159 американски мами ронят сини сълзи след червените избори

  • 115 691
  • 738
# 660
Ще опитам и аз. Но мисля че примерно консумацията на мляко, кашкавал или яйцата по никакъв начин не са свързани с убиването или нараняването на животните. Месото вече е друго.
Аз определям себе си повече като вегетарианец.
Виж целия пост
# 661
Ще опитам и аз. Но мисля че примерно консумацията на мляко, кашкавал или яйцата по никакъв начин не са свързани с убиването или нараняването на животните. Месото вече е друго.
Аз определям себе си повече като вегетарианец.
Аз се определях като вегетарианец, флексатарианец, редуситарианец и какво ли не, докато не разбрах истината: в чаша мляко и в един омлет има повече страдание и смърт, отколкото в една пържола.

За да има мляко, бозайникът трябва да роди. За да роди, трябва да бъде оплоден. Вероято 99% от млякото и млечните са резултат от изкуствено оплождане. За да не може телето да взима продукта, носещ пари, то бива отнето от майката в рамките на часове. След това животинката бива откарана за угояване (ако е мъжка), или се вкарва в цикъла за млекопроизводство. Независимо дали са отглеждани в огромна млекоцентрала или на пасище, млеконадойните крави живеят по-дълго, репродуктивната им система бива експлоатирана по-дълго, а когато станат на ок. 4-5 години (вместо 20) и производителността им намалее дотолкова, че вече да са нерентабилни, млеконадойните крави биват откарани в същите кланици, където са били заклани угоените телета.

В рамките на часове след излюпване, мъжките пиленца биват отделени и убити. За целта се използват три метода: давене, задушаване в торби за боклук или хвърляне на живите пиленца в огромни шредери. Женските пиленца влизат в производствения цикъл за яйца. Независимо дали са отглеждани в клетки, свободно или пасищно, кокошките-носачки живеят по-дълго, репродуктивната им система бива експлоатирана по-дълго, а когато станат на ок. 1-3 години (вместо 16) и производителността им намалее дотолкова, че вече да са нерентабилни, кокошките биват откарани в същите кланици, където са били заклани телетата, кравите, агнетата, прасетата, пуйките, бройлерите и пр.

Същото се отнася и за овцете, от които се взима вълна, и за зайците, и за гъските, от които се скубе съответно ангора и пух... Месото на всички тези животни рано или късно се озовава на същите рафтове и в същите чинии.

И това при положение, че нямаме биологична нужда да ядем нито млечни, нито месо, нито морски обитатели, нито яйца, нито мед.

Моето мнение е, че ако не гледаме на съзнателните животни като на вещи, значи нямаме моралното право нито да ги притежаваме, нито да определяме целта и продължителността на живота им.

Ако не знаеш откъде да започнеш, винаги съм готова да помогна с насоки, идеи, рецепти, препоръки за продукти, заведения за обществено хранене и пр. Ако предпочиташ да четеш, препоръчвам този сайт, защото в него има засегнати всички измерения на веганизма.
Виж целия пост
# 662
Благодаря ти. Ще разгледам сайта. Наистина до сега не се бях замисляла над тези неща, но наистина са ужасни.
Виж целия пост
# 663
Благодаря ти. Ще разгледам сайта. Наистина до сега не се бях замисляла над тези неща, но наистина са ужасни.
Hug
Виж целия пост
# 664
Фея, този уеб сайт е хубав, но имаш ли друг, който е по практичен, и по малко теоритичен? Например, за вит. Б12 да листва в кои храни, какви количества за колко гр. например?
Като нищо бих минала на виган диета, а след това и на лайф стайл. Но след като ползваме домашни млечни продукти и яйца, нещо скруполите ми не са толкова много вече. Преди когато пазарувахме всичко от магазина, винаги се замислях дали да го ям или не... като знам как се "изнасилват" животните за да стигнат до пазара млякото, яйца, масло и т.н. След 2 години семеен вегетаризъм, може би ще е много по лесно. Така или иначе, консумацията на млечни и яйца ни спадна драстично след като минахме само на домашни.

А какво мислиш за вълната или козина от домашна котка или куче? Последните 2 се получават по време на ресане, а първият е в помощ на самите животни, т.е. липсва елемента използване/изнасилване на животни, това е по скоро бай-продукт, както и естесвения тор с които се торят много разстения. Или нещо ми куца в логиката? И нямам в предвид дурго, освен например домашна вълна, която рядко се намира, но не е невъзможно.
Виж целия пост
# 665
Baby, можеш да изгледаш това видео на Бренда Дейвис - един от професионалистите, формулирали официалните насоки за веган хранене на AND. Ако предпочиташ да четеш, ето я the vegan plate.


Аз лично не бих ползвала дори вълната или козината от животни, които са семейни компаньони: котки, кучета, зайци и пр. Нито бих яла яйца от кокошки, спасени от яйцеферми. Причината е, че ако ползвам какъвто и да е животински продукт, колкото и хуманно да е добит, с това ще показвам на останалите, че ползването на животните като възобновим ресурс е морално приемлива практика. А така ще затвърждавам мисленето, че животните са тук, за да произвеждат неща за нас, за да ни "дават" мляко, яйца, вълна, пух, пера, тор и пр.

А растенията нямат нужда от оборски тор, за да дават добра реколта. Има веганистка пермакултура (компост) и нейното ползване е доказало успеха си не само в малки зеленчукови градини (като тази в ботаническата при нас), но и във ферми за плодове и зеленчуци.

На днешно време има такова умопомрачаващо целогодишно разнообразие както от цели растителни продукти, така и от фантастични заместители за всеки животински продукт, че е безкрайно лесно да си веган.
Виж целия пост
# 666
А растенията не са ли живи? Нямат ли право да съществуват без да трябва да ни дават на нас точно храна, памук/коноп за тъкани, и т.н.
Не се заяждам, интересно ми е мисленето и се опитвам да го разбера.
Виж целия пост
# 667
А растенията не са ли живи? Нямат ли право да съществуват без да трябва да ни дават на нас точно храна, памук/коноп за тъкани, и т.н.
Не се заяждам, интересно ми е мисленето и се опитвам да го разбера.
Не го възприемам като заяждане. Въпросът си е много намясто.

Растенията са част от живата природа, разбира се. Обаче от биологична и морална гледна точка се различават от животните по това, че нямат съзнание. Просто не разполагат с нервната система, с чиято помощ не само да реагират, но да отвръщат на околната среда и на дразнители; да общуват пълноценно със себеподобни и представители на други видове.

Липсата на сетива и нервна система при растенията е естествен и жизнено необходим еволюционен фактор. Защото тяхната стратегия за размножаване предполага да бъдат ядени. Това подпомага оцеляването на вида. Представяш ли си да имаха нервна система, която да подава сигнали за болка?!

Докато при животните нещата стоят точно обратното: оцеляването на вида зависи от това да живееш колкото се може по-дълго и в контакт със себеподобни. За целта ние, животните, имаме сетива, които ни помагат да разбираме къде свършва нашето тяло, къде започва обкръжението ни, кой идва към теб и как да се отнесеш към него. Именно това е съзнание, а не дали се разпознаваш в огледалото и дали можеш да пресметнеш скоростта на светлината.

Щом животното има съзнание, значи има способността да изпитва удоволствие от съществуването си и желанието/интереса да продължи да живее. Съзнанието е напълно достатъчно условие, за да можем да приемем дадено същество в сферата на моралните ни задължения. Интелектът не е фактор, защото изпитваме морална отговорност към същества с доказано по-ниско ниво на интелект (домашни любимци или хора с увреждания) или с недоказано ниво на интелект (новородени човеци или нечовеци).

Тоест, моралните принципи не да зависят от животинския вид, пола, възрастта и способностите.

Дори да не приемаме нито един друг морален принцип, приемаме този: че е неморално да се измъчват и убиват невинни, съзнателни същества с цел удобство, забавление и удоволствие. И ако едно време консумацията, ползването и носенето на животински продукти е било необходимост за оцеляването ни, днес нещата не стоят така. Вече имаме лесен, целогодишен достъп до главозамайващо изобилие от невероятно разнообразие растителни продукти. Това означава, че яденето, носенето и ползването на животински продукти вече не е биологична необходимост за хората.

Иначе казано, на днешно време ядем, носим и ползваме животински продукти само за кеф и по навик. А всеки, абсолютно всеки животински продукт предполага експлоатацията и насилствената смърт на източника си: съзнателно, невинно животно, обикновено представител на вид с добре развита обществена система/взаимоотношения. Експлоатация и смърт на близо 60 милиарда сухоземни животни годишно (водните обитатели-жертва на човешкия апетит сигурно наброяват трилион годишно) - нещо което е не само абсолютно ненужно, но вреди на човешкото здраве и съсипва околната среда.

Затова, за разлика от яденето и ползването на растения, яденето и ползването на животински продукти е в разрез с човешкия морал.
Виж целия пост
# 668
Makes sense. Благодаря ти че ти се занимава с мен за да ми обясниш ❤ не знам как бих могла да въведа веганството в къщи тъй като мъжът ми би бил против, но може би ще пробвам с вегетарианство първо. То и без това ядем месо веднъж на две-три седмици.
Виж целия пост
# 669
А да не говорим всички крави дето се отглеждат само и единствено за ядене от човека, че са един от най-големите генератори на парникови газове.

Малка шега по темата - почти съм сигурна, че орхидеята и антуриума ми имат повече интелект от някои хора 😁
Виж целия пост
# 670
Makes sense. Благодаря ти че ти се занимава с мен за да ми обясниш ❤ не знам как бих могла да въведа веганството в къщи тъй като мъжът ми би бил против, но може би ще пробвам с вегетарианство първо. То и без това ядем месо веднъж на две-три седмици.
Няма защо! Готова съм да отговарям на всякакви въпроси за веганството - теоритични и практически.

Вместо да минавате на вегетарианство, махнете месата и замести млечните с растителните им форми. Има наистина безкрайно сполучливи продукти: кашкавалите на Daiya (особено швейцарския и Хаварти с халапеньо), киселите млека и крема сирената на Kite Hill, бадемовите сметани за кафе и сладоледите на So Delicious, сладоледите на Almond Dream, рендосания пармезан на Follow Your Heart... За децата какаовото и ванилово соево или бадемово мляко са супер вкусни. Комбинираното мляко от кашу и бадем прави фантастична пяна за лате.

Ако ви липсва вкуса на бъргърите, препоръчвам тези от черен боб на Lightlife. Същата фирма има и вкусни колбаси (болонски салам!). Tofurky прави чудесни наденички (италианските!), "пилешки" хапки и кренвирши за хот дог.

Опитайте и продуктите на Hodo Soy - особено тофу бъргърите. А пикантните юба нудълс само ги смесваш с рукола, заливаш с прясно изстискан лимонов сок и оооооо, кееееф!

Ако ви се прияде Нутела, купи Nocciolata без мляко: гладка, ароматна, перфектно подсладена. Мажеш, поръсваш с мини веган маршмелоусите на Dandies и наситнени ягоди, и си облизвате пръстите.

Честно, нищо няма да ви липсва. Нищичко. Просто махаш животинските продукти и рязко увеличаваш растителните. По-добре за вас, по-добре за природата, но най-вече достойно от човешка морална гледна точка.

А да не говорим всички крави дето се отглеждат само и единствено за ядене от човека, че са един от най-големите генератори на парникови газове.
Ох, само това да беше... А огромните езера, пълни с фекалии и урина (7 милиона паунда на минута само в САЩ)? А разхищението на храна (м/у 4 и 7 паунда растителен протеин за 1 паунд животински), вода (600 галона вода за 1 хамбургер) и сухоземна площ? А обезлесяването (91% от Амазонската джунгла е отсечена заради животновъдството) и последващото унищожение на диви животински видове? А органичните отпадъци (почти 50% от телесната маса на животното)?

Традиция на ненужна, консумеристка жестокост и към животни, и към природа...
Виж целия пост
# 671
Фея, а като разходи как излиза? Останала съм с впечатлението, че тези веджи неща са доста по-скъпи. Или може би, ако трябва да се купува и веган и мръвки излиза скъпо (децата няма да ги лишавам от животинско за сега, пък и големия е един постен, постен по принцип). На мен са ми много противопоказни месата, защото вкиселяват организма и повишават възпаленията, ама все като им видя цената на едни соеви наденички 10 долара за 4 парчета и ми минава мерака. Какви са твоите впечатления?
Виж целия пост
# 672
Фея, а като разходи как излиза? Останала съм с впечатлението, че тези веджи неща са доста по-скъпи.
Скрит текст:
Или може би, ако трябва да се купува и веган и мръвки излиза скъпо (децата няма да ги лишавам от животинско за сега, пък и големия е един постен, постен по принцип). На мен са ми много противопоказни месата, защото вкиселяват организма и повишават възпаленията, ама все като им видя цената на едни соеви наденички 10 долара за 4 парчета и ми минава мерака. Какви са твоите впечатления?
И на мен би ми бил интересен отговора на този въпрос.

В ЕС, поне за сега, цените на виган продуктите са драстично по високи от цените на всички други. Говоря например за виган паста, или кракери, или виган пастет, и по принцип тези виган продукти са и био (не винаги, но по често).

Руми, след десетилетия опити да превърна един месоядец мъж във вегетарианец ( който и за десерт ядеше салам с кашкавал) успях! При нас заместването на месните беше с веге кюфтета, веге наденици, веге кайма, много ядки изведнъж. И...  отидохме на един коледен базар, и той го гледам как гледа големите кюфтета там, го подканих да си вземе ако иска, той решава след няколко месеца веге хранене, дали да продължи или не. Той си взе, след първата хапка каза, че това 100% месно кюфте, е в пъти по лошо на вкус от веге кюфтета и др. веге продукти които вече бяха заместили у нас месото. Yum  Остави го, и отидохме на печените кестени Simple Smile Та, се оказа много дългогодишен труд, но завърши с успех! Simple Smile Сега сме на път за веге, да видим това колко години ще отнеме...

Фея, за неживотинските торовете съм 100% съгласна. Благодаря и за видеото! Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 673
Фея, а като разходи как излиза? Останала съм с впечатлението, че тези веджи неща са доста по-скъпи. Или може би, ако трябва да се купува и веган и мръвки излиза скъпо (децата няма да ги лишавам от животинско за сега, пък и големия е един постен, постен по принцип). На мен са ми много противопоказни месата, защото вкиселяват организма и повишават възпаленията, ама все като им видя цената на едни соеви наденички 10 долара за 4 парчета и ми минава мерака. Какви са твоите впечатления?
Ако се храните основно с цели растителни продукти, разходите намаляват драстично. Сравни валутната цена на кило леща с цената на кило месо или кашкавал, да кажем. Като добавим здравните, екологичните и моралните параметри, на които цена не може да се сложи, животинските продукти излизат неизмеримо по-скъпи.

Нито един от тези заместители не е нужен за пълноценното веган хранене. Да, вкусни са и помагат за прехода, ако доскоро си бил на всеядно хранене. Но са рафинирани храни. Колкото повече преработваш даден хранителен продукт, толкова повече го отдалечаваш от естествената му, лесно разпознаваема за организма форма. Въпреки това обаче, тези храни пак са по-полезни за здравето, отколкото животинските (скорошна публикация на JACC за влиянието на храненето върху ССЗ). Та ползваме заместители, основно заради ММ. Не знам какви са били скъпите веган наденички, дето си гледала. Тези, които препоръчах са на съвсем нормални и достъпни цени.

Целите растителни продукти, които купувам са основно био. Всичко, което не се бели ми е органик: домати, картофи, горски полодове, краставици, целина, зелевите и зеленолистните, семена, ядки, цели зърнени, бобови, ябълки, круши... И ми излиза по около $15-17 на човек на ден. А това са закуска, снак, обяд, снак, вечеря, десерти, кафета, чайове, подправки и пр. Всичко, което ядем и пием. ММ е близо 2 метра мъж с колосален апетит, голямата Фръцла е тийн и яде като за рекорд на Гинес, малката е preteen. Нито един от нас не се лишава, всичките ядем на корем, пък и се глезим.

Ето за теб и за Бейби огромен списък с рецепти и линк към ФБ публикация с рецепти за една седмица за начинаещи вегани. Излиза по 14.23 евра на човек на седмица.

А децата трябва да ги освободиш от "животинско" ASAP, в интерес на истината. Заради принципите на био натрупване и био увеличение. Колкото повече животински храни им даваш, толкова повече био увеличени токсини постъпват в организма. Колкото по-продължително време ядем животински продукти, толкова повече токсини се натрупват в мастната ни тъкан.
Виж целия пост
# 674
Мерси за изчерпателния отговор.
Надениците в здравословния щанд на фред майер ги гледах, даже веднъж по погрешка ги купих. Боля ме сърцето заради цената, но не бяха лоши на вкус. Е, не е месото обаче си бяха вкусни. Мишо не ги хареса, ама той какво ли харесва. До миналта година (5годишен) не ядеше месо и мляко и беше под 5 персентил за тегло, беше по-лек отколкото на 3 години. Сложиха го на диета със сладолед. Веднага "сложиха" сто диагнози. Той нали ми е беличък и веднага анемичен бил. Той би преминал на веджис веднага. Обаче неговото би било само плодове и зеленчуци. Без варива, без ядки. Даже и салата без дресинг яде. Което ми напомня да питам как си набавяте мазнините. А хляб ядете ли? С квас примерно?
Но като цяло 15 долара на човек на ден ми е много скъпо на мен. Аз се боря за половината на това и да е органик. Понякога ми се иска да ида да живея в някоя ферма и да си насадя домати и краставици и тиквички и дини и ще съм добре.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия