Идеи за стартиране и развитие на бизнес 24

  • 138 860
  • 752
# 675
Те са като нотариусите.
И все пак, на нейно място, бих избрала ЕООД вместо Булстат моето ЕГН.
Нека да започне да вади пари, пък тогава...
Виж целия пост
# 676
Разходите за регистрация на ЕООД са 50 лв. Това в смисъл, че трябва да избираш между ЕООД и да ползваш ЕГН като Булстат.
Виж целия пост
# 677
Щом имаш приходи си задължен да се регистрираш. Дали ще си ЕООД, дали чрез ЕГН ще се регистрираш, се третираш като юридическо лице. Заплащаш си данък печалба и т. нат. Длъжен си да издаваш фактура за всеки приход. Дори и с ЕГН да си регистриран, надхвърлиш ли 50000 лв. си длъжен да се регистрираш по ДДС.
Виж целия пост
# 678
При производителите нямаше ли вратичка?
Виж целия пост
# 679
Накратко - ако се прецени, че печелиш достатъчно и се издържаш, тогава ако не си си отворил фирма, те карат да си отвориш.


Хич не съм написала същото. Въпреки че го подчертах и удебелих няколко пъти не е разбрано. Не е важно колко печели и дали е достатъчно да се издържа. Важно е дали има намерение да се издържа с това. Ако го прави с намерение да се издържа, дори да е на загуба - пак е търговец.

Плюсовете и минусите на фирмата, на самоосигуряващото се лице и на работата на черно съм я написала в последния абзац- явно не е прочетена. Никой знаещ и уважаващ себе си професионалист няма да отговори утвърдителни или отрицателно на зададен въпрос 'Ще правя бижута. Да си откривам ли фирма?" Това е въпрос на сметки и преценка на риска (ако реши да работи на черно). Една консултация със счетоводител тет-а-тет по този въпрос може дори да е безплатна. Ще се направи разчет колко струват материалите, колко ще са очакваните продажби, колко ще са осигуровките, колко ще струва касовия апарат ако ще се открива фирма и счетоводното обслужване и като се съпоставят очакваните приходи с двете алтернативни суми (разходи за материали и задължителни услуги, съпътстващи фирмата спрямо сумата на осигуровките, 25% нормативно признати разходи и данъка върху дохода на физически лица ако ще действа като самоосигуряващо се лице) момичето ще разбере какво ще прави. Ако реши да работи на черно - нито като фирма, нито като самоосигуряващ се - то поне ще знае ако я хванат какви глоби ще и наложат. Риска си е нейн, но е осведомена.

Форумът е за взаимопомощ, но това не означава, че може да се отговори с 1 изречение на всички кратки въпроси. Съветите на килограм без да я има цялата картинка може и да са верни, но не винаги.
Виж целия пост
# 680
Как се доказва намерение?!
Виж целия пост
# 681
Как се доказва намерение?!
Доколкото съм чела, ако всеки месец продаваш маратонки, например, значи извършваш търговска дейност.
Има една група във фейсбук "Опарените с покани", там хората пишат и за 500лв приходи от продажби за година- глоби, внасяне на данък, осигуровки, създават фирма. Но пък има и такива с хиляди левове, които минават между капките.
Всеки си поема риска. Wink
sunlight_eli е описала всичко много точно.
Виж целия пост
# 682
Как се доказва намерение?!

Без да влизам в повече юридически и счетоводни термини - простичко казано - ако си отвориш страница във фейсбук, качиш вътре 10 различни модела на бижута и напишеш, че изработваш показаните модели за всички желаещи на определена цена и също и индивидуални заявки - ето това вече е намерение за развиване на бизнес - дребен, но с търговски характер. Няма никакво значение дали си реализирала приходи - ти имаш намерение да го правиш и си го заявила на широката публика. Не става въпрос за единична продажба на нещо, което притежаваш - заявила си, че изработваш на твой риск с твои материали стоки за продажба - значи имаш намерение за развитие на търговска дейност.
Виж целия пост
# 683
Здравейте, запознати ли сте какви са минималните изисквания за отваряне на магазин за ръчна изработка на храни? Мога ли да регистрирам апартамента си като обект, ако първоначално там ще се изработват нещата?
Има ли различни изисквания според видовете храни, или..
Трябва ли да се издава сертификат за произход?
Виж целия пост
# 684
Накратко - ако се прецени, че печелиш достатъчно и се издържаш, тогава ако не си си отворил фирма, те карат да си отвориш.

Хаха, пълни глупости. И кой определя колко е достатъчно да се издържам? Защото аз може да печеля по 2-3 хиляди лева и пак да не ми е достатъчно да се издържам Simple Smile Щом има търговия/производство с цел печалба се регистрира фирма, дали си на печалба и загуба тях не ги интересува.
Виж целия пост
# 685
Здравейте, запознати ли сте какви са минималните изисквания за отваряне на магазин за ръчна изработка на храни? Мога ли да регистрирам апартамента си като обект, ако първоначално там ще се изработват нещата?
Има ли различни изисквания според видовете храни, или..
Трябва ли да се издава сертификат за произход?


Здравей,
И аз съм си го мислила и мисля, като проверявах, ми казаха, че трябва да имам разрешение от БАБХ. Мисля, че е по-лесно да се наеме индустриална кухня, която вече има всички разрешения и условия. Не съм сигурна дали има такава изградена обаче и отворена за наемане.

Успех!
Виж целия пост
# 686
Добре, но в тази индустриална кухня няма ли да работят хора? Аз ще съм сама на първо време.
Дори в началото и не знам дали да наемам помещение като търговски обект или да пробвам само онлайн да продавам, за да преценя как се движи търсенето, ще я бъде ли цялата работа и т.н.
Не знам, не знам...
Иначе имам приятел, който има познат в ХЕИ и може да уреди да се посъветвам с него като харесам помещение дали е подходящо и отговоря ли на изискванията.
Но и относно храната ме интересува, трябва ли да изпращам сертификат за качество? Отделно трябва ли да се регистрира търговска марка.
Нищо не ми е ясно.
Виж целия пост
# 687
На първо време изчетете Закона за храните. Там в началото много ясно са описани изискванията. Ако беше толкова простичко - апартамент- производство на храни, много хора биха се възползвали. Мислете първо!
Виж целия пост
# 688
Ми те хората се възползват - колко мърли майсторят торти за поводи в къщи. Колко женички започнаха подобен бизнес от Мамата и сега се вихрят на лични във ФБ, предават се от клавиатура на друга. Но не бързат да се регистрират, да плащат данъци и осигуровки.
А пък  разни  супер-мамета им плащат безумни цени за нещо, което не се знае в какви условия е произведено.



Виж целия пост
# 689
Аз, ако предприемам нещо, искам да е абсолютно законно. Не ме кефят скатавките. Нямам намерение да бъркам нещо вкъщи, освен ако не мога да създам нужните условия, а и като се замисля пак не е удобно от гледна точка на съхранение и организация на продуктите и готовите неща. Мислите са ми хаотични, просто идеята още не ми е избистрена на 100%, не знам и откъде да започна. Ще прочета Закона за храните, благодаря.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия