Идеи за стартиране и развитие на бизнес 24

  • 139 226
  • 752
# 90
Здравейте! Simple Smile
Аз изработвам бебешки и детски  продукти от текстил като органайзери,кошове за игра,шалтенца и други и аксесоари от вкъщи.Но  искам да си направя ателие ,където да може клиентите да идват и да виждат нещата на живо. В момента продавам  чрез фейсбук.Мислите ли,че ще е удачно в ателието да сепродават платове и аксесоари за шиене за клиенти ,които искат и могат сами да си изработят нещо? Simple Smile
Много се  чудя  и за мястото ,което да избера.....насочила съм се към района на Лятно кино Тракия.Става въпрос за Варна. Wink
Виж целия пост
# 91
Мишелин, ако имаш финансовата възможност да рискуваш с парите, бих те посъветвала да започнеш. Мира ти е дала чудесни съвети. Посещаваш ли заведението често? Мисля, че ще ти е полезно да седнеш няколко пъти, в различни часове, за да видиш как се нещата откъм обслужване, храна, разни други проблеми. Нещо като таен клиент. Или изпрати някой доверен човек, ако теб те познават. Предполагам в момента ще имаш малко по-различен поглед над нещата, отколкото преди.
Бизнес се учи, стига да имаш акъл в главата (а от постовете ти мисля, че имаш Wink ). Ще има спънки и трудности, затова предварително "прежали" една сума, в случай, че не потръгнат нещата.
Най-важният въпрос: Собственикът защо продава?

Lady_Belle, харесва ми идеята да има и помощни материали за клиентите. ЛК Тракия е хубав район като цяло, но, ако си забита в някоя от малките улички, ще ти е по-трудно да го разработиш, тъй като няма да имаш човекопоток. Прецени дали можеш от приходите в момента да плащаш и за ателието.
Виж целия пост
# 92
Благодаря ви за отговорите, момичета. Аз се порових малко в интернет и виждам, че има страшно много изисквания за заведения за хранене отностно хигиената (което е нормално и напълно го приветствам), но има неща като дневник на температурата на хладилника и разни други такива дневници  Laughing Иначе заведението отговаря на представите ми. Разбира се, има неща, които бих искала да подобря. Ще пиша подробно малко по-късно. Сега ме вдъхновихте и отивам да им пробвам обедното меню...  Laughing Собственикът каза, че продава, защото му са се открили по-големи хоризонти (но не изключвам и възможността да не казва истината). Иначе заведението е под наем, а по-скоро се продава "бизнесът". Идеята ми е не е някаква свръх печалба - бих плащала подобаващи заплати, бих се държала на качествена и вкусна храна, но ме плаши това, че собственикът каза, че това ще отнема цялото ми време. А аз искам да си наема управител (евентуално), за да не съм там постоянно (първите 2-3-4 месеца предполагам, че ще трябва да съм там плътно). Идеята ми като цяло е нещо, което да се нужда от минимален контрол и да получавам някаква доходност срещу 10-15 000 вложени, както казах целта ми не е да има някаква огромна печалба, да не плащам добри заплата и и осигуровки, да ползвам боклуци в храната и т.н. Май наистина звучи твърде романтично, а не "търговски" и "предприемачески"  Rolling Eyes Но пък смятам, че доброто отношение се връща и "изплаща"  Blush

Ще пиша по-късно. Отивам да обядвам в "заведението" ми  hahaha
Виж целия пост
# 93
Emerald_eyes доста трудно ще си плащам наема,но мисля да е малко помещение за 200 лв.И  поради тази причина искам да продавам и платове.Аз поръчвам платове и  от Англия към които има интерес.
Надявам се иколеги които изработват hand made изделия  също да бъдат мой клиенти. Simple Smile
От вкъщи е трудно ....няма място,всичко е в конци, платове....А когато си навън ще си по-организиран!Така си мисля  Simple Smile
Виж целия пост
# 94
Мишелин, като работила в заведение ще ти кажа, че контрола няма как да е минимален. Ако ще имаш управител, трябва да е много опитен и доверен, човек, защото на едно заведение изпусне ли се малко контрола и заминава. Не случайно толкова често се отварят и затварят заведения. Освен това ако не разбираш от обществено хранене трябва да имаш стабилен главен готвач, който да се грижи за всичко в кухнята. Ако нямаш такъв също си обречена на провал. Не зная какъв точно тип е заведението, но повечето собственици си мислят, че като наемат някоя лелка да пече кюфтета и да реже салати и всичко е наред.
Виж целия пост
# 95
Е, то щом в момента работи, значи си има персонал. До колко е кадърен е друга тема.
Мишелин, собственикът самата фирма ли ще ти прехвърля? По принцип можеш да се разбереш да видиш предварително някакви финансови отчети и баланси. Така можеш да се ориентираш дали си заслужава парите. И да сметнеш някакъв процент допълнителни разходи - увеличение на заплатите или обновление. Като съм ти чела темата за апартамента, предполагам, че ще искаш да направиш нещо по ресторанта. Mr. Green
А повечето предприемачи в началото звучат романтично. Тънката част е да съвместят романтичността с практичността. В бизнеса, ако не ти излизат сметките, няма как да продължаваш напред. Затова ти казвам да седнеш и да смяташ. Ама наистина да смяташ. Wink


Lady_Belle, разбирам идеята ти за ателие. Според мен организационно е много добра, въпросът е да има финансов смисъл. Simple Smile Имаш ли избрано място с такъв наем? С колегите си можеш да се свържеш още преди ателието. Двама-трима да завъртиш за платовете, пак ще си напред. Работиш ли със сватбени агенции и въобще такива за организиране на събития? Мисля, че от такова партньорство би имало смисъл. 
Виж целия пост
# 96


Платовете са  основно детски и бебешки десени и много точки.Определено от агенции за организиране на събития има смисъл.Не съм пробвала да се свържа с такива. Simple Smile Благодаря за идеята!
Виж целия пост
# 97
Платовете са  основно детски и бебешки десени и много точки.Определено от агенции за организиране на събития има смисъл.Не съм пробвала да се свържа с такива. Simple Smile Благодаря за идеята!

Моля! Simple Smile Знам, че някои сватбени агенции се занимават и с рождени дни и други събития.
А не можеш ли да поръчваш и с други десени? По-универсални? Например цветя, котвички (Варна е все пак) и други такива? Мисля, че по-лесно ще ги продаваш. Simple Smile


Аз от много време обмисля идеята да започна да работя за себе си. Но ми е малко трудно да си престраша, защото намирането на корпоративни клиенти не ми е силна страна, а се занимавам с реклама. Confused Та, като знам как повечето фирми реагират на предложения за реклама, отправени от обучени търговци, не ми се мисли как бих се оправила аз. В момента работя за много разбран шеф и с чудесни колеги, но ми липсва свободата да си определям сама работното време. През деня трудно се концентрирам - работя си най-добре вечер. Същевременно знам, че нещата, които правя, имат ефект. Тествам ги върху малкия бизнес на приятеля ми.  Laughing
Та иска ми се да се възползвам от темата и да питам: Как решавате, че ви трябва реклама, и бихте ли се доверили на човек, който работи самостоятелно (не е част от голяма фирма)?
Виж целия пост
# 98

Та иска ми се да се възползвам от темата и да питам: Как решавате, че ви трябва реклама, и бихте ли се доверили на човек, който работи самостоятелно (не е част от голяма фирма)?


Винаги трябва реклама. Бих се доверила на човек, който не е от голяма фирма, ако има креативни идеи   Peace
Виж целия пост
# 99
Мили Дами,както някои вече знаят през декември отворих магазинче за дамски бижута и аксесоари, като имам и ръчно изработени бижута и детски диадеми.
Предимно бижутата ми са от кожа и естествени камъни.Мога да се похваля,че вече имам редовни клиенти.Имам и закупени мои бижута и диадеми, което ме прави много щастлива.Иска ми се обаче да научат повече млади хора за магазина.Няколко пъти пусках платени реклами във ФБ, както и участия в игри за да се привлече вниманието,но не мисля , че имаше резултат.
Ще се радвам да чуя някой съвет, какво да направя за да се привлекат клиенти.
Също така искам да спомена,че за мен не е проблем да продавам в магазина и други ръчно изработени неща,за това ако някой има интерес,нека ми пише на ЛС.
Благодаря Ви  bouquet
Виж целия пост
# 100
Аз бих направила 100-200 брошурки на магазина, които да раздам из центъра или да оставя в търговски обекти, ако имаш такива познати - фризьорки, козметички, в кварталния магазин.
Друг вариант е реклама във местен вестник или по радиото. Успех  Wink
Виж целия пост
# 101
Не разбирам защо сте се хванали за това, да се прави преобзавеждане, да се пускат реклами и прочие. Понеже е купила ресторанта, значи непременно трябва да поправя неща които не са счупени?

Смисъл то е ясно че с времето ще се пробват някакви нови неща, ще се нагаждат към нейната форма и персонала, и обзавеждането, и атмосферата на ресторанта, обаче няма нужда това да стане *веднага*. Поработи няколко седмици, пък тогава ще видиш по-ясно как стоят нещата.

Повече ме притеснява това че се продава. Никой не продава кокошка, която снася златни яйца.

И ако не е тайна, сподели малко факти. В кой град е, разположение, квадратура, цена, трафик?

EDIT: Не искам да правя двоен пост, затова тук ще го добавя. Един от курсовите ми работи този семестър е точно стартиране на малък бизнес, като нашата група ще работим по идеята на една колежка, subscription box с козметика. Ако има интерес, тук мога да поствам напредъка ни и какви проблеми сме имали.
Виж целия пост
# 102
Здравейте, идвам да споделя впечатленията от вчерашната ми "визита" на заведението.   
Идеята ми беше да се внедря като нормален клиент, да огледам мястото и да опитам от храната. Намерих заведението - видя ми се приветливо и чисто, има приятна градина с брези, които ще хвърля чудесна сянка като се разлистят.

С влизането се озовах на бара за поръчки срещу, най-вероятно, човекът, с когото разговарях. Стори ми се, че няма как да избягам представяне и обясних, че сме говорили по телефона. Седнахме на една маса и поговорихме.

Та, мястото е малко скътано, и не се вижда от улицата. На територията му има около 400 работника. Предлагат обедно меню. Според мен мястото има потенциал. Много е добре, че влизаш и заработваш. Няма да има нужда да се занимаваш със сто неща преди това. Освен обедното меню, предлагат пици, бира и безалкохолно. Няма цигари и разни дребни неща като солети, кроасани, вафли и шоколади обаче. Имало вендинг машини, там където работят хората и затова е решил да не зарежда такива неща, а за цигарите - било голяма инвестиция. Та, ако се заредят тези неща, че привлекат още клиенти.

Доколкото успях да разбера от намеците, може би остават около 1000-1500 лева чисто в края на месеца  Rolling Eyes Има само една готвачка и той е там през цялото време. И ето това е нещото, което на мен лично не ми допада. Според него не мога да оставя касата на недоверено лице. А аз искам да вложа някакви средства и това да си върви на самотек  Laughing  Но явно няма как да го бъде. Парите не са малко, както казах - има потенциал за повече според мен, но не искам да се жертвам да съм там през цялото време. Не ми се иска да пускам обявата тука така, заради споделените неща от "кухнята", но ако някой има желание, мога да пратя линк.

Irene Adler, има готвачка, която имала голям стаж. Симпатична жена ми се видя. Има възможност да се задържи, т.е няма да си тръгне със сегашния собственик. Почти не съм имала контакт с нея, но ми вдъхна доверие и спечели симпатиите ми.

Emerald_eyes
, права си за подобренията, които бих направила.  Mr. Green Погледът ми шареше насам натам и се чудех как може да се подредят нещата по-оптимално. Представих си една топла витрина, на която хората ще могат да си избират яденето, а не го правят по списък. Цигари си представих на рафтовете и споменатите вече сладки - може да се пуснат с по 5 ст. по-евтино от вендинг машината, но ще има завършеност стената отзад и ще привлича клиенти.

Глупаче, прав си за златната кокошка, но затова може да идеш на място и да събереш информация. Може пък продавачът да бърка някъде. Ето, аз за съвсем кратко време видях някои неща, които може да се подобрят и да доведат още клиенти (може и да бъркам като предишния собственик, разбира се  Mr. Green). Заведението се намира в София, като мястото е под наем - 500 лв на месец. Продава се само "бизнесът" - вече работещ такъв, с персонал и оборудване Simple Smile
Виж целия пост
# 103
Няма бизнес, който да не изисква присъствие и внимание!!! Ако наистина искате да си върви бизнеса, а не само да хвърлите пари на вятъра - трябва да му се отдадете  Wink Само с пари бизнес не става, за жалост.
Виж целия пост
# 104
Заведението се намира в София, като мястото е под наем - 500 лв на месец. Продава се само "бизнесът" - вече работещ такъв, с персонал и оборудване Simple Smile
Мишелин, а имаш ли опит в тоя бранш? И така да е, ако не искаш да си постоянно присъствие след няколко месеца, струва ми се, че ще се наложи да намериш човек, когото да обучиш да прави нещата така, както ти искаш и който де факто ще замести настоящия собственик. Ако печалбата е 1000-1500 лв (това включва ли възнаграждението на настоящия собственик?), то след като махнеш заплатата и осигуровките и т.н. на назначения от теб управител, в какъв срок ще се възвърне инвестицията?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия