е да се има предвид това, когато разглеждаме творчеството й.

Не отричам, че в днешното материално време (а и по принцип) добрият жизнен стандарт има значение, но може ли човешката душа да живее само с това, ако няма друго гориво?
Виж целия пост
# 152
От образите в книгите, които асоциира със себе си, оставам с впечатленето, че е адски самотна, крехка и ранима. Но й се иска да е яката мъжемелачка.
Виж целия пост
# 153
Така е, имаш право, Алена. И моите наблюдения са същите - много самотна и живееща изолирано (като ледена кралица, нещо като Глория), което го отдавам на доста висока самооценка и силна целеустременост, може би и характерови особености. Колкото до мъжете - поне в последно време от нейни интервюта остава впечатление, че си има партньори (нейните вдъхновители), с които се среща неангажиращо, тоест някаква форма на хедонизъм. А и богата, красива и известна жена като нея е нормално да има много обожатели, от което тя се възползва максимално след развода си. Не ми става ясно обаче защо е кръстила сина си на ирландски светец, при положение че и двамата родители са българи, живеещи в България. Може би го готви за международната сцена и вероятно там не се котират добре българските имена...
Виж целия пост
# 154
. Не ми става ясно обаче защо е кръстила сина си на ирландски светец, при положение че и двамата родители са българи, живеещи в България. Може би го готви за международната сцена и вероятно там не се котират добре българските имена...
Това ме подсеща за една позната, чиято дъщеря докато завърши гимназия се казваше Мария. И преди да замине да учи във Франция си смени името на "Мария-Мартина", защото "там , просто , не може да е само Мария"
Виж целия пост
# 155
Казвала е ,че Тихомир е избрал името.
Виж целия пост
# 156
Разбирам, Сладко момиче. И без това е тенденция в последните години много от популярните ни хора (и не толкова популярни) да дават чужди или екзотични имена на децата си, сякаш се срамуват от българската именна традиция. Може би искат да я прекъснат. Стигам до извода, че в обществото ни има насадени много комплекси, до пълно самоотричане и нихилизъм (това е и една от основните причини за масова емиграция в последните 30 години, освен икономическата ситуация; роля за това имат медиите, политиците, но и личният познавателен хоризонт на всеки от нас). И когато някой нашенец или пък чужденец каже нещо мило за народа ни или страната ни, чак са учудваме. Би било жалко, ако сме се съхранили през хилядолетията под различни владичества и сега, когато уж сме най-свободни, да загубим същността си. Има, за щастие, и добри примери, че българщината ще оцелее, вкл. в този форум.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия